Huspenina - Studenô

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 22. februára 2016

Toto je môj najobľúbenejší zákusok. Pre mňa zákusok je kus údeného. A koláč kus pečeného mäsa. Ruku na srdce, koľký z vás by ste Zobraziť celý popisToto je môj najobľúbenejší zákusok. Pre mňa zákusok je kus údeného. A koláč kus pečeného mäsa. Ruku na srdce, koľký z vás by ste huspeninu vymenili za zákusok. Ja osobne teda nie. Nehovorím dám si aj ten, ale za mäsom. Huspeninu robím tak dva krát do roka tak ju chcem vychutnať jak sa patri.

6 - 8
porcií
40 minút
príprava
270 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks surové
1 ks
1 bal. väčší
2 ks surová
1 ks surový
1/4 ks surový
7 ks
12 - 15 ks
5 ks
1 ks surová väčšia
10 strúčikov
2 ks (Moravanka)
6 - 8 ks na tvrdo




Postup

  1. 1

    Foto som dával už finálneho výrobku pred jedením. Veď každý ma svoj osvedčený recept. Chcel som poukázať čo si do nej dávam. Je tak huspenina omnoho chutnejšia. Kolená surové aj údené a balíček na huspeninu (vyberám kde je veľa koži) poriadne vyumývam a oholím prípadne chĺpky a očistené dám do hrnca sedem litrového. Pridám k tomu očistenú zeleninu aj cibuľu a cesnak. Zalejem vodou zarovno mäsa. Vodu nedávam na viac, lebo to potom nezhustne. Osolím a pridám koreniny. Postavím na sporák variť. Najskôr silno nech sa privedie do varu. Potom to nechám pomaličky variť na slabo. Počas varenia odoberám penu, ktorá sa vytvorí.

    Huspenina - Studenô - obrázok 1
  2. 2

    Nevarím to v tlakovom hrnci, ale obyčajnom, podla mňa je huspenina chutnejšia, pri klasickom varení, ako v tlakovom hrnci. Hoci takto to varím minimálne štyri hodiny a viac. Keď si myslím, že by to mohlo byť hotové, tak za tri polievkové lyžice zoberiem z hrnca na malú misku a dám do chladničky. Keď to pekné sadne viem, že je dobré uvarené. Hrniec odstavím zo sporáka. Mäso a zeleninu vyberiem trochu ochladiť. Hrniec v s huspeninou dám ešte na sporák variť. Nalejem do neho dve polievkové lyžice octu a nechám trochu povariť.

    Huspenina - Studenô - obrázok 2
  3. 3

    Počas varenia som si uvaril vajcia na tvrdo do každej misky jedno. Moravanku nechal dnu nech nie je studená. Keď mäso a zelenina ochladli, tak mäso som pooberal a rozdelil na kúsky. Zeleninu pokrájal. Do pripravených misiek som dával vajcia rozrezané na polky a zeleninu pokrájanú na drobnejšie. Z Moravanky som tak isto delil všetku zeleninu do každej misky. Keď som mal spravodlivo v miskách rozdelené tak som naberačkou cez jemne sitko nalieval vývar do každej misky. Misky som dal do chladu pekne ochladiť nech je huspenina pekné želatínová. Najlepšie je to urobiť večer a ráno môžme jesť. Obrázky sú ako je huspenina pekne v miske, ďalej vyklopená z misky a nakoniec ako som to krájal. Tak vidíte, že je pohľad pekný aj pre oko.

    Huspenina - Studenô - obrázok 3
  4. 4

    Už rozrezanú huspeninu na kúsky, som to polial trochu octom a posypal krájanou cibuľou pre seba, pre ostatných som dal na ňu šťavu z citróna s pórom. Hneď sme sa s plným nasadením pustili do nej. S tou zeleninou to máme veľmi radi. Skúste a budete milo prekvapení, že je to dobré. Želám aj vám dobrú chuť!

    Huspenina - Studenô - obrázok 4

Diskusia k receptu

haji
Hmm tak to si nechám líbit, povedené a jistě dobroučké! Se Ti daří!
venusa
Mas ju pekne nacancanu. No ja ju mám rada tak jednoducho, koleno+cesnak+cibuľa+ korenie 4 farebne a soľ. A varim ju pomaaaly v tlakovom cca 3hodky. Je číra a fajna. Tiez ju plánujem variť tento týžden.
pankrac
Teda až tak spieva, tak mi ide na ňu chuť. Je isto veľmi dobrá. Musím aj ja si uvariť.
denyany
Mali sme minulý týždeň, bez zeleniny a vajec, s údeným kolenom. Bola božská. Ja uvarenú zeleninu nechcem ani v polievke vývarovej, tak v huspenine mi nechýba. Ale to je moja chuť. Verím, že vám chutila. No a vyzerala parádne, predsa len tá farebná zelenina i vajce urobia svoje.
dormella2
Takto parádne naplnená huspenina vyzerá veľmi jedlo. Ešte som to neskúšala. Teraz už som presvedčená, že to skúsim. Je to náramne lákavé.
monty469
Vyzerá to veľmi dobre . Keby mi to niekto navaril to by bolo super . Chválim a jasných 5*
marienka44
@Patroveckypitrs , ked je este vyvar v hrnci, po miernom vychladení treba masnotu vybrat s rozprestretými servítkami. Potom sa nemoze stat ako na obr.č.1, tuková vrstva. Servítku lahko polozíme na hladinu a vytiahneme. Budete prekvypení, kolko prebytočneho, skodliveho , nechutneho tuku servitka zoberie. Podla potreby opakovat s dalsími servítkami. Naucila ma to priateľka Julka.
Mám rada huspeninu, doma sme to volali studeno. Vtedy sa to podavalo s octovou ochutenou vodou (s trochou cukru a soli). Jaj, ci by som si dala ...:-) aj s cibulou.
mares
To nemá chybu. Nebíčko v papulke. Ďakujeme.
bystro
Pani @Marienka44 to nie je vypečený tuk, ale čistá masť. Taká masť sa natiera aj na chleba s cibuľou. To poznáte? Ja si myslím nádherná huspenina, ukážková za 5*****.
havino
máš ju preparádnu, ja idem zajtra variť manželovi, má ochorenie klbov a veru takáto huspenina je 100 x lepší liek, ako lieky , u mňa dve paprčky, koleno, zeleninu ako Ty, korenie, ale bez údeného. Tiež ju varím 4 hod, takmer vždy, ak nie aj viac, vždy sa mi zdá, že pol dňa, ale je ako remeň, ako sa povie. Tu som sa na vareche naučila trik, myslím, že zas od @sovky , tanierik už na tento účel mám v mrazaku a aj ked som si istá, že huspenina musí stuhnúť, aj tak cvrknem lyžicu vývaru na zamrazený tanierik a viem z fleku, na čom som.
mesiar50
Takéto zákusky môžem aj ja hocikedy.
Veļmi chutne pripravené jedlo.
★ ★ ★ ★ ★
leaela
@peto.... paradicka :-),krasna praca!!!@marienka44 neviem,o co ti ide s tym kritizovanim trosky masti,ved to patri k tomu jedlu.asi chces byt "papezskejsia ako sam papez....".pozri sa na svoj recept na sunkove fliacky,tam pises,ze melies udene koleno aj s mastnym masom a kozami....
klukodvody
Pravdu máš, nejlepší zákusky jsou kus masa a nebo Tvoje suprová huspeninka. To je pravý lék na bolavé klouby a za tento přepis na léčení, který je lepší než všechny prášky dávám samozřejmě 5****** a tuhle variantu si také uložím.
zolik
domaca huspenina je fantasticka vec. a ano vsetci v komentaroch zucastneni mate v jednom pravdu. ako hovori moj syn: " najlepsi zakusok je Viedensky snicel" :-)
kecemis
Mas ju ukazkovu, len si k nej sadnut a ako vravis, posypat cibulou a poliat octom.
kuchticka
@patroveckypitrs u mna to mas 2Xza5.
Takuto huspeninu varieval moj otecko. vsetci sme ju vzdy milovali; skoda ze uz nezije. Od tych cias som taku hupeninu nejedla. Ty ju mas este viac naparadenu ako sme mavali doma. Pochadzam od Trencina, takze ta huspenina ma "rodokmen" asi tam.
Az sa vratim na navstevu do Trencina - prosim si uvarit. -:)
luclup
Mnaaam, huspeninku kedysi robievala babka, mamke sa akosi nechce
luclup
Ta tvoja vyzera ukazkovo, dala by som si ! Leti ti * * * * *
abdul
Modla v podobe studena a dva krát do roka ? Keby každý mesiac tak to beriem. Aj tak u mňa za 5*. Dnes som kuchtil druhý krát za posledné dva týždne. Tri kolená a šesť paprčiek. A do Bielej soboty ešte niečo stihnem.... . Zvyknem hodiť do varenia stredne veľkú chilli papričku. Aby si to studeno nemyslelo, že ho pes zožral....
oldomachac
ano, toto je prava huspenina, co sa tyka mastnych ociek na povrchu, tak tie patria k huspenine tak, ako vo vajci bielok a zltok, komu sa to nezda, je tu riesenie, nech si dotycny kupi dietnu salamu, nakraja si ju do mysky na sliziky , da uvarit zelatinu a nech si tu salamu nou zaleje, necha zhustnut a pri jedeni tejto ,,,sracky,,, (bez mastnych ok) nech si mysli, aku dobru huspeninu papa, prajem vsetkym, tvorcom, propagatorom, konzumentom ,,,ozaj,,,tradicnych pochutin dobru chut !!!!!! aj ja ju robievam na jar a na jesen, presne takto (nevadia, ani mne, ani nikomu, co ju konzumuju, mastne oka) len miesto vonaveho pepru davam borievku(jalovec) = davka asi 10plnych tanierov, len s masom, alebo s masom aj zeleninou, alebo len cisty rosol (pre moju dceru)
haji
Chce to klid a nohy v teple. Pár mastných ok k huspenině patří. Znám z vyprávění paní, která suché salámy typu Herkules, Poličan, Vysočina vraždí v mikrovlnce. Pak vytáhne z tuku to co zbylo /?!/ a vysuší ten útvar v ubrousku. Prý jí to moc chutná a ještě je to dietní. Jsme lidé různí. Já dříve stále držela nějaké diety a moje babi na mě pravidelně zírala, když jsem si nedělní polévku cedila přes cedník /kvůli nudlím/, nechávala zchládnout a sbírala shora oka. Věřím tomu, že dnes už vím, co si o mně myslela.
radost
@Patroveckipitrs
tak si ma navnadil..že som musela..už je na pekáči..už sa chladí..pôjde spať na balkon..zajtrajší deň bude mať krajší tón..:-)
vďaka za podnet..:-)
patroveckypitrs
Ďakujem Vám @radost a @haji a@Oldomachac za komentáre. Mal som švagrinú v Bánovciach n/Beb ta tiež čistila mäso pod horúcou vodou aj 20 minút a potom sa divila, že má huspenina špatnú farbu aj chuť.To je jednoducho taký tip človeka, ktorého nik nezmení.
haji
@Patroveckypitrs (25.2.2016 06:52)
No vidíš, a já se změnila, dnes už to tak dramaticky neřeším. Život mě vytvaroval doslova a do písmene. Jen lékaři mi čas od času připomenou váhu, bo to pozná i slepý /ten když nevidí, nahmatá/. Kromě hory kuchařek mám doma hezkou kopu knih o dietách. Si mysli, které jsou mi bližší. Teď povídá v telce ortoped o vhodnosti sulců, huspenina apod. Někteří říkají pravdu, i když se moc nenosí. Je to o výběru, nic víc a nic míň. Ať žije Tvoje huspenina! Přeji krásný den!
slavicek
Po liptovsky studeno,ale u nás sa robí bez zeleniny...inak super
sracz
No a ja by som si ku, alebo najneskôr po, Tvojej huspenine, @patroveckypitrs kamarát, kľudne dal aj zákusok. Na Zemplíne som sa naučil aj ku Vianočnej kapustnici prikusovať vianočku, tak prečo nie ajku kočonine!
strelka
Mam otazku ako laik, co by rad skusil huspeninu uvarit - co si mam predstavit pod ingredienciou "zmes na huspeninu" ? Diky. Kolko vyjde porcii? Pisete 6-8, ale varite v 7 litrovom hrnci. To sa tak zredukuje?
leaela
@strelka (2.7.2021 14:08)

V lete,resp.ked je teplo sa huspenina nevarieva pokial nemas ozaj chladne miesto kde by stuhla,inak si nou zaplnis celu chladnicku a nic ine sa tam uz nezmesti,pri izbovej teplote nestuhne,len v uplnom chlade pod cca 5-6°C.samozrejme,ze dlhym varenim sa vyvar zredukuje,ale nieze ho dolejes vodou :-).kludne daj aj vacsi hrniec,ale musi byt viac kozi pripadne paprciek(obsahuju najviac kolagenu) aby ti vysledok stuhol.zmes na huspeninu je taky hotovy balicek ktory predavaju velke markety,je tam trochu koze a nejaka paprcka atd,ale podla mna je to nanic,treba ist poriadnemu masiarovi a tam si kupit koze,paprcky(niekto dava aj chvost,pripadne hlavu) a samozrejme kolena,ci cerstve alebo udene alebo kombinacu(podla mna je najlepsie dat aj aj...)ci das zeleninu alebo nie je len na tebe,kazdemu chuti ina.... :-)
Pekny predlzeny vikend prajem vsetkym ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia