Polievka kuracia zeleninová kyslá fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 22. decembra 2015

Tato polievka je pre mňa ako liek. Varím ju keď som chorý, alebo na regeneráciu organizmu v špatnom počasí. No hodí sa aj Zobraziť celý popisTato polievka je pre mňa ako liek. Varím ju keď som chorý, alebo na regeneráciu organizmu v špatnom počasí. No hodí sa aj po sviatkoch čí oslavách. Táto dávka je na 4 - 5 l polievky.

8-10
porcií
20 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
150 g
100 g
100 g
20 g
1 ks
100 g
ako vlašský orech
150 g
8 - 10 strúčikov
40 g
1 PL
2 ks
1 PL
0,5 l
 tak za hrsť




Postup

  1. 1

    Tu je časť surovín na túto polievku. Zeleninu papriku a zázvor nakrájam na slíže dlhé asi 3 cm. Pór krájam na kolieska. Cesnak posekám. Mäso krájam na 1 cm kúsky. Hríby zalejem pred varením horúcou vodou. Pripravím si ešte vodu s kyslej kapusty. Čili použijem dve malé sušené. Tie prstami rozmrvím priamo do polievky.

    Polievka kuracia zeleninová kyslá (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci roztopím maslo. Ako prvé dám dusiť pór. Za chvíľu pridám cesnak nech prevonia. Potom dám papriku krájanú a mäso pripravené. Podusím nech mäso obelie.

    Polievka kuracia zeleninová kyslá (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na to dám koreňovú zeleninu a zázvor. Stále dusím a miešam .

    Polievka kuracia zeleninová kyslá (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Voda sa vyparila tak to zalejem namočenými hríbmi aj vodou z nich. Tiež pridám sojovú omáčku a čili papričky. Nechám rozvariť.

    Polievka kuracia zeleninová kyslá (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Až teraz nalejem vodu z kapusty. Nechám zas rozvariť. Osolím pozor opatrne voda z kapusty je slaná.

    Polievka kuracia zeleninová kyslá (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    No a teraz dolejem vriacu vodu do hrnca podla toho, koľko chcem polievky mať. Po rozvarení polievky dám do nej hrášok aj slíže a varím asi 5 minút. Napokon pridám petržlenovú vňať a zemiakový škrob rozmiešaný v troche vody. Rozvarím znovu, ochutnám a pripadne dosolím a osladím cukrom ak je moc kyseľa. A máme hotovo. Odstavím zo sporáka nechám postať aspoň 15 minút nech prejdú chute.

    Polievka kuracia zeleninová kyslá (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Môžem servírovať na tanier. Želám dobrú chuť tato polievka je pre nás ako liek. Treba skúsiť a uvidíte aká je dobrá. Želám Vám pokojné a veselé vianoce.

    Polievka kuracia zeleninová kyslá (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

capko
Určite ju vyskúšam bude zapotreby medzi sviatkami.
bystro
Po včerajšej uzávierke a oslave roku bude dnes sa hodiť.
patroveckypitrs
Ďakujem za komentáre. Nie len po oslave, ale aj zahreje keď je nepekný čas. To sa dnes nedá povedať svieti slnko a je 7°C. Tak ja vám neviem idú vianoce a čí jar? Normálne rozmýšľam, že začnem variť guľáš na dvore a nie kapra smažiť.
klukodvody
Tak to se opravdu vydařilo. Moc hezký recept, miluji tento druh polévek, jen manželce musím vynechat hrášek. Ukládám a hodnotím.
kecemis
Priatelu pridal si vybornu polievku prave vcas. Vonku minus 16 a uz sa tesim ako zahreje po navrate domov.
popoluska340
vsetky suroviny mam doma,len si to neviem predstavit s tou vodou z kapusty.Ale vyskusam.Je to nieco ako ostro kysla cinska polievka,podla surovin.
olinka12
No ja som po večeri ale slinky sa mi zbiehajú už aj ukladám do mojej KK aby sa mi nestratila a najbližšie ju varím
marianne
Niektore z Tvojich receptov sa uz udomacnili v mojej kuchyni, su stalicami a ani tento nebude vynimkou.
babkamt
ja som polievková. Táto tvoja putuje do kk, lebo ju chcem ochutnať, čoskoro ju zrealizujem.
tortilla
Mám pocit, že Slováci postupne strácajú svoj jazyk - Polievka kuracia zeleninová kyslá. Názov vytvoril Hotentót?
V zdravých časoch spisovnej slovenčiny sa táto polievka nemohla volať ináč než Kyslá kuracinovo-zeleninová polievka.
Stojí za zamyslenie, kam speje slovenčina, keď mnohé názvy preberajú anglosaské nepreložené nazvania toho, čo nám vždy bolo tak blízke - slovenské jedlá.
Je celkom možné, že v krátkej budúcnosti aj Bryndzové halušky a Slivovica nebudú pod týmto názvom na jedálnych a nápojových lístkoch.
Veľmi smutné!
Kde je vina, alebo kto je vinný?
Všetci - politici, lebo sa zaujímajú len o svoje platy, kuchári, lebo ich príprava je mizerná, do dnešného dňa nevedia, aký je rozdiel medzi Paprikášom a Perkeltom, nehovoriac o Cordon bleu a nie Gordon blue atď., hoci je jedna superškola v Prahe pre celé bývalé Československo s názvom Le Cordon bleu, pobočka najslávnejšej hotelovej školy na svete, odkiaľ recept pochádza. Radšej "študujú" v slovenských tzv. "hotelových" školách, kde ich učitelia sú skrachovaní "profesionáli", ktorí neboli v stave pracovať ani ako pomocníci murárov a o varení vedia menej než ich žiaci.
A samozrejme spotrebitelia, pretože sú neinformovaní, presne tak ako za komunistov (ktorí väčšinou nemali ukončené ani základné vzdelanie..., atď.).
A slovenská kuchyňa má niekoľko skutočne reprezentatívnych jedál, aj keď ich pôvod nie je slovenský (roky maďarskej nadvlády sa nedajú nerešpektovať) hoci to nebolo na škodu aspoň v kulinárii - vznikli tak jedlá, ktoré môžu reprezentovať Slovensko - fusión, dnes moderný spôsob prípravy jedál, ktorý Slovensko predbehlo o sto rokov!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia