Domáci jogurt

lekorica - fotkalekorica, 31. januára 2016
Domáci jogurt
Foto: lekorica

Výroba domácich produktov je v dnešnej dobe veľmi rozšírená. Tiež som sa pridala ku skupinke ľudí, ktorí doma radi experimentujú s domácimi výrobkami. Výsledkom Zobraziť celý popisVýroba domácich produktov je v dnešnej dobe veľmi rozšírená. Tiež som sa pridala ku skupinke ľudí, ktorí doma radi experimentujú s domácimi výrobkami. Výsledkom takéhoto experimentu je aj domáci jogurt. Džem je vyrobený s ovocia, ktoré mám v záhrade a ovocie na ozdobu je tiež vlastná produkcia. Čo nezužitkujem v lete, namrazím na zimu.

7
porcií
5 minút
príprava
6-7h minút
tepelná úprava

Suroviny

1 l čerstvé
1 téglik
podľa potreby 1 PL




Postup

  1. 1

    Do misy vylejeme 1 liter plnotučného čerstvého mlieka, 1 smotanový jogurt, sušené mlieko (mne sa jogurt urobí aj bez sušeného mlieka) a všetko spolu dobre premiešame. Nalejeme do fľaštičiek (dôležité je, aby boli fľaštičky dobre poumývané) a necháme v jogurtovači vyzrieť 6-7 hodín, najlepšie cez noc.

    Domáci jogurt - obrázok 1
  2. 2

    Potom necháme jogurt vychladnúť pri izbovej teplote (keď ho dáte do chladničky teplý, bude sa naťahovať). Po vychladnutí ho odložíme do chladničky. Jogurt je hustý. Z tejto dávky vyjde 7 fľaštičiek jogurtu. Jednu si vždy odložím na ďalšie použitie. Takto si domáci jogurt otočím aj na 5 krát a potom znova kúpim nový. Ja ho najradšej jem na desiatu s ovsenými vločkami, džemom alebo medom a ovocím, či orechami. Fantázii sa medze nekladú.

    Domáci jogurt - obrázok 2

Diskusia k receptu

radost
kupované mlieko je už pasterizované..ja robím z farmárskeho-zahrievam ..ak nedám sušené mlieko-jogurt je v poháriku akožehustý..ale na jazyku nie..:-)tiež mám teraz urobený domáci..no ten lídlovský smotanový mi chutí viac ako môj domáci..:-)
tajo
co robim, zle, ak mam vzdy v pohari do 2/3 jogurt a zbytok je srvatka ?
lekorica
@janara nie vobec neohrievam. Ohreje sa v jogurtovaci.
@radost ja kupujem niekedy z druzsrva ale ked nemam tak kupujem cerstve jednotarske.
@tajo fuha. Tak to netusim. Moze to byt aj tym ze ho este teply davas do chladnicky. Pouzivas cerstve mlieko alebo krabickove? Najlepsie cerstve mliecka su tie v sklenenych flasiach. ;-)
tajo
to nie, on taky byva uz ked ho vyberiem z perin/ vyhriatej truby (nepouzivam jogurtovac)... mlieko pouzivam nepasterizovane z druzstva, najprv som daval rovno surove, no uz som ho aj prevaril a nic sa nezmenilo
janara
dakujem za odpoved, vyskúšam tak, ako píšeš
janara
dakujem za odpoved, vyskúšam tak, ako píšeš,ja používam Tami jogurt so živou kultúrou, skúsim aj Zvolenský, tiež sa mi niekedy "ťahal", ale teda nechám vychladnúť a nie z jogurtovača do chladničky..
sovka62
Nemyslím si, že by sa ťahal preto,že ho vložíte do chladničky teplý. Mne sa ťahal, ak som na očkovanie opakovane použila svoj domáci jogurt, Niekedy už po tretej dávke. Tak na očkovanie používam vždy čerstvý, kúpený a je po probléme, neťahá sa nikdy. Je pravda, že takto vyjde o niečo drahšie, ale mne nejde o cenu, ide mi o to, aby som mala dobrý zdravý, domáci jogurt.
@taja , mala som rovnaký probém, kým som nemala jogurtovač. Na radiátore, v rúre, pod perinou, vždy taký ako popisuješ ty. Odkedy mám jogurtovač vždy je hustý, stojí v ňom lyžička, ako na na obrázku hore. Aj jogurtovač mám ten istý, aký je vyfotografovaný (Bravo). Stál nejakých 24€, ale zaplatil sa mi už niekoľkokrát. Oplatí sa investovať.
7luba7
@Tajo (31.1.2016 14:02)
Vraj ked sa jogurt prehreje, ak je vyssia teplota pri zreni jogurtu, potom sa vytvori syrovatka.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia