Lečo so smotanou

laurisia - fotkalaurisia, 19. septembra 2015
Lečo so smotanou
Foto: laurisia

Poviem pravdu, lečo s vajíčkom som jedla prvý krát, keď som mala asi 20 rokov. U nás doma sa totiž vždy robilo len lečo Zobraziť celý popisPoviem pravdu, lečo s vajíčkom som jedla prvý krát, keď som mala asi 20 rokov. U nás doma sa totiž vždy robilo len lečo so smotanou.

4
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

 na zahustenie




Postup

  1. 1

    Cibuľu nakrájame na mesiačiky, paradajky na polkolieska a papriku na pásiky. Na oleji si popražíme cibuľu, pridáme papriku, keď sú popražené, pridáme paradajky a necháme šťavu čiastočne vydusiť - proste klasický základ na lečo. Alebo si otvoríme pohár s lečom, ktoré sme si pekne v lete zavarili :-)

  2. 2

    Keď nám paradajky pekne zmäkli, urobíme si zo smotany na varenie a hladkej múky zátrepku. Alebo použijeme sladkú smotanu v kombinácii s mliekom. Pokiaľ robíme zo zaváraného leča, tak na jeden 7-dcl pohár tak cca 7 dcl smotany na varenie a 1 kopcovitá polievková lyžica hladkej múky.

  3. 3

    Osolíme asi 1 ČL soli a 2 mierne plné PL kryštálového cukru. Necháme pomaly prevrieť a môžeme podávať. Podávame len s chlebom alebo bagetou. Žiadne zemiaky, klobásky, vajíčka :-)

  4. 4

    V podstate je to taký lečový prívarok. Jednoduché jedlo, ktoré nemusí každému chutiť, ale u nás doma veľmi obľúbené.

Diskusia k receptu

martakv
Zaujal ma tento recept, len sa chcem opýtať, či naozaj použiť na 7 dl pohár leča až 7 dl smotany. Zdá sa mi to trochu veľa. Ako to podávate, s chlebom alebo s inou prílohou. Ďakujem za odpoveď
laurisia
Ale to tá na varenie 10%. Alebo dávam 30% šľahačkovú malú 180 ml a zvyšok mlieko. Podávam len s chlebom.
manya
je to fajnotka, ja som takéto lečo jedla prvýkrát u manželovej starkej, mali sme k tomu kolienka, keď boli deti malé tak som ho rozmixovala a s cestovinou zjedli aj trošku zeleniny, lebo keď nevideli tak tam nebola;
cesminaz
Tak taketo leco pocujem prvykrat :-) ..ale preco by to nemohlo byt?! Ked si to tak predstavim,tak to moze chutit dost dobre :-) Ukladam si recept a niekedy vyskusam :-) vdaka.
zdenkaa
Ach tak toto lečo je pre mňa spomienka na detstvo :) Aj ja ako ty @laurisia som poznala len takéto lečo a neskôr v školskej jedálni klasické s vajíčkom a so zemiakmi som vôbec nejedla a aj do dnes je to pre mňa zvláštna kombinácia.
miis
Zdravím. Tak to je prvýkrát, čo tento recept čítam. Pritom takto lečo celý život varím - podľa mamy.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia