Jahodová torta 3. fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 14. novembra 2015
Jahodová torta 3. (fotorecept)
Foto: mesiar50

Torta je pripravená z mascarpone a bielej čokolády.

Suroviny

Suroviny na piškótové cesto:
6 ks
6 ks
180 g
180 g (alebo polohrubá)
Suroviny na krém z mascarpone a bielej čokolády:
750 g
500 g
Suroviny na ozdobenie torty:
200 g
100 g
Ostatné suroviny:
500 g




Postup

  1. 1

    Ahojte.Spravíme si najprv krém na výzdobu torty. Smotanu na šľahanie a polámanú bielu čokoládu privedieme k varu.Následne ju šokovo schladíme a potom ju dáme do chladničky na cca.3 hodiny.Po uplynutí tejto doby zmes smotany a čokolády vyšľaháme na krém.Krém je správne vymiešaný vtedy keď sa nám v ňom robia akože brázdy.

    Jahodová torta 3. (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokračujeme s prípravou piškótového cesta.Postupujeme takto: Bielky aj s kryštálovým cukrom vyšľaháme v tuhú penu.K pene krátko primiešame žĺtky.K tejto zmesi potom pridáme preosiatu múku a varechou ju opatrne vmiešame do peny.Mala by sa miešať skôr vertikálne ako vodorovne.Čiže od spodu k vrchu. Pena by sa nemala moc ,,rozbiť". Hmotu na cesto dáme do tortovej formy vystlanej papierom a pečieme v el.rúre zhruba 1h /160 C.

    Jahodová torta 3. (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tortové cesto rozrežeme na 3 pláty.Prvý a druhý plát natrieme krémom a jemne doň vtlačíme posekané jahody..Menšie som posekal (na polovicu resp.štvrťku)a väčšie som nechal na výzdobu torty.Posekané jahody následne zakryjeme krémom.

    Jahodová torta 3. (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A teraz si prosím pekne spravíme tortový krém. Vo vodnom kúpeli si necháme rozpustiť čokoládu.Necháme ju vychladnúť aby nebola horúca.Do teplej čokolády primiešame za lyžicu mascarpone a prešľaháme.Po primiešaní prvej lyžice mascarpone bude krém ako piliny.Pridáme ďaľšiu lyžicu mascarpone a zmes krátko prešľaháme.Takto primiešame do čokolády aj zostatok mascarpone.Krém som potom dal asi na hodinku do chladničky.

    Jahodová torta 3. (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teploty surovín pred šľahaním tortového krému resp.krému na výzdobu torty. Na obrázku v ľavo hore nám ukazuje teplomer teplotu zmesi smotany a čokolády po vybratí z chladničky.Následne sme z neho robili krém na výzdobu torty. Na obrázku v pravo hore vidìme teplotu mascarpone a vľavo dole máme teplotu čokolády. Tortu si prosím ozdobte poďľa vašej fantázii resp.vašich možností.Myslel som konkrétne na to,že môžete použiť aj iné ovocie. Želám vám všetkým pekný víkend.

    Jahodová torta 3. (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

martamm
Krasna a mojmu vnucikovi nemal kto upiect tortu na oslavu, ruka v sadre, tak by si sa mi tu zisiel Laci :)
mesiar50
@martamm
Ďakujem za milý kompliment, ale keby si mi bola vybavila,, opušťák"aspoň na dva dni tak by som ti bol rád pomohol. :-) Marti,srdečne ti ďakujem. ;-)

@izabella929
Potešilo ma, že sa ti torta páči.Ďakujem ti veľmi pekne.
:-)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Už som ti pod recept raz písala, že si šikovný chlap, ale musím to znova zopakovať, že si šikovný chlap :-).
1x jurka
terinka55
Ako vždy "trefa do čierneho". Krásne sa Ti podarila. Zaslúžiš si plný počet*****. Pekný víkend, pozdravujem.
babav
Vyborny recept .Krasna , nepresladena ovocna torta bez pudingu a masla . 5*.
mesiar50
@dr
Nie som ničím výnimočný, len moje prioritné hobby je varenie & pečenie.Ďakujem ti veľmi pekne.

@farbuska
Ďakujem ti veľmi pekne.

@torticka , srdečne ti ďakujem.

@terinka55
Ďakujem ti veľmi pekne a tiež ti želám krásny víkend.

luss44
krásne si ju vyzdobil, aj chuť plnky musí byť výborná. Mám rada Tvoje rcp, píšeš ich tak láskavo a úctivo ako málokto. Ja som práve dorobila ovocnú tortu s plnkou tvaroh, mascarpone, šlahačka a biela čokoláda. Navrch ovocie so želé, neterke k 20-tke na zajtra.
mesiar50
@luss44
Som rád, že sa ti torta páči.Tvoju plnku, by som rád ochutnal a čítajúc suroviny použité v nej musí chutiť prvotriedne.Tvojej neterke želám hodne zdravia a šťastia.Srdečne ti ďakujem.

@babav
Máš pravdu, nie je presladená a chuťovo je dobrá.Ďakujem ti krásne.
jerica
Ako všetky tvoje recepty, vynikajúce :-) To sa neodmieta, musíš byť veľmi trpezlivý, máš môj obdiv, :-) Peknú nedeľu :-)
sracz
... ako 2. diel filmu na pokračovanie, kamarát @mesiar50 čiže 1. diel "Mäsiar cukrárom" a teraz "Cukrár mäsiarom"!!! Obdivujem Tvoj hviezdnatý "kumšt", ale aj trpeztlivosť!
babkamt
vkusne ozdobená torta s výborným krémom. Ako bonus čerstvé jahody. Je vidieť, že varíš a pečieš s láskou. *****
mesiar50
@jerica
Srdečne ti ďakujem za tvoje pekné ohodnotenie.
Tiež ti želám veļmi peknú nedeľu. :-)

@sracz
Vážim si tvoje pekné ohodnotenie kamarát @sracz .
Veľká vďaka.

@babkamt
Potešenie je na mojej strane, že sa ti torta páči.
Srdečná vďaka.
gitka61
Krasna torta a podla pouzitych surovin je aj urcite chutovo vyborna.Zasluzi si 5+++++
mesiar50
Možno by niektorý z vás boli zvedavý na prierez torty,tak nech sa vám páči.Želám vám všetkým pekný nedeľný deň. :-)


evanaaa
Lacko, @mesiar50 , tak ten prierez si ani nemusel ukazovať, lebo keď som videla ten krém s kúskami jahôd, skoro som dostala čemer :))), ale to preto, že som dávno takú dobrotu nejedla a ani by som nemohla, ale ako som už niekedy spomenula, za hriech by to stálo ( aj za cenu, že sladké nemôžem).
tatranka
Tá tortička je po každej stránke krásna.Najprv ma upútala krásna fotografia.Potom tvoja šikovnosť.Ten prierez tortou je taký vábivý,že mám chuť sa do neho zahryznúť. Dobre že si ho pripol.
Krásne spracovaný a krásny recept.
tinca
@mesiar50 Lacko hneď som vedela, že je to to tvoja torta.Manželka musí byť na teba pyšná. Krása,exkluzívne foto 5*
mesiar50
@tinca
Manželka sa s tortou,, nestretla",keďže v zahraničí žijem sám, ale iste by sa jej páčila.Ďakujem ti srdečne milá
@tinca a prajem ti pekný večer.
1x tinca
medulienka122
@mesiar50 , ešte že ma naše ženy upozornili na super tortu, skoro mi ušiel taký pekný výtvor - si šikovný, normálne závidím tvojej polovičke, aj keď ťa má tak ďaleko :-)
danda3
Prekrásna torta, Lacko, klobúk dolu!☺
janger
@mesiar50 , a to preco, ze je to tvoja posledna torta zverejnena na Vareche :-(? Este to...Len pekne pec a pridavaj nadalej, Lacko...Aj tato torticka je krasna, popis detailny, mnohych si potesil.
mesiar50
@danda3
Darinka, veľmi pekne ti ďakujem. :-)

@janger
Potešila si ma milá Janka, že sa ti torta páči.Srdečná vďaka. :-)
kukulienka71
obdivujem nielen krásny vysoký korpus ale aj zdobenie, prezentácia na výbornú, si veľmi šikovný!
kukulienka71
@mesiar50 , milý a šikovný Lacko, ja ti veľmi ďakujem za tento postup. vybrala som si ho, pretože si spoľahlivý v receptoch a kombinácia bielej čokolády a mascarpone je dosť lákavá. Jahody už nemáme, ale dala som maliny, ktoré tiež výborne kyselkavo doplnia nepresladený krém (podľa manžela je to ako plnka v kinder čoko). Jeden plát som potrela džemom, lebo som mala pomenej malín. Vrch som potiahla fondánom z marschmalow, postupovala som podľa videa jednej mladej milej zuzanky na YT, podaril sa vynikajúco, len som mala málo cukríkov, tak len navrch sa ušlo. Aj keď nie som zástankyňou poťahoviek, zapáčilo sa mi to takto úhľadne zakryť. Odporúčam túto tvoju tortu, naozaj chutná a jednoduchá. Pekný deň prajem:-)


1x haji
mesiar50
@kukulienka71
Tvoja torta je oveľa krajšia ako tá moja.Vidieť,že je robená s úctou a s láskou tvojej maminke.Fondán je prekrásny a samozrejme že aj maliny sa k tejto plnke výborne hodia.Rez torty je tiež veľmi pekný.Ďakujem ti Ivetka zlatá,že práve môj krém si robila do torty pre milú oslávenkyňu.Pekný večer prajem :-)


1x haji
kukulienka71
Tá torta je celá "tvoja", korpus som asi krajší nikdy nemala a biela parížska šľahačka je ako ozdoba navrchu. Veľmi pekne ďakujem aj v mene mamičky:-)
1x haji
jurka
Tak toto som hľadala! V piatok má syn narodeninovú oslavu. Šľahačka, tvaroh, jahody, čokoláda. Nič nechýba. Po skúsenosti z minulého roku, keď som dala 1.krát tortu urobiť, som sa vrátila k domácej príprave. Už po 9.krát jahodová... Ďakujem veľmi pekne za parádny recept s dokonalým popisom postupu.
používateľ nemá avatar
ami
ami
Vdaka super recept. Trosku som improvizovala. Nemala som dost bielej coko do plnky tak som dolozila varovu a vznikol krem s chutou kinder. Mnam. Bolo mi luto dat prve tohtorocne slovenske jahodky dovnutra tak ich zblejzol syn a do torty som urobila rozvar z lesneho ovocia. Slahacka sa mi ani po 4,5h v chladnicke nevyslahala tak som prisypala ole puding bez varenia a zachranila vyzdobu. Ulozene a zajtra krajame.


používateľ nemá avatar
ami
ami
este dodam ze piekla som z pol davky, a zle som vypocitala suroviny, a dala som len 60g muky na 3 vajcia, a doslo mi to az ked bol korpus v rure. Ale upiekol sa :)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia