Šišky

soniab - bez fotkysoniab, 13. januára 2015
Šišky
Foto: soniab

Šišky sú vláčne a jemné, aj keď sa smažia nenasiaknu olej vďaka rumu.

15
porcií
60 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
100 ml
75 ml
40 ml (koňak)
2 ks
4 lyžice
3/4 kocky
50 g
cca 250 ml




Postup

  1. 1

    Kvások - droždie+mlieko+múka a cukor na posypanie. mlieko je potrebné mierne zohriať aby kvások začal skôr kvasiť.

  2. 2

    Vymiešať tekuté zložky - smotana + maslo + rum + žĺtok + cukor.

  3. 3

    Múka + kvások + tekuté zložky. poriadne vymiešať na vláčne cesto. Ak by bolo cesto riedke pridávať postupne múku. Po miesení nechať kysnúť cca 1 hod. Doba závisí na teplote miestnosti.

  4. 4

    Po kysnutí vyklopiť na pomúčenú dosku a postupne rozvalkávať (hrúbka cesta 0,5 cm - plnené -, 1 cm neplnené ) a vykrajovať poprípade plniť. Vykrajovať tak aby vznikal čo najmenší zbytok. Zbytok z vykrajovania znovu miesim a nechám kysnúť, spolu s vykrojenými šiškami. Po cca 20-30min rozvalkám a vykrajujem aj zbytkové cesto.

  5. 5

    Na smaženie je potrebné dať väčšie množstvo oleja do panvice alebo hrnca. Po rozpálení postupne vkladať šišky otáčať a vyberať. Ja mám indukčnú dosku ide omnoho rýchlejšie ako plyn a preto sa mi nepodarí nové šišky v panvici prikrývať. Nie je v tom problém.

  6. 6

    Hotové šišky vyťahovať na obrúsok aby sa nenamočili z povrchového zbytku oleja.


Diskusia k receptu

sovka62
Nuž áno, @registrovan á, to že vyzerajú tak ako vyzerajú, je spôsobené tým, že v tej panvici či hrnci, v ktorom sa vyprážalo, bolo málo oleja. A vieš ako viem? Aj mne sa už také podarili a poučila som sa. Ale to neznamená, že recept nie je dobrý, len treba viac oleja, ale to už si asi uvedomila aj autorka.
alexdidi
Ja ale nechápem, že ak sa niekomu recept nevydarí, prečo ho tu pridáva a potom sa čuduje negatívnym komentárom. Hlavne, ak rovnakých receptov je tu množstvo a vydarených...
1x babav
smejkad
dnes je ina doba ako pred 20 rokmi, mnohe 30 rocne zeny sa este len zacinaju udomacnovat v kuchyni a takyto vytvor je pre nich uspech
tiez moze byt, ze chutovo su ok a vzhladu nepripisuje vyznam
ale suhlasim, ze v dnesnej dobe zdrava sebakritika ci sudnost byva velmi podpultovy tovar ( vid talentove sutaze, zabavne relacie z dnesnej doby... )




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia