Guláš z husokačky

janadelfi - fotkajanadelfi, 18. marca 2010
Guláš z husokačky
Foto: janadelfi

Nestihli sme všetky husokačky včas zlikvidovať a tak sa stalo, že niektoré boli tak veľmi stonkové a pri čistení sme veľmi doničili kožu tak Zobraziť celý popisNestihli sme všetky husokačky včas zlikvidovať a tak sa stalo, že niektoré boli tak veľmi stonkové a pri čistení sme veľmi doničili kožu tak sme ju museli stiahnuť. Husokačka má diétne červené mäsko, takmer bez tuku, je podobné husaciemu, no jemnosťou pripomína kačacie. Tento receptík je doménou môjho manžela Stanka, lebo gulášiky sú podľa mňa chlapská záležitosť......

4 - 6
porcie
10 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
3 ks
podľa potreby
podľa chuti
0,5 l
podľa chuti
zopár guličiek
3 ks
trošku
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Očistenú husokačku - stiahnutú z kože, vykostíme a nakrájame na menšie kocky. Kožu nakrájame na kúsky a vytopíme ( ako bravčovú slaninu ). Do hrnca s vytopenou masťou z kože husokačky dáme nadrobno nakrájanú cibuľu a dusíme ju do mäkka, pridáme gulášové korenie a stíšime plameň. Podusíme približne 5 min., pridáme nasekané kosti z husokačky a zalejeme vodou trochu nad mäso. Hrniec priklopíme pokrievkou a dusíme približne 20 min.

  2. 2

    Pridáme nakrájané mäso, bobkový list, podrvené koreniny a nasekané bylinky okrem majoránu - ten príde až nakoniec. Približne po 30 min. dusenia pridáme červené víno. Keď nám mäsko začne mäknúť, vyberieme kosti, pooberáme mäso ktoré na nich zostalo a pridáme ho späť do hrnca. Keď je mäsko mäkké, guláš zahustíme postrúhaným suchým chlebom a pridáme majorán. Soľ pridávame opatrne, pretože víno a bylinky urobia dostatočnú chuť.

  3. 3

    Guláš podávame s bagetkou, žemlou alebo knedľou.....

Diskusia k receptu

cistinka
Páčia sa mi tie žltučké knedle Jani...to si sama robila???
janadelfi
@cokomilka - jedná sa o krížence vyšľachtené vo francúzsku z kačice pižmovej. Krížence vykazujú rýchle prírastky na váhe - tzv.. " za 3 mesiace na pekáči". Mäso nie je také mastné ako u klasickej brojlerovej kačice a chuťou sa približuje husaciemu mäsu. Kríženec nie je náročný na zoohygienické podmienky odchovu, je doslova "všežravec", je preto veľmi obľúbený u drobnochovateľov. Husokačka má diétne červené mäsko, takmer bez tuku, je podobné husaciemu, no jemnosťou pripomína kačacie. dá sa zohnať u chovateľov, my sme si vychovali od maličkých.....
janadelfi
Hej, knedle som robila sama hrnčekové - recept som si upravila..... sú jemné a krehké.... hodím potom recept....
bozulka
Jani ,krásné a určite výborné,že si sa nepochválila chovatelskými znalosťami.
bozulka
michsamant,prepáč mi ,ale musím reagovať ako si ma rozosmiala Tvojim obrázkom.Ja čoby "stará a skoro slepá" som prehliadla na husokachne krk a hlavu,ale videla som nejaký koláč s bielou ozdobou.Až keď som zbadala "nové okno" a otvorila....skoro som odpadla od smiechu.Ako sa človek dokáže pobaviť aj na vlastnej blbosti !!! Ďakujem.
brituska
Mnam janadelfi až sa mi slinky zbiehaju a tie knedlíky super.
babidka
@michsamant , gulasove korenie obsahuje sice vselico /zalezi od vyrobcu / ale vzdy obsahuje papriku , cierne korenie mlete ,rascu drvenu a majoran. Ked tam u vas nezozenies majoran , kludne tam daj oregano .
babidka
no to som nevedela , ze toto zviera volate husokacka !!!! ja som si myslela , ze to je nejaky druh cinskej kacice :-DDD
ale navnadila si ma , toho roku som planovala rozsirit svoj domaci chov o nejake kacice a husy a tak to by som mala 2 in 1 ...:-))))))
jody
Ja by som do gulášového korenia tipovala aj cibuľu a cesnak. A do divokého korenia napríklad tymián a borievku (jalovec).
tinca
Jani, máš bohovské vedomosti o husokačke, ja som vôbec nevedela čo to je za zázrak- díky. Výhoda, že nie je taká masná. Tie hrnčekové knedle sú výborné -robím ich.