Vianočná kapustnica

dorisa - fotkadorisa, 13. decembra 2015
Vianočná kapustnica
Foto: dorisa

Vianočná kapustnica z nášho štedrovečerného a silvestrovského stola. Podávame s vianočkou, dlhé roky, zvyk od mojej svokry.

10 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
500 g
1 pár
2 hrste (zmes lesných)
2 ks
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Údené mäso a klobásu dáme variť do hrnca. Keď sú uvarené vyberieme, do vývaru pridáme kyslú kapustu (nikdy nepremývam). Prihodíme sušené hríby, varíme, pokiaľ kapusta nie je mäkká.

  2. 2

    Kyslé smotany rozmiešame s hladkou múkou, nakoniec pridáme do polievky a necháme prejsť varom. Najlepšia je na tretí deň :) podávame s vianočkou.

Diskusia k receptu

slavkabis
100 ľudí 100 chutí, ale zvláštna kombinácia kapustnica s vianočkou ☺
denyany
U mňa kombinácia kapustnice a vianočky úplne bežná. U mnohých vyvoláva až údiv:-). Mne skôr nepasuje tá smotana do kapusnice. Nikdy som takúto kapustnicu nejedla. Ale nevravím, že to nie je dobré, veď treba vyskúšať.
renfri
moja mama stale spomina na byvalu kolegynu, aka bola nestastna ked na vianoce nedostala vianocku ku kapustnici :) a viete ze to nie je vobec zle ako to moze niekomu na prve pocutie zniet :)
1x dorisa
ivav
Ja robievam podobnú: mäso neúdené, trochu menších premytých jačmenných krúpov - tie jemne zahustia polievku /múku nedávam/. Údenú klobásu + smotanu až nakoniec. Je výborná! My ju máme radšej s chlebom, s vianočkou sme ešte neskúšali. Ale proti gustu žieden dišputát...
ivav
A ešte som zabudla na sušené huby!
dorisa
@slavkabis ,@ivav , @renfri , @denyany , ďakujem za komentáre, som rada, že sa nečudujete (niektorí) že jeme na sviatky kapustnicu so smotanou ( tiež len kyslou) s vianočkou. Keď nás ponúkla svokra touto kombináciou, som tiež ostala zaskočená a smiala som sa tomuto. Ale, ako vidíte zvykli sme si na to, dokonca mi ani nechcú kapustnicu inak jesť, lebo sa stáva, že neodhadnem množstvo vianočky kúpiť, a potom je problém. Odporúčam každému vyskúšať, možno aj u vás vznikne taka tradícia, že kapustnica+vianočka, ako u nás už skoro 42 rokov. Na reakciu ohľadne kyslej smotany do varenia..ja inú ani nepoužívam, nemá pre mňa v jedle chuť. Varecháčom prajem pekné Vianoce so svojou kapustnicou.
klukodvody
Moje babička vařívala každý pátek hustou bramborovou polévku, hodně zeleniny, brambor a kroupy. K tomu se přikusovaly povidlové buchty, kterým se říkalo cihly, protože se dávaly jen čtyři na litinový pekáč. Bylo to vážně moc dobré a rád na to vzpomínám. Tvoje kapustnica vypadá dobře, vyzkouším. Jen jsem myslel, že na Vánoce se dělá jiná. Ale to nevím, protože neznám přesně zvyky. To je jako u nás kdy se dělá různá rybí polévka. Já dělám zahuštěnou. Dík za pro mně něco nového a přeji krásné Vánoční svátky.
sovicka46
u nas je tradiciou zajedat ku kapustnici ale aj ku klobase a udenemu masku tzv. "kuchen", co je v podstate kolac v tvare chlebika (mame na to prastary, po bokoch zubkovany plech), cesto je kysnute, ako na tvaroznik, orechovnik a makovnik, co sa tiez vtedy pecu... len je bez plnky a bez hrozienok, a teda je tiez trosku sladky :P
dorisa
@sovicka46 ,,to si ma prekvapila, s takým zvykom, nepočula som ešte o takom koláči na zajedanie ku kapustnici. Naozaj je to len od tradícii a chuti stolujúcich.@klukodvody , ja varievam aj inú polievku kapustnicu na Vianoce, len takú červenú bez smotany, ale ako si moji rozkažu, na ktorú majú chuť, tú varím. Vyskúšaj aj túto moju, snáď vám zachutí. Ďakujem a prajem krásne, ničím nerušené pokojné sviatky.
luss44
naša kapustnica je podobná Tvojej, len ja varím klobásu pokrájanú spolu s kapustou a na záver dávam šľahačkovú smotanu. Takto som naučená ešte z domu od mamy, chutí nám. Bez smotany som robila len v práci kolegom na vianočnom posedení, lebo sa poniektorí čudovali tej smotane :)
dorisa
@luss44 , tak všetci robíme iné kapustnice. Je to zaujmavé čítať. Už sa tak teším na túto bielu, lebo bez smotany robievam dosť často. Ďakujem za komentár.
sugina
údené a klobásu nedávam,až po polnoci...sušené slivky,mňam...sladkastá chuť :)
dorisa
@suqina , my nedodržiavame pôst,, ale tak sa má, bez mäska. Ďakujem za komentár.
marta5
Aj u nas sa kapustnica je s kolacom,ktory sa pecie na Vianoce,je to nezabudnutelna chut.Piekla nam ho davno babka a ten zvyk ostal navzdy.A ta uzasna vona kapustnice,viem si ju predstavit uz teraz...
dorisa
@marta5 , aj ja, a práve na takúto bielu mám nesmiernu chuť. Ale vydržíme,nie??? veď Vianoce, čas pokoja lásky v rodine bud tu za chvíľu. Ďakujem za záujem o moju vianočnú kapustnicu.
maska10
U nas ide kapusta na vsetky sposoby.U mojej mamky sme zajedali kapustu varenymi zemiakmi v supke.Zelam vsetkym stastne a vesele
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Koľko regiónov Slovenska, toľko druhov kapustnice, každý má rád tú svoju a tak to má byť. Pekné vianočné sviatky :-).
radost
i ja pridám hlas k rozmanitosti tejto štedrovečernej :
my máme vianočnú ozaj iba raz za rok..je osobitá:
kapusta + vývar z uvarených rybích hláv /aspoň 2/ precedený + obraté mäsko z hláv + sušené huby..bobkový..nové korenie..soľ..
i tento rok bude táto tradičná..prosia synovia..
mäsovo klobásková na Silvestra..
pokojné sviatočné dni koncoročné všetkým..
dorisa
@radost , rada by som takú ,akú papáte,ochutnala. @Dr. veru, máš pravdu, ani regiony nemusia byt, ale ,čo rodina,to iný recept. @maska , ja milujem uvarene zemiaky v kapuste, ked sa vari,spolu s maskom...je to uzasna mňamka. Ďakujem vám za komentáre,názory a priania,aj ja prajem hlavne pokojne Vianoce.
brutusma
Tak takúto som ešte nejedol, ale k vianočnej kapustnici patrí Biely (perový) koláč.
dorisa
@brutusma ,,tak je, nie? vianočka je dobrá?Skús a posúdiš. @kecemis , ďakujem vam obom za recenziu:) pekné Vianoce s kapustnicou-
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ja som myslela podľa fotografie, že to je dyňová omáčka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia