Rizssmarni - ryžový nákyp v panvici fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 5. novembra 2015

recept z maďarskej kuchárskej knihy som mala v pláne už dávnejšie. Teraz som k jeho príprave mala až tri dôvody: zostal mi zvyšok varenej Zobraziť celý popisrecept z maďarskej kuchárskej knihy som mala v pláne už dávnejšie. Teraz som k jeho príprave mala až tri dôvody: zostal mi zvyšok varenej ryže, prebieha súťaž J. Žídeka a na Vareche sú v kurze jedlá z panvice:-)

2
porcie
5 minút
príprava
5-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 g
6 dcl
2 štipky
1 PL
1 ks
1/3 ks
2 ks
2 PL
 (alebo iné sušené ovocie)
0,5 dcl (rum)
 (na posypanie)
7 dcl
1 PL (Zlatý klas)




Postup

  1. 1

    Hrozienka alebo iné sušené ovocie opláchneme a namočíme do umu. Ak použijeme vanilkový struk, vydlabeme ho a premiešame v mlieku.

    Rizssmarni - ryžový nákyp v panvici (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    K mlieku pridáme štipku soli, vanilkový cukor (ak nemáme struk) a ryžu. Uvaríme do mäkka na miernom ohni. Ja som použila zvyšok uvarenej ryže, mala som jej 300g, tak som ju zaliala 2dcl mlieka a povarila, kým ryža vsiakla mlieko. Pridala som k nej namočené hrozienka bez umu. Ten som priliala k scedenej kompótovej šťave, metličkou som v nej rozmiešala škrobovú múčku a priviedla k varu. Len čo omáčka začala hustnúť, vypla som plyn a pridala scedené slivky. Bude to výborná príloha k nákypu.

    Rizssmarni - ryžový nákyp v panvici (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vajcia som rozdelila, najprv som vyšľahala bielka so štipkou soli na tuhý sneh a potom tými istými metličkami v inej miske aj žĺtka, 1 PL zmäknutého masla a kryštálový cukor. Opačne to nerobte, k bielkom sa nesmie dostať ani mastný fliačik, inak sa nevyšľahajú do pevného snehu. K mliečnej ryži som primiešala najprv žĺtkovú hmotu a potom opatrne aj sneh. Na panvici som rozhorúčila zvyšok masla, roztrela na ňom polovicu ryžovej hmoty a nechala opekať na strednom plameni. Nemiešajte, vydržte, kým sa spodná vrstva opečie trocha do červena

    Rizssmarni - ryžový nákyp v panvici (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vtedy hmotu obracačkou rozkúskujte a poobracajte, aby sa kúsky opiekli aj z iných strán. Nemusíte dlho čakať, aby sa nákyp veľmi nevysušil, to už budete vidieť.

    Rizssmarni - ryžový nákyp v panvici (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    tak isto opečte aj druhú polovicu ryžovej hmoty. Z uvedených surovín vyjdú 2 porcie. Poliate slivkovou omáčkou chutia veľmi dobre. Recept je vhodný pre menší počet stravníkov a je variabilný, použiť sa dá aj iné sušené ovocie či omáčka, prípadne kyslé mlieko.

    Rizssmarni - ryžový nákyp v panvici (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

terinka55
Dávam zaslúžených 5*, nákyp sa mi páči. Môže byť super, ďakujem!
cesminaz
Parada mila @kukulienka ;-) ..ale neviem,neviem.. ak takto budeme pokracovat,tak nam pomaly zhrdzaveju rury ;-)))
denyany
Akurát minulý týždeň som robila klasický nákyp, vo veľkom plechu, lebo u nás všetci okrem mňa toto jedlo zbožňujú a nevedia sa ho dojesť. Takže aj keď sa mi páči takýto nový panvicový nákyp, ja ho skúšať takto nebudem, lebo by mi dlho trvalo urobiť potrebné množstvo;-)).
frezia68
5* a čaká na vyskúšanie napriek tomu,že sladké obchádzam :-) .
kukulienka71
@terinka55 , kto má rád ryžový nákyp, tomu aj takáto rýchlovka bude chutiť, je veľa takých, ktorým sa neoplatí rúru zapínať pre jednu-dve porcie. Aj takých, ktorí rúru nemajú poruke, napr. na internáte. Ďakujem za milý komentár:-)
@cesminaz , toho sa ja nebojím;-) len som chcela byť "in";-P
@denyany , nápodobne, ryžový nákyp bol u mňa donedávna na listine obchádzaných, obľúbila som si ho po vyskúšaní receptu od @mojack. A tento z panvice je tiež chutný, keď je doma málo ľudí.
@frezia68 , no to som rada:-) aj som ho zabudla zaradiť medzi bezlepkové, poprosím redakciu, aby som ho nemusela sťahovať. Ďakujem za *:-)
@martankakola , ty s tvojimi každýdeňnovýminickmi si celý omyl;-))
@jozka2 , daj vedieť, či chutilo. Ďakujem pekne.
alena45
milujem ryžový nákyp a takto bude zaujímavejší.

farbuska
často mi zostáva trochu varenej ryže... vďaka za ďalší námet na využitie.
bembo
no,musím vyskúšať aj takto,nakoľko ryžový nákyp milujem.iba že ja si ho podlejem vaječným alebo mandľovým likérom,pretože kompoty nejem okrem ananásového.ja to klasické naše ovocie mám radšej keď prebehne cez hada,namä slivky a marhule
babkamt
V týždni som robila ryžový nákyp na plech. No páči sa mi aj tento tvoj spôsob.
babidka
Aky dobry recept ! Vzdy ostane nejaka ryza a ja som ochotna zjest ryzovy nakyp hocikedy :-) Takyto na panvici je rychlo urobeny aj rychlo zjedeny a to mi vyhovuje...
zuzkacho
Milá Kukulienka;
práve sme dojedli tento užasný ryžovy nakyp; dakujem za recept; išla som úplne presne podľa teba; keďže nikdy sa mi nepodari byť takou dokonalou v kuchyni ako tebe ...veľmi sme si pochutili; aj málo nám bolo. Krásne foto ako vždy
kukulienka71
@babidka , všetko treba využiť a keď sa dá chutne, tak nie je o čom. ty si výborná gazdiná, som preto ešte radšej, ak ťa tento návod zaujal. Ďakujem pekne.
@zuzkacho , také pekné komentáre mám od teba, si veľmi milá! Mám radosť, že sa podľa mojich inštrukcií jedlo podarilo a chutilo:-) byť dokonalou v kuchyni by bolo úplne super;-)
janger
Ryzovy nakyp mam velmi rada. Takyto rychlejsi sposob je tiez super!
levand
No to je naozaj smiešne jedlo, veď to vyzerá ako gýč.
dvorka
Dnes som potrebovala urobiť rýchly obed a mala som trocha ryže zo včera a chuť na sladký nákyp. Urobila som tento a myslím si že už ani ináč robiť nebudem. Pre dvoch sa ani viac robiť neoplatí. Je fakt skvelý a hlavne, rýchly.
luclup
Waaau toto sa mi velmi paci ! Doma robime klasicky v pekaci v rure, so snehom. No tento sposob je pre mna novinkou, hned aj ukladam, a rozhodne vyskusam ♡ musi to chutit uzasne ☆☆☆☆☆
kukulienka71
@Luclup (8.2.2017 19:35)

Ďakujem pekne:-) Niekedy nie je toľko stravníkov, aby pojedli celý pekáč alebo sa zvýši trochu ryže, ako písala aj Dvorka, vtedy je tento recept praktický. A je hotový raz-dva. Nech vám chutí!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia