Makovo-tvarohové žerbó rezy fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 25. júla 2015

Keďže je stále teplo a krémové plnky sa topia a nechutia, tak som upiekla veľmi chutné žerbové rezy..tento raz v kombinácii mak a tvaroh..

22
porcií
60 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
250 g
štipka
1 ČL
1 ks
1 PL
2 PL
Kvások:
2 PL
25 g
1 ČL
Plnka tvarohová:
500 g
1 PL
z 1 citrónová
2 ks
1 bal
Plnka makovo-lekvárová:
200 g
200 g
Okrem toho:
6 kusov
Na vrch - čoko poleva:
150 g
1 PL
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Na pracovnú dosku som si preosiala hladkú múku..pridala som soľ,práškový cukor, pokrájala maslo a všetko som spolu zmrvila..

    Makovo-tvarohové žerbó rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do vlažnej smotany som pridala cukor, droždie a nechala som vykysnúť kvások..

    Makovo-tvarohové žerbó rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do múky zmiešanej s maslom, soľou a cukrom som prilievala kvások, pridala som prášok do pečiva, vajce a cesto som pomaly zmiesila..

    Makovo-tvarohové žerbó rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    cesto som poriadne vypracovala..potom som ho rozvážila na 4 rovnaké bochníky a nechala som ich na pracovnej doske zakryté, pokiaľ som si pripravila plnky..

    Makovo-tvarohové žerbó rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do tvarohu som nastrúhala citrónovú kôru a vytlačila šťavu z jedného citrónu..pridala som cukor, vanilku, žltky..z bielkov som ušľahala tuhý sneh a pomaly primiešala k tvarohu..makovú plnku som nefotila, lebo som mletý mak zmiešala s ríbezlovým lekvárom..

    Makovo-tvarohové žerbó rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    prvé cesto som rozvaľkala na veľkosť plechu:26x36 cm. a uložila som ho na pečiacim papierom vystlaný plech..s cestom sa veľmi dobre pracuje..

    Makovo-tvarohové žerbó rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    makovú plnku som rozdelila presne na polovicu..na cesto som natrela prvú polovicu makovej plnky..a zakryla som druhým rozvaľkaným cestom..

    Makovo-tvarohové žerbó rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    na druhé cesto som najprv nastrúhala 3 detské piškóty, aby mi od tvarohovek plnky nanavlhlo cesto..na vrch tvarohovej náplne som znova nastrúhala 3 detské piškóty..na tvarohovú plnku som uložila tretie rozvaľkané cesto..

    Makovo-tvarohové žerbó rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    na to som uložila druhú polovicu makovej plnky a zakryla posledným rozvaľkaným cestom..nechala som podkysnúť 20 min.

    Makovo-tvarohové žerbó rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a koláč sa piekol 35 min. upečený som nechala poriadne vychladiť, pretože ho polejem čoko polevou..

    Makovo-tvarohové žerbó rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    pripravila som čoko polevu, koláč som poliala a uložila do chladničky stuhnúť..urobila som z polevy hrčky, lebo ja si neviem zvyknúť na nízke rezy a tak som pomedzi hrčky dala lúpané mandle a sušené brusnice..

    Makovo-tvarohové žerbó rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    koláč som pokrájala na rezy..prajem vám dobrú chuť..

    Makovo-tvarohové žerbó rezy (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

terinka55
Pri Tvojich koláčoch a zákuskoch veľa slov netreba. PARÁDNE! Zaslúžene 5*
ywett
@Izabelka , týmto zákuskom by si mi ulahodila, tvaroh a mak je moja obľúbená kombinácia :) Vydaril sa ti krásne a vždy tak obdivujem ako to krásne pokrájaš
havino
jaj Izka moja, totok je môj favorit, aj mak, aj tvaroh a inak si ho naskladala, veľmi vkusne, ja robím makovo tvarohový v dvoch vrstvách, budem sa inšpirovať isto
kukulienka71
veľmi pekné ich máš:-) práve dnes som pozerala recept na trojfarebné rezy, tam boli vrstvy: cesto-tvaroh-cesto-mak-cesto. Nakoniec som piekla niečo iné:-)
sracz
... ja iba mlčím v nemom úžase, milá @izabella929 a s pokornou úctou 5 razy hviezdičkujem!!!
babav
Krasne rezy , zasluzia si viacej ako 5*. Z tohto receptu ,ako aj z ostatnych tvojich @izabella929 ,vidno profesionalny pristup . Pridat postruhane piskoty pod tvarohovu plnku moze iba ten , kto uz ma vdaka skusenostiam pecenie vo vrecku:-). Ja peciem variaciu tychto rezov z troch bochnikov cesta,s makovou a lekvarovou plnkou ,polievam tiez cokoladou .Tvoj recept si ukladam a urcite pre zmenu upeciem kolac podla neho .Vdaka !
izabella929
@skatulka ,teším sa, že sa ti páčia moje rezy.-)@terinka55 ,no sú skutočne výborné, či sa každému páčia, to záleží od vkusu..)@frezia68 ,moja milá potešila si ma.-)@ywett , som rada, že sa ti páčia a môžem ťa ubezpečiť, že sú aj výborné..cesto je tak krehučké, že som mala obavy ho pokrájať,ale podarili sa..)@ubka , vďaka.-)@havino , tebe iste nemusím písať, že sú aj skvelé..tentoraz som použila iba jedno vajce zámerne, lebo som droždie nechala vykysnúť vo vlažnej smotane..trafila som sú krehučké.-)@kukulienka71 , farebné rezy som už piekla, ale farebné sú preto, lebo krémy farebné, no a bomba ešte aj veľkonočné farebné rezy..inak piekla som som už aj iné farebné a tie ma najviac dostali..makové, orechové a kakaové cesto, skvelý krém to bol zákusok mňam.-)@sracz ,viem, že máš rád takéto lakotinky, iste by sa ti aj tieto páčili..)@babav , som iba amatérka, ale táto záľuba ma chytila za srdce a preto sa snažím dať do zákuskov aj kus môjho srdiečka..zákusok je výborný a ak ho upečieš, prosím napíš, či som mala pravdu..Všetkým vám, ktorí ste nakukli do môjho albumu a urobil vám tento skvelý zákusok radosť, úprimne ďakujem za krásne slová a milé komentáre.-)
klaudijana
vyzerajú a iste aj chutia super, obdivujem ťa, že sa ti chce v tejto horúčave vypekať, ukladám a isto vyskúšam
medovnicek
vyzerajú fantasticky Izka, takéto zákusky milujem, už aj si ukladám recept na vyskúšanie, vďaka za skvelý recept:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia