Džem z čiernych a červených ríbezlí fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 27. júna 2015
Džem z čiernych a červených ríbezlí (fotorecept)
Foto: babkamt

Toto bude moje prvé tohoročné zaváranie. Odignorovala som čerešne aj jahody. No ríbezľový lekvár na vianočné pečivo musí byť:-)

Suroviny

600 g
400 g
700 g




Postup

  1. 1

    Odvážené červené ríbezle, tých bolo 600 g a 400 g čiernych ríbezlí / ostatné sú na koreni, nechcelo sa mi už oberať/, som umyla, odstopkovala pomocou vidličky.

    Džem z čiernych a červených ríbezlí (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dala som ich variť spolu so 150 ml vody. Zatiaľ, kým sa varili, som si odvážila kilo červených ríbezlí, umyla som ich a odstopkovala.

    Džem z čiernych a červených ríbezlí (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Varila som ich asi 15 - 20 minút, kým som si nepripravila druhú dávku. Uvarené som prepasírovala.

    Džem z čiernych a červených ríbezlí (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prepasírované som preložila do čistého hrnca a chvíľu som ich povarila. Do vriaceho som po malých dávkach, aby som neprerušila var, pridávala po častiach cukor. Varila som, kým sa mi nevytvorila cestička po vareche. Hustotu som skúšala aj na tanieriku.

    Džem z čiernych a červených ríbezlí (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Horúcim som naplnila som pripravené poháre. Vyšli mi 3 trojdecové od horčice.

    Džem z čiernych a červených ríbezlí (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zatvorené poháre som na 5 minút otočila hore dnom.

    Džem z čiernych a červených ríbezlí (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravila som si druhú dávku. Táto bude len z červených ríbezlí.

    Džem z čiernych a červených ríbezlí (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tento džem buje svetlejší. Dá sa to porovnať s obrázkom číslo 4.

    Džem z čiernych a červených ríbezlí (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tu je tanierik, na ktorom som skúšala hustotu. Ten vľavo je aj s čiernymi ríbezľami, je tmavší ako na pravo.

    Džem z čiernych a červených ríbezlí (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Samozrejme, že som ho musela ochutnať:-)

    Džem z čiernych a červených ríbezlí (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Už stačí len označiť štítkom a šup s fľaškami do komory.

    Džem z čiernych a červených ríbezlí (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

sracz
Voňavá dobrota, pôvab plodov leta uzatvorený v Tvojich zaváracích pohároch, @babkamt šikovná starostlivá kucháročka s 5*!
jozka2
jaj,ako ti ich zavidim a Tolko vela .Milovala som ich popucit premiesat s cukrom a uzavrete takto dlho vydrzali v chladnicke.Potom sa uz len berie kolko clovek potrebuje.Vyborne boli na poliatie palaciniek ci franch toast.5 8
izabella929
@babkamt , je to výborný lekvár..) robila som ho ešte doma, len neviem kam sa podeli moje poháriky s týmto lekvárom..musela by som rad -radom otvárať poháre s tmavým džemom..nemala som označené poháre a po sťahovaní sú ešte stále nezoradené..si usilovná včielka..tiež som zúžitkovala všetko, čo sa mi urodilo na záhrade..
babkamt
@sracz bez neho si neviem predstaviť vianočné linecké zlepované koláčiky. Ďakujem za tvoje milé slová. @jozka2 vlani sne mali toľko ríbezlí, že som nevedela čo s nimi, tak sme spravili víno. Zvyknem si z nich dať do mrazničky v plastových nádobách. Tie potom použijem do koláča. @izabella929 ja som piekla tvarohové šátočky. Mala prísť vnučka, tak som jej chcela spraviť pár buchiet so slivkovým lekvárom. Zobrala som jeden pohár s tým, že je to slivkový, po otvorení som zistila, že je čučoriedkový. Chýbala mu nálepka.Snažím sa aj ja nejakým spôsobom zužitkovať všetko, čo sa mi urodí. No tak ,ako tento rok ,som lenivá ešte nebola. Nezavarila som ani jeden pohár čerešní, višne sú na strome, josta s čiernymi ríbezľami kričí ober ma, atď. Akosi mi tento rok chýba para:-) @oline čka ja takto robím podľa mojej prvej knihy o zaváraní , ktorá vyšla v roku 1973. Na budúci týždeň majú byť horúčavy, takže je predpoklad, že ti rýchlo dozrejú a budeš ho môcť robiť. Aj ja ťa srdečne pozdravujem.
radost
@jozka2
tiež tak robím z čiernych..pomeliem..pridám cukor..1:1..v plastovej nádobe nechám 24 hodín..sem-tam premiešam..cukor sa rozpustí..hmota zrôsolovatie..dám do pohárikov..bez sterlizácie vydrží aj viac ako rok..podotýkam:ide to len z čiernych ríbezlí...
@babkamt
tiež robím i miešaný džem červené plus čierne..je výhodou-že rýchlo rôsolovatie..ríbezle majú dosť pektínu..na koláčiky je u nás najchválenejší..kyselkavý..i farba krásna..
Ps: tá energia pochybuje aj u nás doma.. nevieme prečo..ani káva často nepomáha..žeby počasie..??
babkamt
@radost to vlastne robíš lekvár bez varenia? Dá sa to prepasírovať? Nemám rada zrnká. Celkom sa mi to pozdáva. Nielen počasie, hoci aj to má vplyv na mňa. Skáče mi tlak, hneď zrána je vysoký aj po užití lieku, už aj pumpa hapruje. Však to poznáš.
babkamt
@klaudia968 ďakujem za pochvalu.
@radost ďakujem za priložený link. Danka, ak máš s ním dlhoročnú skúsenosť a nekazí sa ti, tak si spravím zopár pohárov aj ja. Ten rum na vrchu to určite istí.
havino
@babkamt , aj ja som už takýto džem varila, málo bolo červených, málo čiernych, tak spolu som ich, je výborný a takýto poctivý najlepší. Ja som minulý rok tak nič, len jahodový, žiadne džemy, nič sladké, manžel dia, nebolo komu, ale som sa poučila za ten rok s jeho cukrami, ktoré môže a tento rok už mám opäť dia jahodový, dnes dia marhuľový a kámoške som dala ochutnať a nepoznala, že dia, som sama rada tomu
babkamt
@havino ja som ho nevarila preto kombinovaný, že by som nemala dosť ovocia. To zaúradovala moja lenivosť. Ešte som čierny neoberala, hoci by som mala. Prezraď ako robíš dia pre manžela?
amelie
@babkamt , tvoja zmes sa mi veľmi páči, mám doma v záhrade čierne aj čierne ríbezle, tento rok to už nestihnem, ale aj tak z červených sestra uvarila lekvár a z čiernychurobila sirup. *****:-)))
evanaaa
Ano, @havino , Tánička, ako robíš dia džemy? Ten ribezľový by bol aj ideálny, lebo sú kyselkasté, nemajú až tak veľa cukru a keď vidím tie krásne poháriky od teba, @babkamt , tak aj trochu v dobrom závidím:)
mariamka
ano, ribezlovy musi byt, inak by neboli vianoce :) volakedy rodili ako besne, tento rok je cosi menej, vyborne su aj len tak, presladene a zavarene
babkamt
@ marika21 :-), @ evanaaa ovocie možno, no robotu okolo neho určite nie:-) @ mariamka tiež som mala jeden rok taký, že som išla pýtať od švagriny. Ľadovec mi prešiel cez celú záhradu. Susedom sa vyhol:-) Máš pravdu , najviac ho využívam na vianoce.
helenocka
Ak môžem pridám svoje skúsenosť: varím stále iba z čiernych (červene nemám/, dám trochu vody asi 3dcl na tri litre čiernych ríbezlí a nechá variť. Asi po hodine pridám cukor, podľa chuti. Varím ďalšiu asi hodinu. Potom ponorným mixerom vymixujem a hotovo. Bez velkej roboty. Nie sú v ňom ani šupky a iba sem tam kôstka




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia