Utopenci ako ich robím ja

bozulka - fotkabozulka, 4. marca 2010

Veľa rokov sme bývali v Južných Čechách a tam som sa naučila jesť utopence,ktoré bývali v každej poriadnej "hospodě" - teda v každej.!!!

Suroviny

asi 1 kg
4-5 ks
10  ks
2-4 ks
2-4  ks




Postup

  1. 1

    Do väčšieho pohára ukladáme cibuľu na kolieska,na to ošúpané pokrájané špekáčky asi na 3 cm kúsky,postup opakujeme,prekladáme korenínami,uhorkami,feferónkou až dovtedy pokial máme suroviny.Keď všetko uložíme ,zalejeme nálevom,zavíčkujeme a odložíme do chladu.Keď vydržíme 3-4 dni môžeme si pochutnávať s čerstvým chlebíkom a dobre vychladeným napríklad Budvarkom. Tie uhorky a feferóny sú mojím nápadom,zatial som ich ešte nikde nevidela,ale je to tou mojou chuťou na ostré a pikantné jedlá. Keď som slávila 55 rokov a chystala sa do dôchodku urobila som 5 litrový pohár a nemala som šťastie ochutnať ani kúsok.Chlapi to zvládli " než bys řekl švec" ostal mi len nálev.Bola som rada,že im chutilo.

Diskusia k receptu

bambulka51
Ano,keď vydržíme.To je pravda,u nás to bejvávalo podobne.Tie uhorky s feferonkami ,to musí byť dobré.Už by som to robila len v malom množstve,vieš mala som doma troch chlapov a v tedy sa varí inak ako teraz,keď sme dvaja.
kimlo
Ja už roky zaváram uhorky tak že do každého pohára pridávam chilli papričku.
lorak40
Je to výborné len to má jeden problém.Kde dnes zoženiem kvalitné špekačky?
oblizprst
Dajú sa už nájsť, odporúčam výrobcu "Mäso Parížek" z Martina. Treba si u mäsiara pýtať. Sú o máličko drahšie ako iné (škrobové), ale kvalita sa vyplatí. Tento výrobca ich robí podľa tradičných starých receptúr, a sú naozaj mäsové a s kocočkami slaninky ako má byť.
bozulka
bambulka51-aj my sme už iba dvaja ,ale aj tak keď už robím,tak do 2 l pohára alebo mám aj kameäk ale to nieje ono tamnevidieť tú krásu! A navyše mám manžela,ktorý je veľmi slabý konzument akéhokoľvek jedla.
Pokial bude pohár v chladničke tak vydrží určite ešte týždeň.
Celkom dobré špekáčky sa dajú zohnať aj v Lídli sú to moravské alebo české.Tie sú tiež dobré.Bohužial také čo poznáme z našej mladosti také už nedostať.Je treba pozerať -složenie koľko je tam mäsa ,múky atď.Sojovú múku hoci je zdravá v špekáčkoch nemusím.
bozulka
pre kimlo-ja robím uhorky tak,že na dno pohára 720g dám vetvičku kôpru,kúsok cibule,strúčik cesnaku a polovicu feferonky,potom ukladám uhorky -vlastne uhorčičky,iba malé max.do 7cm,medzi tým dám 2-4 hranolčeky chrenu,končím kôprom,cesnakom,plátkom cibule a feferónkou.Zalejem nálevom,najradšej Zelkom 2 l vody 1/2 l octu ,12 dk cukru.Ten nálev je tiež prispôsobený mojej chuti. Sterilizujem iba toľko čo chytí viečko /asi 5 min/.Zaváram obrovské množstvo týchto uhoriek lebo mám veľa konzumentov nielen doma ,ale aj v zahraničí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia