Pesto z boreka lekárskeho fotorecept

zolik - fotkazolik, 3. októbra 2014
Pesto z boreka lekárskeho (fotorecept)
Foto: zolik

Borek lekarsky je lieciva rastlina, to uz viem, ale ze sa z neho da pripravit aj velmi chutne pesto to som zistila az toho Zobraziť celý popisBorek lekarsky je lieciva rastlina, to uz viem, ale ze sa z neho da pripravit aj velmi chutne pesto to som zistila az toho roku. Ponukam Vam recept na nezvykle, napriek tomu velmi chutne Pesto, ktore v chladnicke vydrzi par tyzdnov.

10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 hrste
2 PL
1 strúčik
8 + 2 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Listky z byliny velmi kratko oblanzirujeme, scedime, nechame odkvapkat a vychladnut. Borek ma na listkoch chlpky, ktore blanzirovanim zmäknu. Preto je tento krok dolezity.

    Pesto z boreka lekárskeho (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tekvicove jadierka oprazime na suchej panvici. Spravne oprazene su vtedy ked zacnu na panvici podskakovat. Tiez ich nechame vychladnut.

    Pesto z boreka lekárskeho (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vsetky suroviny dame do cutter, alebo mixera. Po davkach pridame 8 lyzic olivoveho oleja.

    Pesto z boreka lekárskeho (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opatrne so solou. Z vlastnej skusenosti odporucam solit az hotovu zmes podla slanosti parmezanu. Naplnit do pohara a zaliat 2 lyzicami olivoveho oleja. Uskladnene v chladnicke vydrzi takto pripravene Pesto niekolko tyzdnov. Borek je nie len lieciva, ale aj dekorativna bylinka.

    Pesto z boreka lekárskeho (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

tiginko
@zolik správne sa to volá borák lekársky, ale to len tak na okraj. Poznám len borákový olej, toto by ma tiež nenapadlo. Ale pesto je vlastne možné robiť naozaj zo všetkého zeleného. Všetky suroviny spolu tvoria poriadne zdravú pochúťku
zolik
@tiginko , ja tiez poznam len Borak lekarsky a recept som mala napisany "Pesto z Borak lekarsky" a @redakcia mi to zmenila na tento nazov. Ja neviem ci je to spravne, lebo 30 rokov zijem mimo Slovenska a slovencina "moja rodna" uz nie je moj dominantny jazyk.
tiginko
nuž to nie je prvý krát, že redakcia niečo opraví zo správneho na nesprávne, mne sa to už stalo tiež. Pekne som sa vrátila do receptu a opravila som to naspäť. Tak prepáč, že som ťa obvinila @zolik :-) Redakcia by si mala takéto veci najprv poriadne overiť, než niečo po... opraví
mariamka
urcite "Borák" ,, pesto sa mi paci aj vseobecne vsetko z bylin, "kazda je na nieco" sa vravi, len ci to nie je silna koncentracia, takto si boráka naváľať na špagety :) zartujem, samozrejme, ale s bylinkami by som bola opatrna, nieco som nasla, ze ma aj neziaduce ucinky, ozaj @zolik a ako chuti? s cim si uz vyskusala?
zolik
@tiginko snad @redakcia zareaguje, lebo aj podla mna je "Borek" nieco uplne ine. Ak sa nemylim ide o univerzalny nazov pre turecku specialitu s rozlicnymi slanymi naplnami.
zolik
@mariamka , toto Pesto chuti podobne ako napr. z medvedieho cesnaku. Ma trochu nahorklu mandlovu prichut. Teraz som ho robila 4x. Dva krat som pouzila oprazene piniove semienka a dva krat tekvicove. Jedli sme klasicky so spagetami, s ravioli, s grilovanymi bravcovymi steakmi aj s pecenymi zemiakmi. Raz s nami jedli synovia a raz pri grilovacke kamarati. Nikto sa nestazoval a ani neprejavoval nejake nevolnosti a boli u nas dost dlho (nezatlkli by to). O vedlajsich ucinkoch neviem, ved ma v nazve "lekarsky" :-) Vies, ake ma neziaduce ucinky?
zolik
@mariamka ja som nasla tuto slovensku stranku>>  bylinky.nazdravie.sk/sk/borak-lekarsky/57/...


Rastlinu mam v zahrade, nestriekanu a povodne zasadenu ako okrasnu (mojim manzelom, ktoremu sa pacili kvietky) az som sa docitala, ze nas Boretsch je po slovensky Borak lekarsky a 19.6.14 som zalozila diskusiu na ktoru mi zaujimave komentare napisali: kuchticka, radost a tati2008. Na to som zacala googlit a na viacerych strankach som nasla, ze sa da robit aj Pesto. Len sa listky musia prevarit - oblanzirovat. A urcite rastie aj na Slovensku, sak ved mame slovensky nazov "Borák".
jozka2
Zaujimavy recept na pesto,dobre,ze si to ty dala.Inac borak je velmi liecivy.
tiginko
@zolik kludne si sama oprav v recepte borek na borák a ak ti to zase premenujú, tak ich požiadaj, nech to nerobia
zolik
@tiginko teraz som pozerala a @redakcia mi cely recept a aj v uvedenych surovinach a aj v postupe premenovala "Borák lekarsky" na turecky "Borek" ;-) No, asi medzinarodna kuchyna :-)
radost
borák lekársky mám na záhradke..už sa o seba stará sám-samovýsevom..má nádherné modré kvietky..listy chuť uhoriek..
caterina
zaujimava kombinacia. Tekvicove jadierka som v peste este neskusala, ale verim, ze je to vyborne. Inak, esteze to nepremenovali na borat, lebo to by som si predstavila tie hrozne plavky a dovi dopo (ci ako sa to hovori) :)
zolik
@caterina , slzy mi tecu. Ty si to teraz dorazila. "Borat" a tie zelene plavky. No ved zelene. Zelene je aj Pesto z "Boreku". Cakam kedy sa @redakcia nad svojim premenovanim Borák na Borek zamysli a zareaguje. Zatial sa bavme. Ale jedno je urcite. Nie je tu momentalne ziaden Turek alebo Turkyna, lebo ti by sa uz ozvali.
Teraz seriozne: Ako som pisala vyssie, robila som aj s oprazenymi piniami a aj to pesto bolo dobre. Trochu ine, ale dobre.
zolik
@radost , ano, dakujem za prispevok. Listy bez upravy, priamo z bylinky maju chut po uhorkach. V nemecky hovoriacich krajinach sa tato bylinka vola aj nespisovne "Gurkenkraut". Mlade listky sa pouzivaju do salatov.
kuchticka
Skoda, ze som tento recept nemala skor! Mam ho vsade, lebo sa stara sam o seba, casto mi I zavadzia, takze ho musim "usmernovat" - vyhadzovat. sem tam si zjem pekny modry kvietok, mlade listy davam kazdy den do salatu.
Zo semena tejto rastliny sa vyraba like Glucosamin, ktory pomaha klbom v pohyblivosti.
zinnajdha
borák lekársky rastie hojne aj v našej záhrade. Dávam ho do šalátov, aj zajacom chutí . Pomáha srdcovej činnosti.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia