Restovaná králičia alebo zajačia pečeň fotorecept

sracz - fotkasracz, 16. októbra 2014
Restovaná králičia alebo zajačia pečeň (fotorecept)
Foto: sracz

Pri králičine ešte ostanem. Doslova som si musel od „dodávateľa“ vypýtať aj pečeň! Domáci, aj farmári, ku nej úctu nemajú, ale my ju ľúbime Zobraziť celý popisPri králičine ešte ostanem. Doslova som si musel od „dodávateľa“ vypýtať aj pečeň! Domáci, aj farmári, ku nej úctu nemajú, ale my ju ľúbime a „ľigame jak kačka nokerdľe“! Prvenstvo však patrí mojej dcérke Angelike, ktorá v rokoch hojnosti, vyhlásila na králičiu pečeň osobné moratórium. Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Surovín skromnejšie, mne by pasovali ešte aj 2 PL husacej (alebo „aspoň“ kačacej) masti, ale žiaľ .…, ale zato výsledná chuť vynahradí všetko a je úžasným pôžitkom labužníka!

2÷3
porcie
12÷15 minút
príprava
8 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 - 200 g
podľa potreby ml
1 ks väčšia
500 - 600 g (alebo zajačia)
1 - 2 PL (alebo masť husacia)
1 PL čerstvo strúhaný
1 ČL
podľa chuti
podľa chuti
1/2 ČL čerstvo mletý
Na ozdobu:
podľa možnosti halúzka
podľa možnosti halúzka




Postup

  1. 1

    pečeň som odblanil, zbavil zvyškov krvi, umyl a nechal v sitku odkvapkať; pokrájal som údenú slaninu a vyškvaril na „červenohnedo“, masti bolo nadostač, tak som olej nepridával (ale v „pohotovosti“ som ju mal); pridal som väčšiu cibuľu pokrájanú ma jemné „mesiačiky“

    Restovaná králičia alebo zajačia pečeň (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    odkvapkanú pečeň som osušil

    Restovaná králičia alebo zajačia pečeň (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a uložil na mäkkú voňavú cibuľovú „postieľku“; zamiešal

    Restovaná králičia alebo zajačia pečeň (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a občasným obracaním orestoval

    Restovaná králičia alebo zajačia pečeň (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    rovných 8´ (slovom osem minút); aj za tento technologický postup veľmi pekne ďakujem vzácnej a milej pani Blaženiakovej, ktorej som mal česť byť „šéfom“ vo funkcii kvestora Vojenskej leteckej akadémie v Košiciach v rokoch 1991÷1999

    Restovaná králičia alebo zajačia pečeň (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    čo stačilo, aby sa v orestovanej príjemne mäkkej pečeni už neukázala žiadna krv; priložil som dve PL čerstvého masla (aj keď uznávam, že husacia masť by bola „vyšší level“) a vypol zdroj tepla,

    Restovaná králičia alebo zajačia pečeň (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pridal som KL mletej sladkej červenej papriky, PL čerstvo strúhaného ďumbiera (ak máte iba v prášku, postačuje KL), posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením, zamiešal, ochutnal (dochucovať už nebolo potrebné)

    Restovaná králičia alebo zajačia pečeň (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a za horúca podával s čerstvým doma pečeným chlebom

    Restovaná králičia alebo zajačia pečeň (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    atmosféru lahodných vôní a chutí dokresľovala aj pečená žltá hrubostenná paprika, à la Anini Bachčevan, s prepraženou maslovou polevou

    Restovaná králičia alebo zajačia pečeň (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ak som Vás o lahodnosti tohoto, domácim samoukom „zmajstrovaného“, jedla presvedčil, budem rád, keď si ho pripravíte aj Vy! Posielam Vám pozdrav ešte teplej jesene, zo srdca želám krásne úspešné dni a dobrú chuť!

    Restovaná králičia alebo zajačia pečeň (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

klobaska
Mam rada pecienky,ale iba kuracie,bravcove a hovadzie,ale tvoja vyzera chutne.
jozka2
Musi to byt velmi delicious a tak este s poharom dobreho piva,hlavne teraz s October fest.
pusta
Milý@sracz - ferikém drágám, to je fantastická delikatessa :-)
úžasné fotky, perfektný postup :-)))
srdečne blahoželám!
*****
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
toto musí byť fajnotka. Za totality som dostala v určitých obchodoch aj túto králičiu pečeň, ale teraz ozaj nikde. Bol by veľký rozdiel s kuracími?
pivonka
Králičiu pečeň bohužiaľ nepoznám a asi to aj takto ostane, lebo priameho dodávateľa nemám a v obchodoch som ju nevidela. Robievam takto kuraciu a krájam ju na kúsky. Teraz sa ju odvážim spraviť aj vcelku ďaka Tvojej informácii - 8 minút. Dobre vedieť.
lianka
Vynikajúci recept. Ukladám do KK. Keď dostanem králičiu pečeň kúpiť, tak vyskúšam. Ja som dostala králičiu pečeň naposledy v Tescu, je fantastická, žiadna pečeň sa jej nevyrovná.
klotilda
Králikoch doma chováme, takže najbližšie bude králičia pečeň podľa tvojho receptu.
tinca
@sracz Feri,na králičiu pečeň nedám dopustiť je u mňa TOP,ale zoženiem ju tak raz uhorský rok. Napr.bravčovú a hov. vôbec nekupujem,len králičiu a kuraciu. Je výborná aj vyprážaná, al bo podobne robená ako tvoja, ale v rúre.:)
evanaaa
Králičiu ani zajačiu pečeň som ešte ani ja nejedla, ale vyzerá vábne a určite bude chutná, o nič menej ako tie ostatné, čo som už jedla. A mimochodom, ak sa nemýlim videla som ju v Bille, tam majú aj zajacov ( králikov?).
tatranka
@sracz píšem presne to čo @evanaaa.Nikdy som nejedla ani zajačiu,ani králičiu pečeň. / Ja totiž ani zajka nemusímú mrzí ma to,ale je to tak.
No chuť si mi na robil veľkú.Tvoj recept som už videla včera,ale akosi sa mi nepodarilo reagovať.
O to viac som sa tešila na dnešný deň.Od dcérky manžel doniesol pečeň zo zveriny a preto som ju dnes nachystala na obed.Nie celkom som robila ako ty,ale ten popud vznikol na základe tvojho receptu.
Ja som ju tento krát restovala na chutnej prerastenej údenej slaninke,s kopcom cibuľky aj cesnaku,tiež pridávam červenú mletú papriku,majoranku,korenie.Veľmi sme si pochutnali a ty určite vieš,o čom hovorím.
elysa
veru je to delikatesa, takéto dobroty u nás má pod palcom môj zákonitý, k zajačej sa dostaneme z času na čas, častejšie pripravuje morčaciu, je skôr k dostaniu, robí ju na bravčovej masti, cibuľke, nakoniec dochutí koreninami, podáva tiež z čerstvým chlebom...
marika21
Je vynikajúca zajačia pečeň tiež uvarená v polievke spolu zo zajkom. Polievka tiež výborná. Kto chová zajkov vám to potvrdí. *****




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia