Syrová polievka so zemiakmi a brokolicou

grundilka - fotkagrundilka, 17. mája 2015
Syrová polievka so zemiakmi a brokolicou
Foto: grundilka

INŠPIRÁCIA: http://www.cookingclassy.com/2015/01/cheesy-vegetable-chowder-aka- broccoli-cheese-potato-soup/

6
porcií

Suroviny

80 g
3 ks
2 ks
1 ks
2 strúčiky
700 ml (alebo voda)
630 g
2 menšie hlavičky
1/4 ČL
50 g
700 ml
120 ml
240 g
60 g




Postup

  1. 1

    Vo veľkom hrnci si rozpustíme 20g masla (1 1/2 lyžice). Pridáme mrkvu, zeler a cibuľu a opražíme 3 - 4 minúty. Potom pridáme cesnak a miešame asi 1 minútu.

  2. 2

    Primiešame kurací vývar, zemiaky a sušený tymián. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením podľa chuti. Privedieme k varu a potom znížime teplotu, prikryjeme pokrievkou a varíme 15 minút.

  3. 3

    Po 15 minútach primiešame brokolicu a varíme pokým zelenina nezmäkne.

  4. 4

    Medzitým si v malom hrnci rozpustíme zvyšné maslo (60g / 4 lyžice). Primiešame múku a za stáleho miešania varíme asi 1 minútu. Prilejeme mlieko a miešame, pokým zmes nezačne vrieť a hustnúť. Potom prilejeme smotanu a vypneme sporák. Keď je všetka zelenina mäkká, vlejeme do polievky a premiešame. Vypneme sporák, primiešame syry a miešame pokým sa nerozpustia.

  5. 5

    Podávame teplé.

Diskusia k receptu

elixir
Pekná polievočka, určite chutí moc fajn...:) Napadlo ma akurát, že viariácia bez múky by mohla byť tak, že časť zeleniny sa pomixuje pred pridaním brokolice... A potom by možno stačilo aj iba trochu mlieka pridať a smotanu už by nebolo treba. Vyskúšam a dám vedieť. :)
evanaaa
Neviem si predstaviť, ako by mi chutila, vidím len dlhý stĺpec surovín a ak si predstavím to množstvo, vyjde mi z toho najmenej 5 litrov polievky, čiže, ja by som musela deliť suroviny tromi, lebo by toho bolo asi príliš veľa a možno by sa mi to aj zapáčilo:)
mirkajan
S menšími úpravami sme vyskúšali (nedávala som múku, miesto toho som rozmixovala časť zeleniny, smotany som dala len asi 0,5 dcl , mlieko som nedávala a na záver som pridala ešte citrónovú šťavu)- veľmi dobrá polievka, určite sme nevarili poslednýkrát.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia