Pečená hus

radox1 - fotkaradox1, 3. decembra 2014
Pečená hus
Foto: radox1

Hus som nejedol ani nepamätám,vždy len kačice.V Tescu mali akciu za 2,60€,za za celu hus som dal 11€,čo bola super cena.Samozrejeme domáca je Zobraziť celý popisHus som nejedol ani nepamätám,vždy len kačice.V Tescu mali akciu za 2,60€,za za celu hus som dal 11€,čo bola super cena.Samozrejeme domáca je iná liga,ale výsledok bol viac než uspokojivý.Hus bola mäsitá,takže sa velmi nespiekla,a ešte mi ostalo asi 3dl masti.

4-5
porcie
20 minút
príprava
255 minút
na 130 °C

Suroviny

1 ks
2 ks
2dl




Postup

  1. 1

    Do očistenej husi dobre vmasírujeme soľ spolu s rascou,a necháme ju odstáť do druhého dna.Hus dobre ponatierame mliekom, do brušnej dutiny vložíme 2 jablká a mierne podlejeme vodou-asi 1cm od dna.Do rúry na spodok vložíme široký pekáč s vodou,rozhorúčime ju na 230° a vložíme odokrytú hus.Po 15 minútach stiahneme teplotu na 130° a pečieme 4 hodiny.Pekáč s vodou nám v rúre vytvára vlhko a zabranuje vysušovaniu,hus sa bude pomaly piect, prirodzene postupne hnednúť a nie pod pokrievkou dusiť.Rúru počas pečenia neotvárame aby sme neprerušovali bod tepla a vlhka,len po 2 hodinách ju otočime a popolievame výpekom.Po 4 hodinách ak nie je kôrka dostatočne chrumkavá ju docielime rýchlym dopečením na 230°. Ako prílohu si každý volí sám,receptov na knedlu a kapustu je tu akurát tak dosť. Rada:Odporúčam si rúru skontrolovat teplomerom,či skutočne zvolená teplota je reálna,lebo je bežné že rúry hrejú o 10-15° menej.

Diskusia k receptu

jarunka
Ja som tiez nejedla hus ani nepamatam, dala by som si, a ktoru lokse :-)
frezia68
Hlásim sa,že urobím lokše a kto ma pozve na takú dobrú hus? @Radox1 : výborne si upiekol a kedy si zlial masť? Ja pri otočení už zlievam,nechám vychladnúť,čistú znova zlejem a spodok pridám na poliatie knedlíkov.Predtým ešte po upečení znova zlejem a odkladám len celkom čistú.Pečieme asi rovnako,len pred vložením jabĺk vytriem vnútro majoránkou( domáci recept) a prsia popichám vidličkou kvôli masti .Ale si narobil chute...:-)
lubkabubka
Jeden pečie koláče, jeden hus, no nám ženám bude za chvíľu sveta žiť. Len tak ďalej, chlapci. Super.
1x radox1
radox1
kedze bola z tych nevykrmenych,toho tuku vela nebolo,tak som nezlial,ale malo to vyhodu ze neubudlo z nej vela.preto som ani neprepichoval kozu,ked peciem vykrmenu kacku,tiez zlievam ako pises.
leomax
No hus sa perfektne podarila. Recept sa mi nesmierne hodí, zatiaľ čaká zmrazená.
@lubkabubka , ešteže nám ten fernet zostal....
paploska
ja tiež stále pečiem kačku a tá hus ma láka. túto nedeľu potrebujem pripraviť obed pre 6 dospelých a 2 drobcov. 1 veľká hus je asi málo? či?
pusta1
krásne upečená hus, perfektne vypečená kožička do chrumkava :-)
nádherné foto, si macher, to ti ja hovoriť nemusím.
*****
lubkabubka
@leomax : však to preto Vám tá robota ide tak od ruky. A že vraj ženy na Slovensku pijú! Veď to oni kupujú fernetík pre svojich mužov, čo stoja doma pri sporáku a vyvárajú a vypekajú. To štatici nevidia!
frezia
Krasne si ju upiekol. Hus som nepiekla uz par rokov, pretoze nam tiez viac chuti kacica. Prave sme jednu v pondelok dojedli.
afataga
teraz som sa vratila do detstva, ked babka chovala husy aj kacky, jaj to bola almazia, hus mi chutila viac, ale ako pises, domaca je domaca, krasne vyzera, raz darmo, ty to nevies pokazit :-)
@paploska staci, ved je syte maso
radox1
paploska,je to na hrane,ale ked to sikovne naporcujes na misu-na viac mensich kuskov,medzi tie kusky das lokse,k tomu kopec kapusty a knedlu tak si aspon pochutia,ale sa neprezeru.
daguska
Veru,aj ja by som si dala.Tiez sme takúto dobrotu dávno nemali.Pekne si navaril.
radox1
elysa uprimne?to mlieko som tam dal z nejakeho zvyku a preto ze vsetci v grobe to mlieko pouzivaju.tymto istym sposobom peciem kacku bez mlieka a vysledok je rovnaky,skor je to tou technikou pecenia.
eviana
@radox1 , krásne upečená hus, už na pohľad parádne chrumkavá kôrka ... lokše k nej a neodolala by som ;) 5*
babkamt
hus upečená ako má byť. Chrumkavá kožka, mäso dobre prepečené. Viacerí by sme sa k tebe hlásili na návštevu:-) V Slovenskom Grobe, kde je na každom rohu reštaurácia s husacinou, tiež natierajú husi pri pečení mliekom.
alena45
tiež nepamätám, či som vôbec niekedy jedla hus, kačku 4,5 kg minulý týždeň, k nej som naváľala 52 lokší (vždy to počítame a stavíme sa o to, koľko ich vyšlo). Tým chcem povedať, že na tento štvrťrok som už zhrešila dosť, možno takto zjara by som mohla hrešiť ďalej, ešte uvidím s čím.
radox1
lokse som robil raz v zivote a uz nikdy,nemam na to trpezlivost.
radox1
dakujem,ale uz som sa naucil jest taketo jedla iba s kapustou,cize aj bez knedle.
tinca
kedysi bola aj u nás tradícia na Štefana pečená hus a maminka ju vždy perfektne upiekla. Ako nás ubudlo, tak ju nerobím, lebo by sa jedla týždeň.Veľmi sa ti vydarila:)
mariamka
fajna huska, kacka je kacka, ale z husky sa predsa len naje ludi viac, a k tomu tie spomienky :) ani nepamatam, kedy sme mali
evanaaa
Mám v mrazničke kačku aj hus, využila som akcie.......ja ich tiež večer riadne nasolím, vezmem soľ do dlane a vtieram zo všetkých strán a aj zvnútra, ale ráno pred pečením opláchnem, to by bolo príliš veľa soli, a len tak trochu posolím, úplne to stačí, cez noc sa soľ vsiakne do kože.
marcel83
@radox1 dnes bola na obed, ale kačka :)
Dík, že si pripomenul, že máme ešte jednu v mrazničke ;)







aandulka
pekná húska, ja pečiem vcelku, porcujem až po upečení, akurát ju pečiem, to bude bašta, červená kapusta a lokše. už sa teším.
editam
Tvoja hus nie je žiadna scíplinka, pekne vypečená, dala by som si :-)
pusta1
@radox1 , áno pomohla, vždy to tak robím, ak by som robila takú maličkú chudučkú húsku, možno by mi stačila vidlička ako vám.
skúste troška uvažovať, v obchode tiež predávajú pekné malé husy, asi 6 - 7 kg, ak táto vaša mala tak málo kg, tak nebola ešte ani taká veľká, ako husy, než ich začnú vykrmovať, pre niečo ich museli zabiť už oveľa skôr a ešte k tomu boli v akcii, tak bol na to vážny dôvod a
neboli ani kvalitné, preto boli také lacné.
a vy ste sa na takéto niečo ulakomil...a týmto sa tak chválite.
to vy však rád, :-)
tie 3 dcl tuku, čo píšete, že sa vypieklo, to je pri tak chudej húske nezmysel, ktorý vám uvrí len ten, kto hus ešte nepiekol.
môj recept na pečenú hus hodnotili takí varecháči, ktorí sa v husiach vyznajú, každý jeden komentár je s uznaním a pochvalou.
zvláštne, že pod vašim receptom nevidím týchto varecháčov, verte, že keby vaša hus za to stála, aj tú by pochválili.
mne je jedno, ako ju robíte vy, robte si hus po svojom, ja tiež tak, ako som naučená a nepiekla som v živote len jednu hus, na to sa spoľahnite!
pusta1
tak pozor pane,
tie urážky od vás voči mne sú pod receptami.
a áno, moje súkromie vás opakovane zaujímalo, aj ste ho rozoberali, nič vás do toho nie , vás vás to netýka.
čo sa týka varenia, vy mi vnucujete svoje spôsoby, zatiaľčo ja vám svoje nie.
to nie je, že ich nevstrebem, ja tak variť nemienim, vy si varte vaše recepty ako vy chcete a ja si budem variť tie svoje, ako ja uznám.
nebudem sa s vami dalej vybavovať, neradte mi, nezaoberajte sa mnou, neodpovedajte mi už, nereagujte na mňa nikde, starajte sa láskavo len o seba!!!
dakujem.
ibud2020
Tak cena yo byla vyborna, v USA by ta husa stala 40USD. Pouze se mi nezda ze se 4 kilova husa da upeci pri teplote 130C za pouhe 4 hodiny. Pekl jsem vcera 5 kilovou pri 170C temer 5 hodin. Dve hodiny pod alobalem podlitou vyvarem. Potom odkrytou a podlitou znovu vyvarem. Vnitrni teplota dosahla 89C coj je perfekt. Stejne byla podstatne tuzsi nez je bezne kachna. Jedina vyhoda je ze mam sadlo a stavicku na smazeni kurecich jater! A ty potom chutnaji jako husi jatra!! Zkustesi to nekdy!
radox1
@ibud ,bola upecena dostatocne.treba ale do bodky dodrzat co som napisal,cize pekac s vodou,ruru neotvarat,okrem dolneho ohrevu aj horny.navyse to bola hus mensia ako domaca,ale hlavne odporucam si zmerat v rure skutocnu teplotu,lebo sa dost casto stava,ze je realne nizsia ako je navolena.navyse neznasam ked je ako blato,ze sa neda krajat.
fligo
Hmmm krásny recept,hus vyzerá krásne, až na to že nasolíme a necháme odležať jeden deň je v jednom recepte, tu je len odležať, ale že ju musím omyť (aspoň vodou,keď nie mliekom)už nie je písané :D Takže je krásna , chrumkavá, a mäkučké mäsko, ale čo z toho, keď je presolená ako......... :D hold, nabudúce si dám pozor :D
Ps: inak parádny recept, piekol som podľa teba na 130° a nádhera, len presolené
radox1
neviem kolko soli si dal,nikdy neoplachujem a nikdy nie je presolena.vsetky moje recepty su overene a stojim si za nimi.
zuzip
vcera som upiekla hus podla vasho receptu. no bola presne taka ako na vasom obrazku,pekne upecena, mekka,stavnata a chutila nam.poviem vam ze mam uz skoro 70 rokov, ale este v zivote sa mi nepodarilo upiect hus tak pekne a dobre, ja som ju vzdy pekavala rozporcovanu a rychlo , ten vas recept je vynikajuci,velmi pekne vam zan dakujem. este sa chcem spytat, ked budem piect podla tohto receptu kacku, ta tiez potrebuje 4 hodiny, ci menej? dakujem zuzi p p.s.1.raz pisem na pocitaci,mam slabe okuliare tak prepacte za nejaku chybu.
radox1
kacku peciem rovnako,ale asi o hodinu menej.vychadza to zhruba hodina na kilo kacky.
poofie
idem to skúsiť teraz na vianoce. buď hus a/alebo kačku. nie som kuchár, ale skúsim to.
mirobi
Doteraz sme mali na 2 sviatok vzdy kacku,ale pre zmenu som sa rozhodol pre hus.Nasiel som vas recept a mozem potvrdit, ze hus bola fantasticka.
Tu sa potvrdilo, ze jednoduche recepty prinasaju najlepsie vysledky.
Prajem pekne sviatky.


daniellb
Dnes som to tak robil a som s výsledkom spokojný
mäso je mäkké a koža chrumkavá. K husi som pripravil červenú kapustu na sladko s trochou červeného vína a trstinového cukru a knedľou. Bolo to vynikajúce a obžerstvo. Teraz ležím a lapám po dychu.....
daniellb
@paploska (3.12.2014 14:59)

Stačí
dnes som len polovicu 4,5 kg piekol, 2 deti, dvaja dospelí a ešte pre 2 - 3 zostalo




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia