Škoricové pečivo Franzbrötchen fotorecept

elixir - fotkaelixir, 15. marca 2015
Škoricové pečivo Franzbrötchen (fotorecept)
Foto: elixir

Keď som v predajni pekárne, vždy sa pozerám po tomto sladkom pečive, trošku mi pripomína škoricové osie hniezdo... mám škoricu veľmi rada. Dnes som Zobraziť celý popisKeď som v predajni pekárne, vždy sa pozerám po tomto sladkom pečive, trošku mi pripomína škoricové osie hniezdo... mám škoricu veľmi rada. Dnes som ho skúsila upiecť doma a myslím, že odteraz už budeme mávať len domáce. Recept som našla na stránkach Dr. Oetker.

14
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 ml
70 g
500 g
1 bal.
70 g muscovado kryštálový
2 ČL
1 ks
štipka
Plnka:
100 g
100 g muscovado kryštálový
3 ČL mletá
Na potretie:
2 PL




Postup

  1. 1

    Do malého hrnca dáme maslo, mlieko, cukor a vanilkový cukor a ohrievame, kým sa maslo nerozpustí. Necháme ho vychladnúť do vlažna.

    Škoricové pečivo Franzbrötchen (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky nachystáme múku, droždie a vajce.

    Škoricové pečivo Franzbrötchen (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Primiešame mliečnu zmes, vypracujeme cesto. Použijeme napr. mixér s hnetacími hákmi, začneme najnižšou rýchlosťou a keď je cesto celistvé, rýchlosť zvýšime na najvyššiu a hnetieme cca 5 minút. Potom necháme cesto vykysnúť.

    Škoricové pečivo Franzbrötchen (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokračujeme náplňou - do zmäkknutého masla pridáme cukor a škoricu a vymiešame. Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho (podsypeme troškou múky, ak sa lepí) približne do obdĺžnika a potrieme náplňou.

    Škoricové pečivo Franzbrötchen (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zrolujeme ho a vykrajujeme z neho kúsky v tvare trojuholníkov (rovnoramenných). Okraje cesta, ktoré po vykrajovaní zostanú, môžeme spojiť tak, že ich k sebe pritlačíme dlhšími stranami.

    Škoricové pečivo Franzbrötchen (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vykrojené trojuholníky položíme na preponu a na stred zatlačíme rukoväť varešky. Takto pripravené cesto ukladáme na papierom vystlaný plech a necháme ešte pár minút nakysnúť. Na záver cesto potrieme mliekom a dáme piecť na 20 minút pri 180°C.

    Škoricové pečivo Franzbrötchen (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečivo som pripravila z polovičnej dávky, vyšlo mi 7 ks (do toho rátam i ten z okrajov).

    Škoricové pečivo Franzbrötchen (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

marika21
Pekné, chutné pečivo. Zo škoricou mi chutí koláčik. Veľmi pekne nafotené.KK5*
1x elixir
paploska
waw, máš ich krásne. my túto zimu fičíme na škoricových koláčikoch :-)
1x elixir
radost
@elixir
zaujal ma technologický postup vareškový..dal pečivu tvar neokukaný..nový..
stále sa vylepšuješ v kuchyni..
kiež by takéto raňajky boli aj mojimi..
:-)
afataga
paradne kolaciky, ja len pre istotu: tie trojuholniky rovnoramenne ci rovnostranne? ze ci si mam nychystaj uj uhlomer a kruzidlo :-)
1x elixir
motyka
Vyzerajú fajnovo i krásne. Netradičné. V minulosti som škoricu akosi nemusela. Teraz jej čím ďalej tým viac prichádzam na chuť. Určite to vyskúšame. Díky. Ale tiež by som potrebovala tú múku. Díky.
1x elixir
kecemis
Pekne. Mam rad vonu cerstvych kolacikov so skoricou. A tato vona ma pri otvoreni tvojich kolacikov az ovalila priamo s pocitaca.
1x elixir
elixir
Ďakujem vám za pekné komentáre, teším sa, že vás pečivko zaujalo. :)
Múku som použila polohrubú - to bolo moje rozhodnutie, lebo v pôvodnom recepte tiež nebola špecifikovaná. Aj hladká by hádam šla. :)
havino
chutné a voňavé a Tvoje majú krásny tvar, uložím kvôli tvarovaniu nech nezabudnem
1x elixir
porzellanka
No a Hamburgcania tvrdia, ze Franzbrötchen su ich vymysel a inde sa nepecu... ale videla som ich uz aj u nas v Koline, len neboli take pekne (a asi ani chutne) ako tvoje.
lucek82
su vynikajuce len sa mi celkom vylialo to skoricove maslo musim skusit asi ine:)
1x elixir
elixir
Vďaka, teším sa, že sa vám koláče páčia. :)
@lucek82 mrzí ma, z mojich sa tiež čosi vylialo, ale málo. Neviem povedať, či to súvisí s typom masla, možno niekto, kto pekáva viac, bude vedieť poradiť. Ja som použila čisté maslo, je dostať aj také tie s prímesou jogurtov či rastlinného oleja, ale také si asi nepoužila, však?
elixir
Napadlo ma, že to môže súvisieť i s tým, do akej plochy je vyvaľkané cesto- od toho potom závisí vrstva, v akej je to škoricové maslo natreté... V hrubšej vrstve by bola väčšia šanca, že vytečie... Aspoň si to myslím.
tiginko
výborne si napiekla @elixir , vyzerá to veľmi lákavo. Škoda, že už veľmi nepečiem z bežnej múky, ale pre istotu odkladám. Takéto peknoty treba, čo keď náhodou...
1x elixir
paploska
pokojne ich pečte zo špaldy :-) ja iné ani nepečiem, ale pozor hladká múka biela
1x elixir
elixir
@paploska sranda, že píšeš zrovna dnes, bo akurát dnes som niesla tieto koláče k nám do práce, ale piekla som ich v menšej verzii z celej dávky, vyšlo ich 40. Myslíš, že hladká by bola lepšia? Ja mám zatiaľ máličko odpečené. :) Včera som dala znovu polohrubú, bo sa mi to z nej naposledy tak fajn podarilo a aj tentoraz to klaplo moc fajn. :)
kukulienka71
@elixir , plnka mi tiež ušla, dala som aj trocha slivkovej nutelly, asi aj preto. Z celej dávky vyšlo 10 veľkých koláčov, inokedy cesto rozdelím a tak zrolujem aby boli menšie, veľmi narástli. Cesto úplne fantastické, mäkké, nadýchané ako páperie. Či je to pomerom surovín alebo tým, že som použila sušené droždie z Francúzska, sa dozviem, ak ich upečiem nabudúce s našim sušeným droždím. Malá mi povedala, že pečiem najlepšie koláče na svete:-) Vďaka!


1x elixir
elixir
@kuku Máš ich krásne, som veľmi rada, že vám chutili, ach jaj, takto k večeru si pripomínať... :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia