Srbský chlieb s kefírom fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 10. januára 2016
Srbský chlieb s kefírom (fotorecept)
Foto: babkamt

Recept som našla na ruskom webe.

25 minút
na 200 °C

Suroviny

350 g
300 ml
1 čl
1 čl
15 g
 (na potretie cesta)
100 g ( na namáčanie cesta)
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Odvážila som si 350 g hladkej múky. Preosiala som ju s 1 čl soli.

    Srbský chlieb s kefírom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z 300 ml vlažného kefíru, 1 čl cukru a 15 g droždia a 2 pl z odváženej múky som spravila kvások. Po vykysnutí som do kvásku zapracovala zvyšnú múku. Vypracované cesto som nechala kysnúť, kým nezdvojnásobilo svoj objem.

    Srbský chlieb s kefírom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto.

    Srbský chlieb s kefírom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto som preložila na pomúčenú podložku. Jemne som ho prepracovala a sformovala som z neho valec. Ten som nakrájala na 12 kúskov.

    Srbský chlieb s kefírom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z každého som prstami sformovala 10 cm kruh. Každý som z oboch strán omočila v rozpustenom vlažnom masle. Cesto som ukladala do formy s priemerom 24 cm, v ktorej budem cesto piecť. Formu som ničím nevymazala. Kolieska som ukladala cez stred predchádzajúceho kolieska.

    Srbský chlieb s kefírom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto som nechala znovu nakysnúť, kým nezdvojnásobilo objem. Potom som vrch potreba rozhabarkovaným žľtkom, Vrch som ešte trochu osolila, posypala som sézamom a ľanovými semienkami. Môže sa použiť aj celý mak.Rúru som vyhriala na 200 °C. Piekla som ho 25 minút.

    Srbský chlieb s kefírom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečený.

    Srbský chlieb s kefírom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Bola som prekvapená, ako cesto nakyslo. Je jemné, páperové.

    Srbský chlieb s kefírom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

smejkad
paci sa mi ako krasne narastol a vyzera byt jemnucky ako vata, pacil by sa mi aj na sladko, veru vyskusam :-)
radost
pri pomere múka+kefír som očakávala riedke cesto..ale vyzerá dobre..láka vyskúšať..
dadush
Chlebík vyzerá lákavo a aj ma láka vyskúšaťho. Len by ma zzaujímalo chuť chlebíka, mam očakávať chuť klasického chleba? Už dlho sa chystámuupiecť nejaký chlebík, len akosi som ešte nenabrala odvahu. Ale tento by mohol byť môj prvý :) ukladám do KK :)
1x dadush
dadush
Ospravedlňujem sa za písanie, blbne mi mobil.
sovka62
Vyzerá nebezpečne jedlo! K tanieru sýtejšej polievky stačí, výdatný obed. Ukladám, vyskúšam a ďakujem.
babkamt
@terinka55 ďakujem za nahliadnutie. @smejkad sama som bola prekvapená, ako mi cesto vykyslo. Určite by bolo dobré aj na sladko. Manžel na posedenie zjedol štvrtinu z neho. @radost tiež som si myslela, že bude cesto riedke, no nebolo. Oplatí sa ho vyskúšať. Ja budem robiť aj z inej múky.@izabella929 ďakujem za komentár.
babkamt
@dadush tento chlebík je ľahký na prípravu. Skús ho spraviť z chlebovej múky. Ja som ho robila z hladkej špeciál, no lepšia by bola T650. Z hladkej špeciál má chuť ako rohlík. Tento chlebík sa hodí k polievke, na grilovačku. Každý si odlomí kúsok. Bonusom je posyp na vrchu. @farbuska som rada, že ho chceš vyskúšať. Ozvi sa ako ti chutil. @sovka62 ďakujem za ochotu recept vyskúšať. S manželom sme zjedli za poobedie polovicu , hoci sme boli po sýtom obede. Robila som na obed sviečkovú.
1x heda3
annan
Musím povedať,že určite vyskúšam, ved tvoj podpis je známka kvality.
kukulienka71
priam sa núka:-) ukladám a ke´d bude kefír, vyskúšam. Len to ukladanie si moc dobre neviem predstaviť. Dávala si ich ležato prekrývajúc jedno cez druhé alebo na stojáka? Ďakujem za odpoveď aj recept, 5*
jerica
Je to lákavé nielen pre chuť, ale aj oko, vyzerá ako páperko, viem si predstaviť k polievkam, ukladám, "zicher je zicher" :-)
frezia
Chlebik vyzera super, prave ho idem urobit. Som rada, ze si tie obrazky pridala, nevedela som si presne predstavit, ako si to cesto ukladala.
babkamt
@frezia tiež som taká ako ty. Ak ma niečo zaujme, hneď to vyskúšam. Včera mi počítač dlho sťahoval fotky, tak som ich trochu preriedila, nemala som na to trpezlivosť. V komentáre pre kukulienku sú pridané ďalšie obrázky. Na druhom je fotka s práve uloženými kolieskami, ktoré som nechala ešte kysnúť.. Na tretej fotke je podkysnuté cesto, ktoré som pred pečením natrela žľtkom. @afataga , @ancicka , @marianne dievčatá ďakujem za komentár a chuť recept vyskúšať.
havino
nooo to vidieť kvalitné cesto, driapkavé, kefír a všetko mliečne s kvasinkami je super do cesta, ja si ukladám, nepiekla som spôsobom na slano do masla máčať a viem si chuť predstaviť, parádny je
zdenka1009
Chlebík vyzerá fantasticky, mám doma huspeninu, určite by sa hodil k tomu tento chlebík...skúsim zajtra tento rcp vyskúšať :-), 5*
danda3
To musela byť pochúťka, krásny recept.
babkamt
@havino cesto sa mi vydarilo, pekne nakyslo. Namáčanie cesta do rozpusteného masla som robila prvý krát. Tvoja pochvala ma potešila. Ďakujem. @zdenka1009 som rada, že ho chceš vyskúšať. @kukulienka71 nemáš za čo ďakovať. Rado sa stalo. @danda3 ďakujem za nahliadnutie.
elba
dnes som skúšala rožky,zajtra budem skúšať Tvoj chlieb ale vyskúšam so špaldovej múky uvidím ako sa podarí
elba
spravila som dnes zo špaldovej múky ale cesto mam dosť riedke neviem či sa mi podarí
babkamt
@pilcik ďakujem za komentár. @elba cesto je redšie, dobre ho vypracuj a nechaj kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Držím palce, nech sa ti vydarí.
elba
chlebík som upiekla,je dobrý len som musela pridať v polovici kysnutia ešte trochu múky lebo sa dosťroztekal asi to bolo tou múkou ,a ešte chcem na buduce experimentovať namiesto masla namáčať v kačacej masti asi skúsim menšiu dávku ak by to nebolo ono
dorisa
Ahoj, ak sa stretneme na večeri., teším sa. Blahoželám k výhre.
vierik
Dnes som ho upiekla s menšími obmenami,miesto masla som dala masť a nepotrela som žltkom.Je vynikajúci odporúčam...
babkamt
@elba to cesto je redšie, netreba pridať múku. Ozvi sa, ako chutil namočený v kačacej masti.
@dorisa tak dnes je ten de), keď sa stretneme u pána Žideka. Ďakujem za gratuláciu. Teším sa na teba.
@vierik ak nevieš poslať fotku do komentára, tak ju pošli mailom do redakcie, oni ju ochotne vložia. Nedávno mi poslali z redakcie na mail manuál, podľa ktorého som na prvý krát pridala fotky. Vypýtaj si ho. Som rada, že si chlieb vyskúšala. Aj ja robím rôzne zmeny. Hlavne, že ti chutilo.
1x vierik
dalmatinka
Chlebík vyzerá perfektne, hneď by som ho vyskúšala,
len nemám kefír. Ten sa asi nedá nahradiť?
V sobotu kúpim kefír a idem na to.
matluss
gratulujem k výhre, receptík určite vyskúšam, chlebík vyzerá neskutočne, hneď by som si dala, ukladám do KK *
babkamt
@dalmat ínka kefír môžeš vymeniť za acidofilné mlieko. Držím palce, nech sa ti chlieb vydarí. @matluss ďakujem za gratuláciu. Včera sme absolvovali sľúbené stretnutie s pánom Žídekom., ktorý nás pozval na obed. Osobne som spoznala nielen našu adminku Andrejku, ale aj troch ďalších prispievateľov Varechy.
matluss
teraz pozerám na svoj komentár a vypadla mi tam 5*
elba
gratulujem tiež a oznamujem že s kačacou masťou mal u mojích chlapov väčší úspech
babkamt
@matluss si milá, že si mi to napísala. Tvoje hodnotenie si vážim. @elba ďakujem za gratuláciu. Kačaciu masť mám doma. Vyskúšam s ňou, keď píšeš, že tvojim chlapom lepšie chutilo s ňou:-)
monty469
Milá @babkamt , tak dnes som ho predsa len piekla, ale rodinka chcela na sladko , tak som do cesta pridala dva balíčky vanilínoveho cukru a asi 1 PL trstinového cukru, plus hrozienka, brusnice a posekané sušené datle (co dum dal) a vrch som posypala sezamom a trstinovým cukrom, ktorý pekne skaramelizoval. Musím ti povedať, že cesto je úžasné, nadýchané, jednoducho fantázia! Chválim a keby som mohla, dám ti 1000 * :) Mňam!
elba
babkamt,už viem prečo som mala zo špaldovej múky redšie cesto,lebo som mala kefírové mlieko a to je dosť riedke už robím len z kefírom ešte raz vďaka za úžasný recept
babkamt
@monty469 tak si cesto vyskúšala na sladko:-) S pridaním brusníc, hrozienok, datlí muselo byť výborné. Som rada, že si s cestom spokojná. @elba ďakujem, som rada, že ti chutilo.
tiginko
milá @babkamt , vyskúšané z chlebovej a špaldovej hladkej múky, namiesto masla bravčová masť. Vrch som nepotierala vajíčkom, samozrejme mohlo ma napadnúť, že semienka sa nemajú čím prilepiť :-) Vynikajúci chlebík, jemný a ľahučký, aj keď nie je z bielej hladkej múky. Som zvedavá, aký bude zajtra. Ďakujem za recept, budem skúšať aj z inej múky

tiginko
pre @elba : aj @babkamt použila kefírové mlieko, to myslela tým kefírom. Pozri jej suroviny na obrázku. Ja som použila to isté a musela som ešte trochu pridať kvôli odlišnej múke
babkamt
@tiginko tvoja fotka ma veľmi potešila. Chlebík vyzerá úžasne. Je vidieť, že si cesto dobre vypracovala, nechala vykysnúť. Chlieb sa ti teda vydaril na 1 s hviezdičkou:-) Som rada, že si experimentovala s múkami. Ja so ho tiež chystám robiť aj z iných múk. Vymením aj maslo za masť. Skús chlieb pred pečením potrieť troškou vody, aby sa semiačka lepšie prichytili na vrch chlebíka. Ten kúsok, čo nám z neho zostal, bol na druhý deň ešte dobrý. Myslím si, že tento chlieb môžu vyskúšať aj začínajúce gazdinky. Nie je vôbec ťažký na prípravu. Neviem sa vynadívať na ten tvoj chlieb. Zdá sa mi ešte vyšší ako môj:-) Ďakujem za príjemnú správu. Pekný večer Ti prajem. Ja ho dnes mám vďaka tebe:-)
smejkad
den blbec, hotovy Pat a Mat, ale :
do cesta som dala 2, skoro 3 velke PL medu
cesto som mala take jemne, ze sa nedalo ponarat , roztrhlo by sa, tak som iba natierala z jednej strany a sypala skoricovym cukrom
ruru som zapla na plno, nech sa rychlo vyhreje a potom zabudla stiahnut, tak mi zhorel vrch, kym som sa zbadala :-(((
ale este aj to zhorene bolo makucke !
no a tie nezhorene platky su bozske :-)
zajtra sa ide kupit acidko a bude repete - jedno na sladko s medom a skoricou, jedno na slano s husacou mastaou a cesnakom, alebo cibulkou, este uvidime :-)
vynikajuci, urcite budem robit castejsie :-)
babkamt
@smejkad každý občas mávame taký deň blbec:-) Ale hlavne, že vám chutilo. Škoda, že nemám doma acidko, hneď by som sa pustila do sladkej varianty. Ja som minule piekla kačku. Pri vybraní z rúry ju zvyknem vypnúť, aby sa para nevyvalila von. Kačku som poliala, vložila do rúry . Rúru som samozrejme zabudla znovu zapnúť:-) Moju nepozornosť som si všimla až pri ďalšom polievaní. Toto ti píšem preto, že občas všetci urobíme chybu. No čo už, však sme ľudia a nie stroje. Ostala mi od včera držková polievka, musím vymyslieť niečo iné, čo dnes upečiem, alebo prekonať lenivosť a ísť do obchodu pre acidko. Ďakujem, že si recept vyskúšala a ideš ho znovu robiť.
kukulienka71
Je fakt veľmi chutný a práca s ním jednoduchá:-) Dala som masť a zajedali sme ním kyslú fazuľovicu. Ďakujem za super recept:

luss44
@kukulienka krásne sa Ti podaril, až som vyhladla :) najbližšie ho musím upiecť tiež s masťou k fazulovici.
babkamt
@Kukulienka71 jej, pridala si fotku tvojho vydareného chlebíka:-) Som rada, že vám k fazuľovej polievke chutil. Ja ďakujem tebe, že si ho vyskúšala:-) @Luss44 tak aj ja ho spravím na budúci týždeň na slano a s cesnakom k fazuľovej polievke. Nemusí byť vždy osúch.
bubaya
Krásny recept a krásny chlebík. Mám vlastný kefír a taký je hustý, až v ňom varecha stojí, aj chleba mi treba napiecť, tak tuším dnes bude tento. Gratulujem ku výhre a ticho závidím, aj výhru, aj kuchárske umenie.
babkamt
@Bubaya gratulácia ma potešila. Ďakujem, že chceš recept vyskúšať. Z domáceho hustého kefíru by som si dala radšej, ako z kúpeného:-) A čo sa týka výhry, mala som možnosť spoznať a stráviť pár hodím v družnej besede pri dobrom jedle ďalších prispievateľov Varechy a adminky Andrejky.
bubaya
@babkamt veľká vďaka za super recept. Včera som ho popri škvarení masti upiekla, k večeri sme po 3 krajce zjedli, veľa ho nezostalo. Nemala som čas ukladať placušky do misky, tak som použila skratku. Dala som cesto do chlebíčkovej formy, ešte nechala podkysnúť až trčal von, potrela slanou vodou a piekla. Ináč som dodržala postup presne, cesto je pevné, dobre sa s ním pracuje. Nemám rada čisto pšeničné chleby, sú mi fádne, ale tento chlieb je výborný, kefír mu dodá šmrnc, je mäkký a nadýchaný, ale nemrví sa. Nabudúce vyskúšam aj originálny recept, veľmi sa mi páči, i na sladko. Keby som mohla, dám tisíc hviezdičiek, nielen 5.
veronikkka
krásny chlieb 5*
gratulujem
@bubaya , ale však toto je čisto pšeničný chlieb, vidím tam len múku hladkú pšeničnú dvojnulku
babkamt
@Bubaya (8.2.2016 09:32) ako píšeš, veľa vám z neho nezostalo. To značí, že vám chutil:-) Ďakujem za tisíc hviezdičiek:-) S čerstvo vytopenou masťou musel byť výborný. Ďakujem, že si sa ozvala.

heda3
chlebík je vynikajúci, lenže.. u nás sa jedol od vrchu. Najskôr sme zjedli vrch - tú chrumkavú časť (zjedli sme ho celý, ale vrch najviac chutil) a potom už nasledoval ďalší recept :) z tohto chlebíka. Na ďalší krát sme spravili len placky (nie jedna na druhú, ale na plech jedna vedľa druhej). aby sme mali chrumkavé chlebíky. Len sa po nich zaprášilo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia