Punčové kocky

janikbj - fotkajanikbj, 9. decembra 2015
Punčové kocky
Foto: janikbj

jedny z našich najobľúbenejších vianočných :)

Suroviny

5 ks
200 g
200 g
5 PL
1/2 bal. kypriaci
Punčová hmota:
4 dl
50 g
100 g (hrozienka)
200 g mleté
300 g
1 PL
2 PL (alebo marhuľový)




Postup

  1. 1

    Žĺtky vyšľaháme s cukrom a vodou do bledej peny. Pridáme múku s práškom do pečiva a vyšľahaný sneh z bielkov. Na pomúčenom hlbokom plechu upečieme piškótu (150-160 stupňov, podľa rúry) (Na fotke je piškóta zo 4 vajec, lebo máme radi nižšie koláče)

  2. 2

    Punčová hmota: Do vriaceho mlieka zavaríme mleté orechy, cukor, kakao, kandované ovocie (nemusí byť vôbec), 1 PL džemu. Do odstavenej horúcej hmoty vmiešame mleté piškóty a podľa chuti (r)um alebo rumovú príchuť (príp. nejakú silnú ovocnú šťavu alebo sirup).

  3. 3

    Vychladnutú piškótu vyklopíme z plechu, natrieme zvyšnou 1 PL džemu a nanesieme punčovú hmotu. Dáme poriadne vychladiť. Tenkým mokrým nožom krájame na štvorce (cca 5x5cm) a každý namáčame (oblejeme) čokoládovou polevou. Môžeme ozdobiť orechami, cukríkami, bielou polevou... Skladujeme prikryté a v chlade, keďže v plnke je mlieko.

Diskusia k receptu

kukulienka71
pekne spracovaný recept, lákavé kocky:-) 5*, KK. Škriatok ti doplietol kandizované ovocie:-)
janikbj
ďakujem, dievčence :) namiesto piškót sa tiež môžu použiť aj odrezky piškótového cesta a pod. takže variabilný recept ;)
violeta
Niečo takéto som hľadala pre dcéru, ale s punčovou, cukrovou polevou, tak vyskúšam. Ďakujem, že si sa podelila o recept :-)
katka78
@janikbj na tieto punčové kocky som si chutila odkedy si ich pridala. Vyskúšala som a chutili veľmi! :-) Celkom ma prekvapilo to spodné cesto, že je také jemnučké, čakala som niečo "pevnejšie", na čo môžem švacnúť punčovinu, no musela som ju opatrne ukladať, aby som ho nepotrhala. Ty to máš celé také jemnučké, aj tú punčovinu, ja som v mojej aj kúsky piškót nechala. Všetky pekné som poslala svokre :-) a ja som si ponamáčala kraje do zvyšnej čokolády. Svokra bola veľmi spokojná a ja tiež :-) Ďakujem za recept, maj pekný deň! :-)


janikbj
@katka78 , ďakujem krásne za vyskúšanie aj za foto. som veľmi rada, že kocky chutili (resp. trojuholníčky u vás :D). je to trochu makačka, natrieť tú punčovinu na čerstvú piškótu, to áno,ale s dávkou trpezlivosti sa to dá. tebe sa to podarilo výborne :) prajem krásny zvyšok dňa :)
zuzkab
Prosim Vas aky rozmer plechu ste pouzila na Vase kocky? Dakujem za odpoved.
janikbj
@Zuzkab (4.12.2017 09:10)

klasický hlboký plech, cca 28x38cm, nemám ho práve poruke




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia