Obáraný paprikový bravčový bôčik fotorecept

pusta - fotkapusta, 4. februára 2015
Obáraný paprikový bravčový bôčik (fotorecept)
Foto: pusta

Tento bôčik patrí medzi zabíjačkové špeciality, vkladá sa do studenej vody s rôznymi koreninami, cibuľou cesnakom, obára sa čiže varí sa niekoľko hodín vo Zobraziť celý popisTento bôčik patrí medzi zabíjačkové špeciality, vkladá sa do studenej vody s rôznymi koreninami, cibuľou cesnakom, obára sa čiže varí sa niekoľko hodín vo vode teplej 80 stupňov C až je mäkkučký ako masielko, uvarený ešte za tepla sa potrie cesnakom so soľou a výdatne opaprikuje, podáva sa dobre vychladený najčastejšie s dobrým domácim chlebom, so sezonnou zeleninou, tiež za tepla so zemiakmi v rôznej úprave.

6 osôb
porcií
10 minút
príprava
180 minút
na 80 °C

Suroviny

600 g
1/2 hlavičky
1 PL
2 ČL
1 ks
podľa potreby
Na potretie:
1/2 PL
2 ČL
5 - 6 strúčikov
Na posypanie:
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Do veľkého hrnca som dala soľ, celé nové korenie, ktoré som trocha rozdrvila čepeľou noža, pridala som cesnak a cibuľu.

    Obáraný paprikový bravčový bôčik (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bravčový bôčik som umyla, vložila do hrnca, zaliala dostatočným množstvom studenej vody priviedla pomaly do varu,...

    Obáraný paprikový bravčový bôčik (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...zatiaľ som dala do hrnčeka olej, soľ, prelisovaný cesnak, dobre premiešala a zmes na potieranie hotového bôčika bola pripravená.

    Obáraný paprikový bravčový bôčik (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hrniec so sandwichovým dnom som dala ešte na liatinovú platňu, znížila som plameň na minimum, bôčik som varila prikrytý pokrievkou veľmi pomalým varom pri teplote asi 80 stupňov C - čiže som ho obárala, kým nebol mäkkučký ako masielko, čo trvalo cca niečo viac ako 3 hodiny, bôčik sa nesmie prevariť a rozpadať, musí zostať vcelku, o čom je najlepšie sa presvedčiť počas varenia vpichom dlhej mäsiarskej vidličky do bôčika, ak vbehne vidlička ľahko, je hotovo, bôčik počas varenia vypláva na povrch. Uvarený obáraný bôčik som vybrala na tanier a ešte horúci som na plocho zhora mierne stlačila, aby vytiekla prebytočná tekutina.

    Obáraný paprikový bravčový bôčik (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ešte horúci bôčik som výdatne potrela pripravenou cesnakovou kašičkou so soľou z každej strany a hojne posypala oboma červenými mletými červenými paprikami, ked bôčik úplne vychladol, odložila som ho stuhnúť a vychladiť do chladničky na noc.

    Obáraný paprikový bravčový bôčik (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávala som ho dobre vychladený s čerstvým domácim chlebom.

    Obáraný paprikový bravčový bôčik (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pohľad zblízka: Obáraný paprikový bôčik je zabíjačkovou špecialitou, ktorý sa pripravuje takmer od domu k domu a od rodiny k rodine trošku s iným korenením, podstatou obáraného bôčika je vloženie surového bôčika do studenej osolenej vody a jeho následné obáranie pri nízkej teplote asi 80 stupňov C, ktoré trvá niekoľko hodín, podobne sa obára slanina, môže sa takto pripraviť aj svieže koleno, podbradok, pliecko a iné mäsko, výsledkom je veľmi chutný produkt výraznej slanej cesnakovo - paprikovej chuti, mäkkučký ako masielko, výdatne natretý cesnakovo slanou zmesou a hojne posypaný mletou červenou paprikou, ostrou alebo sladkou, či kombinovanou paprikovou zmesou. Podáva sa obyčajne dobre vychladený s dobrým čerstvým domácim chlebom, cibuľou, rôznou sezonnou zeleninou, kyslými uhorkami, chrenom, ale môže sa podávať aj za tepla s rôzne upravenými zemiakmi, skrátka je to veľká pochúťka.

    Obáraný paprikový bravčový bôčik (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

marcel83
Nieje obáranie náhodou to, že sa hydina obára vodou 62°C a potom sa vloží do studenej vody, aby šlo perie ľahko dole? Toto mi príde ako varený paprikový bôčik/lalok, ktorý mimochodom milujem.

Cesnakový paprikový lalok
Suroviny: bravčový lalok s kožou ● 3 strúčiky cesnaku ● 5 zrniek čierneho korenia ● mletá štipľavá paprika

Recept: Bravčový lalok s kožou (podbradok), operieme a asi 60 minút varíme v osolenej vode so strúčikmi cesnaku a zrnkami korenia. Uvarený lalok necháme odkvapkať, vychladnúť a potom ho potrieme cesnakovou pastou a obalíme v štipľavej paprike. Môžeme ich ho obaliť aj v zmesi sladkej a štipľavej papriky v pomere 1:1. Podávame studený s chlebom.
svedka
@MARCEL asi mal byt ovarany :))) ovarovy, neviem aky...ale ja sa takymto mastnym snazim vyhybat a odporucam vsetkym s nadvahou a zlym zdravim :) inak velmi chutne
pusta1
tu sa nejedná o obarenie hydiny horúcou vodou v tom zmysle, ako píšete vy, to je čosi úplne iné.
áno, ide o varený paprikový bôčik, avšak obáraním. tak sa obyčajne obára aj slanina a iné bravčové mäso.
našla som pre slovo "abálni" z madarčiny len jeden zodpovedajúci preklad , a síce "obáranie, kde sa dáva mäso, slanina bôčik....iné, zásadne do studenej vody, ktorá sa privedie do varu a varí sa v tomto prípade bôčik pri teplote asi 80 stupňov C až niekoľko hodín.

 slovnik.azet.sk/preklad/madarsko-slovensky/?q=uriz%C3%A...


podobne varí vo svojom recepte obáraním sviežekoleno aj @mesiar50

 varecha.pravda.sk/recepty/varene-paprikove-kolienko-fotor...


ako som písala už vo svojom recepte, zabíjačkové špeciality sa varia takpovediac od domu k domu a od rodiny k rodine s iným korenením, každý tak, ako má rád.
váš recept je tiež veľká pochúťka, vidím, že milujete dobré veci a vyznáte sa :-)
pusta1
@svedka , pozrela som si aj slovo "ovar", "ovarový"...kde je podstatou vkladanie surového bravčového mäsa zásadne do vriacej vody, využíva sa pri zabíjačkových špecialitách v ČR, aj v SR, to nie je obáranie. vysvetlila som vyššie.
áno, je to veľmi chutné, nepredpokladám, že to jedol ktokoľvek na tony a ten, kto nesmie, by nemal zhrešiť.
torticka
@Marcel 83, tak isto ako Ty, som nedávno robila aj ja. Kúpili sme 1/2 prasaťa. Skús takto spraviť aj slaninku. Je tiež veľmi dobrá.
jozka2
Toto sme robievali.Do vody som pridavala aj cesnak pocas varenia a pretlaceny cesnak,sol a papriku som zmiesala s troskou vody ,iba Tolko aby sa dalo jemne roztierat a hrubo som touto zmesou natrela,bocik som rezala na uzsie ,dlhsie pasy aby bol obaleny z kazdej strany ked sa rezal na chlebik.Robim dodnes tak.I ked ako pise svedka je to prehresok,ale po tych kadejakych dietach z casu na cas je prijemne takto zhresit.
Pridany recept musi byt velmi chutne urobeny tiez.Chlebik s horcicou natrety a tenke kusky tohoto bociku,no co povedat,iba dobrota.
maxi68
Obáraný či varení je to hra so slovíčkami, ale skúste ten bôčik pred varení na 4 až 5 dní nahrubo nastoliť a nechajte odleżať v chladničke a potom uvariť alebo hoci aj obariť :-) :-) ten rozdiel je fantastický.
pusta1
@jozka2 , ak som dosť pozorne čítala tvoj komentár, potom som to robila skoro rovnako, ako ty,až na tú cesnakovú kašičku, ty s vodou, ja s olejom, doma sme ju kedysi robievali tiež s vodou, ale to je už detail.
dakujem za tvoj názor.
pusta1
@maxi68 , iste máš veľkú pravdu.
už som robila aj spôsobom tak, ako píšeš ty, dokonca tu mám aj recept na bôčik takto pripravený pred varením.
tvoj spôsob sa volá naloženie v soli alebo pácovanie v soli, používa sa pri pácovaní na zabíjačkách, napr. slanina,bôčik, šunka a iné.
áno, môžem potvrdiť, že rozdiel vo výsledku je obrovský a fantastický.
dakujem za tvoj pekný obohacujúci a konštruktívny komentár.
radost
och..@pusta..toto je dobrota teplá i studená..ked urobím-hned naj na svete som žena..!!vysoko v tej chvíli stúpne moja cena..!!
zaslúžila si si určite pochvalu..:-)
manya
túto hriešnu fajnotku robievam aj ja, namiesto nového korenia dávam celé čierne korenie;
safran
na dolniakoch sa hovorí bežne "obáraný", asi len krajové pomenovanie... ani u nás sa inak nevolalo... ako dieťa som to nemohla a teraz už nemôžem :-) ale veľmi obľúbená pochúťka, hlavne u mužov, čo na líniu nedbajú
pusta1
Milá@safran , hovorí sa tak na dolniakoch, to je pravda, avšak to, že je "obáraný", to znamená iný postup v príprave, vysvetlila som vyššie :-)
viem, že sa to aj u vás tak volalo, dokonca presne takto robilo, ako mám v postupe, pred pridaním receptu som si to overila :-)))
no to, že nemôžeš takéto, to iste spraví radosť slečne diéte a pánovi Dr. Bukovskému, my, čo milujeme zabíjačkové dobroty, im však radosť robiť nemienime, a s tou líniou to zase preháňaš, ved nikto toto nekonzumuje na tony a už vôbec nie každý deň. D
pusta1
@manya , áno, je to hriešne dobrá fajnotka, súhlasím s tebou :-)))
hej, niekde sa pridáva len čierne korenie, inde som sa stretla už aj s pridaním celého čierneho a celého nového korenia i bobkových listov, je to o miestnych zvyklostiach, komu čo chutí :-)
som rada, že robievaš aj ty a môžeš teda potvrdiť, že je to úžasná delikatessa :-)
dakujem za pochvalu.
pusta1
@radost , ak urobíš, celkom iste budeš pre pána manžela tá "NAJ" žena, to sa spoľahni :-)
dakujem ti za milú pochvalu.
pusta1
Ach@sjuz , hovor mi o tom!!! :-)))
nádherná spomienka aj môjho detstva, ach, kde tie krásne šťastné časy sú??? :-)
som rada, že som ti ich touto pochúťkou pričarovala späť :-)
veľmi si ma potešila :-)
dakujem ti.
anastaz
Zo zabíjačky som miloval takúto paprikovú podhrdlinu, ako to u nás volali. Nevedel som, ako sa to robí a už vôbec nie, že sa to dá urobiť aj z bôčika. Už aj si idem kúpiť pekný bôčik. Ďakujem za recept
pusta1
@anastaz , podhrdlinu /lalok, podbradok/ tiež robievam, nedostala som teraz kúpiť, bôčik bola skvelá voľba.
som rada, že som ťa inšpirovala, pekný bôčik bude úžasná pochúťka týmto spôsobom pripravená. :-)))
to ja dakujem tebe za pochvalu a prajem ti, aby sa ti vydaril a fantasticky chutil. :P
pusta1
@torticka , budem sa veľmi tešiť :-)
potom poprosím aj o spätnú odozvu, ako sa vydaril a či si bola spokojná aj s týmto spôsobom.
dakujem ti veľmi pekne.
evanaaa
Takto podobne som robila len podbradok ( lalok), ten mám rada, ale určite by sme si pochutili aj na bôčiku.....my s mužom diéty žiadne nedržíme, ak aj, tak väčšinou len tie "tukové" :), čiže hrešíme stále, až ma niekedy svedomie driape, viem, že by sme sa mali krotiť, ale v našom veku sa neoplatí pozerať na to, čo môžme a čo nie, keď sme to doteraz nedodržiavali. Diéty by nám už nesvedčali, hehe.
pusta1
@evanaaa , aj podbradok takto robievam, verím, že si na takejto delikatesse radi pochutnáte :-)
hehe, súhlasím s tebou DDDDD
len tak na margo, každý musí vedieť sám, akej diéty sa má držať :-)
dakujem za pochvalu.
pusta1
@all , moje úprimné podakovanie patrí všetkým tým mojim neznámym priaznivcom, ktorí lajkli tento môj recept, zdieľajú ho a šíria dalej :-)
prajem vám všetkým Dobrú chuť k tejto úžasnej dellikatesse!
pusta1
nechápem, prečo vás to irrituje???
podľa vás trapnosť, podľa mňa slušnosť je podakovať sa za to.
trapnosť je podľa môjho názoru nepodakovať sa.
trapnosť je v tomto prípade váš komentár, ctený pane :-)
a je to aj hlúpa provokácia z vašej strany.
ak sa vy neviete podakovať pod vašimi receptami, tak to je skutočne trapné.
chovajte sa takto pod vašimi receptami.
dakujem.
pusta1
ctený pane, ste úplne mimo DDDDD vy si dajte okuliare, lebo tie časy, ktoré ste uviedol, to sú podakovania tu varecháčom
a
to čo bolo dnes ako @all , to sú všetci tí, ktorí lajkli môj recept v kolonke

"PÁČI SA TI TENTO RECEPT?"

tí nie sú z varechy, to sú tí neznámi, ktorých som oslovila ako @all , v tejto chvíli pribudol jeden další a t.č, je ich počet až 17 zatiaľ.

práve som pozerala vaše recepty, aj vy tam máte tých neznámych, trapne ste sa na nich vybodol :-)
marcel83
Nemám vo zvyku ďakovať niekomu, kto mi niečo lajkne na FB... Možno preto...

Až 17?! No tak to gratujem! To je už ašpirácia na TOP lištu :P
pusta1
ctený pane, to nemá nič spoločného s TOP lištou, tú neurčujú mimovarechoví účastníci, ale priamo varecháči, ktorí si uložia váš recept do svojej kuchárskej knihy :-)
to je vaša vec, ak sa vy neunúvate podakovať za priazeň tých, čo sa im páči váš recept mimo varechy, je to však základná slušnosť, tiež ich nemáte tam práve málo.
dakujem za vašu gratuláciu, ale len ak bola skutočne úprimná, inak nie.
brambora
TOP lista = klikanost receptu a nie ukladanie receptu do kk. ;-)
pusta1
@brambora , toto som mala na mysli :-)
za každý mesiac, pozri si tú poslednú a zistíš sama :-)

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca január 2015
1x pusta1
pusta1
@brambora , toto som mala na mysli :-)
za každý mesiac, pozri si tú poslednú a zistíš sama :-)

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca január 2015

toto nie je o klikanosti receptov, toto je o uložení receptov do kk.
v žiadnom prípade nie je ovplyvnené počtom podakovaní a ani počtom lajknutí :-)
1x pusta1
pusta1
@eraserhead , tvoj bôčik je prenádherný, až som chvíľku pochybovala, či je to vôbec bôčik - v dobrom, prosím :-)
tiež som uvažovala o údenej paprike, ale štipľavú údenú papriku nemám, teda poviem ti, že tá chuť musela byť fantastická :-)
ani nevieš, ako veľmi ma teší, že si si vybral práve môj recept z mnohých :-)))
od teba je to pre mňa veľká česť!!!
a to úžasné foto - patrí ti moja poklona :-)
dakuhem za skvelú správu a potvrdenie receptu.

k599
Mám nasolený nie bôčik, ale krásnu slabinu. Asi zajtra sa do toho pustím a budem ju "obárať" podľa tohoto receptu. Mám údenú papriku, asi ju použijem. Dúfam, že tým, že to mám nasolené už tretí deň, nič nepokazím.
@eraserhead , nepoužil si rychlosoľ? Zdá sa mi, že Tvoj bôčik má po takejto tepelnej úprave v reze neuveriteľne peknú farbu.
pusta1
@k599 , nasolením slabiny nič nepokazíš, slabinka je fantasticky lahodné mäsíčko :-))) už som robila na bôčik aj taký recept, bol úžasne dobrý výsledok vo finále, vtedy som mala bôčik naložený v soli až plných 7 dní, v deň prípravy som ho poriadne opláchla vodou a ešte som ho nechala 1/2 dňa namočený v studenej vode pri izbovej teplote.
ak to chceš robiť takto, potom pred vlastnou úpravou je dobré zbaviť slabinku týmto spôsobom nadbytočnej soli.
údenou paprikou tento recept ešte viac vylepšíš, som rada, že si si vybral recept na môj bôčik. :-)
som presvedčená, že sa ti skvele vydarí a držím ti všetky palce!!!
dakujem a Dobrú chuť ti prajem :-)
a daj vedieť, prosím, ako si bol spokojný, vdaka.
1x pusta1
k599
@pusta , vďaka za odpoveď! Tak teraz ale neviem, mám to nasolené len tretí deň, asi vydržím a počkám ešte zo tri- štyri dni. Ako píšeš, poriadne to vypláchnem a potom budem postupovať podľa tohoto Tvojho receptu. Dám vedieť, ako som šokol rodinku;-)
pusta1
@k599 , ide o spôsob pácovania v soli, ktorý sa používa na domácich zabíjačkách a pri výrobe mäsových výrobkov.
myslím, že bude dobré ponechať bôčik až tých 7 dní v soli.
ja som tento spôsob použila pri inom recepte, ale nakladanie v soli máš veľmi presne popísaný v postupe v bode č. 2 podrobne.
prikladám link pre teba:

 varecha.pravda.sk/recepty/pomaly-peceny-bocik-s-korenenou...


niet za čo dakovať, rada som pomohla.
1x pusta1
k599
Ďakujem @pusta , ale teraz si ma trochu zmiatla. Teraz neviem, či tú slabinu mám po tých 7. dňoch obárať, alebo piecť, lebo obidva recepty sa mi veľmi pozdávajú. Ale asi skúsim to obáranie, to je pre mňa novinka.
Vidíš, keď sa chce, dá sa aj podebatovať na úrovni!
Ešte raz, vďaka!
pusta1
@k599 , neviem, koľko máš tej slabinky, ak jej máš dosť, tak môžeš pripraviť oba recepty, ak sa ti páčia :-)
neviem, pre koľko osôb budeš robiť, tých 600 gramov je v pohode pre 6 osôb, ak chceš rodinku šoknúť v dobrom s paprikovým bôčikom. :-)
ak máš do okolo 1500 gramov tej slabinky, tak v pohode spravíš oba recepty, oba sú vynikajúce bez mojej samochvály.
je len na tebe, pre ktorý recept sa prednostne rozhodneš, či spravíš obidva naraz alebo postupne.
Dobrú chuť prajem tebe i tvojej milej rodinke :-)
ak by bolo na mne, tak by som najprv volila "obáranie".
nedakuj, nech ti chutí, nech vám chutí.
k599
Tak už som sa rozhodol. Bolo toho pred nasolením 2200gramov. Pustilo to kopec šťavy. Takže polovicu hneď opláchnem, dám do čistej vody na noc a zajtra obáram. Zbytok nechám ešte 4 dni nasolené, potom opláchnem, dám do čistej vody na noc a upečiem :-))). To bude radosti. Sme na to štyria, hádam toho bude až až...
pusta1
@k599 , tak to je úžasné, máš/máte sa na čo tešiť:-)
teším sa s tebou/ s vami :-)
Prajem Pekný večer!
eraserhead
k599
rýchlosoľ je chemikália ktorá v kuchyni nemá čo robiť
farba mäsa môže byť aj po červenej cibuli s ktorou som to varil
pusta1
@eraserhead , dakujem aj ja za informáciu, mám doma kopec červenej cibule, časť využijem na tieto účely :-)
pusta1
@K599 , už by si mohol dať vedieť, ako sa ti tá obáraná slabinka vydarila???
najmä ako chutila :-)
kryrstn
Akurát dnes som robila prvý krát ale čo si pamätám od malička tak sa celý uvarený bôčik prešpikoval cesnakom samozrejme aj potrieť z vrchu.. do môjho cc kilo a pol surového bôčika išli 3 hlavy cesnaku pri varení sa samozrejme zmenšil...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia