Pekáčik s kyslou kapustou a tutti frutti fotorecept

janger - fotkajanger, 7. novembra 2015
Pekáčik s kyslou kapustou a tutti frutti (fotorecept)
Foto: janger

Kyslu kapustu mame velmi radi. Da sa pripravovat na rozne sposoby. Tu je zvykom robit ju napriklad aj s ananasom, hrozienkami, alebo s jablckom. Zobraziť celý popisKyslu kapustu mame velmi radi. Da sa pripravovat na rozne sposoby. Tu je zvykom robit ju napriklad aj s ananasom, hrozienkami, alebo s jablckom. Ale napriklad aj so susenym miesanym ovocim - tutti frutti. Je to zmes roznych druhov ovocia, napriklad slivky, marhule, jablko, hruska, broskyna. Ovocie zjemni chut kyslej kapusty. Kto ma odvahu vyskusat aj nieco ine, mozem len odporucit...

4
porcie

Suroviny

150 g zmes sušené
1200 g
500 g mleté
1 ks
2 ČL
500 g kyslá
2-3 PL strúhaný
2 PL




Postup

  1. 1

    Susene ovocie (tu volame tuto zmes tutti frutti) dobre pooplachujeme. Mozete pouzit, samozrejme, domace susene ovocie. Ja nemam, takze musim kupit. Tato moja zmes bola slivky - tych bolo najviac, marhule, jablko, hruska, broskyna. Pokrajame ho na mensie kusky.

    Pekáčik s kyslou kapustou a tutti frutti (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uvarime zemiaky, spravime z nich pyré (maslo, mlieko podľa chuti).

  3. 3

    Na panvicu dame olej a poopekame mlete maso. Ja mam momentalne v mraznicke par kilov hovadzieho masa z tzv. "divych" krav. Su to, po cely rok, v prirode sa pasuce kravy (skotsky highlander, rozne stare rasy krav). Nepoznaju umele krmivo, antibiotika... Musim povedat, ze ma toto maso ozaj dobru chut. Neviem, ci aj na Slovensku taka moznost je...Ak ano, tak iste vyskusajte.

  4. 4

    K masu pridame pokrajanu cibulu a este spolu poprazime. Pridame susene ovocie, kari korenie, sol a cerstvo pomlete korenie. Ak nemate radi kari korenie, moze byt aj bez neho, aj tak je to dobre.

    Pekáčik s kyslou kapustou a tutti frutti (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do maslom vytreteho pekaca dame polovicu zemiakoveho pyre. Na pyre ide polovica kapusty.

    Pekáčik s kyslou kapustou a tutti frutti (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na kapustu ide maso s ovocim. Na to druha polovica kapusty. A nakoniec vrstva zemiakoveho pyre.

  7. 7

    Dame piect do rury (200 stupnov - klasicky vyhrev) asi na 25 minut. Po 25 minutach to posypeme troskou postruhaneho tvrdeho syra. Niekedy robim aj tak, ze posypem struhankou a dam na to este par platkov masla. Dame este asi na 5 minut zapiect (pripadne zapneme gril).

  8. 8

    Ak sa rozhodnete vyskusat, tak prajem dobru chut.

    Pekáčik s kyslou kapustou a tutti frutti (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

kukulienka71
:-) tento asi nebudem skúšať, nemám dosť odvahy na tú kombináciu. Ale chválim popis, zase krásny tanier a daj si recept medzi súťažiace u J. Žídeka, je to niečo nové, možno ho zaujme.
janger
@kukulienka , dala som...Samozrejme, ze by som bola rada, ak by ho to zaujalo, ved kto by nebol rad? :-). Ale nejaku nadej nemam ;-)...K receptu - som rada, ze aspon tanier sa ti paci. Sem-tam kupim nejaky tanier. Ved lepsie je mat slabost na taniere, ako na topanky alebo kabelky ;-). Dakujem ti za prispevok :-).
sracz
... do slova a do písmena ja "dlabem" na prvých dvoch "jednohviezdičkárov" a jednoducho vyskúšam, ochutnám a potom budem múdry. V Tvojom "Pekáčiku" sú samé dobré ingrediencie, milá @janger a ako by povedal môj krstný otec, B.P.: ... aj výsledok musí byť fajnový!
frezia68
A ja veru vyskúšam a dala som 5*,lebo je to niečo pre mňa celkom nové. A to si myslím,že mňa tu už nič neprekvapí a hľa,kyslá kapusta v tej kombinácii sušeného ovocia.Ale prečo nie? U nás sa v kapustnici varia sušené slivky a aká je to dobrota.Tak pridám aj iné ovocie a uvažujem,že aj sušené hrozienka by pasovali.Ďakujem ,@janger ,vyskúšam :-)
katarina2511
Vyzera to perfektne, zaujimava kombinacia. Hlavne, ze je to jednoduche, netreba k tomu hromadu riadu a cely den stat v kuchyni. Nemam doma susene ovocie, lebo to co susim sa velmi rychlo zje. Zajtra kupim a vyskusam. Dam vediet.
mariamka
@janger skoda, ze prva varka mojej kvasenej prave buble na segedin, toto vyzera za naozaj zaujimavu chut, asi priste risknem :) inak mi to pride ako taka vytunena kolozvarska, ci pastiersky, chutne a hlavne, vsetko v jednom
janger
@kukulienka , ja som tym myslela, ze tie topanky a kabelky su predsa len financne narocnejsie pre rodinny rozpocet :-)))...Mily @sracz , no ved volakedy sme sa na zakladnej skole ako tesili, ked nam sudruzka ucitelka dala jednotku s hviezdickou, no nie;-)? A hviezdicka pri jednotke bola len jedna :-)...Ja robim tak, ze bud dam receptu 5*, alebo nic...Nechcem kazit skore ;-), alebo nemam tolko casu (pomaly PC, vzdy to vsetko dlho trva!!!)...Dakujem ti za mily koment a pozdravujem do daleka z Holandska :-)...@frezijka , samozrejme, ze aj hrozienka mozes dat, tu robia aj tak. Ja som vedela, ze budu reakcie na recept rozne, casto ludia nechcu vyskusat nieco ine. Aj ja som si prvykrat, ked som napriklad pocula, kysla kapusta s ananasom, ze co to len ake bude, a je to dobre. Alebo slane palacinky so slaninkou a poliate cukrovym sirupom...A teraz je to jedna z mojich najoblubenejsich palaciniek. Ale naopak je to tak isto...Ak by Holandan pocul, ze sulance s makom, alebo rezance s makom, tvarohom a mohla by som menovat dalej, tiez je prekvapeny...Ale ak by sa niekto vymrdzil, tak by sa ma to veru aj dotklo...Ja rada chutnam a robim aj nove veci. Ak by si toto vyskusala, som zvedava, co povies :-)....@katarina2511 , som zvedava na tvoj nazor po ochutnani, dakujem ti za pristavenie pri recepte :-)...@mariamka , spominas segedin, ten strasne mame radi, kolozvarsku som este nerobila...Skus niekedy aj toto, ak budes mat odvahu ;-)...Vcera som na teba myslela :-)...Muz "rekonstruoval" budku pre vtacata ;-))), zima sa blizi... uz coskoro bude zase co sledovat v zahradach, v prirode...A viem, ze aj ty to mas rada. Pozdravujem, mili varechaci, prajem peknu nedelu (u nas zatial hmlistu) :-).
janger
@veronikkka , dakujem :-)...@frezia , mam tuto tvoju polievku v KK ulozenu, ale este som ju nerobila. Dobre, ze si pripomenula. Muz ma tiez strasne rad kyslu kapustu... musim si ju naplanovat. Potom dam vediet :-).
kukulienka71
K hodnoteniu receptu aj po odznení iných komentárov ešte dodám (a to sa týka aj iných receptov, aby bolo jasno), recept sa snažím hodnotiť v globále, ako na mňa zapôsobí, z vizuálnej stránky(ak tam foto je), zložením surovín, popisom - snahou autora podať ho výstižne, zrozumiteľne, jednoducho či ak treba úplne podrobne, aby to bolo zopakovateľné bez dodatočných otázok, dôležitých detailov. Hviezdičkujem plným počtom ak ma veľmi pozitívne zaujme z uvedených atribútov. Ak hneď neviem zaujať stanovisko, potom už hviezdičky nedávam, a hlavne ich nedávam na základe subjektívnych chutí, pretože tie sú u každého iné a a neviem si predstaviť, žeby som dala niekomu jednu * preto, že mne by to nechutilo:-)) to radšej nič, alebo napíšem svoj názor, skúsenosť, pochybnosť. Nemám rada lajdácky podané recepty, hrubé chyby v technológii, zbytočné prekombinovanie či už surovín alebo prípravy, znehodnotenie suroviny. Veľmi si vážim dobré rady, grify, zjednodušenie, zrýchlenie, skvalitnenie zaužívaného postupu. Čo ma často irituje, je povrchné hodnotenie, keď si ľudia poriadne neprejdú recept (čas je samozrejme vzácny u každého, tak nečakám, že ľudia budú tráviť hodiny študovaním postupov) ale udivuje ma, ak niekto napíše, že netreba veľa riadu, lebo si všimne len dve fotky postupu a v hlave sa mu nepremietne celý postup, keď ovocie teba v niečom opláchnuť, zemiaky v niečom inom uvariť, mäso a cibuľu v niečom zase inom opiecť a potom to dať do kopy zase v niečom úplne inom a dať zapiecť:-) Tým myslím tú povrchnosť. A takisto nebudem chváliť recepty až po vyskúšaní len na základe toho, že mi to napokon predsa chutilo...to je veľmi individuálne, väčšina receptov už na pohľad, zložením vyvolá pocit, či ho chcem a budem skúšať alebo nie. A sú aj výnimky, čo potvrdzujú pravidlo, s príjemným prekvapením po ochutnaní alebo aj s nepríjemným:-) Neberte to, prosím, z mojej strany ako mudrovanie, sú to moje skúsenosti, pocity, názory, nemusia byť totožné s vašimi;-)
janger
@kukulienka , ja osobne neberiem tvoj koment ako mudrovanie, ozaj nie...Viem, (teda aspon myslim, ze viem) ze si perfekcionista. Tak, ako si velmi davas zalezat na tvojich krasnych receptoch, postupoch, fotografiach, tak hodnotis aj recepty ostatnych. Podla mna sa snazis to robit spravodlivo. Absolutne nic ti nevycitam...Myslim, ze mame tu kazdy take nejake svoje vlastne kriterium a podla toho hodnotime. A respektujem aj to. Viem, ze aj moj recept sa nemoze pacit kazdemu, jednoducho je to tak... Verim, ze 99% mysli to svoje hodnotenie (a hviezdickovanie) uprimne. Hoci sa najdu aj "radokazici"...To moje kriterium je take, ze toto je taka "ludova" stranka, nie pre profesionalov,. Hodnotim aj snahu ludi, ze sa podelia s nami o recept, ze si daju tu namahu s pridanim receptu a maju radost, ak niekoho tym potesia...A tie hviezdicky su casto aj o sympatiach k autorovi, teda tak si myslim ja. Pri mojej volbe k priprave nejakeho receptu sa ja osobne mnozstvom hviezdiciek neriadim. Aj recepty uplne nenapadne, ktore si nikto ani nevsimne, mozu byt tiez vyborne. Tak isto ako ty, si aj ja vazim dobre rady, zlepsovaky... Mnohemu som sa tu naucila. A samozrejme, ze nemame vsetci na vsetko ten isty nazor, ale na tom nezalezi :-). Vsetko, co sa vyjadri s respektom, taktom a slusnostou, beriem ...
2x babav a sracz
babav
@janger ,Janka , chvalim tvoj recept . Susene ovocie kapuste iste na chuti neuberie, ak neprida . Moj otec vzdy ked nakladal na jesen kyslu kapustu pridaval do nej aj jablka a na tie sme sa ako deti tesili viacej ako na kapustu.
Tvoj recept je v podstate vyborna verzia "shepard pie".5*.
kukulienka71
to si veľmi pekne a od srdca napísala, vďaka za tie slová. Možno vyznievam ako perfekcionista, lebo kladiem dôraz na zlepšenie, skvalitnenie. Stačí si pozrieť môj blog, kde otvorene ukazujem aj svoje nepodarky, aby som poukázala na chyby, ako sa im vyvarovať a aj pre seba ako poučenie, lebo blog beriem ako vlastný denník:-), aj tu podporím začínajúcich v kuchyni, keď vidím ich snahu, pokoru, lásku k vareniu, tú podporu potrebuje každý z nás, ak je jeho úmysel obohatiť tú ľudovú gastronómiu úprimný;-) obdivujem pozorných komentujúcich, ktorí si všimnú aj v nenápadnom recepte niečo prínosné, a hlavne súhlasím s tvojimi poslednými tromi vetami.
janger
@babav , Vlasti, dakujem za hodnotenie. Ano, mas pravdu, spominam si, ze sa jablko davalo do kyslej kapusty...Mne to kyselkave so sladkastym chuti. Srdecne ta pozdravujem :-).
peter48
Väčšinu receptov chápem ako inšpiráciu, nie ako konkrétny návod. S kombináciou kyslá kapusta + zmes ovocia som sa zatiaľ myslím nestretol, čiže už len premyslieť, ako to využiť. Mám natlačených 30 kg kapusty a už začína byť zaujímavo vykysnutá, tak s ňou bude treba čosi robiť. Len musím premyslieť voľáku vegetariánsku alternatívu receptu, lebo u nás je vyložene mäsožravec len manželka a ja varím obvykle pre syna a pre seba, čo je viacmenej bez mäsa.
janger
Mam od svagrinky jeden velmi chutny vegetariansky recept s kyslou kapustou. Uz som ho robila...Ked ho budem znovu robit, nafotim ho a pridam. Mozno niektoremu vegetarianovi posluzi :-)...
jozka2
Janger,vdaka za takuto krasnu inspiraciu kapusty.Ja davam do sladkej kapusty krozno a naramne mi to chuti,moja dcera si to pekne po poriadku povybera.Kolko ludi tolko chuti,ale tvoj recept ma cosi do seba,urcite ho vyskusam.uz som si viac krat myslela preco nepridavate zvlastnosti vasej kuchyne a je to tu.5*
tiginko
milá @janger , veľmi sa mi zapáčila tá skvelá myšlienka skombinovať kyslú kapustu so sušeným ovocím. Že ma to skôr nenapadlo, veď do vianočnej kapustnice dávame sušené slivky. Vďaka tvojej inšpirácii som dnes (výnimočne len pre seba, popri umývaní okien) piekla chronicky známe kura na kyslej kapuste trochu inak: kapustu som zmiešala so sušenými slivkami a brusnicami. Tá chuť bola fakt perfektná, neprepláchnutá kapusta získala výborný sladkokyslokaramelový nádych. Žiadnu prílohu som už nepotrebovala a zjedla som dve porcie :-) Odteraz už toto jedlo ani nebudem robiť inak. Čo najskôr ho zopakujem pre celú rodinu a možno si to sem pridám ako nový recept, lebo za to stojí a minimálne dcéra to ocení. Veľká vďaka za nakopnutie!

1x giussa
janger
@jozka2 , dakujem a aj som sa musela zasmiat, moja dcera presne tak isto :-). Hrozienka nema rada. A spominas recepty z roznych kuchyn...ja tu mam dost receptov z holandskej kuchyne, ak chces, popozeraj :-)....@tiginko , no ked som zbadala tu tvoju fotku, tak som normalne vyhladla :-). Uplne si tu kombinaciu s kuracinou viem predstavit :-). Ja som brusnice (teda vlastne brusnicovy lekvar) pred par dnami pridavala do dusenej cervenej kapusty, tiez dobre. A recept kludne pridaj, iste sa mu niekto potesi.
marianne
ja milujem susene slivky v kapustnici a vela. Urcite by mi to nevadilo ani v kapuste, mne sa to velmi paci...kyslu kapustu tiez zboznujem,neodolam...
alenka25
Tuto kombinaciu surovin poznam od malicka a je to vyborne. Nevidim na tom nic nezvycajne, ani zvlastne :) Existuju aj horsie kombinacie a napriek tomu chutia vyborne :) Treba skusit! :)
jujoska
spravne @izabella929 , naco zbytocne rozpitvavat nieco co netreba :-D Bez debaty je veru toto velmi zaujimavy recept a urcite sa oplati preladit niekedy na ine chute
janger
@methi , @marianne , @alenka25 , dakujem za pekne slova...@izabella , @jujoska , aj vam...dievcata mate pravdu. Keby to boli jedine nase problemy, co? Ale idem sa venovat nadalej svojmu novemu priatelovi - naparuje sa tu vedla mna a caka, ;-)))...mam totiz novy pariaci kuchynsky mop, tak parim, cistim ostosest, co sa da...kym ma to neomrzi ;-)))...
dosa
...ukladam, tak toto musiiiim spravit ....
janger
@Dosa (3.10.2017 12:33)

Ak vyskusas, tak daj potom vediet, @dosa , ci sa ti pacilo. Som zvedava :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia