Bratislavský tokáň v zemiakovej placke fotorecept

tassiedevil - fotkatassiedevil, 25. februára 2015

U nás obľúbené jedlo...Bratislavský tokáň sa tradične pripravuje z dvoch, ba dokonca i z troch druhov mäsa. Ja som tentokrát zvolil jednoduchú variáciu z Zobraziť celý popisU nás obľúbené jedlo...Bratislavský tokáň sa tradične pripravuje z dvoch, ba dokonca i z troch druhov mäsa. Ja som tentokrát zvolil jednoduchú variáciu z jedného druhu.

Suroviny

600 g
4 lyžice (alebo masť)
2 ks
150 g
1 lyžička
2 lyžice
100 g
0,2 l
podľa chuti
podľa chuti
Placka zemiaková:
800 g
1 ks
4 - 5 lyžíc
1 ks
5 strúčikov
1/2 lyžičky
podľa chuti
podľa chuti
 na vyprážanie




Postup

  1. 1

    bravčové mäso pokrájame na rezance a za stáleho miešania opražíme na rozohriatej masti. Vyberieme z hrnca odložíme bokom. Vložíme nadrobno pokrájanú cibuľu podlejeme trochou vody a podusíme. Ked sa nám voda odparí znovu podlejeme a celý proces zopakujeme 3 krát. Potom hrniec stiahneme z ohňa, pridáme dve lyžice studenej vody a pridáme mletú červenú papriku, vrátime na oheň a trochu znovu ohrejeme,/ nie dlho aby sme papriku nespálili, zostane horká/, pridáme opražené mäso, soľ, mleté čierne korenie, huby, podlejeme vodou alebo vývarom a na miernom ohni udusíme do polomäkka. Potom zamiešame hrášok a dalej dusíme do mäkka a pri konci pridáme rajčiakový pretlak. Hotové zjemníme smotanou.

    Bratislavský tokáň v zemiakovej placke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiakové placky. Očistené zemiaky postrúhame na rajbadle na zemiaky. Ja som si prácu zľahčil a som ich postrúhal za pomoci mojej novej "Hračky"...Mnohí z vás ktorí robievate halušky alebo zemiakové placky, určite viete aká je to lopota nastrúhať zemiaky...niektorí ich jednoducho rozmixujú v mixéri, ale to je len akási kaša do ktorej sa musí pridať veľa múky a halušky sú veľmi tvrdé a múčnaté a to isté sa vzťahuje na zemiakové placky. Správna konzistencia zemiakov je veľmi dôležitá pri varení placiek alebo halušiek, ktorú je veľmi ťažké dosiahnuť mechanicky. Ja som už dlhšiu dobu hľadal nejakú mašinku ale bez úspechu, tak som sa rozhodol, že si ju zhotovím sám. Ako hlavný pohon som použil môj KitchenAid, ktorý tento úkol zvládne bez problému.

    Bratislavský tokáň v zemiakovej placke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    nastrúhané zemiaky..

    Bratislavský tokáň v zemiakovej placke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    správna konzistencia

    Bratislavský tokáň v zemiakovej placke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    toto množstvo trvá asi 2 minúty...

    Bratislavský tokáň v zemiakovej placke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do nastrúhaných zemiakov pridáme ostatné suroviny a cibuľu, ktorú sme vopred trochu podusili na minimálnom množstve oleje alebo masti, dobre zamiešame a placky vyprážame na masti alebo oleji.

    Bratislavský tokáň v zemiakovej placke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    placky naplníme tokáňom, prehneme na polovicu a servujeme. Najlepšie sa k tomu hodí niečo kyslé. uhorky, čalamáda atd. Dobrú chuť.

    Bratislavský tokáň v zemiakovej placke (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Tento recept sa mi páči :-). A páči sa mi aj ten strojček na strúhanie zemiakov, pretože to strúhanie ručné nemám rada, a preto placky nerada aj robím. A pekne naaranžované jedlo :-)
kukulienka71
Mňam! toto sú najlepšie jedlá. Mašinka ušetrí kopu času a čiary života máš tiež zaujímavé;-)
alena45
aj ja mám toto jedlo veľmi rada, keď som ho raz urobila Írovi, tak bol hotový z tej dobroty. Samej sa mi to robiť nechce, občas by som si ho dala aj v reštaurácii, ale všade to robia z kuracích pŕs a to ma vždy strasie.
frezia68
Recept výborný,lebo to mám rada :-) a dobre si navaril.Aj tanier zaujímavý,je to keramika? Ale ak som veľmi zvedavá,tak prepáč :-)
jozka2
Ako pise sovka,tanier je krasny,ale jedlo musi byt chutne.mam rada plnene placky.Je to syta vecera,ci obed.Ja k tomu zase davam kopec salatu a som v siedmom nebi.Do placiek nedavam Tolko muky aj tak su vynikajuce.5
havino
ja poviem pravdu, už sme asi rozpišťaní, ale placky už samotné ani nejeme, len takto plnené, aj šalát k tomu, alebo kyslú kapustu, samozrejme podľa toho aj náplň mením. Zaujímavá mašinka, šikovný za jej zostrojenie, u nás sa na kitchenaid iné predávajú, mesiac ich mám doma a spokojnosť nad mierou tiež.
katka78
Krásny tanier, pridávam sa k fanynkám :-) Placka nemá chybu!
safran
hrávaš volejbal? zaservoval si svoju mašinku na varechu veľmi úspešne :-)
tassiedevil
dakujem Vám za komentáriky a hviezdičky.)@alena45 , vôbec sa nečudujem, že Ir bol z toho hotový, tu ľudia doslovne plačú:))
@safran , hrával som....čo teraz, ruky slabie, preto som spravil mašinku.:) páči sa TI?
@kukulienka , prezrad, /odpusť,nemám mäkčeň na "d"na klávesnici/čo si vyčítala z tých mojich čiar?:))
@frezia68 , áno je to nejaká ručne maľovaná hlinená keramika, ja ich mám rád, lebo dobre držia teplo, ked sa predhrejú..
salinka
Placku plním všetkým možným, ale tvoj recept priniesol zase niečo nové, vďaka:-)
babkamt
vďaka za inšpiráciu. Urobím cez víkend. Naši majú toto jedlo radi.
ferno
vyborna vecicka.
podobnu plnku do zemiakovej placky davam aj ja.tu istu davam aj do zapekanej cukety....vid recept
jarunka
Velke pokusenie urobit to hned zajtra :-) ale nemam doma zemiaky, tak musim pockat 2-3 dni :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia