Paradajková polievka

tutikompoty - bez fotkytutikompoty, 24. januára 2016

Hovoril som si, že paradajková polievka sa dá spraviť určite aj na iný spôsob ako ju varili v školskej jedálni. Moja prvá paradajková polievka Zobraziť celý popisHovoril som si, že paradajková polievka sa dá spraviť určite aj na iný spôsob ako ju varili v školskej jedálni. Moja prvá paradajková polievka čo som varil. Ale to čo som mal nakonci na tanieri, to sa ako nebavme, ale bolo to DIELO :) Ospravedlňte fotku, nečakal som, že to sem dám, ale bolo to také chutné, že musím.

6
porcií
10 minút
príprava
85 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 600 g
100 g mrazený
100 g
1/2 ks
1 celý struk
3 strúčiky
150 ml
4 PL
2 ČL hrubá
2 PL
1 ČL drvené
10 čerstvých lístkov
5 ks




Postup

  1. 1

    Väčšinu paradajok nakrájame na mesiačiky, niektoré na polovice a poukladáme na plech. Rozkrojíme si jednu celú hlavičku cesnaku v celku, nelúpeme, položíme medzi paradajky a ostatný cesnak, ktorý sa rozpadá rozsypeme po plechu. Osolíme morskou soľou a pridáme 1 polievkovú lyžicu cukru zhruba rovnomerne po paradajkách. Takto pripravený plech dáme do rúry - horný aj spodný ohrev na 220 stupňov 25-30 minút.

    Paradajková polievka  - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ si pripravíme zeleninový vývar - nie veľmi silný, lebo by sa strácala chuť karamelu a paradajok. Do menšieho hrnca si dáme 500ml vody a do nej dáme hrášok, mrkvu, polovicu cibule a tri strúčiky cesnaku. Osolíme a vhodíme do vody aj celé korenie. Takto necháme prevrieť 40 minút.

  3. 3

    Po 25-30 minútach vyberieme plech s paradajkami z rúry. Povytláčame cesnak a odstránime šupky. Následne tento celý plech zhrnieme do hrnca a prilejeme k tomu vývar zo zeleniny spolu s cibuľou a cesnakom, ktorý sa varil so zeleninou. Prebytočnú zeleninu zjeme! Dbáme na svoje zdravie a tak si doprajeme :) Nevyhadzovať. Takúto zmes paradajok a vývaru prikryjeme pokrievkou a necháme variť na strednom plameni 25 minút.

  4. 4

    Po 25 minútach pridáme do polievky 5-7 lístkov bazalky, osolíme, pridáme 1 PL trstinového cukru a zamiešame. Nasledne si zoberieme tyčový mixér a na najnižšej rýchlosti rozmixujeme všetko v hrnci, dôkladne aby neostali veľké kusy. Takto rozmixovanú, skoro hotovú, polievku dáme naspať na oheň a na strednom plameni varíme 20 minút bez pokrievky, kým nám polievka nezredukuje svoj objem.

  5. 5

    Po 20 minútach máme vyredukovanú polievku - poklesne cca o 1 cm ale bude chutnejšia a hustejšia po tejto úprave. Nakoniec pridať smotanu na šľahanie, nechať prevrieť minútu a môžte polievku odstaviť. Ja to servírujem so slaninovým chipsom a bagetou s lístkami bazalky. Podľa chuti môžte pridať samozrejme aj nastrúhaný syr. Ďakujem za komenty a prajem dobrúúúú chuť! Budete prekvapení :).

Diskusia k receptu

katka78
Súhlasím s @marianne , aj u nás paradajková jedine z pečených. Ja ešte kvôli farbe pridám kúsok cvikle.