Indický cícer s hlivou

stanci11 - fotkastanci11, 26. apríla 2015
Indický cícer s hlivou
Foto: stanci11

Toto je jedlo ktoré neskutočne milujem, vymyslela som si to niekedy dávno pradávno a odvtedy je pravidelne na stole. Myslím, že inšpiráciou mi boli Zobraziť celý popisToto je jedlo ktoré neskutočne milujem, vymyslela som si to niekedy dávno pradávno a odvtedy je pravidelne na stole. Myslím, že inšpiráciou mi boli hlavne recepty od Methi :)

1
porcia
5 minút
príprava
55 minút
tepelná úprava

Suroviny

80 g
1 ks stredne veľká
50 ml
170 g
1/2 ČL
1 strúčik
1/2 ČL
1/3 ČL mletý
 do woku
1 ČL sušené




Postup

  1. 1

    Cícer som mala namočený cca 12 h, vodu som zliala, zaliala ho čerstvou a dala variť (pod pokrievkou).

    Indický cícer s hlivou - obrázok 1
  2. 2

    Kým voda zovrela, nakrájala som si cibuľku s cesnakom nadrobno, plus som očistila a natrhala hlivu na väčšie kúsky.

  3. 3

    Keď sa cícer zavaril, lyžicou som pozbierala penu, stíšila plameň a nechala ho 40 min variť pod čiastočne odchýlenou pokrievkou.

    Indický cícer s hlivou - obrázok 3
  4. 4

    Tak teraz som mala pol hoďky času pre seba a potom šup nazad ku sporáku :) Orestovala som cibuľku, a keď bola sklovitá prihodila som k nej nakrájaný cesnak, a spolu som to orestovala ešte 1 min.

    Indický cícer s hlivou - obrázok 4
  5. 5

    Zatiaľ sa dovaril cícer - tak som ho zliala a časť vody si odložila bokom, keby bolo treba na neskôr.

    Indický cícer s hlivou - obrázok 5
  6. 6

    Na panvičku som pridala asi 1/2 ČL kurkumy, 1/3 ČL mletého sušeného zázvoru a nakrájané sušené chilli papričky. Poriadne som to premiešala a opekala zase asi 1 min.

    Indický cícer s hlivou - obrázok 6
  7. 7

    Na túto kurkumovú zmes som potom šupla natrhanú hlivu, zľahla posolila a restovala som kým sa hlivka krásne nezafarbila od korenín a nepustila šťavu.

    Indický cícer s hlivou - obrázok 7
  8. 8

    Akonáhle bola tá hliva dostatočne orestovaná a šťava sa odparila, tak som do tejto zmesi pridala odcedený cícer, podliala to troškou vody v ktorej sa varil a nechala som to dusiť, až kým sa tá voda zase neodparila (pointa je hlavne že sa krásne prepoja chute a pekne sa to všetko obalí koreninami v tej troške vody).

    Indický cícer s hlivou - obrázok 8
  9. 9

    Do zmesi som potom vliala 50 ml rýžovej smotany, riadne som to premiešala a nechala prevariť zase cca 3-4 minúty.

    Indický cícer s hlivou - obrázok 9
  10. 10

    Ak by sa niekomu zdala zmes riedka, tak sa mi osvedčilo proste rozpučiť varechou pár guličiek cíceru a ešte to chvíľočku povariť. To už si každý nastaví podľa chuti :)

    Indický cícer s hlivou - obrázok 10
  11. 11

    Na záver som sypla trošku garam masaly (odporúčam nepreháňať s týmto korením kto nie je zvyknutý). Plus ja v momente ako použijem toto korenie tak vypínam sporák a už to len zamiešam do horúceho jedla bez toho aby to prešlo varom. a HOTOVO... najhoršie je že hodinu to človek varí a potom to zmastí za 10 minút aj s cestou ku stolu :D (a kto by chcel aj prílohu, tak si viem predstaviť ryžu alebo nejaké placky ...)

    Indický cícer s hlivou - obrázok 11

Diskusia k receptu

ilusa
no vyborne,cicer mam rada,hlivu tiez,takze vdaka,velmi sa mi to paci
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Krásny recept, takéto jedlá aj ja milujem.
rea1
naklíčený cícer zvyknem pojedať systémom "na šparátko", t.j. miesto orieškov. a strkám ho všade, kde sa hodí (aj kde sa nehodí), lebo mi chutí. takže tvoj recept sa mi páči a určite si ho spravím, len mám dojem, že ja to budem pripravovať po bod 8, deviatku preskočím a skončím bodom 10. tak by to asi najviac vyhovovalo mojim chutiam a pachutiam. a ešte vňate. tak za hrsť koriandru tam pacnem. :-)
syn má takého jedlá tiež rád, len jemu k tomu vždy (no, väčšinou) musím priplácnuť ešete jeden kurací prs ako minútku. :-))
1x janger
stanci11
Jeeeej ďakujem všetkým za komentáre, dúfam že vám bude chutiť ak sa odhodláte...pre mňa sú takéto jedlá z jednej panvice a hrnca úplne najlepšie :)
@rea1 , ešte nikdy som neskúšala nechať cícer naklíčiť! pánečku to je ako lacné oriešky fakt :D určite to skúsim (inak je samozrejmé že si uspôsob recept podľa svojej chuti - plus ja to teda nabudúce skúsim tým tvojím koriandrom vylepšiť :) )
rea1
@stanci , len tomu cíceru to pri nakličovaní trvá dlhšie ako ostatným zrnkám, ja ho jem, keď má tak 3 - 5 mm dlhé klíčky, to stačí. ale fakt je dobrý, taký lieskovcový - aj vzhľadom, aj chuťou. a vňať - aj cibuľkové cíbiky mi stačia, je len musím mať na tanieri niečo zelené. skús si zasiať semienko reďkovky, na servítku alebo vatu, tak ako žeruchu, rýchlo vyklíči a má úžasnú chuť. alebo cesnak, ten zvyknem posadiť na mokrú vatu, olúpaný a dolu korienkami a vyrastie ti z neho perfektná vňať aj 10 - 12cm dlhá. po ostrihaní mi obvykle vyrastie ešte dvakrát, len sa treba starať a poškodené strúčiky vyhadzovať. je to snáď ešte lepšie ako pažítka.:-)
fineliving
vyskúšané na dnešnú večeru, celá rodina bola nadšená, tvoj recept sa zaradil medzi naše obľúbené :), ďakujem :)
stanci11
@rea - diky moc za tipy! sa na to hneď vrhnem :)
@methi - tyyjo vážim si vyjadrenie, lebo tvoje recepty zbožňujem!
@fineliving - strašne som rada že chutilo! S tvojou pochvalou sa mi ten deň veru krásne začal :)
zuzkacho
Musím pochvaliť, lebo dnes som sa odhodlala uvariť, cícer bol síce z konzervy ale z tých lepších a jedlo bola neskutočné, k tomu jasmínová ryža ...fakt výborné...dakujem
mijaita
Výborné, skvělé jídlo, krásný recept. V malé úpravě (nedala jsem cibuli). Použitá smetana gran cucina. Určitě příště vyzkouším také s čočkou. Máš to za plný počet bodu ! :-)


stanci11
@mijaita ...krásne to máš!!!!! ďakujem za vyskúšanie receptu aj ohodnotenie! :) s tou šošovicou to aj ja skúsim to bude tiež určite skvelé!
janger
@stanci11 , vyskusali sme tento tvoj recept. Len trosku mala zmena bola, nemala som ryzovu smotanu, pouzila som kokosove mlieko...Chutne, vonave jedlo! Dakujem :-).


stanci11
@Janger ďakujem moc za foto, krásne ;) už som to tiež skúšala aj s kokosovým mliekom a tiež super ;) som rada že chutilo!
1x janger




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia