Karbonátky podľa receptu českých babičiek fotorecept

elysa - fotkaelysa, 21. decembra 2014
Karbonátky podľa receptu českých babičiek (fotorecept)
Foto: elysa

Recept je z krásnej knihy Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědicství našich babiček. Dnes som mala v pláne klisickú fašírku a kôprovku, ale Zobraziť celý popisRecept je z krásnej knihy Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědicství našich babiček. Dnes som mala v pláne klisickú fašírku a kôprovku, ale povčerajšom listovaní v knihe som sa rozhodla pre tento postup, ktorý je pre mňa úplnou novinkou...

20+smaženie minút
príprava

Suroviny

400 g
400 g (alebo plece)
1 ks
100 ml
100 g
2 strúčiky
1 ks
 na vysmážanie




Postup

  1. 1

    Najskôr rady z knihy: Mäsové cesto musí zostať po celú dobu prípravy veľmi studené. Mlieko tak isto, len tak docielite šťavnatých karbonátkov. Aj mäso, ktoré meliete musí byť dôkladne vychladené. A používajte plnotučné mlieko, má lepšiu chuť...

    Karbonátky podľa receptu českých babičiek (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ako prvé som si nakrájala cibuľu na jemno, pretlačila cesnak, dala som viac, máme ho radi. Rohlík som pokrájala na 1 cm kocky a zaliala studeným mliekom.

    Karbonátky podľa receptu českých babičiek (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pomlela som si mäso z chladničky, ja som ho nevážila, hovädzieho bolo o niečo menej ako bravčového, a dokopy ho bolo cca kilo.

    Karbonátky podľa receptu českých babičiek (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Odvážila som ľad- prvý krát v živote...

    Karbonátky podľa receptu českých babičiek (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozsekala som ho v mixéry na trešť, v recepte bolo rozbiť v utierke na drobno:)

    Karbonátky podľa receptu českých babičiek (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do misy som dala studené pomleté mäso, soľ, mleté čierne korenie, majoránku a zmes korenia z dovolenky na mleté mäsové guličky.

    Karbonátky podľa receptu českých babičiek (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som ľadovú trešť.

    Karbonátky podľa receptu českých babičiek (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Začala som miešať, možno aj rukami, ale môjho robota využívam naplno:), postupne som pridala aj cesnak s cibuľou, rohlík aj s mliekom, vlastne ho celé vypilo, ale nežmýkala som ako bežne.

    Karbonátky podľa receptu českých babičiek (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mäsové cesto je ozaj studené, nemiešala som dlho, len aby bolo všetko spojené, urobila som gule o veľkosti mänšieho pomaranča a obalila som v strúhanke, vyšlo mi ich 8, podľa rozpisu malo vyjsť 7 karbonátkov o váhe 120g.

    Karbonátky podľa receptu českých babičiek (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Kôprovku som urobila pred karbonátkami, recept mám tu http://varecha.pravda.sk/recepty/koprovka-zo-zemiakmi-fotorecept/43671-recept.html

    Karbonátky podľa receptu českých babičiek (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na panvici rozohrejeme olej asi vo výške 1cm, karbonátky stlačíme do veľkosti rezňa a pomaly smažíme.

    Karbonátky podľa receptu českých babičiek (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Z oboch strán do zlata.

    Karbonátky podľa receptu českých babičiek (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Po vysmažení ich necháme odtiecť od prebytočného oleja.

    Karbonátky podľa receptu českých babičiek (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    My sme sa doma zhodli na tom, že sú oproti klasickej fašírke chutnejšie aj šťavnatejšie, pri krájaní na tanieri bolo vidieť jemnú šťavičku z mäsa.

Diskusia k receptu

dandika1
@elysa jedlo vyzera chutne,rcp.ulozeny ,zaujimave s ladom som nikdy nerobila (raz treba skusit aj nieco ine).co stym karbonatkom ten lad spravi??? Pozehnane a radostne Vianocne sviatky ,zdravie a pokoj Tebe a Tvojim blizkym...
hubata
Tiež som s ľadom ešte fašírky nerobila....... asi preto boli vo vnútri šťavnaté a nie vysušené že všetky suroviny boli veľmi studené, v horúcom olej sa na povrchu urobila krusta a všetka šťava zostala vo vnútri fašírky....... S tou koprovicou to musel byť vynikajúci obed.
js9mxd
Mne tam chýba vajce. Fašírka je moje obľúbené jedlo. Raz sa mi rozpadli v oleji, preto dávam vždy aj vajce.Všetkým prajem šťastné a veselé sviatky.
boxik
Pekný recept, zaujímavý je ten ľad.
Keďže sú Vianoce , poviem jeden zážitok z detstva týkajúci sa karbonátok. Mám tetu ktorá je rodená pražáčka a teda jej materinský jazyk je čeština. Mal som 11rokov keď sme sa s tetou dostali do reštaurácie a ja som dostal možnosť sám si vybrať jedlo z jedálneho lístka , ale nič mi tam neznelo tak aby ma to mňa chlapca z dediny zaujalo. Chytil som sa až keď si teta objednala karbanátek , to mi znelo ako skutočná exotika. Aké bolo moje prekvapenie keď mi priniesli obyčajnú fašírku, ktorá bola vzhľadom na vtedajšie možnosti nákupu mäsa a jeho kvality veľmi častým jedlom u nás doma a teda moc som ho nemusel. Exotika sa teda nekonala , odvtedy si nechám vysvetliť , pokiaľ nie je napísané, čo sa skrýva za tajomnými názvami jedál v reštauráciách .
Inak želám veselé sviatky ,šťastný nový rok a hlavne veľa zdravia , pretože len zdravý človek ocení kvalitu receptov na vareche.
astheart
Karbenátky dělám často (tak, jak mě to naučila maminka), miluji je s dušeným kysaným zelím a bramborem nebo na studeno s chlebem, hořčicí a okurkou. Všechno dávám od oka. Rohlík máčím ve vodě a dávám vajíčko. Strouhanku ne. Kořením stejně. Obaluji jenom v mouce, ve strouhance mi to nechutná, ale to je o individuální chuti, :). Mám je vždycky výborné, šťavnaté. Sousedi jen mlsně natahují vůni z balkonu. :)
marika21
Koprovku s karbonátkom mám veľmi rada . Chutný recept. Neskoro som naň natrafila. Urobiť a dať do KK nieje neskoro. Dala by som 5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia