Kamiline medovníky

leushkka - bez fotkyleushkka, 21. septembra 2015
Kamiline medovníky
Foto: leushkka

Recept od Kamily Magálovej som mala uložený dlhšie. Oplatí sa skúsiť, keď vám každý rok po Vianociach ostávajú ohrdnuté klasické medovníky. Tieto majú chutnú Zobraziť celý popisRecept od Kamily Magálovej som mala uložený dlhšie. Oplatí sa skúsiť, keď vám každý rok po Vianociach ostávajú ohrdnuté klasické medovníky. Tieto majú chutnú plnku a sú mäkké, určite sa minú.

20 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
200 g
160 g
90 g
2 ks
1 ČL
4 ks
3 ks
1 ČL
Plnka:
150 g
100 g
2 ks
1 ČL
 na ozdobu




Postup

  1. 1

    Med zmiešame s cukrom a pomaly nad hrncom s vodou zohrejeme. Zložíme z hrnca a pridáme maslo.
    V recepte je: badián a klinčeky rozdrvíme a pridáme k zmesi spolu so škoricou a postrúhaným muškátovým orieškom. Ja som namiesto čerstvých korenín dala 1ČL zmes korenia na medovníky + 1ČL mletej škorice + 1ČL sódy bikarbóny a všetky sypké suroviny zmiešame.
    Ako nám chladne zohriaty med, pripravíme plnku: mleté orechy zmiešame s maizenou, cukrom, vajíčkami a nastrúhanou kôrou z citróna. Plnku necháme 12 hodín odpočívať v chladničke.
    Po vychladnutí medu pridáme 2 celé vajcia , do múky vlejeme celú zmes a vypracujeme cesto. Tiež odložíme na 12 hodín do chladničky. Odstáte cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a vykrajujeme kolieskom medovníčky. Nepoužívajte veľké formičky, lebo medovníky narastú, aby neboli príliš veľké. Na vrch môžete použiť hviezdičku, kvetinku a.i. Poukladáme na plech, naplníme plnkou a prikryjeme druhým tvarom, ozdobíme orechom. Pečieme v rúre pri 180° C asi 25 - 30 min.
    *Tip: Vyššie je uvedený originál recept: ja som do cesta pri miesení prisypala ešte múky(zdalo sa mi riedke), piecť netreba toľko dlho; 15 (max 20 min) závisí aké veľké medovníčky máme. Čím menej ich pečieme, tým vačšia istota mäkkosti. Tiež z toho dôvodu nepotieram medovníky vajcom.

Diskusia k receptu

smejkad
pozrime sa !
a aj vydrzia dlho ako bezne medovnicky?
to by som aj kupila orechy, pacia sa mi :-)
ma este napadlo trosku rumu clupnut do orechov, co by to povedalo, pripadne nejaku cukrovu glazuru :-)
ulozene, zda sa, ze aj ked mam overene makke aj plnene, skusim aj tieto :-)
frezia68
Medovníky môžeš kľudne potrieť bielkom,to nie je dôvod k tvrdnutiu.Prvé 3 min.neotvárať rúru a potom piecť,až začnú byť ružové,či zlatisté a hotovo,kde je maslo-nestvrdnú.Výborný recept :-)
ubka
Medovnicky teraz?... páči sa mi to:-) poznám recept,chvalim,pekné tvary.
jozka2
Recept je dobry,ale leushkka,kde si uz nabrala aj vianocnu upravu ked je este len september/zartujem/.
leushkka
@ubka @jozka2 recept aj foto je z minulych Vianoc, ulozila som si ho sem zo sebeckecyh dovodov, aby som ho lahko nasla :-)
leushkka
@frezia68 mne sa osvedcili medovnicky nepotierane vajcom, bielkom atd. Tento vikend som jedla medovnik od profi pernikarky a tiez ich nemala potierane. Ja uz peciem iba tak :-) Medovniky su ako gulas, co domacnost to svoj recept a postup
leushkka
@pivonka dakujem, ako pisem, niekedy klasicke medovniky ostanu smutne sediet na tacke po Vianociach, tieto iste nie.
sharona
Poznám tieto medovníčky, sama ich pečiem a sú fakt dobré. Klasické medovníky sa u nás jedia veeeeľmi dlho, niekedy až do leta ostanú :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia