Ťahaná štrúdla

smajliqa - fotkasmajliqa, 9. novembra 2014
Ťahaná štrúdla
Foto: smajliqa

k jeseni patrí štrúdla :) aj som sa na to najprv chcela vykašľať, lebo som začala robiť podľa receptu v jednej knihe, a voooobec Zobraziť celý popisk jeseni patrí štrúdla :) aj som sa na to najprv chcela vykašľať, lebo som začala robiť podľa receptu v jednej knihe, a voooobec to nešlo dokopy. no potom som pridala múku, a nakoniec cesto bolo perfiš :)

60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

360 g
štipka
1 PL
1 PL
200 ml
1 ks
50 g
Plnka:
1 - 1,5 kg
150 g




Postup

  1. 1

    múku si preosejeme, pridáme soľ. vo vode rozhrabarkujeme vajce, pridáme ocot, rozpustenú masť, a vypracujeme s múkou cesto. čím dlhšie cesto spracúvame na doske, tým sa nám bude lepšie ťahať.

  2. 2

    cesto necháme odpočívať pod nahriatym hrncom. v prípade potreby hrniec vymieňame. ešte pred tým než cesto dáme pod hrniec ho potrieme olejom, aby nám neokoralo.

  3. 3

    cesto si rozdelíme na tri časti, najprv ho začneme vaľkať, potom ho naberieme na ruky a začneme vyťahovať. až je dostatočne vytiahnuté, pokropíme ho rozpusteným maslom, posypeme opraženou strúhankou (môže byť opražená ale nemusí) uložíme postrúhané jablká, posypeme cukrom, toľko,koľko má kto rád, posypeme tršku škoricou, a zatočíme. buď pomocou plachty, alebo utierky.nezabudnite si zahnúť konce, aby vám plnka nevytiekla.

  4. 4

    prenesieme na vymastený plech-takto urobíme všetky tri štrúdle. cesto sa veľmi dobre ťahá. hotové štrúdle keď ich máme na plechu, ešte potrieme olejom a dáme piecť do rozohriatej trúby na 180C 30minút. pozn.: keď mastíme plech, kľudne dáme viac oleja, štrúdľa ho vypije.

  5. 5

    hotovú štrúdľu necháme vychladnúť až potom krájame. hotovú môžme posypat cukrom, ja som nedávala, lebo som dala brutálne veľa dovnútra. Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

eviana
Štrúdľa je veľká parádnica, šikulka si, vyzerá neodolateľne ;)
smajliqa
jooj, radosť mi urobili vaše komentíky, ďakujem vám, teším sa :)