Spaghetti Napolitan

sandriw - fotkasandriw, 22. marca 2015
Spaghetti Napolitan
Foto: sandriw

V chladničke som mala nejaké zvyšné vega párky, prerastenú slaninku a červenú papriku, tak som uvažovala, čo s tým. Potom som si spomenula, ako Zobraziť celý popisV chladničke som mala nejaké zvyšné vega párky, prerastenú slaninku a červenú papriku, tak som uvažovala, čo s tým. Potom som si spomenula, ako som v The Japan Times čítala na nete, o tom, ako vznikol recept na Spaghetti Napolitan. Vznikol vraj krátko po 2. svetovej vojne v New Grand Hotel v Yokohame, kde sa šéfkuchár nechal inšpirovať americkými vojakmi konzumujúcimi špagety s kečupom. Na konci článku bol aj recept, tak som ho s menšími obmenami vyskúšala. Viac na: www.facebook.com/whiskitmixit

4
porcie

Suroviny

400 g
1 ks
1 strúčik
1 ks
100 g
200 g
150 g
2 PL
100 ml
2 PL
na posypanie




Postup

  1. 1

    Vo veľkom hrnci privedieme do varu vodu, osolíme a uvaríme špagety. Medzi tým si na tenké pásiky nakrájame cibuľu a papriku. Cesnak si na drobno nasekáme. Slaninku a hríby (ja som použila hlivu, ale rovnako dobré sú aj akékoľvek iné, dokonca v pôvodnom recepte použili konzervované) nakrájame na tenké pásiky. Párky (použiť možno akékoľvek, aj klobásku) nakrájame diagonálne.

  2. 2

    Vo veľkej panvici si na strednom plameni rozpálime olivový olej a pridáme cibuľu. Restujeme, kým nezmäkne a potom pridáme cesnak a papriku (pre farbu môžeme dať zelenú, no ja som mala len červenú). Restujeme 2 – 3 minúty, kým nám to začne pekne voňať, potom osolíme a okoreníme. So soľou opatrne, lebo tam pôjde ešte slanina. Premiešame a preložíme na tanier. Teraz si na panvicu dáme slaninu a pečieme 2 – 3 minúty. Potom pridáme párky s hríby. Opekáme kým kraje párkov nezhnednú, resp. kým hríby nezmäknú. Pridáme opečenú zeleninu, paradajkový pretlak (ja som použila z konzervy a rozriedila ho vodou) a kečup. Poriadne premiešame a ak je treba tak dochutíme soľou a korením.

  3. 3

    Uvarené špagety precedíme a presypeme rovno do panvice. Všetko premiešame a podávame posypané syrom. A kto to má rád, aj nadrobno nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou (ja osobne neznesiem nič, čo má spoločné s petržlenom, takže ja som ho vynechala).

  4. 4

    Ešte jedna poznámka, prosím nemýľte si tento recept so spaghetti napolitana, či omáčkou Neapolitan, s tými má spoločné akurát tak tie špagety a podobný názov :D

Diskusia k receptu

2010
Nedavno som pozeral program kde sa jeden japonsky sefkuchar stazoval ako po vojne ich rodicia nutili jest zapadnu stravu po prehratej vojne - lebo budu taky velky silny ako americania. Japonci maju viacej takychto tzv. zapadnych receptov. Ja mam najradsej ich bravcovy rezen s kari omackou.



sandriw
@2010 : No chudák japonské deti :D Ale máš pravdu, takzvaných "youshoku" (západná kuchyňa na japonský spôsob) jedál majú strašne veľa a niektoré sú tak prispôsobené, že by v tom človek len ťažko hľadal niečo západné :D Ale myslím si, že je to v poriadku, veď aj mnoho ingrediencií, ktoré používajú rôzne európske kuchyne a varia z toho tradičné jedlá pochádzajú napríklad z Nového sveta :D
Och a Japanese Cooking 101 samozrejme poznám. Je to jedna z mojich obľúbených stránok, kam chodím po inšpiráciu, čo nového vyskúšať ;)