Losos na panvici

tiginko - fotkatiginko, 23. novembra 2014
Losos na panvici
Foto: tiginko

Tento jednoduchý postup pridávam pre začínajúcich kuchárov, ku ktorým patria aj moje deti, ktorým sa nedarí pripraviť steaky z lososa tak, aby neboli buď Zobraziť celý popisTento jednoduchý postup pridávam pre začínajúcich kuchárov, ku ktorým patria aj moje deti, ktorým sa nedarí pripraviť steaky z lososa tak, aby neboli buď suché a spálené, alebo surové v prostriedku.

1
porcia
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

cca 200 g
2 PL
1 PL
 (alebo maslo s olejom)
2-3 vetvičky
4-5 lístky




Postup

  1. 1

    Čerstvý steak z lososa opláchneme, vložíme do menšej nádoby a zalejeme citrónovou šťavou a olejom. Za občasného preliatia marinádou necháme cca 1/2 hodinu odpočívať. Pozn.: viem, čerstvý ako čerstvý. My sa nemáme ako dostať k čerstvo vyloveným rybám, preto mám na mysli lososa, ktorého kúpim nezamrazeného, buď v Metre alebo v poslednom čase je pekné kúsky dostať v Lidli.

  2. 2

    V panvici rozpustíme ghee. Ideálne je použiť práve prepustené maslo, prípadne kokosový nevoňavý olej, lebo sú stabilné a neprepaľujú sa tak ľahko, ako iné tuky. Ghee voní po masle, čo dodá rybe príjemnú chuť. Ak nemáme ani jeden z týchto tukov, potom je najlepšie použiť maslo do ktorého pridáme trochu oleja. Tuku dáme vyššiu vrstvu, aspoň 1/2 cm (odporúčam použiť nie príliš veľkú panvicu) a trochu ho posolíme (nesolíme rybu). Pripravíme si bylinky, ak nemáme, nič sa nestane, resp. môžeme použiť sušené.

  3. 3

    Lososa vyberieme z marinády, osušíme papierovým obrúskom. Opatrne vložíme do rozpáleného tuku kožou dole. Teplotu znížime a necháme piecť 5 minút ak je losos vyšší, ako ten môj na fotke, inak o minútu kratšie. Občas prelejeme rybu horúcim olejom zhora a z bokov, rýchlejšie sa celý povrch zatiahne a nevyteká z neho šťava. Zhruba po 4 minútach vložíme do panvice bylinky. Ak ich pridáme hneď na začiatku, zhoria skôr, než rybu otočíme.

    Losos na panvici - obrázok 3
  4. 4

    Po 5 minútach otočíme kožou hore a pečieme 2 minúty a ak je losos nižší, 1 minútu.

    Losos na panvici - obrázok 4
  5. 5

    Po vypnutí ohňa necháme ešte 5 minút dôjsť a potom hneď podávame. Povrch ryby po vybratí posypeme čerstvo zomletým korením, ideálne štyroch farieb, a osolíme. Pred podávaním pokvapkáme citrónom.

  6. 6

    Pre informáciu: Ghee sa dá vyrobiť doma z masla, ale je ho dostať aj v stánkoch s farmárskymi mliečnymi produktami.

    Losos na panvici - obrázok 6

Diskusia k receptu

jozka2
nie je chyba ak vyzera ako surovy v prostriedku,je to vlastne rare done,ak nie je,je well done,ale tvoj vyzera ako z gastronomickej vystavy.Vyzra to velmi drazdiaco chutove kanaliky.5
radost
no totoooo..
neskutočne dráždivé..teplé..voňavé až sem foto..
a foto predáva..
evusik
krásne, priam ukážkovo si ho pripravila :-) a veľké chute narobila :)
salinka
Tvoj losos na panvici by sa mi ešte viac páčil na tanieri (na mojom:-))) Strašné chute si mi narobila s tou nádhernou fotkou. Ja sa na dovolenke pri mori neviem dojesť čerstvých rýb.
havino
super @tigi , krásna foto, ja ho len pofrkam vytlačeným citronovou šťavou a pretriem a na prepustenom detto pečiem, môj zbožňuje
tiginko
Ďakujem pekne, ste milí. Fotím len mobilom, takže sem-tam sú odlesky, ale sama som prekvapená niekedy, že sa s tým veľmi ani nezapodievam, a predsa to celkom slušne výjde. Varenie ma síce baví, ale fotenie už menej, nemám umelecké sklony.
@jozka2 bohužiaľ u nás sa rare done toleruje len u hovädzích steakov, u rýb nie, preto toľká veda. Mne to tiež trochu trvalo, kým som sa dopracovala k takým akurátnym. Všade sa len spomína krátke opekanie, aby neboli vysušené, ale často som ich mala navrchu zhorené a vnútri surové. A keď máte robiť len 1-2 porcie, tak rúru sa mi nechce zohrievať, v tej sa to dá lepšie ukočírovať.
1x jerica
katkat
Dakujem! Ja toho lososa nikdy neviem urobit bez toho, aby som ho nakoniec rozkrojila a vselijako dopekala, alebo teda naopak spalila... Ked sa najblizsie k lososovi dostanem, urcite to vyskusam podla tohto receptu
micanela
vdaka za uzitocne rady, tiez nie som spokojna s tym ako vacsinou dopadne moj losos
sovka62
Naozaj ti ďakujem. Manžel má ryby rád a v poslednom čase kupujeme hlavne lososa, lebo sa dá kúpiť čerstvý (kupujeme v Kauflande, tam nám odrežú ten cca 200 g kus z celého kusa). Ja ryby nejem a ani neochutnám, tak si vieš predstaviť, aké je pre mňa zložité pripraviť to tak, aby sa dalo jesť. Manžel nepomôže, nech spravím tak či tak, vždy chváli.
Robievam len na panvici, podobne ako ty, len s čerstvým maslom a olejom, nechávam postáť v citrónovej šťave, ale pred pečením používam korenie na ryby a to je slané.
Vďaka tebe mám teraz základný recept, ktorého sa môžem držať a získať akú-takú istotu.
denyany
Krásne! Tiež máma radi lososa, kupujem väčšinou v Metre. A robievam v rúre, keďže pripravujem viac porcií.
afataga
na foto vyzera na zozratie, ja len ze ci nebol moc mastny? ked si tak pkne pokupala v tuku :-), losos nemusi byt uplne prepeceny, no ale ked my nemame istotu, ci je cerstvy, tak zicher je zicher, inak u nas maju ze vraj cerstve aj v hypertescu aj v cauflande
lenka0
mnáám milujem lososa iné ryby nejem určite vyskúšam teraz sa uz teším ako bude chutit mnam
alex37
aj u nás losos môže byť, zvyknem piecť aj v celosti, ale skúsim tvoju verziu :-) KK
leomax
Losos je unikátna ryba, dá sa s ním robiť v kuchyni zázraky. Mám skúsenosť, že čím menej rôznych byliniek a korenín, tým lepšie. To, čo obsahuje Tvoj recept nie je prehnané a ghee tomu len pridá na chuti. Veľmi pekný recept @Tiginko , päť hviezdičkový!
tiginko
Ďakujem všetkým, ktorí sa pristavili za pekné slová a dúfam, že som pomohla aspoň niekomu. Snáď sa ozvete niekedy, či recept zafungoval aj u vás.
@afi jasne že bol mastný, dobrého a zdravého omastku sa netreba báť, hlavne toho, čo sa začína na č- či bôčika, či lososa... :-)
1x katkat
dandy
Minule ukazovali, že sa môže koža pozdĺž narezať - 2 pásiky, potom sa rýchlejšie upečie a tuk vytečie von.
tiginko
@dandy tuk v lososovi je jeden z najlepších, aké môžeš vpraviť do svojho organizmu (teraz prosím obíďme všetky úvahy o znečistených moriach, hovorím o omega-3 mastných kyselinách). Kiež by tam pekne zostali v tom kúsku ryby :-)
36025_1364052649 - profilový obrázok
ivo
ivo
Pekný recept. Ak môžem poradiť kožu na losose si pozdĺžne narež nie hlboko je tam tenká vrstva tuku, ktorá sa pečením na miernom ohni vypečie a ako bylinky k rybám doporučujem tymián.
ywett
krásny recept a úvodné foto nemá chybu, palec hore!
tiginko
@ivo ďakujem, ako som písala vyššie, nerada vypúšťam z ryby prospešný tuk. Tymián je veru dobrá voľba tiež.
@ywett ďakujem ... na tvoje fotky nemám :-)
tiginko
halooo, redakcia, prečo mažete také milé komentáre? Začalo sa mi to celkom páčiť :-)
jerica
@tiginko , to sa potom môžeš zaobísť aj bez varechy.sk
Myslím si , že tebe by sa nemali žiadne komenty vymazať, lebo tvoje odpovede sú na úrovni, a sú akceptované inými, čo vedia kto pridal recept.
iva2111
@tiginko - nádhera, dělám velice podobně (jen bez bylinek, příště zkusim přidat). Pobavila mě neteř, která tohoto lososa u nas ochutnala a žasla, jak je šťavnatý - prý ho jedla u příbuzných, v puse chutnal jako seno a málem se s ním zadusila...od té doby myslela, že je losos suchá ryba :)))

@redakcia - vymazané komenty jsem nečetla, ale pokud nebyly (podle úžasu tiginko) sprosté, nechápu. Jen pro mou info -tady funguje cenzura? :O
1x leomax
tiginko
dievčatá to je v pohode, ten komentár som našla len v súhrnnom prehľade a bol od nejakého nového vtipálka, ktorý ma má asi rád, lebo pekne a kvetnato pochválil recept a objavuje sa pod pseudonymom @Pusta 2-3. Redakcia to asi zobrala ako provokáciu, tak mi to zmazala, čo už narobím. Ja sa na nich nehnevám :-)
tiginko
a @iva2111 vďaka za pochvalu, práve preto, že som prešla aj ja a teraz moja dcéra, etapami nezdarených pokusov s pomerne drahými kúskami lososa, tak som to sem pridala
danda3
@tiginko , dnes prišlo aj na tento Tvoj recept, moja premiéra, ale podľa Tvojho super popisu som to zvládla. Nemala som ho takého vysokého, takže bol hotový raz-dva-tri. Akurát som nakoniec zabudla dať bylinky, takže nabudúce.♥
ywett
ďakujem @tiginko , ale máš :)...ja neviem napr. vôbec fotiť mäso a ryby, hoci to rada ukuchtím, ale radšej to nefotím :-P ...a môj manžel a syn by určite tak dlho nečakali kým sa vyšantím s fotením ako pri fotení koláčov, tak radšej neriskujem :)
smithi
:) velmi dobre to vyzerá :)) mnam :) inak, ak mám lososa bez kože? ako dlho ho piect? a aké je to korenie čerstvo namleté? :) vopred vdaka
tiginko
@smithi ak máš losos bez kože, peč ho z každej strany rovnako, pri vyššom kúsku cca 4 min z každej strany a pri nižšom 2x3 min. Záleží aj od nastavenia plameňa, môžeš zo začiatku pre tzv. zatiahnutie/uzavretie povrchu (aby nevytekala šťava) opekať krátko na väčšom plameni a potom teplotu znížiť a dopiecť. Rovnako to platí aj keď rybu otočíš. Korenie môžeš použiť už kúpené namleté, keby si použila ručný alebo elektrický mlynček na korenie, získaš omnoho lepšiu chuť a vôňu  i.imgur.com/v1V5ZI0.jpg?1...
zolik
@Tiginko ahoj, vyborny recept. v jednoduchosti je krasa a plna chut lososa. prajem este peknu velku noc.


tiginko
veľmi pekne ďakujem @zolik za pozitívnu odozvu aj za želanie. Ja som veru Veľkonočné sviatky prežila pekne, tentoraz oddychovo, v krásnom prostredí a bez roboty. Dúfam, že aj ty si prežila sviatky jari v pohode :-)
frezia68
A pretože máš rada fotky z prírody,posielam Ťi jednu zaujímavú z oblohy,ktorú som fotila v júli toho roku.Len tak pre radosť a pozdravujem :-).


tiginko
@frezia68 (25.11.2020 13:44)

to je aké milé, ďakujem za parádnu porciu šľahačky na oblohe :-) Pekné pozdravy posielam aj ja. Pridávam tohtoročnú z Tichej doliny, ktorá je ozaj veľmi tichá


altyn
Ahoj, už som ho robil veľa krát, no až teraz som stihol aj fotiť. Na iný spôsob už ani nerobím. Ďakujem za výborný recept:-)))






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia