Veľkonočná mäsová ruža fotorecept

sracz - fotkasracz, 6. apríla 2015
Veľkonočná mäsová ruža (fotorecept)
Foto: sracz

Napriek siedmemu „krížiku“ si nedokážem predstaviť sviatky Veľkej Noci bez „vihodňarskej mesovej hrudki“. Robím ju po svojom. Medvedí cesnak tejto jari do tunajších obchodov Zobraziť celý popisNapriek siedmemu „krížiku“ si nedokážem predstaviť sviatky Veľkej Noci bez „vihodňarskej mesovej hrudki“. Robím ju po svojom. Medvedí cesnak tejto jari do tunajších obchodov „nenašiel cestu“, pri sťahovaní som v krabici „netriedené zvyšky“ objavil dávno zabudnutú silikónovú formu na bábovku v tvare ruže a s doladením surovín (o cesnak a stonky zeleru), vznikol aj tento „čačaný“ rcp s úžasnou chuťou slovenského domova. Kto chce, nech vyskúša, myslím, ba dokonca som presvedčený, že nebude ľutovať!

8-10
porcií
25-30 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

1 PL
1 PL (kukuričný)
1 zväzok
300 - 350 g
300 - 350 g
300 - 350 g
300 - 350 g
6 - 7 ks
1 zväzok (Dandelion)
1 zväzok
2 ks
2 - 3 strúčiky
5 - 6 ks
100 ml
100 ml
2 ČL
2 ČL
1 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    bravčové údené kolienko (môžete ho nahradiť šunkou) som uvaril (vložené do microtenového vrecúška) ešte včera, som zbavil kože i kostí a pokrájal na väčšie kocky; pomleté bravčové pliecko som krátko (3÷5´) „zatiahol do biela“, na PL bravčovej masti a PL slnečnicového oleja orestovanej bielej časti zväzku mladej cibuľky (jej „pierka“ pokrájam do „zeleného“); okorenil som ho čerstvo MČK, mletou červenou sladkou paprikou a soľou; zamiešal, podusil asi 25´ a nechal vychladnúť

    Veľkonočná mäsová ruža (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    medzitým som pokrájal dvojdňovú francúzku bagetu asi na 10÷15 mm kocky, ktorou som nahradil rohlíky, lebo tunajšie sú „na dve veci“, vložil som ich do pracovnej misy, zalial po naberačke vývaru z údeného kolienka a mlieka a premiešal; pokrájal som veľký zväzok čerstvej petržlenovej vňate (aj s halúzkami), zväzok mladej púpavy, dva zelerové stonky (nimi som nahradil medvedí cesnak), pridal ich do misy s pokrájanou zelenou časťou („pierkami“) mladej cibuľky a pretlačil dva strúčiky cesnaku

    Veľkonočná mäsová ruža (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do pracovnej misy s namočenými (nepotreboval som ich zbaviť tekutiny) kockami bagety som pridal pokrájané kolienko, už chladné mleté pliecko, polkolieska domácej štípľavej klobásy i púchovskej čabajky, 3 celé vajíčka, 3 žĺtky, pokrájanú zelenú zložku, KL prdop_u a zmiešal

    Veľkonočná mäsová ruža (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    po ochutnaní, pridal som ešte KL soli, som opatrne vložil aj sneh z troch bielkov, nežne premiešal, vložil do vymastenej bábovkovej formy v tvare ruže a na 60´ s dôverou zveril elektrickej rúre vyhriatej na 180 °C (350 °F)

    Veľkonočná mäsová ruža (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    po upečení „mäsová hrudka“ vyzerala takto,

    Veľkonočná mäsová ruža (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zvyšok som upiekol v Tupperware pekáči (v ktorom pečiem aj chlebík a inšô)

    Veľkonočná mäsová ruža (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    po vychladnutí som „ružu“ preklopil na porcelánový tanier

    Veľkonočná mäsová ruža (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    nuž a na našom Veľkonočnom stole, servírovaná na obloženom tanieri, potom vyzerala takto:

    Veľkonočná mäsová ruža (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

dosa
..ruza je ozaj cacana, isto aj vynikajuca a dakujem za inspiraciu...5*****
manya
pekná ružička, samé fajné ingrediencie;
viera1
Pekné,pre mňa kompletný obed :) Máš mojich 5x* a kk (formu mám ☺)
jozka2
Ta plnka zaiste musela byt velmi chutna,skoda,ze nemozem dala by som si.*****
klukodvody
@Sracz přes to ,že hlásíš 7 křížků ,tak Ti nechybí humor a chuť něco pořádného dělat .Hezky jsi napekl a určitě sis pochutnal a máš i pěknou úpravu s kytičkou .Tak Ti jako vrstevník pošlu 5 hvězdiček a ať se Ti pořád daří .
motyka
Pozerám na obrázok, čo to môže byť za krásna dobrota. A to tvoja veľkonočná ruža. To všetko, čo si do nej dal, musí byť predobré. Na chlapa, keby som mohla dám najmenej desať, ale môžem len 5*****.
Ukladám do KK, ale upečien už až na budúci rok. Ďakujem za recept.
pusta1
Milý@sracz - ferikém drágám, nádherná práca, perfektná chuť a úžasné foto, výborný postup :-)
*****
frezia68
@sracz :pekný recept,zaujímavá forma...dal si do nej fajnotky a vidím,že sa tam púpava predáva vo zväzkoch a nemusíš trhať :-) určite ste si pochutnali.
martamm
sracz, parádna ruža sa Ti vydarila, páči sa mi nápad, upiecť veľkonočnú plnku v takejto forme :)
nonna
Prekrásna práca, excelentné dielko, dokumentuje šikovnosť. Plný počet hviezdičiek§
bembo
robím niečo podobné,ale v bábovkovej forme,alebo v srnčom chrbáte.chute porovnať nemôžem,najprv musím vyskúšať tvoj recept.jedno viem už porovnať teraz,a to je vnejší design.ten Tvoj je excelentný.už pri pohľade tvojho výtvoru musí človek ukladať recept do KK.verím,že aj chutiť bude výborne
tatranka
Veľmi dobrý nápad.Rada čítam tvoje komentáre k receptu,lebo z nich cítim lásku k tvojmu rodnému kraju k domovine.
Vidím,že sa rád vraciaš k receptom,ktoré ti evokujú vôňu domova.
Viem sa vžiť do tvojho krásneho cítenia,hoci miernou ironiou zakrývaš tieto nádherné spomienky.
Tvoja ruža je naozaj krásna a určite aj chutná.Ak ju hamkáš s takou láskou,akou myslievaš na svoj rodný kraj, a ako krásne nám to opisuješ,niet určite lahodnejšej chuti.
Preto ako ináč....5*
sracz
Milé priateľky, vážení priatelia! Veľmi pekne Vám všetkým ďakujem za záujem a ohlasy aj na tento môj rcp. Som potešený, prekvapený, no hlavne poctený, Vašimi reakciami a ubezpečujem Vás, že si ich hlboko vážim. Srdečne Vás pozdravujem a teším sa na ďalšie spoločné activity na našej Vareške!!! S úctou Váš Ferry, košický Šrác!
venusa
Tých surovín nie je príliš do tej formy ? Pokukávam po tomto rcp. no pre istotu by som dala vačšiu nádobu. Mňa ohurujú tie opečené pásiky okolo obvodu.
gasparka
milý Ferry, košický Šrác (:
veľmi podobné veľkonočné jedlo robievam aj ja...len volám ho "veľkonočná baba" a každoročne riešim veľkosť pekáča, lebo jej nie je nikdy dosť. No odteraz prejdem na tvoj omnoho vyšší level, len si musím zadovážiť formu - ružu. V tom spočíva pre mňa čaro tvojho receptu...ďakujem za inšpiráciu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia