Stroganov

tinca - fotkatinca, 28. septembra 2014
Stroganov
Foto: tinca

Tento pôvodom ruský recept má viacero variácií a receptov je neúrekom. Pôvodne sa vraj mäso krájalo na kocky, až keď šľachtic Stroganov prišiel o Zobraziť celý popisTento pôvodom ruský recept má viacero variácií a receptov je neúrekom. Pôvodne sa vraj mäso krájalo na kocky, až keď šľachtic Stroganov prišiel o zuby,tak mu kuchár mäso začal krájať na rezance.Dočítala som sa,že v original rcp neboli ani šampiňóny a ani uhorka. Mäsko sa flambovalo vodkou, neskôr koňakom. Nech už je historiek okolo Stroganova koľkokoľvek, jedno je isté že sa pripravuje z kvalitného hovädzieho mäsa a nesmie chýbať kyslá smotana. Pridávam môj recept na túto skvelú minútku.

3-4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
100 g čerstvé
100 g sterilizované
50 g
1 ks väčšia
1 PL
1 PL (alebo pretlak)
100 g
 kúsok
30 ml




Postup

  1. 1

    Mäso si nakrájame najprv na plátky a potom každý plátok na tenké rezance. Mäso zmiešame s olejom, rascou a korením, soľ pridáme tesne pred tepelnou úpravou, aby nepustilo vodu.

  2. 2

    Na panvicu si dáme kúsok masla, trochu oleja a nadrobno nakrájanú cibuľu, orestujeme. Pridáme šampiňóny, ktoré spolu s cibuľou tiež orestujeme. Odložíme na teplé miesto.

  3. 3

    Rozpálime si druhú panvicu a mäso po osolení prudko orestujeme tak, aby sa zatiahlo a odparíla sa prebytočná tekutina. Teraz pridáme vodku alebo koňak /ak nechcete nemusí byť/ a oflambujeme. Ja mám ručný flambovač, lebo tak ako to robia profíci si netrúfam, aby som nepodpálila kuchyňu.

  4. 4

    Do mäsa pridáme pripravené šampiňóny,zamiešame potom nadrobno nasekané kyslé uhorky. Pridáme horčicu, paradajkové pyré /alebo pretlak/ a ešte všetko spolu orestujeme. Nakoniec jedlo zjemníme kyslou smotanou, ja som použila pochúťkovú.

  5. 5

    Môžeme podávať, ja to mám najradšej s ryžou, alebo s ryžovými rezancami.Ozdobíme lyžicou smotany a posekanými uhorkami.Originál sa vraj Stroganov podával s hranolkami, ktoré ja však nemusím. Voľba prílohy je len na vás. Tak nech vám chutí!

    Stroganov - obrázok 5

Diskusia k receptu

rulik
svätá pravda, čo píšeš a pekný receptík, dobrota
peta5
krásny recept a veľmi dobre podaný. dúfam že odradí poprípadných vyrývačov kôli rozmanitostiam prípravy,,, ja ukladám, pridávam 5* a cez víkend uskutočním :)
používateľ nemá avatar
asu
asu
Perfektný recept. Podľa Tvojho popisu by to uvaril aj začiatočník. Dávam ***** a ukladám do KK.
slice
pekný recept na rozdiel od tých nezmyslov s "kuracím stroganovom".
skúšal som aj z iného kvalitného mäsa než je sviečková a chutil tiež parádne.
2x tinca a ababa
stiping
Vychadzajuc z dostupnych ingrediencii z tohto obdobia na stroganov pouzivam len maslo, paradajkovy pretlak, cibulu, cierne korenie, cervenu papriku, cibulu, kvalitne hovadzie maso (moze byt aj divina) a kyslu smotanu. Vtedy je to nebicko v ustach... A samozrejme sa podava s ryzou bez akejkolvek dalsej prilohy (nejaka zelenina na taniery, alebo nieco zelene na "skraslenie")




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia