Plus mäsové guľky so zemiakovými haluškami fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 2. marca 2016

Idem hneď vysvetliť ten názov: je to jedlo od kuchára Ladislava Buraľa pre reštauráciu hotela Plus v bratislavskej Trnávke. Našla som ho v staršom Zobraziť celý popisIdem hneď vysvetliť ten názov: je to jedlo od kuchára Ladislava Buraľa pre reštauráciu hotela Plus v bratislavskej Trnávke. Našla som ho v staršom vydaní Báječnej ženy.

3-4
porcie
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 - 500 g
30 g
1 ks
30 g
2 PL
1 dl
1 dl
1,5 dl
Halušky:
3 ks
150 ml
60 g
podľa potreby
1 ks




Postup

  1. 1

    Použila som 2 vykostené kuracie stehná a kúsok bravč. pliecka. Bolo strašne škaredé, musela som ho riadne opracovať.

    Plus mäsové guľky so zemiakovými haluškami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso som pomlela, pridala syrovú hrudku pokrájanú na drobné kocky, korenie, soľ a mrazenú petržl. vňať. po dôkladnom premiešaní som zo zmesy vytvárala guľky o niečo väčšie ako orech.

    Plus mäsové guľky so zemiakovými haluškami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Obalila som ich v múke, vyšlo mi 15 kusov.

    Plus mäsové guľky so zemiakovými haluškami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatiaľ som postavila vodu na vyvarenie halušiek. Dopredu uvarené a vychladnuté zemiaky som ošúpala a najemno postrúhala, pridala s nim strúhaný syr, soľ, vajce, skoro celý kelímok kyslej smotany a toľko múky, aby som dostala polomäkké cesto.

    Plus mäsové guľky so zemiakovými haluškami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vo vyššej a väčšej panvici som na masti opekala mäsové guľky. Najlepšie sa obracajú rýchlym posúvaním panvice na platni sem a tam, tak ako to vidieť u profesionálov.

    Plus mäsové guľky so zemiakovými haluškami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po opečení som ich povyberala kliešťami do misy a uložila do zavretej rúry, kým pripravím omáčku. Na výpeku som opiekla nadrobno pokrájanú cibuľu spolu so slaninou.

    Plus mäsové guľky so zemiakovými haluškami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A tu som si dovolila pozmeniť trocha postup, p. kuchár dával ako prvý vývar. Ja som ako prvé priliala asi deci vína, nechala ho skoro všetko odpariť, nasledovala paradajková šťava

    Plus mäsové guľky so zemiakovými haluškami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a hneď aj horúci mäsový vývar

    Plus mäsové guľky so zemiakovými haluškami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Omáčka začala vrieť, vtedy som do nej ponakladala mäsové guľky a pod pokrievkou nechala dusiť asi 25-30 minút.

    Plus mäsové guľky so zemiakovými haluškami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Medzitým zovrela voda, osolila som ju a z mokrého lopárika som do nej nožíkom hádzala halušky, trocha ich povarila a cedidlom vybrala do studenej vody a potom nechala stiecť. Zvyšok cesta som pretrela cez haluškáreň, aby boli aj drobnejšie halušky.

    Plus mäsové guľky so zemiakovými haluškami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Takto vyzerali hotové guľky v redukovanej omáčke

    Plus mäsové guľky so zemiakovými haluškami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    takéto netradičné zemiakové halušky sa k tomuto jedlu veľmi hodia

    Plus mäsové guľky so zemiakovými haluškami (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

pivonka
Nádherný recept! Už som robila podľa iných receptov mletý mix hovädzie + bravčové, ale sa mi zdali byť suché, preto oceňujem tvoju voľbu. Myslela som, že halušky budú z cesta na šúľance, ale kyslá smotana ma potešila. Poznať to aj na chuti? Ešte by som poprosila aspoň orientačne množstvo múky. Vďaka za recept.
kukulienka71
@monty469 , @terinka55 , @pivonka , ďakujem pekne
tiež ma zaujali hlavne halušky a teším sa, že som ich vyskúšala. Tú múku presne neviem, približne 2,5dcl hrnčeka to mohlo byť spolu. V recepte tiež nebola udaná. Ukáže sa počas miesenia konzistencia cesta, mala som ho hustejšie ako klasické haluškové. Smotanu tam veru cítiť a pasuje tam. Budem zvedavá na vaše názory, ak budú:-)
klukodvody
Ojoj Kukulienka71 pěkně jsi navařila a snad oba vaříme podobně. Mám připravené a nafocené kuličky na houbách. Jen tu omáčku mám hnědou. Ale už jen kvůli těm haluškám musím honem uložit a dát Ti 5*. Tím podobně myslím termín. Já je dělal včera. No tak uvidíš zase jinou variantu a budeme vařit. Krásný večer.
patroveckypitrs
Áno ojo joj dal by som si aj dupľu, alebo našup ako hovoria na Morave. Takéto mám veľmi rád. Tie halušky sú isto veľmi dobré. Ja ich robím s cmarom no musím skúsiť aj podľa teba. 5* a k.k.
kukulienka71
@luclup , ďakujem ti:-)
niekto iný zasa využíva svoje početné množstvo falošných nickov, aby mi znižoval hodnotenie v hviezdičkách, pozerám to množstvo hlasujúcich a vždy nižší počet, to je fakt úchylka toto... bola by som rada, ak by hviezdičkovanie nebolo anonymné, ale zobrazilo sa pri komentároch, aby to bolo fér. Keď už sa zavádzajú zmeny, nebolo by na škodu vymazať aj možnosť škodiť z čistej pasie či nesympatie k autorovi receptu.
pivonka
Tiež som si myslela, že absenciou istej panej na Vareche prestane záškodníctvo hviezdičkovania, ale som jej ukrivdila podozrievaním. Sú tu aj iní borci. Treba sa nad nich povzniesť veď sú to v podstate nešťastní ľudia, ak majú takúto potrebu. Samozrejme, že odo mňa si už na začiatku dostala 5 *.
kukulienka71
:-), @pivonka , až lietam, toľko sa povznášam často. Ďakujem za tvoje slová, vážim si podporu a iba kvôli tomu aj naďalej prispievam. Ak má človek spätnú väzbu, či robí niečo dobre alebo zle, vtedy to má význam. Ale so zlomyseľnosťou sa nemienim zmieriť, a určite by sa dala aspoň táto jej forma odtiaľto vytlačiť, možno tak ako som navrhla. Vidím, že priemer kazia aj iným, ktorí by si to fakt nezaslúžili a potom je mi smutno.
monty469
@Kukulienka71 (3.3.2016 13:42)
Milá Kukulienka, celkom s tebou súhlasím.Aj mne sa už párkrát stalo, že pri recepte ešte nebol žiaden komentár, ale mala som označenú 1*, ani neviem kým. A ako píšeš samozrejme to znižuje celkový priemer hodnotenia.Ale taký ľudia budú stále, ja som sa na začiatku tiež potýkala s istou ossobou, ktorá mi to tu riadne znepríjemňovala a to tak , že som s pridávaním receptov chcela prestať. No povzniesla som sa nad to a pridávam recepty ďalej. Zlomyseľný ľudia budú stále a ja nedovolím aby mi znepríjemňovali život. Prajem ti pekný zvyšok dňa.Tvoje recepty sú skvelé tak ako aj iných varecháčov a komenty máš stále dobré, tak nech ťa to teší a prajem ti veľa dobrého varenia a pečenia, s ktorým sa budeš deliť s nami ostatnými:-)
kukulienka71
@Monty469 (3.3.2016 14:25)

Ďakujem, @monty469. A prečo by sme im tú radosť mali nechať?? Už som naozaj napálená. Všetky dôvody ku kritike(receptu) sa dajú predsa napísať v komentári, a keď niekto nemá dve-tri slová na vyjadrenie svojej nevôle, tak nech ani nemá právo inému ubližovať vo forme jednej hviezdičky. Ja viem, že zlomyseľníkov nezmeníme, ale aspoň nám nebudú bezdôvodne znižovať hodnotenie. Načo vlastne tá funkcia je? nato, aby takto bola nástrojom akéhosi trestania? Veď ani ja nedávam vždy a každému 5*, ale svoje výhrady viem sformulovať, ak treba.
Mám dni, keď ma to neovplyvňuje, ale z času na čas sa vraciam s touto témou, lebo mi nedá pokoj a chcem to riešiť. Tak budem dobiedzať ďalej s touto požiadavkou.
Nech nás chuť prispievať neopustí:-) Aj tebe želám samé vydarené recepty;-)
patroveckypitrs
Ja to mávam pravidelne napísane aj od 5-tích dávam 5* a pritom tam hlasovali dvaja a dali po jednej hviezdičke. Je to úbohé. Už na to nereagujem hoci o pár z nich už viem. Bohu žiaľ to je tiež Slovenská povaha. Beriem to tak chutilo to mne a možno to zachutí aj inému. Tiež si niekedy poviem, že sa na to vybodnem a nedám nič. No potom ma to prejde a dám znovu recept. Máš skvele recepty tak sa nedaj znechutiť ľudskou závisťou.
klukodvody
Milí moji jak jsem už psal u svých komentářů. Nedělám si z těch jednohvězdičkových vůbec nic. Myslím, že jsou to lidé, kteří neumí uvařit ani vodu aby ji nepřipálili a tiše blednou závistí a svoji slabost dávají tímto najevo. Buďte proto v klidu, já mám teď pár nových receptů bez komentáře, ale s přidáním jednohvězdiček. Nevím, proč sem takoví jedinci chodí když se jim to nelíbí ale nás ostatní to baví a jsme tu rádi. Tak nohy v teple a ať si trhnou pravou zadní. Ahojky všem poctivým Varecháčom.
babidka
@kukulienka , s hviezdickami by som si nerobila ziaden problem . Ty vies aj my vieme , ze recept ma uroven a komu sa paci , tak si ho prida do KK .Co zalezi na hviezdickach ? Pomahaju alebo skodia niekomu ? Ja osobne nevidim ziaden dovod na akekolvek "hviezdickovanie " , pripada mi to uplne zbytocne .Ved tu nejde o krasokorculovanie ani o gymnastiku kde je dolezite bodovanie.
norbert1
@Kukulienka71 , nikto Ti neberie, že Tvoje recepty sú dobré, ale porozmýšlaj možno nad tým, ako sa prezentuješ. Prehnané ambície na nejakej ,,vareche,, su naozaj k smiechu. Pamatám si ako si nedávno prosila redakciu o to, aby recept, ktorý si pridala skor bol zaradený do sútaže, ktorá bola vyhlásená neskor. Fakt trápne! A teraz ,,plačkáš,, nad hviezdičkami???? Kolko máš rokov?????? A vieš čo? Supnem, Ti 5 hviezdičiek, nech máš dnes dušu na mieste a možeš pokojnejšie spat!!!!! Pamatám si aj obdobie, ked si odišla z Varechy. Zrejme na Tvojom bloku nebolo tolko obdivovatelov ako tu. Tak bud rada a užívaj si to!!!!! A ver mi, že svet nestojí na žiadnych hviezdickách!!!
pivonka
@kukulienka , som hlboko presvedčená, že komunita Varecháčov si už vytvorila názor na tvoje kuchárske umenie a dajaký jednohviezdičkár ho nezmení, ani keď bude popod nebo lietať. Najlepšou odpoveďou mu bude pridávanie ďalších skvelých receptov, ktoré ho budú iritovať. Nech ti to naďalej varí!
kukulienka71
:-) hneď mám o niečo lepšiu náladu, ďakujem za vyjadrenie názorov, aj podobných skúseností, aj toho, ako sa s tým vyrovnávate. Všetko sú to úprimné slová a naozaj si ich cením. Nejde o bodovanie, ale pripadá mi to choré. Nepovedala by som nič, ak by to boli recepty odfláknuté, nedokončené, z nekvalitných surovín, s chaotickým popisom apod. Tak aj úplné odstránenie možnosti hviezdičkovania by bolo lepšie ako toto neobjektívne.
kukulienka71
@norbert1 , ty si tiež z tých(fiktívnych), čo sa ozývajú len v konfliktných situáciách a využijú situáciu vo svoj prospech na prejavenie nesympatie, poznám ťa už aspoň tak, ako hodnotíš ty mňa;-)
asi som z tých citlivejších, čo rady plačkajú, čo už:-)
@pivonka , áno, často zatnem zuby a idem už aj kvôli (a napriek) tomu, tak ti veľmi ďakujem za podporu.
norbert1
@Kukulienka71 (3.3.2016 17:13)

Túto situáciu vobec nepovazujem za konfliktnú ako si napísala a vyjadrit svoj názor možem tak isto, ako Ty. Napísal som, že Tvoje recepty sú dobré a že Ti dávam 5 hviezd, čo vobec nepovažujem za prejav nesympatie k Tebe. Povedal som, že by si sa mala zamysliet nad svojím prezentovaním sa, to je všetko. Nič viac, nič menej.
kukulienka71
@norbert1 , v tvojom prvom komentári prevládala irónia s výsmechom. Prízraky tvojho typu neberiem vážne a o tvoje hodnotenie(hviezdičky) nestojím práve preto, kedy a za akých okolností sa objavuješ, nič viac, nič menej;-)
@alena45 , to ma teší, no veď nech nám tá studnica dobrých jedál nevysychá!Ďakujem:-)
@terinka55 , som rada a tiež ďakujem pekne:-)
radulienka
@Kukullienka , veľmi pekný recept, túto kombináciu som ešte nepoznala, ale veľmi sa mi to pozdáva. Dala som 5* a nič sa v poradí nezmenilo, ja to už dlho pozorujem, veľmi divná matematika. Škoda, že tento blog ide dolu vodou a že sa tu etablovali takí podrývači a redakcia proti nim nič nepodniká. Preto už veľa dobrých varecháčov nepridáva recepty, čo si myslím, je veľká škoda. Je ich tu už veľmi málo zaujímavých, úroveň klesá, iné blogy to nemajú.
veronikkka
fantastický recept, krásne spracovaný, krásne fotky 5*
tie halušky ma dostali :-)
ukladám do kk
veronikkka
čo sa hviezdičkovania týka, absolútne súhlasím s @kukulienka71
páči sa mi názor @klukodvody , @pivonka i tvoj názor sa mi páči. ak si taká spravodlivá, mala by si sa verejne ospravedlniť za podozrievanie tej absentujúcej pani, ktorú vyššie spomínaš, že si jej ukrivdila. bolo by to fair. nič v zlom.
jerica
@kuku , recept nemá chybu, tá tvoja láska k vareniu vyžaruje super energiu z každého tvojho receptu. Halušky robievam, ale tieto čo si pridala, nerobievam, recept je inšpiratívny a aj krásne prezentovaný . Aj ked súhlasím s @babidka s tými hviezdičkami, recept si ukladám :-)
havino
@kuku , včera večer som vybrala mleté mäso na štefánsku fašírku a zemiaky nakyslo, ráno kukla varechu, zbadala tvoj recept a bolo rozhodnuté. Už som podobné varila a tiež presne s haluškami, u mariamky som pod halušky foto dávala, ale odvtedy veru zas nie a vedela som, že chutné jedlo to bolo. Ja som na slaninu,inak vynikajúcu chuť urobí v základe, na cibulu dala do základu aj malý 3 dcl pohár leča, aj pyré, 2 cesnaky, bazalku, pochutnali sme si a už budem častejšie varievať. Bola som obvzlášť zvedavá na halušky, mala som od večera zemiaky do chlebíka uvarené, také som nepočula, nevarila. Nesklamali, veľmi, veľmi jemné, samoklziace sa a chuťou, akoby som ich pomenovala mliečne, od tej smotany. Výborné jedlo. guľky som ochutila dosť hodne syrom, aj cesnak, aj bazalku, miesto petržlenu.


veronikkka
@pivonka , v tom prípade si ju nemala spomínať vôbec.
kedže si myslím, že viacerým došlo, koho si mala na mysli, tak by tvoje ospravedlnenie bolo fakt na mieste, možno by si to všimla.
snád aj tebe by to dobre padlo, čo myslíš?
ovplyvňovať ťa nechcem, je to len môj názor.
Pekný deň ti prajem.
kukulienka71
@jerica , @radox , ďakujem, teší ma, že vás recept a hlavne halušky zaujali.
@havino , výborne to vyzerá na fotkách, som veľmi rada, že chutilo, ďakujem pekne za rýchle vyskúšanie. Aj bazalka sa mi tam páči, vidíš, tá veľmi pasuje k paradajkovej omáčke. Extra si ma potešila s haluškami, že ti zapasovali, tak isto chutili aj nám a veľmi dobre si ich opísala. Pekný deň všetkým!
jozka2
S tymi haluskami by som si dala za porciu.5*****
tinkaj
výborný recept, pekne nafotený a výsledok určite chuťovo výnimočný. Ukladám do KK. Ďakujem za inšpiráciu:)
oldomachac
ano, recept vyborny, uz som si ulozil, totiz poznam nieco podobne, ale so spagetami, no musim sa aj ja stotoznit s Norbert1 - nie honba za hviezdickami, ale kvalitna prezentacia svojho kucharskeho umu, je to hlavne, len tak mimochom, ani ja som este neprezentoval ziaden recept, viac sa prezentujem vo ,,,varecha napady,,, a div sa svete na moje mile prekvapenie, som vitaz sutaze za mesiac februar a to som, ani nevedel, ze nejake sutaze bezia, nebyt mailu od pani, Cervenkovej, a to som potom menej aj ja, ako ti, co tu napchaju hrbu mnohokrat az stupidnych receptov, nebudem konkretny, aby sa neurazili, tvoj recept je vyborny, aj bez ,,,,hviezdickarov,, ohodnotilo ho vela komentarov, prajem, vsetkym dobru chut, pozitok
kukulienka71
@oldomachac , ďakujem za úprimnosť. Tvoj komentár beriem inak ako ten od Norberta1, pretože mi neubližuje. Je dosť veľký rozdiel niekoho zhodiť a pritom tu nemať žiaden porovnateľný recept, preto pozerám aj na to, kto to píše. Vieš čo je to za prácu, už si pridal aspoň nápady. Mne sa nejedná o hviezdičky ako také, ale keď vidím, ako mi v priebehu hodiny z celkom pekného hodnotenia niekto pomocou svojich fiktívnych nickov rapídne uberá, len preto, že som to ja, tak to je dôvod mojej nespokojnosti a rozčarovania. Písala som o tom, že by sa tomu dalo zabrániť, pretože je to pravidelný jav nielen u mňa. No zrejme som niektorými nebola pochopená.
Áno, komentáre s konkrétnymi pripomienkami a nielen prípadnými chválami či hanením majú asi vyššiu hodnotu, aspoň čo sa prínosu týka, preto hviezdičky nemajú veľa významu;-)
K víťazstvu ti blahoželám, len tak ďalej!
zuzanka1367
Tak, aby som nebola sľubotechna, tak k činom. Dnes Tvoje zemiakové halušky k výbornému kuraciemu perkeltu podľa @radox a musím povedať, že sú výborne, presne ako sme všetci tušili. Samozrejme, že perkelt jeme zmiešaný spolu s haluškami, to len pre efekt, aby vynikli Tvoje halušky. Dík za ne budem ich robiť častejšie


pivonka
Kukulienka, dnes som uvarila halušky podľa tohto receptu a naozaj sú chuťovo veľmi dobré. Mala si pravdu, že si neuvádzala množstvo múky. Zrejme záleží aj od zemiakov, ako sa bude cesto správať. Ja som najprv pridala iba polovičku zo štvrťlitrového hrnčeka, lebo sa mi zdalo už husté. Lenže kým mi zovrela voda, cesto mi zredlo, tak som múku pridávala. Mala by som zrýchliť hádzanie halušiek z lopárika, aby boli trochu väčšie. Mám totiž novú haluškáreň z plastu a má malé dierky, tak aj halušky boli akési drobné. Na budúce už budem mať skúsenosť, ale hlavne, že sú chutné.
kukulienka71
Milá @pivonka , ja som robila aj väčšie aj menšie halušky, mne vyhovujú hádzané cez mriežkovú haluškáreň. Cesto nesmie byť ani moc riedke, aby sa potom nerozvárali, s týmto smotanovým to chce trocha praxe, verím, že budeš vedieť "naštelovať" vhodnú veľkosť nabudúce. Jak sa vraví, na veľkosti (ani v tomto prípade) nezáleží, hlavne, že chutilo;-) Ďakujem a dobrú noc prajem.
monty469
Dnes som to varila, a musím uznať, že guľky sú skutočne super, len chybička se vloudila, a tak som pridala trošku viac vývaru ...... nevadí, omáčka síce nie je taká krásna červená ako tvoja, ale chuťovo je naozaj dobrá! A tie halušky .. neviem, kde som urobila chybu, cesto bolo dokonca ešte skôr tuhšie ako stredne tuhé, ale vo vode sa úplne rozpadlo ...ostalo len pár celých halušiek :D takže som ako alternatívu urobila nokerle, a aj s nimi to je fajn :) Každopádne vďaka za recept, guľky s omáčkou podľa teba, budem určite variť častejšie :-)




kukulienka71
Ďakujem, Izka:-)
@monty469 , mrzí ma, že sa ti tieto haluše nepodarili, netuším, kde nastala chyba. Ale vidím, že ste hladní neostali, rúča gazdinka si poradí;-) Som rada, že guľky chutia, nech vám padnú na zdravie! Možno raz - inokedy tie halušky ešte skúsiš a podaria sa;-) Ďakujem za tvoju snahu aj pekné foto:-)
kukulienka71
@Monty469 (12.4.2016 17:11)

ešte malá ale možno dôležitá rada: zo zarobeného cesta najprv skús jednu-dve halušky zavariť do vody, či je dobrá konzistencia. To cesto musí trocha lepiť, aby halušky držali pokope.
havino
pre istotu som kukla, že kedy som ti fotku vkladala, bo sa mi zdá, že toto tvoje jedlo varím furt, takže, odvtedy som ho už tretí krát dnes varila, rýchle, vynikajúce, ja si už robím základ, slanina, cibula v liatinovom kastrolíku a v tom aj opekám guličky, ten ked sa nahreje, tak opeká a nedusí, zalejem paradajkovým pyre, pol 7 dc pohára leča, skús s lečom aj ty, bazalka aj v gulkách, aj v omáčke, chilli, za 20 min hotovo, cakom prásk, podla velkosti guliek samozrejme, výborné, dnes s makaronmi, čo chutia ani cestovina, ani šúlance, prisam fakt :-)


45678
@kukulienka , opatovne u nas chutil obed podla tvojho receptu.
Muselo sa ti ckat,lebo som ta pri stole spominala, ze si sikovna gazdinka:-) pekny vikend a nech Ti napady " nevyschnu"..
kukulienka71
@Havino (30.4.2016 21:47)

nejak mi ušiel tvoj komentár s lákavou fotkou, ďakujem ti pekne, že si sa unúvala:-) už aj kvôli tomu, že vám to tak chutí, sa recept oplatilo pridávať. Tvoje vychytávky sa mi páčia, už by bolo načase robiť znova toto jedlo, kuknem, či mám nejaký vhodný kus mäsa v mraze...teraz ma napadlo, že mám aj apetitky od @danje301 , aj by sa hodili. Pekný víkend želám.
kukulienka71
@45678 (18.11.2016 15:12)

veľmi sa teším a ďakujem ti pekne za správu aj prianie, si veľmi milá. Pozdravujem celú rodinku:-)
monty469
Vcera som zas varila toto uzasne jedlo a aj halusky podla teba. Su perfektne. Foto pridavam az dnes, vcera som na to akosi pozabudla. Este raz vdaka za recept


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia