Kulajda

tinca - fotkatinca, 30. októbra 2014
Kulajda
Foto: tinca

Mám rada kyslé polievky a toto je jedna z nich. Vôňa hríbov, ktorá sa šírila kuchyňou mi pripomínala čas Vianoc.

4-5
porcie
25 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
250 g
1 hrsť
1 ks (stredná)
2-3 strúčiky
2 ks
250 ml
2 čl
 (alebo ocot)




Postup

  1. 1

    V horúcej vode necháme nabobtnať sušené hríby, ja som dala dubáky a masliaky.Potom ich uvaríme do mäkka. Očistíme si zemiaky, pokrájame na stredne veľké kocky, pridáme cesnak, rascu, soľ a bobkový list. Uvaríme ich. Kým sa nám varia zemiaky tak na oleji a cibuľke si orestujeme šampiňóny, ktoré sme pokrájali na mesiačiky. Mierne osolíme a pridáme korenie. Restujeme tak na skus.

  2. 2

    Potom uvarené hríby a restované šampiňóny pridáme k zemiakom. Zalejeme šľahačkovou smotanou a pridáme zátrepku z mlieka a múky. Prevaríme. Ja zápražku do kyslých polievok nerobím, ale ak chcete môžete si ju urobiť.

  3. 3

    Nakoniec ešte podľa chuti pridáme soľ, citrónovú šťavu a trošku cukru. Ja mám rada na sladko-kyslo, ale to je len na vás ako si ju ochutíte. No a celkovou bodkou je nasekaný kôpor, ktorý mám zamrazený. Kľudne môžete použiť na okyslenie aj ocot.

  4. 4

    Dobrú chuť!

    Kulajda - obrázok 4

Diskusia k receptu

luss44
chutná polievočka veru, robievam podobnú, už mám zamrazené hríby na tento účel. Tiež obľubujeme takéto polievky, vyrástla som na rôznych kyslých polievkach a moje deti takisto. Nabudúce skúsim podľa Teba aj s cesnakom.
yogicek
Milá @tinca ,
Tak toto môžem horem dolem. Tiež mám rád takú sladko-kyslú. Ja by som síce tú chuť vytvoril zmiešaním sladkej a kyslej smotany ale to som ja. Chválim, ukladám, hviezdičkujem za 5. Pekný večer.
tatranka
Toto sú polievky ,ktoré máme s manželom radi.Polievočka je takto pripravená veľmi chutná a aj zasýti.Ja robievam aj tú zásmažku,tak som si za roky zvykla. Slinky sa mi zbiehajú a veru si ju asi v najbližšej dobe urobíme.Huby sme zbierali,takže kulajda bude.
sracz
Krásny V* rcp, milá @tinca zaktiež patriaci do šperkovnice našich dobrých víl aj po praslici aj po meči! Mám rád Tvoju kuchyňu a nepochybne aj kulajda v Tvojom podaní je lahôdkou excelentnou! Očakávam zásielku "sušeného slovenského hubového výberu" a tak v kombinácii s čerstvými, na tunajšom trhu k dostaniu, rozvonia aj moju skromnú "chalúpku"! Maj pekné dni!!!
1x sumec
pusta
@tinca , jedna z našich obľúbených polievok u nás doma, nádherne sa ti vydarila, úžasne lákavé prudko jedlé foto :-)
po prvýkrát som ju jedla za mlada v interhoteli v Prahe, vypýtala som si recept od šéfkuchára a roky rokúce ju rada varím.
sýta, voňavá, vynikajúca - moja hlboká poklona ti patrí.
*****
1x sumec
tinca
hríbov bolo tento rok dosť, ja síce na ne nechodím,ale ak máte v mraziaku ešte lepšie. Jesenný čas si pýta takéto polievočky. Všetkým srdečne ďakujem za záujem o môj rcp a komentáre.:)
1x sumec
tinca
@tatranka aj u nás sa robili zápražky do polievok najmä kyslých ,ale keď bola maminka chorá doporučili mi ich vynechať a za tie roky som si zvykla, že mi v polievke nechýbajú.@yogicek kľudne môžeš použiť aj kyslú smotanu aj ja niekedy miešam:)
tinca
P.S.výborná je aj so strateným vajíčkom,tak bude dnes,lebo ešte zostalo
alex37
výborná a krásna polievka sa ti veru podarila, suroviny máme doma, takže hor sa na víkendovú polievočku :-) ďakujem @tinca za krásny receptík :-)
1x sumec
eviana
@tinca , si ma úžasne nakopla pridaním Tvojej verzie Kulajdy, vyzerá neodolateľne, milujem ju so stratenými vajíčkami a štedro posypanú kôprom... skvelá inšpirácia na víkendové varenie, veru bude aj u nás @alex. Tiež ju robím ako @yogicek - zmiešam kyslú so šľahačkovou smotanou na záver ;) U mňa 5* jasných Ti za ňu, zavoňala mi až sem, mňam :)
afataga
vyzera vyborne, teda az na ten kopor, ale to je moj problem
mariamka
kulajda od slovenskej kucharky :) pre mna hribovica a najlepsie so smotanou, presne ako si ju pripravila, pacia sa mi aj tie orestovane sampinony, daju tomu este bodku navrch :)
1x sumec
kimlo
Super papanica! Aj to "sázený vejce" si tam viem predstaviť... 5*
eviana
@tinca , navarené, popapané... najsamlepšejšia polievočka, ďakujem za skvelú inšpiráciu a prikladám foto tej "mojej" kulajdy:

2x tinca a sumec
aretta
Mňam, jedna z našich najobľúbenejších, vlastne najobľúbenejšia :-) Vždy ked ide dcéra domov, musí ju čakať ten najväčší hrniec :-)
1x sumec