Srbský slaný koláč podľa Mili fotorecept

Conscientia - fotkaConscientia, 15. januára 2016

...alebo spomienky na bývalú prácu a srbskú exšéfku, pretože všetko má svoje "pre" i "proti".

80 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

3 ks
1 hrnček
1 hrnček
2 hrnčeky
1 ks
300 gramov
2 hrnčeky
2 ks
1 hrnček
1 hrnček




Postup

  1. 1

    Nebudem klamať, príprava surovín občas zaberie viac času než "spáchanie" samotného výsledného gurmánskeho zážitku. Ja si pri pohári červeného suchého vždy nakrájam na kocky slaninku (alebo šunku), dve paradajky, olivy (zelené či čierne) a kyslé uhorky. Varechou krutoprísne zakročím proti mačke a bratovi, čo prídu "kontrolovať kvalitu ingrediencií."

    Srbský slaný koláč podľa Mili (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vajíčka separujem na bielky a žĺtky. Žĺtky rozšľahám mixérom spolu s hrnčekom mlieka a hrnčekom oleja na homogénnu zmes.

    Srbský slaný koláč podľa Mili (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmes ochutím oreganom ALEBO bazalkou ALEBO tymiámom. Milujem oregano, dávam ho takmer všade. Pre farbu som si zvykla pridať štipku kurkumy a trochu mletého korenia štyroch farieb. So soľou si musí poradiť každý sám, pretože balkánsky syr je vo svojej pridrodzenosti slanší než typický slovenský "eidam", a napríklad ja mám rada slané.

  4. 4

    V miske vidličkou rozmrvím balkánsky syr. (A opäť odoženiem varechou brata a mačku, čo prišli ochutnávať).

    Srbský slaný koláč podľa Mili (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V samostatnej miske vymiešam múku s "prdopečom" alias práškom do pečiva.

    Srbský slaný koláč podľa Mili (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zamiešam do "žĺtkomliekoleja" šunku (či slaninku), nasekané olivy, paradajky a kyslé uhorky. Vsypem pripravenú múku, balkánsky syr a vmiešam vyšľahaný sneh z troch bielkov.

    Srbský slaný koláč podľa Mili (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zmes ešte raz poriadne premiešam a vylejem na vymazaný a múkou vysypaný plech. Ako "výstelku" možno použiť aj papier na pečenie...

    Srbský slaný koláč podľa Mili (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...a šup s tým do predhriatej trúby. Pečiem približne pri 200°C asi 40 min, ale mám elektrickú teplovzdušnú s ventilátorom.

Diskusia k receptu

45678
Uvodna fotka ale nie je z uvedeneho kolaca na plechu,vsak?:-)
Kolac moze byt dobry,ale fotka zavadza:-(
mariadra
Dávam 5* a ukladám. Podľa mňa to nemá chybu a určite je to aspoň tak dobré ako pizza. Určite to vyskúšam.
afataga
toto moze byt ozaj dobre, az na tie uhorky, nepasuju mi tam, pridala by som aj chilli a ta fotka ozaj nie je z hranateho plechu
mistress9
@45678 - pokial Ta trapi len tento fakt, si stastny clovek.

@Jahodka6064 - Srbi zijuci v Srbsku celkom urcite oravsku slaninu nepoznaju. Srbi zijuci v Bratislave, nuteni adaptovat sa na domace bojove podmienky...ti urcite ano.

@afataga - chilli by tam rozhodne slo. Moj pan brat si ten kolac posypa susenou chilli drtou a slastne sa pri konzumacii usmieva. Ja som na chilli alergicka, tak sa mu vyhybam. Ale viem si predstavit aj kopor, mozno majoranku ci saturejku.

chilli by tam rozhodne slo. Pan brat si ten kolac posypa susenou chilli drtou a slastne sa pri konzumacii usmieva. Ja som na chilli alergicka, tak sa mu vyhybam.
45678
@mistress9 , neviem preco takto reagujes,?pytala som sa seriozne ,a od teba by som ocakavala tiez serioznu odpoved.Takze,bud stastna aj ty
kukulienka71
@Mistress9 (23.1.2016 19:22)

A ty si zdvojená osobnosť, ak máš tu na Vareche dva nicky? @conscientia a @mistress9 pod rovnakou fotkou, registrácia v iných dátumoch, môžete to @redakcia , prosím, vysvetliť? na tento recept totiž reagujú obe akoby autorky. V Podmienkach používania nenachádzam zákaz viacnásobnej registrácie, ale kedže tu prebiehajú súťaže o nemalé ceny, nie je to voči ostatným fér;-)
kukulienka71
@Redakcia (11.11.2016 15:50)

Dobrý deň, tak to som veľmi zvedavá, ako sa to nastavuje, lebo neraz sa stalo, že medzi prvým a druhým miestom bol rozdiel jediný hlas. A to nevravím o tom, že niekto tu má nie dva, ale viac nickov. Regulérne zaregistrovaný varecháč má možnosť uloženia si jedla do KK, neviem si predstaviť, žeby tú možnosť nemal každý:-) Takže, teoreticky, dá sa to zmanipulovať...
norbert1
Pažravost niektorých ludí je na zamyslenie a prejavila sa tu viackrát. Zrušte tu všetky tie trapné sútaže a konečne umožníte niektorým kludne spávávat. Aj ked tu niekto pridáva dobré recepty, svojim kuvikaním o sútažiach a možných výhrach tu znechucuje ostatných. Nie je Ti to už fakt trapné?
kukulienka71
@Conscientia (14.11.2016 11:37)

Ďakujem za vysvetlenie aj s dôkazovým materiálom. Takže technický problém. Ale keďže v komentároch sa pôvodný nick zjavil, mätie naďalej.
A ešte stále som nedostala odpoveď na otázku pre @redakcia z 11.11. o 15.50.

čo sa týka Norberta1 a Juniora, to sú tiež viacnásobné nicky, čo si srdiečkujú svoje komentáre (to sa ukázalo už často) :-)
redakcia
@Kukulienka71 (14.11.2016 12:34)

Tak ako pise @Conscientia , komentare, ktore napisala pod povodnym nickom nevieme opravit tak, aby boli zobrazene pod novym nickom.

Otazka z 11.11. o 15.50h nam nebola polozena. Zrejme ste mali na mysli otazku z 11.11. o 17,06h k viacnasobnym registraciam.
Nasa odpoved: Viacnasobne registracie neriesime.

Co sa tyka moznosti, ze by viacnasobne registrovani ovplyvnili hodnotenie v sutaziach, samozrejme je tu ta moznost, ale predpokladame, ze nasi pouzivatelia by sa neznizovali k takymto praktikam.

Spomenuli ste male rozdiely v pocte ulozeni do KK medzi 1. a 2. miestom v nasich mesacnych sutaziach. Nie je to celkom pravda. Za posledne 3 mesiace bol najmensi rozdiel medzi 1. a 2. miestom 28 ulozeni do KK (mucne recepty v oktobri 2016), obvykle byva rozdiel aj 100 ulozeni do KK.

Ved sa sama presvedcte:
 varecha.pravda.sk/sutaze/top-30-najlepsie-recepty-mesiaca...

Oktober - mucne jedla:
conscientia
@Kukulienka71 (14.11.2016 12:34)

Vynasnažím sa byť tzv. civilná a neporušiť pritom základy CHSSSNWV.sk alias Charty slušného správania sa na webe Varecha.sk: tvoje osobné a existenčné problémy ma nezaujímajú. Ja viem, kto som a dôkazový materiál som ti poskytla iba preto, že som včera večer bola nepríjemná na jednu z milých Varecha-kočiek, ktorá je zároveň adminkou - A TOTO MI JE VÝNIMOČNE ÚPRIMNE ĽÚTO. Nakoniec som sa rozhodla nezaťahovať ju do žabomyších vojen a zareagovať sama.
kukulienka71
@Conscientia (14.11.2016 13:58)

riešim problém viacnásobnej registrácie, ak si si nevšimla, spýtala som sa slušne aj som poďakovala za odpovede a týmto končím.
norbert1
@Kukulienka71 (14.11.2016 12:34)

Je mi jedno, čo si myslíš o nejakom samohviezdičkovaní mojich komentárov. Možno by si sa mala zamysliet sama nad sebou, či počet hviezdičiek nie je len súhlasom ostatných s tým čo napíšem. A dostal ma @Norbert2 :DDDDD, toto musí byt fakt vtipný človek ktorého týmto pozdravujem . Myslíš, že aj toto je moj další nick??????:DDDDDDDD
kukulienka71
S Norbertmi sa tu nejaké vrece roztrhlo:-D, fakt vtipné. Viete o mne aj o všetkom viac, ako ja, tak zostaňme v tom, že myslite si čo chcete a ja si myslím tiež;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia