Strojčekové venčeky

marienka44 - fotkamarienka44, 26. novembra 2014

Recept som našla v mojej zbierke receptov a neviem, odkiaľ ho mám. Vlastne som ho teraz prvýkrát piekla. Možno sa niekomu zíde na blížiace Zobraziť celý popisRecept som našla v mojej zbierke receptov a neviem, odkiaľ ho mám. Vlastne som ho teraz prvýkrát piekla. Možno sa niekomu zíde na blížiace sa Vianoce.

56
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
250 g (alebo iný)
150 g preosiaty
1 ks celé
1 ks
 štipka
1 ČL
 troška mleté




Postup

  1. 1

    Do misy preosejeme múku, pridáme preosiaty práškový cukor, kypriaci prášok, pomleté orechy (ja som dala asi 2PL do polovičnej dávky), štipku soli, zmäknutý tuk, vajíčka a ručne vypracujeme cesto. Z mäsového mlynčeka vyberieme nôž a dierkovanú vložku a pripevníme naň ozdobnú vložku (tvorítko). Do mlynčeka dávame cesto po menších dávkach, melieme a formujeme rožky, venčeky, esíčka alebo len paličky ap.

  2. 2

    Poukladáme na plech vyložený pečiacim papierom alebo len na suchý plech.

    Strojčekové venčeky - obrázok 2
  3. 3

    Upečieme do zlatožlta. Po upečení ešte teplé posypeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom. Alebo postriekame čokoládovou polevou. Ja som piekla na skúšku len z polovičnej dávky, čo bolo 28 ks venčekov.

    Strojčekové venčeky - obrázok 3

Diskusia k receptu

jarunka
Toto pecivko si pamatam z detstva, mama mala taky valec a k tomu dreveny piest a tak rukou vytlacala venceky, alebo esicka ako pises ty, a dali sa vymienat rozne ozdobne vlozky. Tie ich posipala vanilkovym cukrovi alebo polovicku namocila v cokolade a niekedy dala do cesta aj kakao a pre zmenu boli ine. Mas ich pekne.
danielas
Maminka mi ich pekávala každé Vianoce. Tento rok ich upečiem. Vďaka za recept
evkalibka
Podobný recept mám aj ja, sú výborné, ale nemáte niektorá odskúšaný recept na vytláčané keksíky. Zatiaľ čo pokus to omyl.
elena
Ja sa na to strojčekové pečivo chystám už roky.....
darinocka
Sú skvelé,do cesta možno pridať aj kokosovú múčku.Marienka,ďakujem za pripomenutie.;*)
finczi
Zvyknem robievať podobné, ale s kokosom a mám ich veľmi rada.
garanco
Marienka, pekne sa Ti vydarili, vytiahla si starú dobrú klasiku!
Tiež mám peknú spomienku z mladosti, teraz ich pečie moja dcéra len na Vianoce a delíme sa s nimi:-))
danielas
@marienka44 špekulujem, ako to tvorítko upevniť. Moje je taký kovový 2cm pásik, kde sú 4vzory a jeden koniec je do L. Ale nech robím, čo robím, nič mi nepasuje. Máš iné tvorítko? Môžeš mi tento môj problém nejako pomôcť poriešiť? :-)
marienka44
@Danielas , už teda nepotrebujete moju pomoc? Ja so až teraz zbadala, že niekto sa pýta na môj recept. Prepáčte, že som hneď neodpovedala. :-)
marienka44
Pozrela som link, ktorý láskavo poslala @Radost .
Uvedená cena je 99 Kč. Ja som to veľmi dávno kúpila u nás za 3 Kčs. :-)
danielas
@marienka44 ďakujem, našla som v inom mlynci práve tento dielik. Takže upečené! Ešte raz ďakujem za rp sú veľmi fajné :-)
marienka44
@Danielas , rado sa stalo. Pre mňa sú to nie až tak vychytené zákusky.
&Včera sme sdcérou robili "Ježe". Dalo to dosť práce s tou polevou, ale boli sme dve, išlo nám to ako pásová výroba. Recept je aj na stránke Lidla, pečie ich Adriana Poláková. My sme to vylepšili prídavkom rumu do polevy. Aj do cesta som pridala 1 PL oleja, cesto je vláčnejšie. Možno pridám recept, mám niečo nafotené.
ivan14
Já takovéhle věnečky dělám z těsta na vanilkové rohlíčky (jistě máte každý/á svůj nej recept :-) ). Jsou mnohem křehčí než rohlíčky, takže je musím každé vánoce péct v množství větším než velkém, protože jdou na odbyt v rodině i u přátel.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia