Slané kvetinky fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 12. mája 2015

Je to kysnuté cesto plnené salámovým plátkom, narezané lupienky sa vykrúcajú a tým sa ukáže plnka. Je tu veľa takýchto veľkých kvetín s viacnásobným Zobraziť celý popisJe to kysnuté cesto plnené salámovým plátkom, narezané lupienky sa vykrúcajú a tým sa ukáže plnka. Je tu veľa takýchto veľkých kvetín s viacnásobným prevracaním lupeňov, takéto malé som tu nevidela a zdali sa mi veľmi podarené, také práve do ruky pre návštevy. Viac na mojom blogu.

24
porcií
40 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
300 g
50 g
1 ČL
1 ČL
0,5 ks sušené
 mäkká krájaná
1 ks na potretie
Semienka:




Postup

  1. 1

    Múku, soľ, cukor, sušené droždie a v mlieku roztopené maslo vymiesime na hladké cesto. Pomúčime a prikryté necháme na teple kysnúť asi hodinu. Vykysnuté preložíme na mierne pomúčenú podložku, na tenko vyvaľkáme a vykrajujeme párny počet koliesok veľkosti salámového kolieska. Použila som jemnú salámu. Každé koliesko potrieme horčicou a medzi dve kolieska vložíme salámu. Kolieska narežeme ostrým nástrojom najprv zo štyroch protiľahlých strán nie celkom k stredu

    Slané kvetinky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    potom ešte každý dielik narežeme aby sme dostali spolu 8 zárezov

    Slané kvetinky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Teraz chytíme dva susedné lupene(všetky tri vrstvy naraz), jeden do jednej ruky, druhý do druhej ruky a vytočíme ich smerom od seba - jeden napravo, druhý naľavo. Takto urobíme aj s ostatnými, vždy chytíme naraz dva a vyhneme ich.

    Slané kvetinky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vytvorené kvetinky necháme na plechu vyloženom pečiacim papierom podkysnúť ešte asi 20 minút. Potrieme ich vajcom rozšľahaným s trochou mlieka a posypeme semienkami. Vkladáme do rúry vyhriatej na 200°C.

    Slané kvetinky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečú sa do červena asi za 20 minút. Plnku si môžete prispôsobiť vlastnej chuti, dokonca aj nasladko, povedzme potrieť lekvárom a posypať drvenými orechami.

    Slané kvetinky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláčiky so salámou šíria omamnú vôňu, hodia sa na pohostenie návštevy alebo ako chrumkanie hoci aj na pikniku.

    Slané kvetinky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

klukodvody
@izabell929 a kukulienka71 k Vám oběma bych se rád vnutil na některou z Vašich dobrůtek ,které tady s láskou předáváte .Díky a dávám do k.k. a *****
smejkad
vecer som to pozerala a myslela som si , ze uz som asi unavena , ale ani teraz mi to nejak celkom nedochadza
tie horne lupienky si vytacala dva a dva oproti sebe ( ako v tom recepte na vianocnu hviezdu ) a spodne ostali nepohnute ?
mam pocit, ze asi nejako inak to bude
a velmi sa mi pacia, chcela by som skusit :-)
braxi
ani ja nechápem to vytáčanie...chcelo by to video
veľmi sa mi to páči a musím sa potrápiť a upiecť
kukulienka71
@izka , čerstvé sú chrumkavé, potom zmäknú, tak ako všetko kysnuté pečené, áno sú veľmi chutné, ďakujem ti pekne
@klukodvody , rada by som ťa ponúkla, ďakujem za uznanie, vážim si
@smejkad , celé tie lupienky sa vytáčajú, teda všetky vrstvy. Chytíš dva vedľa seba - do jednej ruky jeden, do druhej ruky druhý lupeň - a vytočíš ich smerom od seba. Nemám teraz kameramana, dala by som video. Všetky tie vytáčavé kvetinky sa tak robia, len tu sa krúti len raz, nie viackrát. Večer nefungoval link na blog, neskoro v noci to bolo už v poriadku. Aj tebe, aj @braxi : nie je to nič zložité, možno len ten prvý hmat, mne sa to podarilo pekne až pri tretej kvetinke ale už to potom šlo rýchlejšie. Len skúšajte, je to efektné, podľa mňa. Ďakujem pekne aj vám.
@pusta , mala som tušenie, že tu je také pečivo, len som ho nehľadala, variácií názvov je totiž veľa. Ty si dobre informovaná ohľadom noviniek z kysnutého, ani sa nečudujem:-) a vždy sa snažíš pridať niečo nové. Za ten čas čo som tu, som ich nepostrehla, pridávala si ich pred mojím aktívnym pobytom tu. Ďakujem za link, tam v bode 9 vysvetľuješ to pretáčanie, len ty to robíš len s vrchnou vrstvou, ja pretáčam celé. Vďaka aj za pekné hodnotenie mojej práce.
pusta1
@kukulienka71 , to ja považujem za skvelé, že si tento recept pridala, lebo je skutočne výborný ?:)
a zíde sa mnohým, je to výborné pohostenie, chutné a dekoratívne, len si treba osvojiť tie lupene, ani mne to nešlo hned pri prvom kvietku, potom už hej.
som toho názoru, že dobré recepty treba pridať znovu, pretože naozaj stoja za to a som rada, že si tak učinila.
p. s.: zase majstrujem niečo nové, ale oveľa jednoduchšie, práve kysne :-))) tak mi drž palce!!!
tassiedevil
ešte po ten bod č.2 ako tak tomu rozumiem, ale potom som z toho jeleň....:) ako krútiš tie na spodku? a čo saláma, aj tá sa krúti? ináč to vyzerá pekne...:)
pusta1
@tassiedevil , odpoviem ti, hádam sa @kukulienka71 .
kolieska salámu nesmieš prerezať, musia zostať vcelku, narezávaš len cesto vrchného kolieska po ssalám, a uchopíš dvomi rukami cípy cesta a zakrútiš v protismere, tak že dva a dva potom budú z každej strany na seba, teda ľavý na pravý a naopak.
mám tu link, pozri ho, je to tam podrobe rozvedené, @kukulienka71 má len málo odlišný postup.
hádam pomôže.
kukulienka71
@pusta , z kysnutého cesta sa dajú robiť veľmi pekné koláče, pečivo, my čo sa s ním radi hráme(je nás tu viac, čo som veľmi rada, lebo sa vždy nájde inšpirácia, pokukujeme, hľadáme novinky) si prídeme na svoje. Prirovnám to k hre detí s pastelínou, tvorivá a ukľudňujúca činnosť, hlavne ak sa podarí a výsledok je hodný prezentácie:-) najviac záleží od kvality cesta, aby bolo tvárne, plastické, na takéto činnosti. S lepivým, skoro tekutým cestom sa veľmi zle pracuje, treba veľa podsypávať a to už vplýva potom na hustotu a celkovú kvalitu výsledku. Pretože nielen na oko ale aj chuťovo má byť dobrý.
Dúfam, že sa ti dnešná práca vydarí, uvidíme, čo to bude:-)
@tassiedevil , zopakujem, čo som napísala pre smejkad a braxi:celé tie lupienky sa vytáčajú, teda všetky vrstvy. Chytíš dva vedľa seba - do jednej ruky jeden, do druhej ruky druhý lupeň - a vytočíš ich smerom od seba. A pridávam link na recept, odkiaľ som čerpala, tam je to po maďarsky, možno to tá pani lepšie vysvetlila, uvidíš:  aprosef.hu/parizsis_virag_peksuti_recept...

Všetky vrstvy chytíš naraz a skrútiš aj so salámou. Ďakujem za pochvalu.
denyany
Krása! U nás nastáva obdobie narodenín a menín a tak tieto krásky prídu vhod. Len neručím za umelecký dojem, lebo moja zručnosť je značne obmedzená a trpezlivosť ešte viac. Ale pokúsim sa!
kukulienka71
@ancicka , uznanie od teba je pre mňa významné, si pre mňa vzorom, ďakujem:-)
@denyany , stiahla som recept upraviť bod postupu vytáčania lupeňov, tak by to malo byť zrozumiteľnejšie, hádam. Budem rada, ak ich upečieš, len skús a keď sa podarí prvý tak už to pôjde ako po masle, uvidíš. Nech sa vydaria! Ďakujem za pochvalu.
@tassiedevil , som rada, že už nie si jeleň;-)) ďakujem za *
smejkad
pochopila :-)
a teraz co tam dat, ked my jemnu velmi nie?
kukulienka71
@smejkad , to ma teší:-)
daj kvalitnú strojovú šunku, vykroj si ju tou istou formou ako kolieska cesta, len to bude trocha suchšie tým pádom. Alebo si priprav mastnejšiu nátierku peknej farby(oškvarkovú, mäsovú) a natri ju medzi dve kolieska. myslím, že by to malo fungovať aj tak.
kukulienka71
@mariamka , ďakujem. Nechápem celkom presne tvoju otázku, zdá sa mi. Nie v každom pridanom recepte odkazujem na blog, aj keď tam ten recept je. Na blogu sa vyjadrujem k receptu obšírnejšie, podrobnejšie, mám tam viac a väčšie fotky. Preto naň odkazujem, pre nič iné. Vidím, že niektorí odkazujú na svoje blogy vždy, niektorí nie. Máš ešte niečo na srdci?
evanaaa
Prepánajána, niekomu už vadí aj to upozorňovanie autora receptu na svoj blog....??? Veď to je predsa lepšie, ak sa dá aj tam podívať, na svoj blog upozorňovali tu viacerí a nik im to nezazlieval, iní zasa sem dávajú linky svojich receptov do komentárov akoby chceli poukázať:...pozrite si tento môj a porovnajte......kto má záujem, podíva sa, kto nie, nemusí.
@kukulienka71 , kvetinky sú úžasné, už len pohľad na ne oko poteší a vidno, že aj odlišné od tie od Pusty, hlavne tvarom, ináč sú robené, ako to ona udáva.
pusta1
@evanaaa , však ja píšem, že máme iný postup obe a teším sa, že @kukulienka71 pridala taký recept.
nerozumiem, o akom probléme hovoríš, jej recept som veľmi pochválila aj vysoko ohodnotila.
denyany
Vďaka @kuku , že si taká starostlivá! Skúsim, potom dám vedieť, ako som dopadla.
smejkad
ta natierka aj mne lozi po rozume, ale bojim sa, ze vytecie a ostane to suche aj tak
ved uvidim, co vymyslim :-)
inak robila som aj tvoj posuch s rozmarinom a aj bez neho, nic moc na krasu a este aj osla sa mi raz urobila, ale chutovo vyborny, urcite sa este bude robit :-)
sonulienka
Presne som sa na tento recept pozerala, že to musím skúsiť. Vyzerá to super.A určite aj chutí podarili sa Ti.
marcel83
@mariamka neryp :P A inac k recepisu.... kvety su pekne, len neviem, co je to makka krajana salama.To je ako napr. Nitran?
zolik
@kuku ja som vdacna, ze svoje recepty davas aj sem, nielen na svoj blog. inak by sme boli o ne ukrateni a to by bola vecna skoda. a raz za cas na tvoj blog zabludim tak isto ako aj na blogy inych aktivnych varechacov.
@all za vsetky odkazy na vlastne blogy som vdacna. ja osobne vidim velky rozdiel medzi reklamou a osobnym blogom.
jozka2
Krasne ruzicky,no, to ta obdivujem takto sa s tymto piplat.5
kukulienka71
@evanaaa , @zolik , dakujem za pochvalu pečiva aj za vyjadrenie názoru o pridávaní linkov k blogom. Som rada, že v tom vidíte pozitíva, o to vlastne ide:-)
@denyany , @smejkad , držím palce:-)
@sonulienka , @zuzanka1367 , vďaka aj vám, šikulky:-)
@marcel83 , dík:-), musí to byť mäkké, aby sa to dalo skrútiť
@mesiar50 , teší ma tvoje uznanie, ďakujem za výpomoc a pridanie názornej ukážky na Marcelovu otázku
@jozka2 , ďakujem, si milá. Tá piplačka stojí za to, myslím:-)
smejkad
trosku som neposlusna, miesto mlieka kefir, miesto masla mast, vacsina muky chlebova
dokonca aj pretacala som niektore iba na jednu stranu
ale moja dievka zuje uz druhy, hoci horcicu neznaaaaašaaaaa :-)))
dakujeme :-)


smejkad
dakujem :-)
a doporucujem, pyta si aj zajtra na ranajky a desiatu a to je teda ina sladka ritka :-)))
kukulienka71
:-))))))))), ten posledný koment ma pobavil, @smejkad
naozaj som na teba pyšná, máš nádherné kvietky!!!! aspoň vieme, že z chlebovej múky a s masťou sú také krásne a chutné ak sa ich tvoja dcérka dožaduje. Urobila si mi obrovskú radosť, ďakujem pekne.
@zolik , díky;-)
kukulienka71
@smejkad , ten posúch, čo si piekla, bol kôprový, nie? Ja som rozmarínový piekla podľa @havino. V receptoch mám kôprový, ak to bol teda ten, tak sa tiež tešííím, že sa podaril a chutí, ďakujem ti pekne.
kukulienka71
Vďaka, @zolik , aj tebe príjemný víkend. Niekde som zachytila, že sa nedostaneš na hrádzu...veď aj vo Švajci vídam kopu ľudí po hrádzach, so psami, s deťmi, behať...
zolik
@kuku ja som to myslela tak, ze na bratislavskej hradzi som este nikdy nebola (hamba mi ako rodenej Prespuracke). Ani neviem poriadne kde je. Teda odkial - pokial. ;-) Na hradzi v Aarau som bola minulu sobotu. Bolo fajn. Len teraz tu leje a leje. Si aj Ty teraz tu?
Tu leje a leje.
marika21
Tie kvetinky sú pekné, dobre upečené, až lákajú zober si...... KK 5*
amelie
...zabudla som kúpiť na chalupu chlieb, obchod v dedine je už zavretý a bude aj zajtra, idem vyskúšať tvoje kvetinkové pečivo:-) je krásne, nejako som ho predtým prehliadla...
smejkad
dnes opat, ale spravila som taky experiment - ked som mala zamiesane podla rozpisu ( akurat ze s mastou namiesto masla :-))) ), zacala som po troche pridavat vodu a miesila dalej. Pridavala som, kym cesto bolo ochotne prijat a nelepit sa. Robila som z dvojnasobnej davky, teda 6dcl mlieka a zobralo to este dobre tri deci vody
uz v miske sa robili bubliny ako pingpongove lopticky :-)
bolo treba s nim s citom, mriezky a podobne srandy nehrozia, je jemnucke a treba ho podsypat, ale rastie tak, ze som z casti urobila aj vrstvene rozky ( plat cesta, potriet mastou z udenej slaninky, dalsi plat...., rozvalkat, vykrojit, zatocit :-) )
mam plech sunkovych s horcicou , plech sunkovych s horcicou a syrom - skusala som mriezky, tak su capate :-))) a plech rozkov
a urcite doporucujem tu dodatocnu tekutinu vyskusat :-)
kukulienka71
Páčia sa mi tvoje experimety, @smejkad :-) ďakujem za ďalšie skúšanie a prácu s týmto receptom, fotka svedčí o výbornom výsledku:-)
smejkad
Pripominam fajny recept :-)
Tiež ak budete skúšať hratky s pridávaním vody ako som písala vyššie, môže sa vám stať, že vam potvorky budú chcieť utekať z plechu :-)


haji
@Smejkad (4.4.2016 13:47)
haha Smejkad - utíkají z plechu i po nafocení - skáčou dole hlavou!! Ještě chvíli a foto se samo přeloží do videa. haha Vidíš, že stačí pomyslet, napsat a dějí se věci!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia