Polievka zo zaváranych uhoriek fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 1. novembra 2014

Tuto polievku som jedla prvykrat na navsteve u nasich polskych priatelov. Medzi poliakmi je tato polievka velmi oblubena. Zachutila aj nam a tiez ju Zobraziť celý popisTuto polievku som jedla prvykrat na navsteve u nasich polskych priatelov. Medzi poliakmi je tato polievka velmi oblubena. Zachutila aj nam a tiez ju uz doma robievam.

6-8
porcií
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
2 šálky
20 g
5 1/2 šálky
1 šálka
1/4 šálky
1 šálka
1/2 šálky
1/2 - 1 šálka




Postup

  1. 1

    Mrkvu a zemiaky som ocistila. Mrkvu som pokrajala na priblizne rovnake kocky asi 1-1,5cm a zemiaky na kusky asi 2-3cm. Zeleninu som dala varit do vody do ktorej som pridala platok masla, sol a korenie styroch farieb.

    Polievka zo zaváranych uhoriek (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ja si uhorky zavaram doma, pouzivam slovensky recept na slako-kysely nalev. 1,5l vody, 0,5 l octu, 140g cukru a 60g soli. Samozrejme ze mozete pouzit inaksie zavarane uhorky, tie ktore mate vy oblubene. Uhorky som pokrajala na male kusky.

    Polievka zo zaváranych uhoriek (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do pohara som si pripravila muku, smotanu a vodu na zatrepku. Vsetko som spolu premiesala. Kolko muky date do zatrepky zalezi od vas. Je na vas, aku hustu chcete mat polievku. Aj tu som videla, ze niektore rodiny ju robia uplne riedku a niektori ju chcu mat radsej hustejsiu.

    Polievka zo zaváranych uhoriek (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked bola mrkva makka pridala som do hrnca pokrajane uhorky. Uhorky som povarila s mrkvou a zemiakmi asi dalsich 5 minut. Potom som do polievky za staleho miesania naliala zatrepku a uhorkovu vodu. Mnozstvo uhorkovej vody zalezi od vas, aku chcete mat hustu polievku a kolko ju chcete dochutit. Do hotovej polievky som este pridala nasekany kopor.

    Polievka zo zaváranych uhoriek (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

eviana
@palokuchki , teda, polievka vyzerá naozaj zaujímavo, ešte som o takej ani nepočula, veru ukladám a niekedy musím opáčiť, ďakujem, že si sa s receptom podelila a rozšírila moje polievkové obzory :) 5*
ubka
@pokokuchki ďakujem za pridanie receptu, presne túto polievku sme jedli v Poľsku a nevedela som sa dopátrať receptu, veľmi nám chutila, zajtra už aj idem variť:-) Pekne si to popísala a naservírovala.
elixir
Uvarené aj zjedené, akurát kôpor som nemala, ale ten bol aj v uhorkovej vode už. Polievka chutila veľmi dobre, ešte si ju zopakujeme. :)
1x radost
finczi
Veľmi zaujímavé! pred časom som jedla niečo trošku podobné, veľmi mi to chutilo. KK, 5*
jerica
@palokuchki Danielka, matne si spomínam, ked sme ako deti prázdninovali u babky v Modre, takú jemne kyselkavú polievku robievala babka.
Ked sme išli do vinohradu, babka dala ešus pod hroznový (kĺč) krík, aj ked nebola horúca, bola výborná v tom letnom čase :-)kk*****
havino
čo sa tu už človek nenaučí, či naučí skôr naučí, nedávno som varila poviem po svojom zemiakovú kyslú polievku, ale kyslú na základe pridania zaváraných húb, polievka od @radox , fantastická je a využitie zaváraných húb, ktoré ja samé nejem pre mňa super, takže chuť tejto s uhorkami sa snažím predstaviť a určite aj vyskúšam
babkamt
polievka vyzerá chutne. Ukladám do kk, vyskúšam, 5 *
caterina
toto musi byt vyborne. pripomenulo mi to istym sposobom zemiakovy salat (to tie kysle uhorky). Vyskusam, cerstvy kopor a jeho vonu zboznujem
stacy77777
pre mňa netradičná, ale o to zaujímavejšia polievka, určite skúsim Danielka
sovka62
Už som o nej počula, ale nejedla som ju. Určite vyskúšam, slinky sa mi zbiehajú už teraz.
marianne
uz som ju tiez jedla u poliakov,kto ma rad kysle smotanove polievky,tak si smakne
macusa
Dakujem za recept!
Na posedenie by som dokazala "zozrat" pohar uhoriek a kysle polievky, to je moje.
palokuchki
@elixir to si ma potesila, ze si polievku uz aj vyskusala ale hlavne ze ti chutila. @kukulienka71 , @izabella929 , @eviana , @ubka , @finczi , @cesminaz , @jerica , @havino , @babkamt , @caterina , @stacy77777 , @sovka62 , @marianne , @macusa , vsetkym vam dakujem za vase komentare. Som rada, ze vas tato polievka oslovila. @marianne , dobre si to vystihla kysla smotanova polievka. Mylim si, ze kto ma rad zavarane uhorky bude mu chutit aj tato polievka. Budem velmi rada ak vyskusate.
mariamka
domace je domace,, tiez tu chvilu obdivujem tuto netradicnu polievku, a predsa nasim chutiam blizku, toho roku som zavarila 20 kg uhoriek, tak snad vystanu :) kysle maju u nas priim, urcite pride na rad, akurat taky krasny tanier nemam .)
rela
Moja mama robievala zemiakový prívarok (omáčku) s kyslými uhorkami.
Mala som to veľmi rada ale úplne som na ten recept zabudla. Danka vďaka za pripomenutie. Polievku určite vyskúšam :-)
waocipa
zupa ogorkowa ulubiona w mojej rodzinie-diakujem za recept možno sa udomácni v slovenských rodinách-smacznego wszystkim
pitbul
ja som jedla od poliakov s kvasakov a bola tiez super.skusim aj zo zavaranych
palokuchki
@mariamka , @rela , @waocipa , @pitbul , dakujem vam. @mariamka , presne ako hovoris. Kto nema rad na Slovensku zavarane uhorky? Ta chut je mnohym velmi znama. @rela a ako pises ty o tom privarku, ja som na Slovensku u viacerych jedla takyto privarok zo zavaranych uhoriek. Tak preco nevyskusat aj tuto polievku. @pitbul aj z tych kvasakov to moze byt dobre. @waocipa , pozdravujem. Rozumiem po polsky, ale sa neodvazim nic napisat.
rain333
Moja babka robila z kyslých uhoriek prívarok - recept netuším, ako dieťa som nemala rada ale chute sa menia a tak som polievku vyskúšala. Musím potvrdiť že je vynikajúca 5* :-)
manya
@palokuchki ďalší vynikajúci recept, pred chvíľou som dovarila a už aj ochutnala, aj ja potvrdzujem, že je vynikajúca;
lenka78
je to žurek? lebo keď hej, chýb av ňom natvrdo uvarené vajce a biela klobása. ale -100 ľudí, 100 chutí...
alena45
Nálev z kyslých uhoriek pridávam do šalátovej polievky, tak prečo nie aj uhorky ? Takúto som ešte nejedla, ale všetko mám, ešte v tomto týždni si ju urobím.
babcia
@Elixir (1.11.2014 12:31)

Takúto polievku varieva môj manžel,poliak z Bialegostoku,ale miesto zaváraných uhoriek používa kvasáky...a to vám môžem povedať ...je to rozdiel ...kurde :-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia