Famózne medovníčky

zizaster - bez fotkyzizaster, 15. decembra 2014
Famózne medovníčky
Foto: zizaster

Tento rok som sa rozhodla nájsť recept na medovníky,ktorý by obsahoval veľa medu,málo cukru,bol bez tuku,boli by pekné a chutné. Vyskúšala som viacero,ani jeden Zobraziť celý popisTento rok som sa rozhodla nájsť recept na medovníky,ktorý by obsahoval veľa medu,málo cukru,bol bez tuku,boli by pekné a chutné. Vyskúšala som viacero,ani jeden ma nedostal ako tento. Je s ním síce možno viac práce,no výsledok je super.

120 minút
príprava
8 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
275 g
3 ks
10 g
20 g
250 ml
1250 g




Postup

  1. 1

    Cesto sa robí dva dni,plus musí ešte stáť,ale do prípravy dám len čistý čas bez čakania . Deň prvý začína tak,že si odvážime 500g medu a ten necháme zovrieť. Kým chladne,odvážime si múku. Množstvo je orientačné,pretože cesto v konečnom dôsledku prijme možno viac,možno menej múky,záleží od medu,vajec a samotnej múky. Odvážime si teda písaných 1250g a uvidíme,či bude treba viac alebo menej. Do horúceho,ale nie vriaceho medu začneme varechou zapracovávať múku až pokiaľ nedostaneme cesto,ktoré sa dá ešte dobre zamiešať,ale už je tuhé. Ja som použila časť hladkej špaldovej múky a klasickú bielu T650. Odložíme na noc odpočívať.

  2. 2

    Na druhý deň začneme karamelom. 50g cukru upálime na karamel. Keď už máme pekne tmavý karamel,pridáme asi pol deci-deci vody a dáme schladiť. Zatiaľ si oddelíme žĺtka od bielka a zvyšok cukru (225g) vymiešame so žĺtkami. Pridáme sódu,korenie a zvyšnú vodu.

  3. 3

    Dostaneme redšiu hmotu,ktorú si vyklopíme na pracovnú dosku,na ktorú sme predtým vysypali múku. Miesime,pridávame múku a keď už je cesto pevnejšie,pridáme medové cesto. Miesime pokiaľ sa nám obe cestá nespoja. Stále pridávame múku,pokiaľ nedostaneme cesto,ktoré sa dá dobre vaľkať.

  4. 4

    Keď máme hotovo,cesto odložíme aspoň na noc odpočívať. Môže aj dlhšie,nič sa mu nestane. Keď ideme piecť,vyvaľkáme cesto na 4mm a vykrajujeme. Pred pečením potrieme vajíčkom. Odporúčam nechať medovníkom viac miesta,dosť narastú. Pečieme cca 8 minút na 180 stupňov. Opäť orientačný údaj,každý podľa rúry.

Diskusia k receptu

zizaster
Zachová sa niečo z jeho vlastností,keď sa pridá do cesta a upečie? Myslím,že nie. Inak by som samozrejme med nikdy nevarila,dokonca aj keď ho popúšťam,trvá mi to pomaly celý deň,keďže to robím pri nízkych teplotách a pomaly.
smejkad
dokazes urobit medovniky bez pecenia?
a vianoce bez medovnikov?
recept je trochu pracny , ale tipujem, ze medovnicky budu vyborne :-)
a nema zmysel kazit si hoci aj bezny den niekym, koho zakladnou viziou je to, co vidime v predchadzajucich komentoch
zizaster
Ďakujem. Mne je úplne jasné,že prevariť med je úplne barbarstvo. Ale že úplné:-) Myslím,že zohriať stačí,ale aj tak to nič nemení na tom,že sa to bude piecť. Recept je prácny,ale chuť je super. Naozaj bez chyby. Keď sa to zráta dokopy,tak to nezaberie toľko času,dlhšie trvá samotné vykrajovanie a to je pri každom recepte rovnaké:-) S cestom sa ale výborne pracuje,nelepí,netrhá sa.
bubaya
Ja som sa kedysi zaujímala o medovníkárstvo. Med sa prevára, lebo je tepelne nestabilný a prevarený zredne a taký aj zostane. To múčne cesto s medom nechávali starí perníkári stáť aj rok, med totiž konzervuje. Až deň-dva pred pečením sa pridávala druhá časť - vajcia, koreniny......atď. Ja som si takto cesto robila v novembri a stálo mi mesiac v pivnici. Perníčky boli úžasné. Dakujem za ten recept, teda hlavne za pripomenutie klasických perníčkov. Asi si tohto roku dám tú prácu a urobím tento klasický. Už som ho nerobila hádam aj 20 rokov.
zizaster
Ďakujem za milé slová:-) Áno,toto cesto môže stáť,ja som mám už týždeň a pomaly z neho odoberám. Mne v konečnom dôsledku nepripadal taký prácny,radšej budem robiť menej iného,ale medovníky musia byť a veľa. Moja dcérka sa za nimi ide potrhať a to veľmi nemusí sladké. Asi preto,že ani prehnane sladké nie sú.
daguska
Tento recept nepoznám,ale ukladám.Prílezitostne vyskúsam.Tieto sviatky mám uz recept pripravený.Pácia sa mi a urcite stoja za vyskúsanie.
eovyn
Nemá sa to piecť pri teplote 180 stupňov? V recepte je 18, to je izbová teplota...
zizaster
Nie,tuk tam nejde. Nie sú vôbec suché.
Jasné,majú sa piecť pri 180,idem opraviť.
madlila
Ja som veľmi nepochopila ten karamel...keď sa tam naleje voda, sa má znovu roztopiť a potom nechať vychladnúť a kedy sa pridá do cesta, lebo potom tam vymiešaš už len tie vajíčka atď. Ak to tam niekde je napísané, tak pardon, nevšimla som si to.
zizaster
Keď dáš do karamelu tak pol deci vody,on veľmi už nestuhne,ostane v ňom len trocha tuhého,ktorý miešanim ľahko rozpustíš. Netreba zahrievat. Potom ho treba dať schladiť aby nešiel horúci do vajec. Aj keď ho je málo,nech sa ani trochu nezrazia. Nie je problém,rada čokoľvek vysvetlím :-)
olinka12
Ja som si recept bez komentára už aj uložila a hotovo samozrejme hodnotím piatimi hviezdičkami lebo na obrázku vyzerajú veľmi dobre




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia