Marinované zelí na všechno

klukodvody - fotkaklukodvody, 21. februára 2015

Tento recept jsem dostal od sousedky i se vzorkem a získal jsem na něm závislost.Je vynikající jen tak jako salát nebo k jitrničce ale Zobraziť celý popisTento recept jsem dostal od sousedky i se vzorkem a získal jsem na něm závislost.Je vynikající jen tak jako salát nebo k jitrničce ale aj ke kachničce.

26 pohárov
porcií
2h+2dny minút
príprava

Suroviny

12 ks
12 ks
1 balíček
30 dkg
3 a 1/2 l
1 a 1/2 l
60 tablet
2 balíčky
1 ČL (kúpime v drogérii)




Postup

  1. 1

    Zelí nakrájíme nebo nakrouháme na jemno. Stejně tak zpracujeme cibuli. Deko svaříme, přidáme sacharin a ocedíme. Přilijeme ocet a promícháme. Zelí smícháme s cibulí, solí, kmínem a pyrosulfitem, přilijeme nálev a důkladně promícháme. Pyrisičitan je asi to samé co pyrosulfit.U nás na Moravě se dává do vína.

    Marinované zelí na všechno - obrázok 1
  2. 2

    Necháme v chladu stát do druhého dne a opět pěkně promícháme, opět necháme stát do dalšího dne. Celkem by to takto mělo být 48 hod. Zelí dobře napěchujeme do sklenic a zavíčkujeme a je hotovo.

  3. 3

    Pyrosulfit je vinařský omezovač kvašení. Je nutné dodržet tu jednu ne příliš vrchovatou lžičku, ne že by natropil nějaké zlo, ale byl by cítit na chuti. Takto upravené zelí lze používat jako vynikající zelný salát nebo použít na přípravu zelí jako sterilák. Říkají, že vydrží rok, ale tomu nevěřte,za týden jsme snědli už tři sklenice. Nevím, jestli ten recept znáte, pokud ano a někoho naštve, tak ho klidně smažte. Jinak dobrou chuť.

Diskusia k receptu

tatranocka
Má to chuť ako sterilizovaná sladko-kyslá kapusta? Bez nej si neviem predstaviť zamiakové placky,važeckú pochúťku,chlpaté knedle s údeným kuraťom atď.Musím vyskúšať,ale prepočítam na menšie množstvo - na skúšku.Vďaka :)
hubata
Kapustička vyzerá ohromne, si šikuľka že si sa s nami podelil o pekný recept. Už sa mi zbiehajú slinky. Ukladám do KK a dostávaš päť hviezdičiek. Vďaka za recept @Klukodvody.
klukodvody
Chutná jako kysané,jde připravit klasicky jako sterilované a na syrovo vynikající,přesto že jsme od Znojma kde jsou vyhlášené okurky máme to zelí raději,a děkuji za hodnocení.
pusta1
pekný recept, už je uložený v kk.
*****
denyany
Môže byť. Poprosím ale upresniť: množstvo kapusty je 12 ks, koľko je to asi kíl? Ďakujem.
sashan
Musí to byť Sacharin? Nemôže byť cukor?
motyka
Jedna moja kamarátka mi dala ochutnať čalamádu s pyrisičitanom. A bola vynikajúca. Táto kapusta bude určite tiež vynikajúca. V menšom taktiež vyskúšam. Ktoré máte podmienky na väčšie množstvo urobte, je fantastická a použiteľná na všetko. Tak ako píše Klukodvody.
pusta1
chcem sa spýtať, kde môžem kúpiť pyrosíričitan?
dakujem za odpooved
klukodvody
Tak postupně 12 ks je asi 30 kg hlávky vybírám tak 2 až 3 kg pěkně tvrdé(výhoda je že si chodím k farmáři)Na menší množství si vezmete tak,že si suroviny veškeré rozdělíte ideálně na čtvrtiny,co se týká sacharinu asi by to šlo zaměnit za cukr,ale tam jednak nevím sladivost cukru proti sacharinu tak nevím určit množství a za druhé nevím,jestli to vyjde nezkoušel jsem to.Pyrosiřičitan můžeš koupit v drogerii a nebo jestli máte nablízku prodejnu pro zahradkáře a vinaře tak tam.U nás na Moravě se přidává hlavně do vína.Tak jsem snad odpověděl jinak jsem rád že se líbí a klidně se ptejte.
1x vika2
boxik
Pyrosíričitan draselný
Disíričitan draselný pre potraviny - konzervant E 224
- k síreniu vína, desinfekcii sudov a fliaš, konzervácia potravín
Špecifická rizikovosť: Dráždí dýchacie orgány. Nebezpečie vážného poškozenia očí. Uvolňuje toxické plyny pri styku s kyselinami.
V tom víne je to tá látka od ktorej nás v prípade vypitia väčšieho množstva bolí hlava, takže prečo by by ho mal človek používať pri kapuste , keď klasické mliečne kvasenie je zdravšie a dnes vďaka tomu , že kapustu možno dostať celý rok a neveríme tej kúpenej môžeme si ji bez problémov pripraviť kedy sa nám zapáči.
Specifická rizikovost: Dráždí dýchací orgány. Nebezpečí vážného poškození očí. Uvolňuje toxické plyny při styku s kyselinami.
Takže neprosím si a divím sa že tu na tomto fóre kde sa polemizuje či morskú či klasickú soľ, či vegetu alebo nie niekto propaguje vo väčšom množstve zdraviu škodlivú chemikáliu.
klukodvody
No ano je to chemie ale nemyslím,že čajová lžička v množství 32 g a dalších přísad by nás mohla udusit zatím dýchám.Jinak je tam na konci napsáno,že pokud to někoho naštve tak ať to klidně nechá smazat.Myslím,že tyto stránky jsou o tom podělit se o recept který tomu kdo ho dal chutná a nebo si myslí že by mohl být užitečný.Také nevím co jíte ale E jsou praakticky ve všem a na bio nějak finančně nedosáhnu.Prakticky v každé zelenině kterou koupíte v obchodě jsou dusičnany.Jen na vysvětlenou na svůj názor máte právo a určitě Vás nenutím aby jste to dělal.Ale na vysvětlenou marinované není to samé co kysané.Přeji hezký den a určitě nechci vyvolat diskuzi na toto téma.Toto je moje první a poslední reakce na Váš komentář.
1x ubka
boxik
@klukovody Tieto stránky sú aj o tom, aby sme si povedali že niečo čo je nezdravé a dá sa jednoducho nahradiť kvaliným a zdravým jedlom , v tomto prípade dokonca tradičným. Takže ak ti to chutí nič proti tebe , ale aj tak je kvasená kapusta lepší variant a prístupný v každej ročnej dobe. Éčiek ktorým sa nevieme vyhnúť dostávame do tela aj tak dosť , tak prečo si ich dobrovoľne dávať na tanier keď to nie je nutné.Ten pyrosiričitan totiž okrem toho že je konzervant nemá žiadny iný význam , rozhodne nie je o chuťových vlastnostiach.
motyka
@boxik Máš pravdu. Ale tiež si myslím, že to malé množstvo až tak veľa nezaváži pritom, čo všetko konzumujeme a ani o tom nevieme. Tá čalamáda, / v nej aj kapusta / ktorú som chutnala, mala však oveľa lepšiu chuť, ako keď sme robili s nálevom. A mala aj inú chuť, ako kvasená. Tak neviem čim to bolo. No veď kto chce nech urobí, kto nie tak nie. Pozdravujem.
evanaaa
Je pravda, že kvasená kapusta je skôr polotovar na varenie ( kyslá dusená kapusta), kým takáto marinovaná je skôr šalát - ako čalamáda, na priame jedenie ako príloha k jedlám. Takže v tom je ten rozdiel. Čo sa týka É-čiek, tie nechtiac užijeme, nevyhneme sa im, takže malé množstvo asi veľa šarapaty nenarobí.
boxik
Aj s kvasenej kapusty sa dá pripraviť kvalitný a hlavne zdravý šalát napr. tento a je bez éčiek
300-400 g kapusta kvasená
1 ks cibuľa
1 ks mrkva
soľ
cukor
trochu oleja
kimlo
Ten pyrosíričitam tam má okrem konzervačných vlastností ešte ja tú, že kapusta zostane po celú dobu krásne biela a nestmavne. Robievam podobný šalát.
aandulka
ten pyrosyričitan nie je náhodou Borkén, čo dostať aj v drogérii ?
ubka
@andulka áno je to to isté ako Borken.
@klukovody pekné popísaný postup,robim rovnako,dávam cukor a tak ako píše@kimlo ,kapusta zostane pekná biela a tvrdá.
monty469
Tento recept si ukladám, ale miesto sacharínu, koľko cukru treba dať ?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia