Krémová polievka Nameko

radox1 - fotkaradox1, 7. októbra 2014
Krémová polievka Nameko
Foto: radox1

Huba nameko plne nahradí chuťou kuriatko jedlé,tak pre tých,ktorí tuto hubu postrádajú je táto polievka.

3-4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 pohár 330ml
2 PL
50 g
1/2 l
250 ml
500 g
1 ks
2 ks




Postup

  1. 1

    Očistené zemiaky nakrájame na kocky,zalejeme vodou len tolko aby boli ponorene,pridáme sol,rascu,b.list a uvaríme do mäkka.

    Krémová polievka Nameko - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájanú cibuľu na kocky opražíme na masle do zlata,pridáme hl.múku a urobíme zápražku(múka má byť svetlohnedá),pridáme mlieko a dobre prevaríme asi 15 minút.Stiahneme hrniec bokom,masu dobre premixujeme ponorným mixerom,aby bola hladká.Potom dáme nazad na zdroj tepla,pridáme scedené hríbiky,sl.smotanu,zemiaky aj s vodou v ktorej sa varili,dochutíme cukrom,soľou,s octom opatrne lebo hríbiky su kyslé,povaríme a nakoniec pridáme nasekaný kôpor.Podávame so strateným vajcom.Samozrejme môžeme použiť akékolvek iné huby-hríby.

    Krémová polievka Nameko - obrázok 2

Diskusia k receptu

alena45
presne takto sa dajú robiť aj fazuľky v sladkokyslom náleve. Ale na obrázku vyzerá polievka naozaj luxusne. Pekný recept.
radox1
kupil som ich v tescu,a veru aj fazulky alebo lúsky sa daju pouzit.
ampara
Tieto hríbiky kupujem,ale doteraz som ich používala iba k studenému bufetu ,podobne ako olivy , veru vyskúšam aj túto polievku tá fotka je nádherná...
slavka2012
Polievka vyzera velmi lakavo, nikdy by ma nebolo napadlo pouzit hribiky v kyslom naleve na takyto sposob. Ja by som si bola myslela, ze mlieko a smotana sa od nich pri vareni zrazia. Urcite ju uvarim, mozno hned v sobotu.
smejkad
mozem pouzit domace hubky na kyslo?
ako nakoniec chuti tato polievka?
mna velmi laka, ale moji maju najradsej take klasicke chute, tak ci ma vyznam vyskusat :-)
radox1
akekolvek,ale scedene-lebo hribiky su same kysle.chutí ako kuriatko na kyslo.
afataga
a natvrdo by si nejaku nemal? :-) tato polievka mi pripomina kulajdu a aj ked nie som moc na polievky, sladkokysle obcas mozem a mam zavarene svoje podpnovky aj rydziky, tak isto nebudem kupovat, len ked ja ten kopor tak strasne nemam rada, super foto
@slavka2012 ked davas do polievky smotanu, daj si ju do misky, pridaj k nej zo dve naberacky polievky, dobre rozmiesaj a az tak daj do polievky, nezrazi sa, lebo neutrpi taky teplotny sok
safran
použila som srvátku z výroby paneeru (takže bez octu), kurkumu, zavárané kuriatka ai., ale inšpirácia je dúfam zrejmá :-)


radox1
ano,je to v podstate kulajda,a tiez som musel dat cast polievky bokom bez kôpru,inac by to nezjedli.
havino
téééda,čo sa tu človek všetko naučí, tak ja nakoniec aj použijem tých 40 pohárov zavarených od hríbov, suchohríbov, kuriatok na sladkokyslo, si ma veľmi potešil s týmto receptom, v najbližšej dobe ju varím a máme veľmi radi tento druh polievok aj s kôprom môžu byť, krásne foto máš, veľmi lákavé
1x radox1
alex37
toto je teda nádhera :-) ale musím zohnať niekde tie huby :-)
altyn
Krásna fotka, myslel som že od šéfkuchára. Aj ja varím podobne, len vajce uvarím na tvrdo a pridám podobné hríby na kyslo a sú tiež od Franza Jozefa. V Bille ich majú viac druhov. Dám tam aj šťavu a už nekyslím octom. A tie huby jedávam miesto kys. uhoriek, tie nemám rád.
havino
@radox , chlape, odo mňa a od manžela máš nobelovú cenu aj so zlatou vareškou v jednom, za nápad do zemiakovej kyslej, ktorú teda pravidelne v zimnejšom, jesennom období varievam pridať sterilizované huby. Koľko som sa ja uhundrala, ked mi vláčil koše húb a ja sama si spracuj a len zavárať chcel, lenže nik ich neje len on. No a toto je bomba využitie, za nás Ti ďakujem veľmi pekne, mňa osobne by to do konca života nenapadlo. Ja som si uvarila zemiaky, cibuľku usmažila, zaliala mliekom a pridala hrsť uvarených zemiakov a tak zahustila, následne smotany, zemiaky s vodou, dala som aj bobkový list vyvariť no a na koniec huby scedené, dala som hríby aj suchohríby, hríby som prepláchla, to ťahavé mi vadí, prevrelo a hríby chrumkajúce, ocot mi už nebolo treba, lebo som dala dve trojdecové poháre, takže kyslosť bola z nich, len dosoliť, cukor, kôpor, výborná, na jednotku s *. ešte raz vdaka.



katka78
Fíha, no som rada, že má pozitívne ohlasy, včera som kvôli tomuto receptu išla hľadať tie huby, aj som ich našla, takže niekedy spravím. Však sa tu ja normále naučím huby jesť, na polievky som sa tu už naučila.
katka78
Dnes som v kuchyni využila 4 recepty z varechy, ale tento je z nich naj. Veľmi chutná polievočka, ktorá nám dobre padla v tomto pochmúrnom počasí. Ďakujem za recept @radox1 !


1x radost
pusta
tiež si to myslím, s hríbikmi to nemá nič spoločného :-)
avšak polievka iste chutná.
*****
1x pusta
radox1
co mate s tymi hribikmi.
uvodna veta znie jasne:
Huba nameko plne nahradí chuťou kuriatko jedlé,tak pre tých,ktorí tuto hubu postrádajú je táto polievka.
to ze som ju v popise receptu nazval hribikmi bolo jasne myslene obrazne,lebo vyzeraju ako male hriby.slovo hrib je bezne preferovane slovo-bol som vcera na hriboch a nie na hubach, atd.
hubata
Táto polievka (kulajda) sa dá robiť aj zo sušených hríbov, len ich treba vopred namočiť aby neboli "papierové".
janger
Vyborna polievka, @radox.
Na Slovensku som kupila len specialne kvoli tejto tvojej polievke tie huby Franz Josef, ale nie nameko, ale zmes lesnych hub, tiez sladkokysle...
Robila som z dvojitej davky, jedina zmena oproti tvojmu receptu bola, ze som pouzila len jedno mnozstvo smotany, lebo sa mi polievka zdala uz pred pridanim smotany vyborna-kremova.
Pochutili sme si velmi. Tak vdaka za recept.

Len taka poznamka este. Nevedela som, ze existuje aj druh hub, ktore sa volaju "nameko". Myslela som, ze myslis tym nazvom, nejako narecovo, ze su tie huby uvarene na makko, ooooooo ;-)......No clovek sa stale uci.


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia