Gaštanová torta k narodeninám fotorecept

pusta - fotkapusta, 12. januára 2015
Gaštanová torta k narodeninám (fotorecept)
Foto: pusta

Môj priateľ ma poprosil o tortu k narodeninám, pretože miluje gaštany, pripravila som túto nepečenú gaštanovú tortu, ktorej úžasnú chuť jemne zvýrazňuje rum a Zobraziť celý popisMôj priateľ ma poprosil o tortu k narodeninám, pretože miluje gaštany, pripravila som túto nepečenú gaštanovú tortu, ktorej úžasnú chuť jemne zvýrazňuje rum a nie je vôbec presladená, výborne sme si pochutnali na tejto torte pri dobrej espresso kávičke.

1 torta
porcia
30 minút
príprava

Suroviny

Podklad:
500 g
3 PL
5 PL
150 g
250 - 300 ml
Gaštanový krém:
500 g
200 ml
50 ml
20 g
10 PL
Šľahačka:
500 ml
3 PL
Na ozdobenie:
podľa chuti
ostatné:
podľa potreby (na vymazanie formy)




Postup

  1. 1

    Detské piškóty som pomlela, pridala som k nim holandské kakao,...

    Gaštanová torta k narodeninám (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...práškový cukor, pokrájané studené maslo, studené mlieko a spracovala všetko rukami na cesto, ktoré tvorilo podklad torty, tortovú formu (o veľkosti 24 cm) som jemne vymazala olejom a vystlala pečiacim papierom, odporúčam olej, nie maslo, lebo maslo stuhne a zle sa potom odstraňuje pečiaci papier a boky torty sa potom nepekne trhajú, ich celistvosť sa poruší. Na pečiacom papieri som obkreslila potravinárskou fixkou dno tortovej formy, pás o dĺžke a šírke torty o málo väčší, potom vystrihla a použila do tortovej formy.

    Gaštanová torta k narodeninám (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravenou podkladovou kakaovou hmotou som vyplnila dno a boky tortovej formy, odložila som ju stuhnúť do chladničky, kým som pripravila ostatné.

    Gaštanová torta k narodeninám (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Použila som túto Extra krémovú tortovú šľahačku, ktorá po ušľahaní krásne drží tvar aj bez stužovadla a má perfektnú krémovú konzistenciu.

    Gaštanová torta k narodeninám (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do nádoby som dala len 3 PL práškového cukru na 500 ml šľahačky, nie viac, lebo my nemáme radi presladené zákusky, pridala som extra krémovú tortovú šľahačku, ušľahala som ju do tuha a odobrala som 300ml, ktoré som použila na povrch torty ako poslednú vrstvu a odložila zatiaľ do chladničky.

    Gaštanová torta k narodeninám (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravila som želatínu, namočila som 2 balenia plátkovej želatíny do 10 PL studenej vody, nechala som ju 10 minút napučať, potom som ju poriadne vyžmýkala, dala do hrnca a za stáleho miešania som ju nechala na najnižšom plameni úplne rozpustiť, pozor NESMIE ZOVRIEŤ, len zahrievať a na záver som do nej vmiešala 2 PL ušľahanej šľahačky, toho množstva šľahačky, ktoré išlo do gaštanového krému.

    Gaštanová torta k narodeninám (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Gaštanové pyré som pokrájala na kocky, pridala som ich do šľahačky, priliala som náš tuzemský rum a premiešala elektrickým šľahačom na najnižšom stupni rýchlosti, priliala som vlažnú želatínu zmiešanú so šľahačkou a vyšľahala som gaštanový krém pomocou šľahača.

    Gaštanová torta k narodeninám (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vybrala som stuhnutý kakaový podklad z chladničky,...

    Gaštanová torta k narodeninám (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...na ktorý som rozotrela rovnomerne pripravený gaštanový krém,

    Gaštanová torta k narodeninám (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...na gaštanový krém som rovnomerne rozotrela tuhú šľahačku a pripravenú tortu som odložila na 12 hodín odpočívať do chladničky, aby krém stuhol a dobre sa prepojili všetky chute,...

    Gaštanová torta k narodeninám (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Než prišiel môj priateľ, tortu som uvoľnila z tortovej formy, položila na podnos, šľahačku na vrchu som posypala čokoládovou ryžou a vrátila do chladničky, lebo torta mala byť prekvapením.

    Gaštanová torta k narodeninám (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Kým uvaril perfektné espresso, tortu som vybrala,...

    Gaštanová torta k narodeninám (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...pokrájala na porcie, tu je prierez tortou,...

    Gaštanová torta k narodeninám (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ....a mohli sme si pochutnávať na úžasnej gaštanovej torte ku kávičke, dostala som od môjho priateľa veľkú poklonu a milé poďakovanie

    Gaštanová torta k narodeninám (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

hubata
Nepečená a ešte gaštanová torta veď to musí byť dobrota! Neviem prečo som gaštanové akosi prestala robiť, vďaka @pusta za krásny, podrobný fotopopis, tvoje recepty patria k špičke na vareche. Ukladám do KK a určite ňou niekedy poteším rodinu. Dávam ti päť hviezdičiek.
pusta1
Milý@drsheldon , myslím, že je to napísané už v úvode.
môj priateľvedel, že tortu spravím, len netušil, že bude práve gaštanová torta, čiže bola pre neho prekvapením :-)
som rada, že sa ti môj recept páči.
dakujem za pochvalu a 5*
a vitaj na Vareche, nech sa ti tu páči a darí :)
1x pusta1
pusta1
@hubata ,áno, je to dobrota, príprava vôbec nie je ťažká :-)
verím, že touto úžasnou tortou potešíš tvoju milú rodinku :-)
dakujem ti za krásne hodnotenie, za pochvalu, uloženie do kk
a za 5*
1x pusta1
micanela
nemam rada sladke ale vyzera luxusne a urcite by som ochutnala - ked som bola mala a doma nic moc nebolo, vzdy otec vytiahol gastanove pyre a kusok odkrojil
1x pusta1
dandika1
@pusta gastanovu som tiez nerobila koncom januara je sviatok prekvapim,popis zrozumitelny v prieze parada ukladama posielam 5*.Vdaka rcp .potesil...
jozka2
Torta je urcite dobra,len precitaj pozorne bod c.2citujem:praskovy Cukor,studene maslo a studene mlieko som rukami spracovala na cesto ,ktore malo byt zaklad pod tortu.Tam zrejme patrili aj tie zomlete piskoty ak sa nemylim,lebo zo studeneho masla a cukru a mlieka cesto nespracujes a dalej opakujes to iste a znovu bez piskot.Bolo by dobre bod 2 upravit.Nepisem to preto,ze chcem aby sa tu koli tomu rozputala nova spust,ale aby sa preklep opravil tak ako ma byt.
pusta1
@jozka2 , recept je v poriadku.
tvoja pripomienka nie je na mieste.

v 2. bode je pokračovanie vety z 1. bodu postupu.
inak.
1. bod
Veta začína veľkým písmenom, za čiarkou vo vete nasledujú ..., čo znamená pokračovanie vety v nasledujúcom bode.
2. bod postupu
po...veta pokračuje malým písmenom, čo znamená pokračovanie vety
dúfam, že ti je už všetko jasné.
aj v iných receptoch k fotkám takto píšem slovný doprovod v postupe, zatiaľ bolo všetko každému jasné.
nebudem to meniť. ani teraz, ani v budúcnosti.
čítaj pozornejšie!!!
dakujem.
1x pusta1
pusta1
@micanela , áno, táto gaštanová torta je luxusná, máš pravdu :-)
nielen luxusne vyzerá, ale aj luxusne chutí :-) otec vám dával skvelú dobrotu :-)
dakujem za pochvalu.
1x pusta1
pusta1
Milá@dandika1 ,
som rada, že ťa recept potešil :-)))
a uvidíš, že touto tortou nielen prekvapíš, ale potešíš niekoho aj koncom januára, ak túto gaštanovú tortu spravíš :-)))
teší ma, že TY postup považuješ za zrozumiteľný :-) to ja dakujem tebe za krásne ohodnotenie, postupu, celého receptu, za pochvalu, za uloženie do kk a za 5*
1x pusta1
oravanka
@pusta o tomto píše @jozka2 :
...práškový cukor, pokrájané studené maslo, studené mlieko a "TU CHYBAJÚ PIŠKÓTY" spracovala všetko rukami na cesto, ktoré tvorilo podklad torty, tortovú formu (o veľkosti 24 cm) som jemne vymazala olejom a vystlala pečiacim papierom, odporúčam olej, nie maslo, lebo maslo stuhne a zle sa potom odstraňuje pečiaci papier a boky torty sa potom nepekne trhajú, ich celistvosť sa poruší. Na pečiacom papieri som obkreslila potravinárskou fixkou dno tortovej formy, pás o dĺžke a šírke tortovej formy "A TU DUPLICITA (ZASA BEZ PIŠKÓT)" ...práškový cukor, pokrájané studené maslo, studené mlieko a spracovala všetko rukami na cesto, ktoré tvorilo podklad torty, tortovú formu som jemne vymazala olejom a vystlala pečiacim papierom, odporúčam olej, nie maslo, lebo maslo stuhne a zle sa potom odstraňuje pečiaci papier a boky torty sa potom nepekne trhajú, ich celistvosť sa poruší. Na pečiacom papieri som obkreslila potravinárskou fixkou dno tortovej formy, pás o dĺžke a šírke torty o málo väčší, potom vystrihlla a použila do tortovej formy.
RECEPT NIE JE V PORIADKU, JOZKA2 VYTKLA LEN VADY TEXTU, NIČ ČO SA CHUTI ČI KVALITY TÝKA.
Tvoj komentár o 6.34 bol zbytočný a tvoje "nebudem to meniť. ani teraz, ani v budúcnosti. čítaj pozornejšie!!!" dosť nemiestne.
jozka2
Tak co dala si mi odpoved,ze mas vsetko v poriadku,hm,keby si nebula jesitna a pozrela sa este ked som ti napisala TS,ze mas zle tak neboli by dalsie koment k tomu.No, ale ako stale ,ty sa nemozes mylit sorry.
pusta1
@jozka , áno som ješitná, ako aj každý iný.
ješitná si aj ty :-)
prepáč mi, nepísala si mi nič o duplicite v bode č. 2, to mi napísala až @renulienka dnes ráno a hned som to išla opraviť.
písala si, že tam chýbajú poškoty a cukor...
nie nechýbajú.
vysvetlila som slušne a nemienim na spôsobe písania mojich receptov
nič meniť, ani teraz a ani v budúcnosti.
preto čítaj pozornejšie!!!
nie TS si už veľmi dávno s nikým nepíšem!!!
dakujem.
oravanka
Tie piškóty v bode č.2 stále chýbajú - tak ako písala @jizka2. Z cukru, mlieka a masla cesto nespravíš. ČÍTAJ POZORNEJŠIE!
vegetariankapp
Milé dámy puste krivdíte pretože tam jasne napísala v bode 1 že pomelie piškoty a pridá dalšie ingrediencie a v bode dva pokračuje s pridávaním dalších ingrediencii.
Pusta krásna tortička určite ju urobím dcere na narodky.
Pekný deň a viac pozitíva do života a nehladať len chyby na druhých
ale vidieť to pekné a dobré. Hned je ten život krajší, pozitívnejší a veselší. :D
martamm
@pusta , toto je presne druh torty, aky mozem kedykolvek urobit a zavdacit sa konzumentom, nasi mozu gastanove plnky, paci sa mi aj korpus z piskot, ktory si vymyslela. Prosim Ta, tu smotanu kde kupujes? Este som sa s takou nestretla :)
1x pusta
tatranocka
@redakcia zle predpokladáte,tu je dôkaz:
@pusta 11.1.2015 o 9:14
@norbertklubert , ktorý je mojim jediným skutočným priateľom tu na vareche i v súkromnom živote už dlhé roky, tu na vareche to priznal otvorene aj on sám presne 16.marca 2014.

Skúste usmerniť váženú,aby nevypisovala bludy a potom sa nestane to,čo teraz.Na rozprávky sme tu už dosť starí a bude kľud.
Pre @pusta som lekárka z Prahy,ktorú už tam nechcú...,keď už tu dostávame kvapky od redakcie,že sa nevenujeme gastronomickým témam.A s kádrovými profilmi sa to v jej diskusiách len tak hemží...
rea1
@leomax , dokonca takého chýrneho, ktorý asi ako jediný "židovský šéfkuchár a echt žid" poriada na najväčší a najprísnejší židovský pôst oslavu s bohatým jedlom a pozvanými hosťami! :-)))))))))))))))))))))))
a @tatranocka , ty by si mala sebakriticky sklapnúť, aby si za svoju bezočivosť a nevymáchanú pravdovravnosť nebola s hanbou potupne vykopnutá z varechy. (ber to, prosím, v tom zmysle, v akom som to napísala! teba v žiadnom prípade uraziť nechcem, len som nevedela, ako lepšie by som to, čo som chcela, mohla napísať.) jana
tatranocka
@rea1 ☺☺☺,predsa vás tu nenechám,pozostalých...Ja ti ďakujem za výstrahu :) Už ma len jedno mrzí,že najlepší priateľ na inom webe poprel,že je kuchár (profesionál) a už vôbec nie šéfkuchár a ja som chcela niečo odborného...nuž tiež umriem asi sprostá ☺☺☺
Torty nejem a ani bôčiky ,škvarky a podobné veci,musím dbať o zdravie mojich blízkych,lebo nepracujú manuálne,takže dostanú len stravu,ktorá zodpovedá ich výdaju energie (to som sa vyjadrila k receptu ☺)
pusta1
@redakcia , veľmi správne predpokladáte.
mám viac dobrých priateľov, a z tých viacerých jedného skutočného priateľa tu na vareche i v súkromnom živote.
ak som ktorémukoľvek z mojich priateľov spravila tortu, nikdy som menovite nenapísala, konkrétne ktorému som ju spravila.
k ostatnému sa vyjadrovať nebudem, prezentujú sa sami.
prosila by som vymazať všetky komentáre, ktoré nie sú k tomuto receptu.
dakujem.
safran
robiť tortu nebudem, ale gaštanovú? veru by som si malý, maličký kúsok rada dala... aspoň ochutnať :-)
micanela
zase ma tu niekto obvini, ze nadrziavam Puste ale podla mna ma normalny clovek priatelov aj mimo netu - obycajnych zijucich tvorov a je rad ak im urobi radost /trebars aj tortou/
pusta1
Milý@pampusik ,
veľmi ma teší, že Ti torta k narodeninám chutila, robíla som ju pre teba s radosťou a som rada, že moje prekvapenie pre teba bolo dokonalé :-)
aj mne bola Tvoja spoločnosť veľmi príjemná, napokon vždy si fantastický :-)
dakujem ti za všetko :-)
1x pusta1
dusan95843
Krásna torta, určite aj výborná. Ukladám, niekedy vyskúšam. Vďaka za krásne spracovaný postup.
1x pusta1
pusta1
@vegetariankapp , správne a výstižne si napísala pravdu.
poteší ma, ak tvojej dcérke spravíš k narodeninám túto úžasnú tortu.
dakujem za tvoj pekný komentár, za skvelé hodnotenie.
aj ja tebe prajem Pekný deň plný radosti a pohody :-)
pusta1
Milá@martamm ,určite sa touto tortou zavdačíš všetkým tvojim milým konzumentom, ktorí milujú gaštany, je to úžasná torta :-)
teší ma, že aj tebe sa páči.
túto smotanu dostať bežne v hypermarketoch a má dlhú garanciu, spokojne si ju môžeš kúpiť v značnom predstihu, podobne ako trvanlivé mlieko a iné trvanlivé mliečne výrobky.
dakujem za pekné hodnotenie.
1x pusta1
pusta1
@micanella , máš milionpercentnú pravdu,
tak to chodí v bežnom živote. :-)
treba sa povzniesť nad týchto úbožiakov, ktorí také šťastie nepoznajú v osobnom živote, len tu si kontrujú schovaní bezpečne /aspoň si to myslia/ za svoje anonymné a často viacnásobné nicky a prihrávajú si na pôsob: čím väčšia blbosť, čím väčšia hovadina,tým lepšie, toto je v podstate ich virtuálne kamarátstvo D
ty sa ich vôbec neboj, v skutočnom živote sú to len nesmelí zbabelí zakríknutí obyčajní chudáci...
pusta1
Milá@safran , to ti rada verím, tá torta by ťa iste dostala, keby si ju ochutnala :-)
dakujem za pochvalu.
pusta1
@dusan95843 , tvoje hodnotenie ma naozaj teší a veľmi si to vážim :)
som rada, že si ocenil spracovanie postupu.
poteší ma, ak túto tortu aj ty spravíš :-)
dakujem za pochvalu a za uloženie do kk
luss44
@pusta1 , akože nazvať niektorých Varecháčov "zbabelými zakríknutými obyčajnými chudákmi" je teda už dosť silná káva, nemyslíš? Na pani Tvojho veku a vzdelania... V Tvojej odpovedi @micanella , v časti kde ich nazývaš úbožiakmi, píšeš vlastne o sebe. Snažím sa prehliadať hádky tohto typu, chodím sem kvôli rcp... ale toto ma zdvihlo zo stoličky.
pusta1
@luss , čudujem sa, že sa čuduješ ty.
máš ich tu ako na dlani a to zdaleka nie všetkých.
nie, nepíšem o o sebe, píšem o nich.
predpokladám, že ty sa tam nepočítaš.
nehovor mi, že to nevidíš...zaujímalo by ma prečo sa vtedy neozveš??? bolo by dobré, keby ťa vtedy zdvihlo zo stoličky a keby si to vtedy aj s to spravila.
dakujem.
1x pusta1
pusta1
@luss44 , ešte sa ťa spýtam, podľa teba sú títo čo???
to sú slušní varecháči??? a to je väčšina???
to snád nie!!!
1x pusta1
pusta1
no vidíš @feromon , už len ty si chýbal do tejto "hodnotnej" zbierky, neboj, ešte tu nie ste všetci komplet, aj ked vás je tu dosť :-)
a ako vidíš, @luss44 zaryto mlčí aj pri tvojej provokácii, ak nevieš prečo, tak preto, lebo nemá rada hádky :-)
predtým bývala vždy fair, no zmenila sa, to len on vie prečo. vždy som ju považovala za slušnú ženu, teba som však nikdy nepovažovala za slušného človeka, ale netrháš mi žily :-)))
píš si, čo len chceš a hádž svoje vzácne perly dalej :DDD
nynuna
Mňam, na sladké moc nejsem, ale tenhle dort bych si dala. Je krásný a určitě výborný :)
pusta1
@malroxa , to ma nesmierne teší, lebo taká tá torta skutočne je :-)
dakujem za tvoje krásne uznanie :-)
vážim si to od teba veľmi.
1x pusta1
pusta1
@nynuna , ja ti to verím, osobne tiež nie som na sladké, však som to robila môjmu priateľovi :-)
tvoja pochvala ma veľmi teší, lebo tá torta taká je, ako si napísala :-)
dakujem za krásne hodnotenie.
1x pusta1
marika21
Torta je chutná, pekná. Mám rada všetko kde sa použijú gaštany-pyré. *****
pusta1
@marika21 , je vynikajúca, oslávenec mal úžasnú radosť z tejto torty, fantasticky mu chutila :-)
dakujem za uznanie a 5*
lenkav
Dobry den ;) chcela by som robit tuto tortu ale pre deti a chcela by som sa opytat.. co miesto rumu by sa tam dalo ine dat? Ak viete poradit budem rada..
pusta1
@lenkav ,
Dobrý deň aj vám, ak to bude torta pre deti, ja by som jednoducho rum vynechala a nič nepridávala, ale ak veľmi chcete, môžete pridať v rovnakom množstve marhuľovú alebo broskyňovú kompotovú šťavu, ale potom menej sladiť.
dúfam, že som pomohla :-)
dakujem za otázku.
1x lenkav
alzbetka2
Nakoľko aj u nás sa ľúbia gaštanové zákusky, tak som urobila túto tortu presne podľa receptu. Cesta som mala veľa, stačilo by menej piškót a akosi nechutilo nikomu /to cesto/ a najbližšie ju vyskúšam s nejakým inakším podkladom a do gaštanového pyré dám len polovicu želatíny. Inak bola pekná.
pusta1
@al žbetka2, to množstva cesta je akurát na formu o veľkosti 24 cm, píšem to v postupe, mala si cesto najprv ochutnať ev. prispôsobiť požiadavkám vašej chuti, nám chutilo veľmi, bolo robené presne podľa našej chuti, každý si ho predsa môže prispôsobiť podľa seba.
nie som si istá, že ak pridáš len polovicu želatíny, či bude náplň tak pekne držať spolu, ja by som to veru nerobila.
práve preto bola taká pekná :-)
dakujem ti za správu.
lenkav
Ďakujem za úžasnú tortu! Robím ju už roky od kedy som si ju tu uložila. Každý kto ju ochutnal žasne aká je božská. Vďaka Vám spríjemňujem rodinné chvíle s tak lahodnou chuťou!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia