Srnčí chrbát so šípkovou omáčkou

Jitka Boráňová
šéfkuchárka hotela Alexandria v Luhačoviciach, 23. novembra 2015
Srnčí chrbát so šípkovou omáčkou
Foto: Ľuboš Pilc
4
porcie
120 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Srnčí chrbát:
600 g bez kosti
100 g
Žemľové knedle:
7 ks
2 ks
50 g
160 ml
80 ml
Šípková omáčka:
100 g
100 g
50 g
50 g
100 g
100 ml




Postup

  1. 1

    Srnčí chrbát mierne osolíme, okoreníme, pridáme vetvičku rozmarínu, prudko opečieme z oboch strán na tuku a dáme na 15–20 minút dopiecť pri teplote 180°C do rúry.

  2. 2

    Žemľové knedle: Žemle nakrájame na malé kocky, pridáme štipku soli, muškátového orieška, vetvičku nakrájanej petržlenovej vňate, žĺtky, rozpustené maslo, mlieko, šľahačku a premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý jemne vmiešame do cesta. Do hrnca dáme variť vodu, vezmeme utierku, ktorú pomastíme olejom a dáme na ňu pripravené cesto, zabalíme do tvaru knedle, konce utierky zaviažeme povrázkom a vložíme do vriacej vody. Varíme 20 minút. Po uvarení vybalíme z utierky a hotovú knedľu potrieme maslom.

  3. 3

    Šípková omáčka: Do hrnca dáme 50 g masla, necháme rozohriať, pridáme nastrúhanú koreňovú zeleninu, nakrájanú cibuľu a osmažíme. Potom vsypeme hladkú múku, opražíme a pridáme šípkovú marmeládu. Prešľaháme a varíme približne 30 minút. Omáčku precedíme, pridáme červené víno, maslo na zjemnenie a dochutíme soľou, prípadne cukrom.

Diskusia k receptu

zinnajdha
nemám prax s divinou, preto sa pýtam, či stačí 20 minút na tepelné spracovanie. Teším sa receptu na šípkovú omáčku.