Cícerové halušky zapečené s čerstvými hríbami fotorecept

tiginko - fotkatiginko, 6. septembra 2014
Cícerové halušky zapečené s čerstvými hríbami (fotorecept)
Foto: tiginko

Pre všetkých, ktorí z rôznych dôvodov nechcú, alebo nemôžu konzumovať klasickú múku, ponúkam alternatívu. Napriek počiatočným obavám z konzistencie a chuti halušiek som bola Zobraziť celý popisPre všetkých, ktorí z rôznych dôvodov nechcú, alebo nemôžu konzumovať klasickú múku, ponúkam alternatívu. Napriek počiatočným obavám z konzistencie a chuti halušiek som bola milo prekvapená. Pôvodná inšpirácia z V kuchyni vždy otevřeno, kde je podobné jedlo robené z klasickej múky.

2-3
porcie
30 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

300 g
1 ks
1 PL (maslo, ghee)
1 ČL
1/2 ČL
1 ČL
1 hrsť
Halušky:
200 g
1 dcl
2 ks
1 PL (olej)
150-200 g




Postup

  1. 1

    Základom je nazbierať/dostať/kúpiť čerstvé hríby.

    Cícerové halušky zapečené s čerstvými hríbami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na kopcovitej lyžici masti, masla, alebo ako u mňa ghee, krátko popražíme nakrájanú cibuľu. Pridáme očistené a nakrájané hríby. Za stáleho miešania ich na silnejšom plameni poriadne opražíme bez pridania vody, cca 4 min. Pridáme korenie, soľ a tymián a na záver riadnu hrsť posekanej petržlenovej vnate.

    Cícerové halušky zapečené s čerstvými hríbami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na halušky zmiešame cícerovú múku, celé vajcia, deci vody a štipku soli. Dúfam, že pôjdu urobiť aj z inej náhradnej múky, niekedy možno vyskúšam napr. pšenovú, tekvicovú alebo pohánkovú.

    Cícerové halušky zapečené s čerstvými hríbami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Necháme cesto odpočívať, dáme zovrieť osolenú vodu a cez haluškár nahádžeme halušky. Krátko povaríme, scedíme a omastíme ich lyžicou masti alebo olejom.

    Cícerové halušky zapečené s čerstvými hríbami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Halušky zmiešame s podusenými hríbami a vsypeme ich do malého pekáčika (u mňa rozmer cca 30x20cm). Kedže ma lákalo vyskúšať verziu so šťavnatými paradajkami, na polovicu som rozložila na hrubé kolieska pokrájané. Zasypeme nahrubo postrúhaným tvrdým syrom, ideálne čedarom alebou goudou, ale Kolumbus z Lidla je tiež výborný.

    Cícerové halušky zapečené s čerstvými hríbami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dáme zapiecť do vopred vyhriatej rúry na 200 stupňov na cca 15 min, potom necháme asi 10 min odstáť a môžeme servírovať. Výborné sú, naozaj. A s tými paradajkami nemajú chybu. Tým, čo nepotrebujú, alebo nechcú experimentovať s alternatívnymi múkami, by určite chutilo toto jedlo aj s klasickými haluškami.

    Cícerové halušky zapečené s čerstvými hríbami (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

afataga
cicerove halusky som este nemala tu cest kostovat, ale moc ma nelakaju, s normalnymi to musi byt fajnove, konecne si zahnala hubovy deficit :-)
havino
mňa picne, dnes som takýto recept čítala v časopise, ale starom, čo mám poodkladané a tam boli špecle takto zapečené s hubami a syrom, tak som si, že skúsim v týždni a dám na varechu, ak dobré bude, no tak dobré teda je ked vravíš, vyskúšam aj ja, však húb dosť
jujoska
ahoj, celkom dobre to vyzera, konecne viem co navarit z tej hory hub co mi doniesol ten moj. Teda u nas s beznymi haluskami, s cicerovymi by som neuspela, ved vies... :-D Ozaj, nie je to suche?
sanynka
Skvelý nápad, idem hned do toho, len nemám doma cícerku, tak idem na to s pohánkovou múkou a mixnem aj s kukuričnou..Uvidím, či sa podaria. :)
tiginko
ďakujem všetkým za nahliadnutie aj za pochvalu, dobre padne... @afi ja viem že ty radšej klasiku, v pohode, ja to tiež ani doma nikomu nevnucujem, iba dcéra je naladená na moju vlnu experimentátora. Realizujem sa hlavne vtedy, keď je môj muž mimo domu, inak varievam "normálne" jedlá :-)
@havino tak to asi okukali moji inšpirátori recept z toho časopisu, lebo to veru boli u nich špecle s hubami a syrom. No prosím, ako kolujú recepty po tomto svete.
@jujoska ahoj moja, vieš čo, nebolo to suché, nesmie sa šetriť tukom. V pôvodnom recepte bola aj slanina, možno by to bolo tiež dobré s ňou, len ja som ako na potvoru žiadnu nemala doma. Ale je fakt, že pri zohrievaní zvyšku to bolo už suchšie, šalát to spravil
giussa
Navarene, vyyyyborne!!! :) a tie halušky ozaj vyšli! dobre si to vymyslela ;)
giussa
@tiginko @sanynka - orieskove muky odskúšané. Halušky nefungujú! :) skúšala som tekvicovu aj kokosovu a v hrnci sa cesto rozsypalo na jednu hroznú kašu. Ostávam pri cicerovej! :) a dajú sa z nej dobre robit aj zemiakové halušky na dnešné strapačky a bryndzaky :)
tiginko
ja som to tušila, že to takto dopadne ... cícerové so zemiakmi v ceste sú perfektné. Tie ostatné múky sú podľa mňa dobré len na pečenie, na varenie asi nie. Stopni to experimentovanie, lebo skrachuješ na múkach :-) Dobrú chuť!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia