Valašské koláče

Dr. Oetker
, 1. apríla 2010
Valašské koláče
Foto: Dr. Oetker

Suroviny

Na 2 koláče s priemerom 26 cm:
1 vrecko
300 g
25 g
1/2 KL
150 ml
40 ml
1 ks
Na náplň:
500 g
50 g
1 balíček
1 ks
250 g
220 g
2 pl
Na potretie a ozdobenie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Na prípravu cesta zmiešame Pomocníka na prípravu kysnutého cesta Expres s múkou, cukrom, soľou, vodou, olejom a vajcom. Elektrickým ručným šľahačom s hákmi na miesenie alebo ručne vareškou vypracujeme hladké cesto. Na prípravu tvarohovej náplne zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, vajce a ručne vymiešame do hladka.

  2. 2

    Na pomúčenej doske cesto okamžite rozdelíme na dva diely a z každého na plechu vytvarujeme koláč. Okraje potrieme rozšľahaným vajcom. Pomocou cukrárskeho vrecka koláče naplníme tvarohovou a makovou náplňou a lekvárom zmiešaným s rumom. Ozdobíme olúpanými mandľami.

  3. 3

    Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme (v elektrickej rúre na 180 °C, v teplovzdušnej na 160 °C, v plynovej rúre stupeň 3).

  4. 4

    Náš tip: Mandle najskôr olúpeme ponorením na niekoľko minút do vriacej vody, kde ich sparíme. Vodu zlejeme, mandle ľahko olúpeme a osušíme. Ak ich chceme olúpané uchovať dlhší čas, osušíme ich v mierne vyhriatej rúre.

Diskusia k receptu

torticka
Ja som už taký koláč jedla, keď som kedysi bola na výlete zo ZDŠ na Valašsku. Veľmi mi chutil a teraz už mám konečne aj recept. Ďakujem
honestka
Podobne kolace sme pekavali vo velkom u mojej mamy v pekarenskej peci...
Boli fantasticke, ale ako klasika sa na vsetko pouzival len mak, orechy, tvaroh a slivkovy lekvar.
Ja robievam rada moravske kolaciky, ktore mi tuto dobrotu stale pripominaju.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia