Dusený maslový losos

dr - fotkadr, 29. marca 2015
Dusený maslový losos
Foto: dr
2
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
3 strúčiky
Príloha:




Postup

  1. 1

    Porcie lososa ochutíme citrónovou šťavou, soľou, bielym mletým korením, kmínom a necháme chvíľu uležať (15 minút).

  2. 2

    Do panvice dáme trocha vody (cca 0,5 dcl), vhodíme do nej 3 jemne roztlačené strúčiky cesnaku a necháme prevrieť, aby voda nasiakla cesnakovou chuťou. Potom vložíme porcie lososa, prikryjeme pokrievkou a necháme 5 minút dusiť. Po 5-tich minútach lososa obrátime, prikryjeme a 5 minút ešte dusíme z druhej strany. Voda sa po tomto čase vydusí. Odokryjeme, na lososa uložíme kúsky masla (podľa chuti), vypneme oheň, prikryjeme a necháme zhruba 10 minút "oddychovať", aby sa prepojili všetky chute.

  3. 3

    Ako príloha môžu byť varené zemiaky so soľou a kmínom. Po uvarení zemiaky scedíme, pridáme maslo (na dve porcie zemiakov som dala veľkú polievkovu lyžicu masla), maslo necháme v horúcich zemiakoch rozpustiť a premiešame. Hotové ochutíme ešte nasekanou pažítkou.

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@afataga , áno zo zdravotných dôvodov ho nepečiem na masle, maslo radšej pridám do hotového jedla a vážne je dobrý losos aj takto upravený, to maslo čo sa pridá na záver sa doňho dostatočne vpije a je v ňom to maslo cítiť :-).
radost
jednoducho..rýchlo..dietne..
losos je temer bezchybná surovina..tá jedna chyba:vyššia cena..:-)
1x dr
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@radost , máš pravdu, ale občas si ju aj tak doprajeme :-)
manek380
Jednoduchá a chutná úprava, super! Škoda jenom je, že ryby vařené nebo vařené v páře málo kdo vyzkouší, protože se to zdá každému "nic moc"...
2x dr a gabusa
afataga
no fajn si vies poradit, clovek si zvykne na vselico, v takejto uprave som este nejedla, ale verim, ze je to dobre
1x dr
bacon
Losos je dosť mastný aj bez masla ,nekombinoval by som maslo s prirodzeným tukom lososa , robievam ho tiež na vode ale položený na krúžkoch cibule , teda vlastne na pare.
tassiedevil
@radost , o tej bezchybnej surovine by som si nebol taký istý ako hovoríš....divý, ulovený z mora, áno, ale nie farmovaný, umelo chovaný.....tu na TAS ich chovajú vo veľkom, trvá dva roky kým narastie....ale čím ich chovajú, to nevieš....potrava pre lososy obsahuje vysoké množstvo chemikálií, postrekov, antibiotiká, dokonca chemikálie, ktoré zintenzívňujú ružovú farbu mäsa...tak ak si myslíte, že zdravo jete, tak ste na veľkom omyle,...práve teraz som o tom čítal, že umelo chovaný losos, patrí medzi prvých 10 potravín, podporujúcich rakovinu....pokiaľ my neveríte, tak si to overte....pokiaľ nie je losos ulovený z mora, tak na to zabudnite...čím skorej tým lepšie....
slavkabis
a človek kupuje ryby s pocitom že niečo dobré a zdravé dáva telu. čo teda jesť???? všade je niečo.... :(
methi
@tassieddevil u vas to nie je zakazane? Nechodia namatkove kontroly na farmy? Teda neviem ako lososy. Moj muz rozmnozuje a chova krevety a u nas je to zakazane. Ani antibiotika sa nesmu pouzivat a chodievaju kontroly a ak nieco najdu, okamzite sa liahen, ci farma musi zavriet plus dostanu pokutu.
1x radost
radost
chlapče..ci pána..a hneď zrána..taká rana..!!našťastie-kvôli cene kupujeme sviatočne..viem-že ma čosi raz zabije..zatiaľ neviem čo..no radosť mi berie tento nenažratý človek dneška..čo všetko dokáže..len aby mal on viac..
a ešte mi berie radosť-že má celý týždeň pršať..a my nemáme záhradku v poriadku..
čert to ber..
:-)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@methi , je to možné čo píše @tassiedevil , neviem odkiaľ ten losos, ktorého som kúpila pochádzal, ale ja si myslím, že more je celkovo tak "zaprasené" rôznymi odpadmi a aj chemikáliami, že žiadna ryba nie je zdrava, ani tá morská. Lenže čo je dnes zdravé, aj zeleninu čo si ľudia vypestujú doma a nepoužívajú chémiu na hnojenie, zaprší dážď, ktorý už dnes tiež nie je to čo kedysi. Ale ten losos nám chutil :-). A ďakujem Vám všetkým, že ste sa pri mojom recepte zastavili :-).
tassiedevil
@methi , vie sa o tom, ale nikto nerobí proti tomu žiadne opatrenia....je obrovský business , len tu na Tas. okolo 500 milionov ročne..., a ako vieš dnes peniaze sú viac dôležité ako ľudské životy....a tak isto aj geneticky modifikované potraviny, patria do tejto kategorie...to len okrajom....už nás je veľa na tejto planéte, iné možnosti zatiaľ nemáme.....:)
methi
Chapem co myslis... nie je farmar ako farmar. @dr aj ty mas pravdu.
jamarlen
robievame na pare, no vyskúšame aj podľa teba, veľmi dobrý nápad s tým cesnakom, i keď ja by som spravil cesnakový náter až na záver.
pri stole rečičky "o pôvode druhov" neznášam, no vy ste mali, dúfam, už dojedené a nikto vám chuť nepokazil:)
motyka
pre mňa výborný recept. Neter má zdravotné problémy, tak toto bude super. A podľa toho sa dá aj iná rybka, či diétne mäso. Ďakujem za inšpiráciu. KK.5*.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@jamarlen , nikto nám chuť nepokazil, losos bol dobrý, raz za mesiac si týmto jedlom spestrujeme jedálniček, a chutí nám :-)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ešte raz Vám všetkým ďakujem a nech Vám to dobre varí :-).
radox1
odporucam nikdy dopredu rybu ochucovat citronom alebo inou kyslou surovinou,nakolko ta stava rybu "uvari" .totiz ta kyselina z citrusu zmeni strukturu bielkovin a mäso tuhne ,meni farbu a vysycha.
1x radox1




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia