Ryža s kapustou - zdravá rýchlovka

mariamka - fotkamariamka, 30. mája 2015
Ryža s kapustou - zdravá rýchlovka
Foto: mariamka

Vyčítala som to zo stránky "Receptár - Z pekáča Jula Viršíka". Veľmi chutné, "ženské",, ale aj celkom univerzálne jedlo. Troška zaváňa Indiou. Ale naozaj Zobraziť celý popisVyčítala som to zo stránky "Receptár - Z pekáča Jula Viršíka". Veľmi chutné, "ženské",, ale aj celkom univerzálne jedlo. Troška zaváňa Indiou. Ale naozaj len troška :)

Suroviny

1 diel
2 diely
1/2 hlávka
1 KL
1 KL
 (maslo)




Postup

  1. 1

    Ryžu uvaríme klasicky, ako sme zvyknutí. Dusíme, alebo varíme. Dnes som zvolila varenie. Je jedno, v akom množstve vody /zväčša vo veľkom/, proste nasypte do vriacej osolenej vody ryžu a po 15 min. sceďte. To je celé.

    Ryža s kapustou - zdravá rýchlovka - obrázok 1
  2. 2

    Na oleji speníme kurkumu a karí.

    Ryža s kapustou - zdravá rýchlovka - obrázok 2
  3. 3

    Vhodíme kapustu nakrájanú "ledabolo" :) a oprážame. Podlejeme troškou vody a dusíme cca 15 min. do "chrumkava".

    Ryža s kapustou - zdravá rýchlovka - obrázok 3
  4. 4

    V závere prihodíme ryžu, zakryjeme, a necháme "dôjsť".

    Ryža s kapustou - zdravá rýchlovka - obrázok 4
  5. 5

    Nevedela som sa toho dojesť. Kto nevyskúša, neuverí :)

    Ryža s kapustou - zdravá rýchlovka - obrázok 5

Diskusia k receptu

cesminaz
Robievam nieco podobne,ale davam jedine sol a isot :-) Aj tvoja verzia znie a vyzera dobre :-)
mariamka
@mijaita fiha, to "jehneci" vypada dobre, uz len najst dodavatela, ale musela by som to doma nejak zakamuflovat, inak zjedia vsetko :)
cesminaz
Vsetko zato nie mila @mariamka :-) Aj toto je podobne len vtom,ze tam je ryza a kapusta,ale inak celkom ine :-) Inak "isot" je turecka cierna stiplava paprika :-)
tiginko
dobrá inšpirácia, určite sa bude hodiť na obed do roboty. O isote už @cesmina raz písala, tuším preto je ta paprika čierna, lebo sa strašne dlho opaľuje na slnku :-)
mariamka
@tiginko ty mas nejaku kameru ? :)) som to mala v praci a pri PC vyjedala od rana, malokedy stiham sa nabalit, ale toto stalo zato
mariamka
teraz som ja trdlo @methi :) , ak to tu je, tak sa ospravedlnujem, nemam ani sajnu vo vasich vodach tapat
methi
Ani ja neviem, ci to tu je :) Ja len reagujem na tvoju vetu v uvode.
havino
ryžu môžem furt a stále, kapustou nepohrdam, už len zmiešať do kopy teda, no len ked budem sama doma a pamäť nech ma nesklame. Prečo? no lebo dnes sobota, obed na jedno zjedenie, reku ja si špagety a môjmu vyprážaný syr, no tipni si, čo som jedla? Keby som bola sama doma, tak špagety na beton :-)
zuzkacho
Juj kukulienka ma teda podla mna uplne najkrajsie fotky...naozaj si myslim ze je profesional.alebo velmi kvalitny fotak; vzdy ma to "zabije" a skutocne inspiruje...(hlavne takmer o polnoci)
mariamka
@kukulienka71 akcna ako vzdy :) pozrela som ten recept od @safran , nejak mi "vysumel" a pritom je vyborny, vdaka, za si ho pripomenula, tam sa uz tvoja fotka nezobrazuje, zato u mna hej:) vdaka za prispevok
@havino ty furt zapotis :) tipujem spagety so syrom... ale tie fotky!! to si skopcila z katalogu, priznaj sa,, sikula!
@zuzkacho suhlas, kto umi, umi
@stanci11 pozname tvoje rychlovky, mlady clovek, jest treba a casu malo,, nech ti padne na uzitok
@salinka chuti :)
alena45
takto s ryžou je to podobné gréckemu jedlu Lachanorizo. Takže viem, že je to moooc jedlé.
zuzkacho
Tak viem že je nedeľa, ale ja nejem mäso takže som musela vyskúšať a teda nikdy by ma nenapadlo že to bude až také dobré...úplne jednoduché a výborné, fotky sa musím ešte naučiť pridávať ale to nie je podstatné...ešte raz veľmi dakujem
kukulienka71
@mariamka , predtým som dala fotku cez Fb, preto sa už u safran nezobrazuje. Vyhľadala som si ju v albume a pridala ju sem cez google+;-)
@zuzkacho , ďakujem, ja sa veľmi teším, že sa ti moje fotky páčia, ale sú tu aj lepšie, len sa poobzeraj, tiež sa len učím:-) (to je už okrídlená fráza tuším:-))
som rada, že toto jedlo zaujalo viac ľudí, zaslúži si to.
cesminaz
@mariamka Isot je cervena podlhovasta paprika,ktora sa po dozreti pozbiera,vyberie z nej jadro a stopka a potom sa opaluje na slnku ako vravy @tiginko :-) Nechaju ju na slnku opalit do cierna ;-) a tym dostava svoju jedinecnu chut :-)
tiginko
ahoj @mariamka , ponúkam ti letmý pohľad do môjho dnešného obedára: použitá ryža natural, pridané horčičné semienka (veľmi mi zachutili v kapustovom sabji od @mijaita ) a slušná dávka čili. Dobrota, vďaka!

mijaita
@tiginko a vis ze uz mam v receptu horcic seminko napsane? Recepty si odsud kopiruju do Wordu a upravuju si je kdyz je potreba. Delate mi tu vsichni chute, ale ted to varit nemuzu, musim zpracovat co mam v lednice (zelenina). ale tahle jidla "kapustova - zelna" jsou nejblizsi v poradi. A jak se tesim na ne :-)
mariamka
dievcence dakujem za prispevky, ani som necakala taky zaujem,, v prvom rade @tiginko za dalsie odvazne varenie, tvoje fuzie predcia vsetky moje fantazie, a obzvlast, ze si to stihas balit do roboty, ja tak hodim jedno jablko, prip. jogurt ci cottage,:) mas to krasne, mam este co dohanat, davaj viac tych fotiek a inspiracii
@alena45 skoda, ze nedavas recepty, si pre mna naozaj znala dama /aj ked netusim co je "Lacha...", ale asi to ma nieco spolocne s ryzou,
@kecemis vyborna myslienka! akurat moje chute, dakujem
@palokuchki mam respekt k tvojej kuchyni, ak mozem inspirovat, bude mi ctou, vdaka
@cesminaz :) dufam, ze pouziva aj prislusny faktor!! :))
@mijaita z toho razi novy recept,, aj my sa tesime :)
mijaita
@mariamka máš mě na svědomí, tohle všechno jsem snědla! :-) Uvřila a budu vařit jak je psáno, ale za kuličky černé hořčice se přimlouvám. Krásně ovoněla ještě a občas příjemně křupne. Máš to za 5, abys věděla :-)


mariamka
@mijaita ked len to, no problem :) heh,, za to chrupnutie sa doma prihovorim, vdaka za test, skusenost a krasne foto, /ako vzdy/ potesenie na mojej strane
zuzanka1367
@mariamka pripájam sa k radu nadšencov Tvojho receptu, je to VÝBORNÉ! U mňa budeš mať na svedomí pľuzgiere z pažravosti a nedočkavosti :) , ale to sa mne stáva často, takže vina na moje plecia :D, pridala som aj guličky žltej horčice (čiernu nemám) . Chutilo a ešte to budem variť veľakrát.


mariamka
@zuzanka tak si neodolala? :) som rada, ze chutilo, pluzgiere budu pripominat :)) horcicne semienka su aj v nalevoch na uhorky typu deko, zelko, tak ma napadlo... kapustu este mam, ryza sa najde, ked dojeme paprikas, asi si zopaknem,, diky moc! aj za pekne foto, si proste sikulka.
palokuchki
@mariamka ja som tiez dneska vyskusala tuto tvoju dobrotu. Robila som to s hnedou ryzou a pridala som jednu chili papricku. Je to velmi chutne ako samostatne lahke jedlo, ale si myslim ze tiez to bude dobre ako priloha k masu.

Dakujem za recept a pozdravujem!
mariamka
neschadzam z uzasu! @palokuchki zdravim do dialav a dakujem za krasny realny pozdrav a vyzvu k dalsiemu pouzitiu, na zdravie :) normalna "kapustomania" :))
mariamka
@katka78 neuveritelne, ze recept stale "zije" :), tvoj tanier vyzera naozaj lakavo, evokuje tie spravne chute, mam naozaj radost! diky za vyskusanie a spatnu vazbu
alojza3
Ryža rozvarená. Svojim komentárom neporušujem pravidlá varechy, lebo vyjadrujem len svoj názor !
mariamka
toto co je zas za choru dusu?? @alojzatretia to si vyberas nahodne, ci cielene? ak cielene, tak dakujem, som poctena, ak nahodne, tak sa asi nudis, chod nieco uvarit, radi sa poucime
havino
@mariamka , bolo na čase si spomenúť, mala som obdobie cestovín ked som bola sama doma, také bez mäsa, v poslednej dobe som zas závislá na jazminovej ryži, aj samú dokážem jesť a veru som si dnes spomenula na tento recept, už len tá kapusta ochutená kari a kurkumou sa dala sama jesť, no a s ryžou a chilli pre mňa, predobrééé, niečo prefajnééé, olivový olej, na obed aj na večeru som to jedla, takže bude dosť často u mňa a skúsim chlapom predložiť aj ako prílohu, je to výborné a toľká jednoduchosť.



mariamka
totok @havino neprovokuj, ty uz si kvalita sama za seba,, mne teda kapusta naozaj chuti, vo vsetkej svojej podobe, mam momentalne v sude aj v pohari, a tuto rychlovku si dam kedykolvek, dakujem :)
kucharka
Este som zabudla povedat, ze ja som pridala aj "cumin seeds" , nemozem si spomenut ako sa to povie po slovensky.... Je to rimska rasca?
mariamka
@Kucharka (14.7.2016 14:12)

Kucharocka az sa divim, kde si ho vyhrabala?:)) ale o tom som radsej, hlavne, ze chutilo, ze je to take "vyzieracie" :) rimsku rascu, vidis, to ma nenapadlo, vtedy som ju ani doma nedala, ale teraz tiez rada pouzivam, s tou nasou "mdlou" sa to neda ani porovnat, hlavne, ked sa vopred oprazi a ku kapuste pasuje, basmati nocomment, sikulka :)
popoluska340
Tak toto bude bomba.Ryza je urobena od vcera,manzel mal rezne,a este ostala.Kapusta je doma tiez,tak zajtra si spravim na obed.Manzel bude mat kuracie stehna v pekaci pecene so zemiakmi,a ja si dojem ryzu s kapustou.Uz teraz viem,ze mi bude chutit.Posielam bodik,a ukladam do kucharky.
popoluska340
Dievcata az teraz davam foto s prispevkom,je to uzasne jedlo.Kapusty som udusila viacej,mam odlozene v dozicke,na zajtra,ku zemiakom.Super jedlo,len nabuduce dam menej kari,lebo som sypala zo sacku rovno do panvice,a trosku presypala.Ta kapusta mi velmi chuti,budem si ju robit casto.Uz viem,co budem robievat,ked mi zvysi ryza,a kapusta bude musiet byt v chladnicke .


mariamka
@Popoluska340 (28.9.2016 17:59)

Popoluska, som rada, ze chutilo, az sa divim ze tato jednoducha vec ma taky uspech, ale menej je niekedy viac, vratane kari :) dik za fidbek aj pekne bodkovane foto, dokapustovania :)
marikafil
Ja som teda nič neodfotila, zato som to včera vyjedala celý deň. A na večeru som dorazila aj ten zvyšok, čo som už preložila do misky s tým, že ju dám do chladničky "na zajtra":-)
mariamka
@Marikafil (4.10.2016 10:21)

ved sa ani necudujem, dalsia "zavislacka" :)) nic neostava, len uvarit dalsiu davku, vitaj v klube :)
marikafil
Len tak z hlavy som to uvarila u mojej staršej dcéry, zarytej vegetariánky, keď sme boli u nej za oceánom. Teda - z hlavy a z toho, čo mala doma, lebo karí jej chýbalo. Ale dala som kurkumu, cesnakový prášok a čierne korenie - a chutilo! Aj dcére aj nám. A po našom odchode písala, že už má doma aj karí a už to skúšala presne podľa receptu a je nadšená.
mariamka
@Marikafil (29.1.2017 12:48)
Mila Marikafil, ospravedlnujem sa, ze tak neskoro reagujem, cosi sa mi marilo a teraz pri cisteni mailov som objavila tvoj koment... velmi sa tesim, ze tento rcp stale "zije" :) dokonca ho vies z hlavy! ste sikulky baby, ze ste sa vynasli, dcerku pozdravujem a tebe zavidim vylet, mna by na to nedostali, strachopud :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia