Kelový prívarok a´la Mamkine 1. uznanie

sracz - fotkasracz, 21. marca 2010
Kelový prívarok a´la  Mamkine 1. uznanie
Foto: sracz

Tento recept opisujem ako nostalgickú spomienku na svoje detstvo, na moju Mamku_Anyuci a jej prvú pochvalu za môj prvý samostatný vstup do kúziel kuchyne. Zobraziť celý popisTento recept opisujem ako nostalgickú spomienku na svoje detstvo, na moju Mamku_Anyuci a jej prvú pochvalu za môj prvý samostatný vstup do kúziel kuchyne.

6
porcií
25 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 hlávka kg
2÷3 ks
0,25 l
0,25 l
3÷4 ks
1/2 ML
1 ML
2÷4 ks
1 PL
2,5 dcl
2 PL
2 PL
2 PL
2 ČL
0,5 l
2 PL




Postup

  1. 1

    samozrejme, dá sa aj jednoduchšie, ale ja (aspoň v 1. kole) varím toto vynikajúce slovenské domáce jedlo v dvoch hrncoch. Do prvého položím čerstvý kel (približne 1,5 kg), pokrájaný ~ 1 cm pásiky, 2÷3 umyté silné zelerové nervy (rapíky), pokrájané na úhľadné ~ 0,5 cm „céčka“, prilejem zarovno (½&½) studenú vodu a hovädzí alebo kurací vývar, pridám 3÷4 lístočky bobkového listu, ½ mokka lyžičky (ML) mletého (strúhaného) muškátového orieška a 1 ML mletej rasce (kmínu); päť minút nechám prevrieť, pridám 2÷4 (záleží na veľkosti) olúpané a na kocky pokrájané zemiaky, 1 PL vegety a hrnček (~ 0,25 l) kyslej smotany; varím teraz už pri zníženej teplote dovtedy, až sú zemiaky skoro mäkké.

  2. 2

    Paralelne, v hrnci № 2, si uvarím Bechamellovú dvojkovú omáčku – 2 PL kvalitného (nie panenského) olivového oleja, 2 PL masla, 2 PL hladkej múky (množstvo si môžete korigovať podľa toho, akú hustú chcete mať omáčku), 2 ČL čerstvo pretlačeného cesnaku (kto má rád môže ho nahradiť rovnakým množstvom drobno pokrájanej šalotky, alebo bielej cibule, môže byť aj mladá, bez zelených pierok), restujem až do jemnej zlato hnedej (bledej béžovej) farby a keď sa v zápražke objavia dierky, počas stáleho šľahania metličkou, pomaly vlievam 2 hrnčeky (~ 0,5÷0,75 l) studeného mlieka a miešam až omáčka získa tú „pravú orechovú konzistenciu“, na záver ešte pridám 2 PL strúhaného tvrdého syra, napr. Parmigiano Reggiano, ale ešte doma som ho nahradil strúhaným tvrdším oštiepkom (s fantastickým úspechou a vynikajúcou novou chuťou) a celú zostavu nechám prevrieť.

  3. 3

    Finále: vo väčšom hrnci zmiešam (jemne) obidve masy, dochutím 2÷3 PL Pötyi kápiovej omáčky (recept raz určite napíšem), alebo na čo mám chuť! Väčšinou sa riadim chuťou toho, pre koho varím! Iniciatíve sa medze nekladú!

  4. 4

    Servírovanie: v hlbokých tanieroch, podávame s bársakým pörköltom, paprikášom, párkom, klobáskou na „ježka“, alebo s vajíčkom na tvrdo, či volským okom, alebo iba tak, bez ničoho, ale rozhodne s domácim chlebíkom, zn. barčanský, garbiarsky, lunčenčansky a inakší. Jeme zásadne lyžicou, čím väčšia, tým lepšia! Podávané množstvo (zvlášť u mužov) sa reguluje – spravidla – podľa toho, kto koľko smie, môže a vládze. Pozor!!! Prudko jedlé až neodolateľné!

  5. 5

    Poznámka: ak toho ešte stále nemáte dosť, tak do hotového prívarku si môžete vmiešať 4, 5, 6 natvrdo uvarených a nadrobno pokrájaných vajíčok. Tzv. dvojkovú Bechamellovú omáčku používam ako základ skoro do všetkých prívarkov, krémových polievok a iných nadstavieb vo svojej kuchyni. Prajem dobrú chuť!!! Prípadné nejasnosti vysvetlím na mailovej adrese: ferry@saske.sk alebo confra47@hotmail.com

Diskusia k receptu

frezia68
Hm,bešamel dvojka je mi novinkou,ale iste máš s tým skúsenosti.Používam buď maslo,alebo olej.Anyuci mala s Teba určite radosť,vyšperkoval si kelový prívarok na vyššiu úroveň tak,ako aj láska k rodičom má úroveň vyšiu.Ani strúhaný syr nedávam a teším sa na recept kápiovej omáčky.Potom si uvarím tento vynikajúci prívarok a budem zajedať domácim chlebíkom,lebo barčanský k nám nevozia :-)))))))))
jody
Tak som dostala chuť na takýto kel, že až!
sracz
Srdečná vďaka milá Frézia68 za pekné slová a uznanie. K receptu som napísal aj kratšie "love story" o pár hodín si ho budú môcť priaznivci Varechy prečítať. Viem, barčanský chlebík u Vás nedostať, ale podľa mojich vedomostí ho prestali piecť už aj v košickej Barci, ale nedá mi, aby som nepochválil teraz ja Teba, lebo aj Tvoj chlebík (od kedy mám Tvoj recept, tak ho pečiem každý týždeň, aj keď som si dovolil menší zásah do Tvojej receptúty = dávam 1 PL soli, 1 ČL prášku do pečiva, 1 ČL sódy bicarbóby => chlebík mi pri kysnutí aj pri pečení vyrastie oveľa vyšší, naviac je dobre prevzdušený a v polovici hnetenia pridám hrnček slnečnicových, tekvicových a ľanových semienok + posekané vlašské orechy spolu asi 25 dkg - bars fajne!) je šmačny a prudko jedlý. Najviac pochvál sa mi dostáva od mojej krajšej polovičky, manželky Márie Constance, ale ho už ochutnala aj široká verejná obec tu v Des Moines_Iowa. Kápiovú pomazánku pod názvom "A Pötyike anyuczi finom kápiová pomazánka" už mám v pracovnej podobe napísanú, tak ju onedlho vložím do Varechy, žiaľ digifoťák ešte stále nemám, takže to bude opäť bez fotografie. Pekné dni, veľa nápadov a úspechov, s rivalským pozdravom koňarom v Prešove praje vraňar Ferry_Srácz
1x sracz
sracz
Ďakujem srdečne za reakciu a s chuťou do varenia, vážená a milá Jody! Za recept ručím a som presvedčený, že bude chutiť aj Varechárkam, Varechárom i Varechovčatám. S úctou a pozdravom Ferry_Srácz of Cassovia from Des Moines in Iowa
frezia68
Pri pečení chlebíka sa fantázii medze nekladú,ale teraz si ma poučil s tým práškom do pečiva a bicarbónou,lebo je faktom,že celozrnný chlebík je trocha ťažší a nemá také " vzduchové bublinky" ako biely.Takže Tebou poučená rada vyskúšam( a ja dávam aj pšeničné klíčky ) v dohľadnej dobe..:-)))))))))
milina
@seacz , skláňam sa pred umením s akým si opísal prípravu kelového prívarku. Nerozmýšľal si o zhrnutí receptíkov do kuchárskej knihy? V tvojom podaní mi bola radosť čítať a pripravovať jedlá. Gratulujem.
sracz
Vážené, milé a krásne dievčence - Frézia, Slniečkosi a Milina! S veľkým povďakom som si prečítal Vaše komentáre, vysoko si vážim Vaše uznania i záujem o moje recepty a o slovenskú kuchyňu zvlášť. Keďže sa mi Vaše riadky dostali do PC naraz, tak si dovoľujem odpísať Vám všetkým v tomto jednom dokumente. Dúfam, že som ani jednu z Vás neurazil! Pšeničné klíčky som zatiaľ neskúsil, ale nikdy nehovor nikdy a ako nositeľ odznaku "Mladý mičurinec" (v roku 1957 som ho získal pod vedením nezabudnuteľného pána učiteľa Ondreja Čisárika a mám ho dodnes aj s ním podpísaným preukazom), určite pšenicu nechám predklíčiť! Mám však k Tebe Frézia68, milá, veeeeeeeeľku prosbu - dnes ráno som vo veľkej eufórii z reakcií Vareškárok na môj recept, omylom vymazal dnešný súhrn (III./22.-2010) Varecha_recepty. Pokiaľ si taký PC maniak ako ja a vedieš si vlastnú knižnicu denných súhrnov, skopíruj mi, prosím, svoj (iba dnešný) a pošli mi ho na moju E-mailovú adresu, ktorá je uvedená pod mojim receptom. Vopred pekne ďakujem a recept s Mamkinou kápiovou pomazánkou napíšem s venovaním pre Teba. No ta co poveš, dobre, ňe?!
Ciao usmievavé Slniečkosi, nesmieme zabudnúť, že dobrého veľa nenarastie a ako zvyknú huterec vihodňare "mala hrudka sami sir"!
Opätujem poklony aj ja Tebe, gentle Milina za rozkvitnutou orchideou! Recepty i receptíky mám chronologicky usporiadané vo svojej knižnici a už viac ako 6 rokov mám rozpracované 4 knihy s pracovnými názvami - "Kuchárske vademecum pre slobodných, ovdovelých, rozvedených, správne hladných a inak týraných mužov", "Varí Srácz spod Šibenej hory", "Lilly, princezná zelerového kvetu" a "Samko, lovec dubákov" - tie posledné dve možno vydám v dvojdielnej knižôčke "Rozprávky Jazerných levíčat", Lilinka a Samuško sú totiž moje vnúčence, dvojčatá narodené 25. júla 2000 (znamenie Leva) a bývajú v Košiciach na sídlisku Nad Jazerom. Našťastie mám dostatok receptov aj pre deti, pre ktoré vo všetkých kútoch sveta rád varím, nehovoriac o tom, že sú v mojej kuchyni vždy vítané a naviac sú ochotnými, vďačnými a šikovnými pomocníkmi; iba treba vedieť, ako správne naladiť svoju dospelácku dušu na krehkú detskú dušičku. A aby som nezabudol "Košická Láboška Lady Ann, Šarišská mutefka Dedka Tatuša z vachtarŇi a 40 palaciniek od Anyuci Pötyike ". Takže ako vidíš, neváľam sa za pecou (či na peci) a jak še hutori u nas na vihodze, ľem naj nam da Panboško zdrave, Panamaria peňeži a Kristuspan paľenky, na šicko pridze šor.
Všetkým Vám zo srdca ďakujem, mám Vás veľmi rád a teším sa (bez pretvárky) na ďalšiu plodnú spoluprácu! S hlbokou úctou a úprimným varechárskym pozdravom? Váš Ferry_košický Srácz.
jezibabka1
@sracz kelový prívarok urobím najbližšie podľa Teba a chcela som len , že sa mi zdalo, že SRACZ je nejako košicko-povedomé a Ty z USA, no nešlo mi to dokopy, ale teraz, keď si spomenul barčiansky chlieb...je mi jasno, KOŠIČAN V ĎIAĽKE. Ten chlebík bol perfektný, neviem, či ho ešte robia, lebo som presedlala na cottbuský, lebo ho kúpim za rohom a je ozaj, ozaj super (pečú ho v OC Cottbus, preto cottbuský)
jezibabka1
pre ostatných- nekošičanov SRACZ alias ŠRAC je v našom dialekte niekto super, perfektný, eňo-ňuňo
jezibabka1
no samozrejme, prečo by som písala 1 komentár, keď môžem 3 :)))))), takže Ferry-košický Srácz, pozdravujem Ťa z JAZERA. A ktoré sú tie Tvoje dvojčatá, lebo som zaťažená na duo-baby a všetky si s radosťou obzerám
jezibabka1
@sracz teraz ma napadlo Lilka a Samko bývajú(alebo bývali) veľmi blízko jazera a mamina je pani zubárka?
frezia68
Dievčence-pomóóóóc! Ja nemám vlastnú knižnicu denných súhrnov a som PC laik.Teším sa,že ovládam ten zázrak ako-tak a že už sa mi darí fotiť a ešte veeeľa vecí neviem.Kto pomôže SRACZOVI miesto mňa? Ozvite sa prosíííím !!!!!
frezia68
A ešte poznámka k tým pšeničným klíčkom-u nás dostať v BIO predajni a sú spracované tak,ako špeciálne pšeničné otruby a vraj môžu čiastočne nahradiť orechy.
frezia68
A do tretice ( nechcem kopírovať Ježibabku),vopred ďakujem za Tvoj úmysel - s tým venovaním a už sa teším :-)))))))))
tinca
Ahoj sracz, ten tvoj prívarok môže byť super, ale ja mám naň svoj recept a mám tento prívarok a vôbec všetky prívark yrada. Zlatko, nenahnevaj sa, ale zdá sa mi moc zložitý. Ja mám zásadu uvariť rýchlo, ešte rýchlejšie zjesť a hop za svojimi záľubami. Už som dosť stará na to, aby som sa zadrhla medzi hrncami. Dokonca 2x mesačne si doprajem aj obed v reštikea niekedy aj častejšie. Ale rada aj varím, hlavne ak je prekoho.
cistinka
Ferry, krásne s láskou napísané....vďaka za pekný recept :-))
sracz
Vážené a milé dievčence, kukulienky okaté! Všetkým Vám buď srdečná vďaka za milé povzbudzujúce a uznanlivé slová. Ste veľmi zlaté a dobroprajné. Som presvedčený, že Vám bohatosť Vašich spriaznených duší, život vráti v mnohorakej podobe, forme a tvare. Nečakal som, úprimne, takú bohatú nádielku reakcií, no na druhej strane (nedá sa nič robiť, priznávam bez mučenia, vždy som bol ješitný (pravdepodobne ako každý pravý ŠKORPIÓN) a trasúci sa za slovíčkami uznania. No ale už dosť, lebo sa Vám tu ešte rozplačem a vyzlečiem až do naha (!!!!! duševného !!!!! – veď ako inak, čo je na holom chlapovi vôbec pekné až na to, že ak chce, dokáže pred nežnejšou polovičkou sveta tokať ako tetrov a v prípade potreby zodvihne kredenec). Od každej z Vás som reakciu dostal osobne v E-mailovej pošte, ale budem praktický a využijem možnosti Varechy a píšem Vám svoje slová vďaky a inšó v tomto jednom príspevku.
Roztomilá Ježibaba jedna – tu v Iowe by Ťa volali Elvíra, ako všetky bosorky. Som rád, že sme si blízky aj vzťahom k našim Košiciam. Na všetky štyri Tvoje vstupy odpovedám ÁNO, ÁNO, ÁNO, ÁNO! ŠRÁC tak ako aj jeho dievčenský proťajšok ČAJA je írečitý košický výraz pre patriotov Bazmegcity a všetkých priaznivcov Košíc. Nie, stokrát nie! Pravý rodák z Košíc nie je maďarón, aj keď spravidla po maďarsky hovoriť vie, tak ako aj ja, ale je hrdý na svoje mesto, jeho históriu, predkov a v našom Varechárskom poňatí i zástancom a vyznávačom chutnej košickej kuchyne. Lilka a Samko sú moje milované vnúčatá – Gemini – bývajú stale pri Jazere a ich mamka je moja najdrahšia dcérenka Bábika_Angelika MUDr. Hanzenová – rod. Blašková, tak ako aj ja som Ferry Srácz, starej Blaškovej syn.
Frézii68 som odpovedal aj osobne, lebo ma prostredníctvom pani (slečny?) Darinky Kušnírovej zachránila promptným dodaním chýbajúceho denného súhrnu. Obom vyslovujem, pred rozvinutým Varechárskym obrusom, verejnú pochvalu a dúfam, že sa im budem môcť odplatiť aj inak.
Tinca milá! Prečo by som sa mal hnevať. Naopak! Ja mám veľmi rád aj slová konštruktívnej kritiky. Môj recept vznikal postupne, po špirále, 51 rokov (osobne si myslím, že časom opäť dôjde k jeho kvalitatívnej zmene) a ako hovorieval slavny rodák z Prešova Paľko Mikulík, blahej pamäti, I TAK ŠE DA, AJ TAK ŠE DA! Základnú – vstupnú – podobu receptu na kelový prívarok uvediem onedlho na Vareche v rubrike zážitky. Aby som neostal nič dlžný svojej povesti “pyskatého srácza”, tak noticku k Tvojej zásade: … uvariť rýchlo, ešte rýchlejšie zjesť a … - vihodňare hutoria: “Skoro še ľem mačky a zajace džubu a aj tak še šľepe rodza”. Rád, veľmi rád varím a našťastie vždy som mal pre koho (postupne popíšem vo svojich zážitkoch), tak ako aj v týchto časoch => veď aj preto ten vyšperkovaný recept.
Čistinôčka moja číra! Stokrát ďakujem a sľubujem, že všetky moje recepty i príspevky budú vždy písané v tomto duchu. Veď vidíš, že ani teraz neviem prestať! A keď sas nemôžem vyrozprávať, tak sa aspoň vypíšem.
Slniečkosom = vyhodňarka vof Žiline??!?? Ďakujem za Tvoj vstup, ľem mi povedz, dzifko moja zo šmichom, jak ši še Ty, vyhodňarka dostala až tam gu kapurke do Kysucoch!? Ale inak aj tu, v Ohio Cleweland, v Slovak Radio je programovým riaditeľom Milan Kobulský z Prešova a aj keď je tu rozhodne dlhšie ako ja, rozpráva krásne vihodňarski so šarišským prízvukom. A naviac je mojim priateľom.
Nuž a to je pre dnešok snáď dosť, vzácne moje priateľky. Prajem Vám na každý deň hrejivé Slnko a modré nebo nad Vašimi hlávkami. Šťastie, zdravie, lásku Vám i Vašim blízkym. S hlbokou úctou, úprimnými pozdravmi a bozkávaním Vašich šikovných rúk, nafurt a navždy Váš Srácz_Ferry.
jezibabka1
@sracz super, trafila som sa :)) Po 2. som rodená KOŠIČANKA, ale po maďarsky viem, že : nem, igen, bogarik, sia a tak...:)))))
sracz
Sevas Ježibabka jedna (szia a te egy boszorleányocska). Vytešujem sa s Tebou. Žiaľ aj origo košický duch odišiel do nenávratna s príchodom vedeckotechnickej revolúcie (VéTéEr). Pravdou je, že všetko staré, či chce alebo nie musí ustúpiť novému. Ale aj tak mi chýbajú babky a kofy na dominikánskom pľaci a óčkapiaci (blšák) to ešte bol pod Južnou triedou medzi dnešnou Jantárovou a Malou stanicou - tam si kúpila všetko od ihly až po koňa (počuj Eržike, ako volá ten izé čo halušky stop a voda móžeš = cedák (cedník), drukerišták (fanúšikovia) na KAC pája /za hotelom Hutník spolu s ihriskom VSS, neskôr fudbalový štadión Jednota a VSS na Solovjevovej, dnešnej Watsonovej/, ja ako kotňak (malý šrác, na zápasy chodiac s kámošmi zásadne cez plot) som s otvorenou pusou počúval Ďulabáčiho a Bélabáčiho, keď prišiel na zápas oneskorene pri rozhovore typu: "Sia Béla, ako stojíme? Vediéme 1:0! Fasa, aj budeme vedieť!" A tu sa prihovorí tretí, Žigabáči: "Sevastok šrácok a viéte, ktorý čapat (mužstvo) je naklepší na svete? No hát predsa VíEsEs! Ha, éš a druhý? Ta VíEsEs Bé - te bolond! A korunu všetkému nasadil Šanibáči s otázkou a ty viéš ako volá koza, čo horolezec! Šak predsa kámžik! No ani ja neviem perfektne po maďarsky, maďarské oficiálne vzdelanie žiadne nemám, to iba vďaka mamke, babičke a širokorozvetvenej rodine z ich strany. Takže vďaka za záujem a reakcie a prajem Tebe, všetkým Košičanom, Slovensku a Vareche (samozrejme) krásne dni a šťastnú budúcnosť! Sevas a dozdziveňa, Ferry_Srácz!
mracik9
Kelový prívarok jedna báseň,kto by to povedal,že z tak jednoduchého jedla sa dá vyrobiť umelecké dielo,všetkých nás to potešilo a hlavne ten špeciálny postup.
bolimur
Tak som si to precital a mam z receptu hrozne pocity. Kel sa tu, podla mnozstva inych prisad vyraznej chuti, stava uz iba jednou z prisad.
Je to ukazka ako sa da povodny recept podochucovat a povylepsovat tak aby z toho bolo nieco, mozno chutne, ale dozaista nic podobne klasickej chuti kelu. Ak niekto do receptu vlozi 1PL vegety tak to je kulinarsky koniec. Ta chut sa okamzite priblizi chuti jedal lacnych vyvarovni ci firemnych bufetov ci mekacov.
No a tych dalsich vylepseni, katastrofa. Myslim si, ze recept by nemal mat v nazve slovo kel. Neviem preco je tam rapikaty celer, preco je tam bobkovy list, masovy vyvar a este bombonik - syr.
Nemyslim si, ze chut je zla, urcite bude vyborna ale na klasicky kelovy privarok to zdaleka nema.

Uznanie by som hadam dal iba za predlzenie varenia z cca 40 min na pocitam 2 hodiny ako aj za navysenie ceny tych milion pouzitych prisad.

Toto je presne to co potvrdzuje pravidlo:
V jednoduchosti je krasa, resp. Cim menej tym lepsie.

Zdravim Vas.
srac
Ďakujem za obšírny komentár i za pozdrav, vážený @bolimur a ľutujem Vaše hrozné pocity z mojeho rcp. Celý "problém" väzí v tom, že uvádzam svoj rcp, mnou zostavený, varený a ochutnaný. Nebudem sa s Vami prieť o jednoduchosti vo varení, ale mne i nám to tak, ako varím ja, chutí! Prajem Vám krásne dni!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia