Milkina štrúdľa

tetrisss - fotkatetrisss, 8. novembra 2014
Milkina štrúdľa
Foto: tetrisss

Napriek tomu, že je tu už podobný recept, dovolím si ho oprášiť a najmä dodať plnky podľa mojej kamarátky, výbornej kuchárky, Ľubky.

30 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
1 ks
1 téglik
II.cesto:
100 g
100 g
Plnka:
Krupicová plnka:
1 sáčok
50 g
2,5 dl




Postup

  1. 1

    V robote si vymiešame prvé cesto na pružné a nelepivé cesto, ak je málo smotany, ja som potrebovala ešte 3 lyžice kyslého mlieka, treba pridať. Druhú časť múky zmiešame s povolenou masťou. Prvé cesto vyvaľkáme, natrieme na neho druhé cesto a pevne zrolujeme ako roládu. Cesto dáme odpočívať do chladu do druhého dňa. Rozdelíme na 8 častí, na jeden plech nám stačí polovica cesta a tak ho môžeme zatočiť do kuchynskej fólie a dať do mrazničky. Potom stačí vybrať dve hodiny pred použitím a máme pochúťku rýchlo hotovú.

  2. 2

    Tak, polovice cesta sme sa zbavili a ideme ďalej. Jednotlivé časti si vyvaľkáme na čo najtenšie a ide to veľmi dobre. Približne výjde rozmer 30x40 cm. Na tieto štyri cestá si rozpustíme 125g masla. Zomelieme mak a orechy podľa chuti, ale treba dosť veľa. Nedá sa to presne odvážiť, ale ja som potrebovala asi 3 dl zomletého maku a toľko isto orechov.

  3. 3

    Na cesto lyžicou nakvapkáme maslo, nešetríme, na to nasypeme jemne strúhanku, na to dáme vrstvu maku alebo orechov od kraja do 4 pätín na druhej strane vo vrstve 1 cm. Na to nasypeme kryštálový cukor podľa chuti /podľa mňa-nešetríme/. Na túto vrstvu nastrúhame jedno veľké jablko, posypeme hrozienkami, a polejeme sladkou smotanou. Na štyri cestá potrebujeme 1 dl. Posypeme vanilkovým cukrom a ešte pokvapkáme maslom. Podľa chuti možeme dať aj škoricu. Ľavý a pravý okraj na dva cm zahneme a celé cesto zrolujeme. Uložíme na plech. Takto postupujeme so všetkými štyrmi cestami.

  4. 4

    Inak fantázii sa medze nekladú, napr. namiesto jabĺk môžeme dať čerešne, višne, broskyne, namiesto hrozienok iné kandizované ovocie. Do cesta môžeme dať aj klasickú tvarohovú plnku, nezabudneme na podklad z masla a strúhanky.

  5. 5

    Hotové, naplnené štrúdle potrieme mliekom a dáme piecť. Hotové pocukrujeme a nakrájame.

  6. 6

    Pridám ešte recept na krupicovú plnku podla Ľubky: na horúce maslo vysypeme krupicu, popražíme za stáleho miešana na bledohnedo, zalejeme vodou a miešame až kým krupica vodu nepoberie a vyzerá ako rozdrobená. Odstavíme a zakryjeme, necháme vychladnúť. Na plát cesta dáme rozpustené maslo, posypeme krupicou, na to dáme veľa ovocia, najlepšie čerstvé čerešne, alebo kompót, vanilkový cukor, štavu z ovocia /kompótu/, zasypeme ešte dostatočným množstvom cukru a polejeme ešte rozpusteným maslom. Zatočíme a upečieme rovnako ako s inou plnkou.

Diskusia k receptu

jerica
Výborný recept s popisom aj pre začiatočníka :-)
dara2112
Supet uklafam a urcite vyskúšam. Zaujala ma hlavne ta krupicova plnka to nepoznám. Pekny vecrt prajem
havino
nemám takéto cesto, veľmi dobre štrudľa vyzerá, uložené
radost
milé..
Milkina štrúdľa..od Lubky plnka..dáva @tetriss.. :-)
keby len milé..ale aj chutné..bo štrúdle iné ani nemôžu byť..
len mať z každej kúsok..:-)
tetrisss
Dakujem za mile komentariky, nuz je to pravda, nechcem byt plagiator, cesto je Milkine, plnka Lubkina a upiekla Tetrisss...
babkamt
výborné štrúdle si upiekla. Je vidieť, že si na plnke nešetrila, kk, 5*
marikahr
velmi pekne strudle, ja robim podobne plnene - sypem suche orechy/mak a pouzivam smotanu, ked nemam jablka do orechovej pridam lyzickou male kopky dzemu napr. jahodovy; do makovej rada pouzivam este visne namocene v rume alebo visnovy dzem s kuskami visni :-)
Zaujalo ma tvoje cesto, lebo ja robim len z kupeneho listkoveho, aku pouzivas mast do druheho cesta? bravcovu? alebo nejaku heru?
Dakujem
tetrisss
Mast pouzivam bravcovu, to je povinne, inak by to asi nebolo ono, neskusala som. A na polievanie zase poctive maslo.
tetrisss
Dovolim si pridat este jednu moznost plnenia strudle, trochu netradicny, ale chut stoji za to. Cesto je to iste, pomastime maslom, posypeme struhankou, potom vrstva 1cm orechy mlete, na to krystalovy cukor, na to nakrajame na kocky jablko, potom banan na kocky, vanilkovy cukor, na to nalejeme sladku smotanu, kusky cokolady, mnozstvo tak podla chuti a primerane, nakoniec este polejeme maslom, zatocime a dalej tak isto. Vyborne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia