Huspenina z údeného mäsa fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 29. septembra 2015
Huspenina z údeného mäsa (fotorecept)
Foto: mesiar50

Huspeninu som varil tentokrát, len z vody, mäsa a z údeného mäsa.

Suroviny

1980 g
1320 g údené zadné
400 g údená
6 l




Postup

  1. 1

    Mäso na prípravu huspeniny poumývame, dočistíme a odrežeme z neho nežiadúce kúsky. Keď je údené mäso slané, tak je dobré ho dať do vlažnej vody na pár hodín. Nesmieme zabudnúť na to, že mäsá solené na sucho sú najslanšie. Menej slanšie bývajú mäsá solené na mokro, čiže naložené do slanej vody. V dnešnej modernej dobe mäso výrobne využívajú spôsob rýchleho zrenia mäsa v takzvaných masírovačkách mäsa. Keďže pobudnú v slanom náleve iba 12 hodín tak bývajú menej slané ako predošle spomínané mäsá. Vidieť to aj na ,,mojom" údenom kolene, že jeho povrch je matný, akoby potiahnutý nejakým povlakom. Krkovička bola solená tiež v masírovačke mäsa.

    Huspenina z údeného mäsa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ja som si mäso rozkrojil na menšie časti. Paprčku uchopíme a v zvislej polohe ju narežeme ostrým nožom.

    Huspenina z údeného mäsa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď sme si paprčku narezali až po kosť, tak ju potom už len treba nalomiť.

    Huspenina z údeného mäsa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Paprčka sa ťažko krája stredom. Ľahšie si ju rozkrojíte pri vedľajšom kĺbe. Samozrejme, že keď máte doma sekáč na mäso, tak vám s tým hravo pomôže.

    Huspenina z údeného mäsa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ja som tú hrubú kosť z paprčky odstránil. Je to ukážka pre tých, ktorí sa nevyznajú v mäsiarskych grifoch. Jeden mäsiar musí vedieť tú paprčku hravo rozkrojiť ostrým nožom cez celý stred.

    Huspenina z údeného mäsa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koleno si dáme tiež na dvoje. Kto si chce spraviť menšiu ,,porciu" tak aj to sa dá, ale redukovať doporučujem všetko okrem paprčiek a vody. Totižto vo väzivách a v šľachách sa nachádza hodne kolagénu.

    Huspenina z údeného mäsa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Umyté mäso zalejeme 6 l vody a dáme ho zohriať do 90 C. Keď nemáte teplomer, tak ten stupeň teploty sa ťažko odhaduje. Stačí keď voda nebude vrieť.

    Huspenina z údeného mäsa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Počas varenia musíme pozbierať penu z vývaru. Sledujeme teplotu aby nám dielo nezovrelo.

    Huspenina z údeného mäsa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po piatich hodinách varenia sa už mäso oddeľuje od kostí. Vývar by mal byť priezračný, takže varme to mäso radšej na menej stupňoch.nKeď sa bude variť trebárs aj na 75 - 80 C nič sa nestane, akurát sa nám predĺži čas varenia.

    Huspenina z údeného mäsa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Keď sa nám huspenina uvarí tak ju ďalej šokovo (rýchlo) schladíme. Keď nám vychladne, tak potom z jej hladiny pomocou lyžice odstránime usadnutý tuk. Do tanierov sa nalieva precedené cez sitko s malými otvormi.

    Huspenina z údeného mäsa (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Skoro som zabudol. Krkovičku som vybral po troch hodinách varenia.

    Huspenina z údeného mäsa (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Keď sa nám vývar schladí a masť sme z jeho povrchu ako tak odstránili, tak nám nezostáva nič iné ako mäso pokrájať, poukladať do tanierov a zaliať ho precedeným vývarom. Ja mám rád cesnakové, tak som si nasekal do vývaru cesnak. Moja rodina si želala tentoraz, len takúto huspeninu.

    Huspenina z údeného mäsa (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Do tanierov sme dávali, len mäso bez kosti. Paprčky som poslal psíkovi na dedinu.

    Huspenina z údeného mäsa (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

gitka61
Uz len cibulka a nejaky domaci chlieb .Paradne si navaril len tak dalej.Robievam tiez z udeneho ,ale aj papricky su udene,len tym rozdielom ,ze pridavam aj zeleninu.Tiez masko vykostujem lepsie to vyzera .*****:-)
patroveckypitrs
To je nádhera @mesiar50 ďalšia ukážka vynikajúceho umenia. To pomalé varenie na nízkej teplote poznám. Ja to robím pri mäsových polievkach potom sú pekné číre a veľmi chutné. 5*
izabella929
@mesiar50 , vyzerá to krásne.-)milujem huspeninu..robila som z údeného mäsa, keď som mala vlastné domáce, ale bo z farmy..na tom si môžem pochutnať..
marcel83
Nerobil som este z udeneho. Viaceri ma nahovarali, vraj je to lepsie, ako z "neudeneho". Niekedy vyskusam. ;)
terinka55
Až sa slinky v ústach zbiehajú. Vyzerá veľmi chutná. Pochvala!
radox1
super,uz som z udeneho tiez robil huspeninu,ale len paprce koli kolagenu a koleno.zial udene koleno solene na sucho je problem zohnat,vsade ho napustaju slanym roztokom a solia v kupeli.vsak cim tazsie,tym viac penazi.5*
1x radox1
kecemis
Kamarat, pekne si pripravil. Popravde nepametam, ci som nieco take jedol, ale urcite pripravim. Tak ma napada, ci by som to nemohol dat robit do slow cookeru. Tam je teplota 80 stupnov na 6 alebo 8 hodin.
mesiar50
@kimlo
Ďakujem ti veľmi pekne kamarát.

@gitka61
Neraz som robieval huspeninu aj so zeleninou.Tvoja huspenina musí byť tiež gustiózna.Ďakujem ti pekne.
mesiar50
@patroveckypitrs
V mäsovom priemysle sa všetky výrobky varia,len do 80 C a či sú to párky,salámy,šunky atď.a má to svoje opodstatnenie.
Tak je ako píšeš.Pomalé varenie nemá páru.Ďakujem ti veľmi pekne.

@izabella929
Jasná správa,že domáce je najchutnejšie a človek aspoň vie,že z čoho je ten produkt vyhotovený.Tvoja huspenina býva určite moc chutná.
Veľmi pekne ti ďakujem.

mesiar50
@marcel83
Vieš @marcel83 sto ľudí,sto chutí.Keď máš rád údeniny tak stačí,len odskúšať.Nemusíš tam dať toľko údeného ako ja,stačí aj menej.
Som rád,že si sa pristavil pri mojom recepte.Ďakujem ti pekne. :-)
manya
výborne si navaril, ja tiež kombinujem údené s čerstvým;
mesiar50
@radox1
Píšeš správne.Koleno solené na sucho je v mäso výrobách už iba spomienkou.Huspeninu mávaš určite aj ty super.Poznám ťa ako skvelého kuchára.Ďakujem ti pekne.

@terinka55 , srdečná vďaka.

@kecemis
Kamoško samo,že aj v slow cookeru sa huspenina dá pripraviť a dokonca bez rizika.Ide nám vlastne o to,aby nám vývar nevrel.
Ďakujem ti pekne a nech sa ti v dobrom darí.




venusa
Vonia to až sem-:) je čas na varenie huspeniny
denyany
Narobil si mi chute na huspeninu. Z údeného som ešte nejedla, ale rada by som. Navrhnem manželovi, on je u nás špecialistom na huspeninu.
junior
Huspeniny sa nikdy asi neprejem. Tiež som ju ešte z údeného nerobil, ale určite príde aj k tomu. Veď, údeným (dobrým vyúdeným) sa asi pokaziť nedá nič. Ďalší výborný recept @mesiar5O
mracik9
mesiar50,ej ale si mi narobil chúťky,zajtra bežím na nákup :))
mesiar50
@venusa
Iste si myslela nato,že sa dni krátia a blíži sa zima, ktorá je vhodná na prípravu tohoto chutného jedla.Ďakujem ti krásne.

@denyany
V našom regióne varíme huspeninu prevažne kombináciou surového a
ùdeného mäsa.Tvoj manžel a predpokladám,že ani ty nebudete z jedla sklamaný.Ďakujem ti pekne.

@junior
Samozrejme , že údeným mäsom jedlo nepokazíme.Doporučujem odskúšať a budem rád, keď ti takáto obmena bude chutiť.Ďakujem ti pekne.

@mracik9
Som potešený tým,že som ťa navnadil.Vďaka @mracik9 .
jozka2
Narobil si mi chute,ale tie kosti by som vyhodila psikom ,az po vyvareni.Aj ja mam rada miesanu huspeninu s udeninou.Davam jedno kolienko udene a jedno neudene +paprcky,no a u mna pred koncom cesnak.Nemam rada huspeninu so zeleninou,pripada mi to,ze jem polievku a nie huspeninu,davam 1 cibulu a c.korenie a pred koncom cesnak.Nerobila som este miesanu s udenou krkovickou,vyskusam podla teba,za pokus to stoji.
jozka2
Zabudla som dopisat,kto ma slow cooker nebojte sa,najprv nechat na vyssiu teplotu a potom znizit na nizku.Vari sa dlho,ale je krasna priezracna.Ja to rano nalozim,idem hrat tennis o 8 hod.vratim sa o pol 12,nemam starch,ze vyvrie a huspenina je skoro hotova.Varimna vyssej teplote aj polievky,nalozim po vrch a nikdy sa nestalo, aby vyvrela vonku.Ten hrniec je na nezaplatenie.4 l mam na polievku,6 l na plnenu kapustu,papriku atd.nic nemam dookola spinave,oprskane.
mesiar50
@jozka2
Viackrát som varil huspeninu aj so zeleninou a nakoniec som pridal cesnak.Chcel som odskúšať aj tento spôsob.Moja polovička nemusí cesnak a preto som ho do vývaru vôbec nepridával.To odkosťovanie bola,len názorná ukážka.Pamätám sa,že keď moja mamina varievala huspeninu tak,len mäso umyla a šup do hrnca.Kto na tento úkon nemá ostrý nôž nech to spraví tak ako to moja mamina robievala.Ale zas keď pridávala aj údené mäso tak ho dala na pár hodín do vlažnej vody.Vodu potom zliala a mäso dala do studenej vody do chladu na celú noc.Inak klasická huspenina by mala obsahovať iba mäso,vodu a maximálne cibuľu,č.korenie a ku koncu varenia by sa mal pridať cesnak, soľ.
Po pridaní údenín do vývaru je lepšie na soľ zabudnúť ! Samozrejme každý znás máme iné chute a to jedlo musíme aj tak počas varenia ochutnať.,,Iný kraj,iný mrav."Prístroj na pomalé varenie nepoznám a ďakujem ti pekne za obsiahle vysvetlenie.Želám ti všetko dobré.
babkamt
huspeninu mám rada. No ešte som ju nevarila v kombinácii s údeným mäsom. Musím sa polepšiť.
mesiar50
@babkamt
Milá @babkamt ,treba tú obmenu odskúšať a určite nebudeš sklamaná.Iste máš svoj zaužívaný recept na huspeninu,tak len stačí to údené k tomu pridať.Ďakujem ti pekne.
sracz
Ciao_ko vážený a milý priateľ Lacko Mäsiar @mesiar50 a som naozaj rád, že môžem potvrdiť a odporúčať aj túto Tvoju vaíac ako 5* kombináciu huspeniny. S údeným robievam aj ja, hlavne medzi XI.÷III. v špeciálnom keramickom hrnci "crak pot" (ak sa Ti chce, tak si "nalistuj" moje dva rcp) a už som na naše slovenské chute a jazyky "zlanáril" aj tunajších tzv. domorodcov! Pozdravujem Ťa čo najsrdečnejšie, želám pevné zdravie a neutíchajúcu chuť do varenia a pečenia!
mesiar50
@sracz
Určite sa ,,mrknem"na tvoje horevyššie spomínané recepty.
Ďakujem ti Feri,za veľmi priateľský komentár a tiež ti prajem hodne zdravia a nech sa nám nič nepripáli !
nadia56
@masiar50 , tento recept musime vyskusat, robievame huspeninu bez udeneho masa, v tomto jesennom case veruze zachuti, tak bude zmena ☺, varievame ju v pomalom hrnci, ako pise @jozka2 , naozaj je to hrniec na nezaplatenie
veronikkka
veľmi chutný recept. páči sa mi krájanie paprčiek :-)
skúsim podľa teba.
5*
mesiar50
@nadia56
Údené mäso dá tomu vývaru,, šmrnc".Kto môže, respektíve kto má rád výrobky pripravené údením si ,, príde na svoje".V našom regióne sa pripravuje prevažne,buď takýmto mixom mäsa,alebo len so samotným údeným mäsom.Pomalé hrnce nemajú,, páru".Ďakujem ti pekne a nech sa ti darí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia