Jednoduchá torta

prhlavka - fotkaprhlavka, 15. septembra 2014
Jednoduchá torta
Foto: prhlavka

Tortička na želanie

Suroviny

Orechový korpus:
10 ks celé
4 PL
10 PL
1 bal.
5 PL studená
6 PL mleté
Plnka s gaštanovým pyré:
250 g
1 bal.
podľa chuti
1 téglik
125 g
125 g
350 ml
Čokoládová plnka:
125 g
125 g
1 bal.
100 g
podľa chuti
 na pokvapkanie korpusu




Postup

  1. 1

    Suroviny na prípravu korpusu som si rozdelila na polovicu, piekla dom dva, aby sa mi ľahšie prekrojili. Čiže na korpus z 5 vajec bol postup následovný: oddelíme si žĺtka od bielkov, ku žĺtkam pridáme 5 PL kryš. cukru a šľaháme žĺtkovú penu, aby sa cukor lepšie rozpustil počas šľahania si občas prilejeme 2 a pol PL vody. Vyšľaháme sneh z bielkov kde sme pridali štipku soli. Do taniera si vždy nachystám zvlášť múku v našom prípade 2 PL asi tretinu prášku do pečiva a 3 PL mletých vlašských orechov. Vmiešame do žĺtkovej peny a na koniec jemne zapracujeme sneh z bielkov a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry.

  2. 2

    Gaštanová plnka: z mlieka, zlatého klasu a cukru uvaríme puding za stáleho miešania a necháme vychladnúť ( občas premiešame aby sa nevytvorila mliečna koža). Ďalej si vyšľaháme maslo s maslovou herou (ja som cukor nedávala, spravila som sladší puding z klasu, kto chce môže pridať aj cukor). Vyšľaháme si šľahačku a keď máme puding vychladnutý postupne doň zamiešavame šľahačku,vzniknutú hmotu po lyžiciach pridávame k vyšľahanému maslu a pri nižšom stupni šľaháme. Do hotového krému som nastrúhala gaštanové pyré, premiešala a krém bol hotový!

  3. 3

    Čokoládová plnka: do mlieka nalámeme čokoládu, rozpustíme ju, pridáme cukor( ja som dala približne 200g) pridáme vymiešané pudingy a miešame do zhustnutia aby sa nám nevytvorili hrčky. Necháme vychladnúť, vymiešame si maslo s maslovou herou a postupne po lyžicich puding zamiešavame do masla a krém máme hotový. Oba krémy som vložila pred natieraním do chladničky. Vychladnuté korpusy som prerezala na polovicu, vznikli mi 4 ks, korpusy som kropila rumom a potierala ríbezľovým džemom a na striedačku natierala krém gaštanový a čokoládový. Ak by sa chcel niekto inšpirovať čokoládovou ozdobou postup bol jednoduchý: nad parou rozpustíme horkú čokoládu, z papiera na pečenie som si vyrobila kornútok, ktorému som odstrihla následne špičku podľa potreby naplnila čokoládou a kreslila motív ktorý som si predkreslila vopred na papier na pečenie naň som si dala ešte jeden ks čistého a pekne to presvitalo. Bolo to hotové do pár minút a v chladničke to tiež dlho netuhlo, krásne sa to zlupne z toho mastného papiera bez problémov! na okraje torty som použila 3 balíky trubičiek z Lidla.

Diskusia k receptu

jozka2
Videla som to zdobenie na ruskom blogu a strasne sa mi pacilo,urcite musi byt aj chutovo vuborna s gast.plnkou a orechove cesto
1x li
medovnicek
páčia sa mi aj ingrediencie čo si použila a aj zdobenie - vyzerá veľmi efektne:)
zolik
A ze jednoducha torta! Uz je v kk za 5. Gastany milujem a ked budem mat 2 dni volno mozno aj upeciem.
smajliqa
gastany, orechy, cokolada... fuuu... to musela byt dobrota.. mnam.. ake trubicky si pouzila na zdobenie??? ja hladam cisto cokoladove,aj zvonka, aj zvnutra, ale neviem zohnat. vedela by si mi poradit?
svedka
Vsetko chutne obsahuje ta tvoja torticka :) Teda,az na margarin,ale to ako komu pochuti :)
prhlavka
@smajliqa trubičky som kupovala v Lidli čokoládové, chuťovo veľmi dobré, mali aj vanilkové,ale neviem ti povedať, či boli ešte nejaké, ktoré by aj zvonka boli čokoládové
prhlavka
@zolik tak cesto musíme upiecť aj plnku spraviť :D ale zdobenie je jednoduché a zvládne každý! a Hlavne rýchle, žiadne hodinové piplačky ako ke´d poťahujem s falošným marcipánom a ešte z toho vyrábam figúrky a podobne, to je piplačka
prhlavka
@jpzka zdobenie som našla na you tube, je tam pekné video k tomu v angličtine, veľmi šikovná cukrárka tam predvádza čo všetko sa dá z čokolády porobiť, nie len na tortu, len škoda, že som si to neuložila a teraz to neviem nájsť!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia